![]() Centres de Teletreball de la XTC |
* STSI / DURSI | ||||||||
El Centre Tecnològic Forestal de Catalunya ha aconseguit una de les 24 ajudes del Ministerio de Educación y Ciencia per posar en funcionament una Aula Mentor al Telecentre del Solsonès. L'Aula Mentor és un sistema de formació oberta, flexible i a distà ncia, basada en Tecnologies de la Informació i la Comunicació, posada en funcionament pel Centro Nacional de Información y Comunicación Educativa del Ministerio de Educación y Ciencia (CNICE). Està basat en un sistema telemà tic de formació avançada desenvolupada pel CNICE, que permet la realització, per part de l'alumne, de l'oferta formativa existent (100 cursos en l'actualitat) amb independència del lloc en què es trobi, de l'horari disponible i, fins i tot, permetent flexibilitzar el ritme d'estudi en funció de les caracterÃstiques individuals de cada persona. Aquesta Aula Mentor es consolidarà , a curt termini, amb el conveni que el MEC signarà amb el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya. D'aquesta manera, el Centre Tecnològic vol incrementar la seva oferta formativa i dotar a tota la població del Solsonès i a les zones de la seva à rea d'influència de les titulacions bà siques, aixà com actualitzar i ampliar els seus coneixements. Per consultar l'oferta formativa Mentor, podeu accedir a: www.mentor.mec.es/cursos/cursos.htm
Durant el matà unes cinquanta persones van participar en els quatre tallers simultanis que es van dur a terme. Els tallers més tècnics, de bases de dades (MySQL) i d'instal·lació de Linux (distribució Ubuntu) van ser els que van despertar més interès. A la tarda, els dos debats de primera hora van aplegar una trentena de persones que van discutir, per una banda, sobre la realitat de les empreses que ofereixen solucions amb programari lliure i, per l'altra, sobre els motius per utilitzar programari lliure. De tots dos debats van sortir-ne unes conclusions prou clares que els participants encara comentaven una bona estona més tard. Cap a les 7 de la tarda va tenir lloc la taula rodona amb l'assistència d'unes seixanta persones i, per acabar, el professor Antoni Mirabete amb el seu bon humor va presentar la distribució catalana de Linux desenvolupada per ell mateix. Des de l'organització de la Jornada estan molt contents del resultat i l'acollida que han obtingut. Creuen que ha estat un primer pas important en la promoció del programari lliure a la comarca i que ha quedat demostrat que el tema interessa a un bon grup de ripollesos i també a altres persones vingudes de fora de la comarca.
El passat dissabte 17 de setembre al Centre Telemà tic de la Conca de Barberà van preparar una activitat per dissenyar pà gines web utilitzant el gestor de continguts Mambo. Actualment, aquest gestor de continguts facilita la construcció, gestió i/o actualització de llocs web, ja siguin a Internet o en una intranet a través d'eines fà cils d'utilitzar. Les funcions es poden dividir en quatre tipus: - Creació: introduir informació sense modificar l'estil o el disseny que s'ha escollit per la pà gina web. Una de les caracterÃstiques més importants és la comoditat d'actualització des de qualsevol ordinador que tingui connexió a Internet. - Gestió: estructures modificables amb eines senzilles, possibilitats d'assignació d'usuaris i permisos especÃfics. Possibilitat de comunicació entre tots els membres i possibilitat de fer un seguiment. - Publicació: publicació de notÃcies de forma programada, seguint el patró de disseny web especificat a cada secció sense alterar-lo. - Presentació: compleix les normes internacionals d'accessibilitat WAI i té compatibilitat amb els navegadors de totes les plataformes (windows, linux, mac...). S'adapta a la configuració de l'idioma del navegador. El sistema gestiona menús i mòduls afegits respectant el disseny i l'estructura. Aquesta eina és molt eficaç, però no és l'única. Per aquesta raó, des del Centre Telemà tic el mes d'octubre us conviden a participar en un taller en el que es donarà a conèixer un altre gestor de continguts web: "Webfà cil". Us hi esperen a tots els que pugueu estar interessats en el tema de construcció i disseny de pà gines web.
L'objectiu d'aquest curs era utilitzar les noves tecnologies per tal de cercar feina. A les primeres classes es van donar consells per redactar un currÃculum vitae i una carta de presentació amb l'ajuda de processadors de text, els quals ajuden a presentar documents molt més vistosos, ordenats, sense faltes d'ortografia, adjuntar fotografies, etc. També es van donar algunes recomanacions a l'hora de realitzar una entrevista de feina. Una altra tasca que es va realitzar va ser donar d'alta d'un compte de correu a tots els alumnes que no en disposaven, ja que és una eina molt necessà ria i important a l'hora de cercar feina per Internet. Els últims dies es va accedir a borses de treball online, on cada un dels alumnes es va donar d'alta i va introduir totes les dades del seu currÃculum vitae. Seguidament se'ls va explicar la filosofia de treball d'aquestes pà gines web i com gestionar la informació que presenten. Finalment, els alumnes rebien al seu correu electrònic les ofertes de feina que s'ajustaven al perfil que estaven cercant. Com que aquest curs ha coincidit amb el final del taller d'ocupació, es va dissenyar un weblog entre tots els alumnes per tal que es puguin seguir posant en contacte i comentar les seves experiències laborals.
A partir de la setmana que ve el Telecentre de l'Alt Urgell impartirà 4 cursos d'introducció al programari lliure: 2 a la Seu d'Urgell, 1 a Organyà i 1 a Oliana (aquests dos últims amb una aula mòbil que es desplaçarà per la comarca). Durant el curs, que va dirigit a persones majors de 16 anys i tindrà una durada de 20 hores (4 hores a la setmana), es treballarà Linux, OpenOffice, Firefox i ThunderBird. * * * * * * * El proper 28 de setembre tindrà lloc la 2a Jornada de Noves Tecnologies: Legislació vigent en matèria de protecció de dades. Els temes que es tractaran són els següents: introducció a la LODP (Llei Orgà nica de Protecció de Dades de carà cter personal); mesures tècniques, organitzatives i jurÃdiques d'obligat compliment; l'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD); la LODP a les empreses de serveis, a les empreses de turisme (recomanacions de l'AEPD per al sector hoteler) i la llei andorrana de protecció de dades. L'acte tindrà lloc a les 20h a la sala d'actes del Consell Comarcal de l'Alt Urgell.
L'à rea de serveis socials del Consell Comarcal del Pallars Sobirà i el Telecentre del Pallars Sobirà organitzen tres cursos dirigits a immigrants extracomunitaris de la comarca. El curs està dividit en tres blocs: - Iniciació a la informà tica (Windows
XP): presa de contacte amb el món de la informà tica. Dates: del
4/10/05 al 27/10/05. Horari: dimarts i dijous de 20 a 22 hores. L'objectiu d'aquests cursos és introduir al col·lectiu immigrant en el món de les tecnologies de la informació i comunicació per tal de capacitar-los individual, lingüÃstica (les classes es faran en català ), laboral i acadèmicament, i per promoure el coneixement de l'entorn on han arribat (els exercicis que es facin durant tot el curs estaran relacionats amb la comarca). Aquests cursos estan subvencionats pel Departament de Benestar i FamÃlia de la Generalitat de Catalunya.
- Curs de comptabilitat prà ctica financera (20 hores): conceptes
bà sics i principis comptables i aplicació de la gestió empresarial
mitjançant Logic Control. Dates: del 30 de setembre al 2 de desembre.
Dies: divendres de 18:30 a 20:30. Preu: 150 € (50€/mes).
El dimecres 21 de setembre es va celebrar la XVa Reunió General de la Xarxa de Telecentres de Catalunya - Comunitat de Teletreball al Telejet. Després d'esmorzar es va iniciar l'acte amb la benvinguda institucional a cà rrec de Moisès Coromina (Conseller de Joventut del Consell Comarcal de la Garrotxa). Seguidament el dinamitzador de Telejet, Ivan Beà , va fer una presentació del telecentre, que està dins de l'à rea de Joventut i Ensenyament del Consell Comarcal. L'objectiu que en va destacar és el de fer arribar les noves tecnologies a la comarca. Al mateix temps, va posar de relleu el carà cter innovador que han de tenir els telecentres. A continuació va intervenir Josep CamprubÃ, coordinador de l'Oficina Tècnica de Coordinació. En primer lloc va demanar disculpes en nom de les persones de la STSI, ja que no van poder assistir a la reunió. Va comentar diversos aspectes en relació als convenis de col·laboració, a les comissions que estan en funcionament a la xarxa (borsa, TIC i à rees rurals) i altres qüestions noves com l'estudi sobre les dones i el teletreball i la possible oferta de tallers per part dels telecentres. Jordi Masias, director de l'Agència Catalana de Certificació, va explicar els objectius de l'Administració Oberta de Catalunya i de l'Agència que dirigeix. A partir d'aquà va plantejar la possibilitat que els telecentres de la xarxa siguin entitats de registre i divulguin aquestes eines i, per altra banda, que es puguin utilitzar els telecentres com a aules de formació per l'idCAT i pels usuaris del TRAM. Seguidament, Gaspar Tarrida, de Televall, va fer una presentació del Curs de Moodle per a formadors. Es tracta d'un curs organitzat conjuntament per Televall, Telestany i Telejet en el que es pretén que els alumnes aprenguin a editar cursos a la plataforma Moodle i durant el curs, editin els continguts dels cursos que han elaborat. Un dels temes que es tractarà també serà el de les tutories online, perquè un dels problemes dels cursos online és l'alt grau d'abandonament. Després de dinar i amb certa puntualitat, es va fer la presentació del desplegament de la xarxa sense fils a la comarca del Pla de l'Estany a cà rrec d'Albert BatchellÃ. El projecte té com a objectius aconseguir que el Pla de l'Estany tingui la mateixa connexió que altres grans nuclis del paÃs i, al mateix temps, equilibrar la connectivitat entre els municipis de la comarca. A continuació es va presentar el vÃdeo promocional sobre Programari Lliure a cà rrec de Jordi Fernández i Xevi Terradellas, de l'empresa s3os. Finalment es va anunciar la possibilitat que la propera reunió tingui lloc el 14 de desembre a Tremp.
Entre els objectius que planteja el mà ster, hi trobem: facilitar als membres de les corporacions locals la presa de decisions en un sector tecnològic complex i en constant evolució; analitzar l'aplicació i l'ús de les TIC en tots els à mbits de gestió municipal i el seu impacte vers els ciutadans o adquirir els criteris objectius necessaris per a la planificació i l'establiment d'infraestructures de telecomunicació. El programa del mà ster s'estructura en diversos mòduls, que es poden cursar de manera independent: L'Impacte de la Telecomunicació en les persones i en el territori; Sistemes d'informació geogrà fica en l'à mbit local; Administració electrònica; Les Infraestructures de comunicació en la planificació urbanÃstica i l'edificació; Aplicacions socials de les TIC en l'à mbit local; Legislació i normativa aplicable en l'à mbit TIC. El mà ster compta amb la col·laboració de Localret i té el suport de la STSI i de l'Escola d'Administració Pública, i hi col·laboren l'Institut Cartogrà fic, l'empresa Tao-Gedas, l'ajuntament de Castelldefels i la Fundació I2-CAT.
El passat 18 de setembre es van lliurar els Premis Nacionals de Cultura 2005 al Teatre Nacional de Catalunya. Els Premis Nacionals de Cultura, dividits en 15 categories i dotats cada un d'ells amb 18.000 euros, es concedeixen anualment a persones o entitats per les aportacions o activitats més rellevants en els respectius à mbits desenvolupades durant l'any anterior. El Premi Nacional de Projecció social de la Llengua Catalana ha estat atorgat a Softcatalà , organització sense à nim de lucre dedicada a la traducció i la distribució de productes informà tics en català , per la seva visió de com és d'essencial el català en les eines informà tiques. El guardó el va recollir Jordi Mas, en nom del col·lectiu de voluntaris que forma Softcatalà i com a Coordinador General. En el seu discurs va manifestar "Softcatalà és una associació basada estrictament en el voluntariat que treballa per la normalització del català en les Noves Tecnologies. En nom de tots aquests voluntaris accepto aquest premi que ens honora profundament. Aquest premi el dediquem a tota aquella gent, d'arreu dels Països Catalans, que treballa dià riament i des del voluntariat, per a millorar la presència del català a la nostra societat. El català a les noves tecnologies té una bona salut a Internet i al programari lliure, però la seva situació és encara molt precà ria en à mbits com els vÃdeojocs, els DVD o la telefonia mòbil. Addicionalment, molts dels productes que hi ha en català no es fan servir".
RECERCAT permet donar més visibilitat als documents indexats, als autors i a les universitats i centres de recerca, alhora que dóna major difusió a l'activitat de recerca produïda a Catalunya. També aporta beneficis importants de cara a la conservació i transmissió de les informacions dipositades, ja que es poden conservar durant més temps i amb millors condicions, amb una major i millor protecció i incrementant l'eficà cia en la distribució, la difusió i la preservació del document. El secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació i president de la Comissió Permanent de CESCA, Oriol Ferran, ha dit que "tan important com donar l'accés és garantir-ne la preservació d'aquests fons documentals. Impulsar projectes i aplicacions d'aquesta mena és un dels objectius que defineix el Pla de Serveis i Continguts que ha elaborat el DURSI". El president del CBUC, Joan Majó, afirma que "a més de donar accés públic a documents inèdits de recerca, RECERCAT es crea com a model per incentivar l'existència de dipòsits electrònics institucionals que atorguin a diverses fonts documentals una major visibilitat i accessibilitat dins i fora de les nostres fronteres".
A la reunió d'Olot parlà vem de la possibilitat d'organitzar tallers online als quals es podria accedir pagant una determinada matrÃcula o inscripció. I comentà vem que una dificultat era trobar el sistema fà cil i automatitzat de cobrar aquestes inscripcions. Es tracta del problema dels anomenats micropagaments per internet, que és una qüestió important perquè si es trobava una solució adequada es facilitaria molt el comerç electrònic i tota mena de petites transaccions des de la xarxa. De fet ja existeixen diversos sistemes més o menys eficaços, que en el seu moment haurem d'analitzar. I ara justament se n'acaba de presentar un altre, basat en el prepagament, prou conegut en el camp de la telefonia mòbil. Es tracta d'uns cupons que caldria comprar (els promotors parlen de més de 20.000 distribuïdors per tot l'Estat) que porten un codi que caldrà entrar en el moment de fer una compra o una inscripció per internet. L'import disponible del cupó aniria quedant rebaixat a mida que s'anés utilitzant. D'aquesta manera no s'hauria d'introduir cap codi de targeta de crèdit ni seria possible cap control bancari de les despeses. Trobareu tota la informació d'aquest sistema de micropagaments a http://www.ukash.com
El 27 de setembre a l'Auditori de la Caixa de Manresa (Plana de l'Om, 5, Manresa), organitzada per la STSI [+ info]
El 29 de setembre al Palau de Congressos de Fira Barcelona organitzada pel Col·legi Oficial d'Enginyers Tècnics de Telecomunicacions de Catalunya. [+ info]
El 29 de setembre a ABOX (Barcelona), organitzada per ABOX i per Ops! Consulting (Open systems consulting). [+ info]
El 18 d'octubre al Vapor Universitari de Terrassa, organitzada pel Grupo de Trabajo de Software Libre para los profesionales de la información [+ info]
El 22 i 23 d'octubre a Lluçà . Jornada que inclourà una xerrada sobre desenvolupament rural, una altra sobre el paper de les TIC en el món agrari i una taula rodona. Organitzat pel Telecentre de Lluçà i el Consorci del Lluçanès.
La comunitat d'internautes ha designat el 25 d'octubre com el Dia d'Internet. [+ info]
Del 9 a l'11 de novembre a Bilbao, organitzada per l'Associació Mundial de les Regions per la Societat de la Informació [+ info]
Article sobre el marc jurÃdic i les oportunitats en el negoci del programari lliure.
|
:::: :::: | ||||||||