La Xarxa | Oficina Tècnica de Coordinació | Notícies | Recursos | Agenda | Enllaços | STSI - DURSI
s e t m a n a r i _ X T C 

Centres de Teletreball de la XTC

* STSI / DURSI

* Documents

:: núm. 138_ 19-25_ setembre 2005 ::

 

:::::::: LA XARXA ::::::::

 • Fòrum de les IV Jornades TIC a Solsona perquè participin els dinamitzadors dels telecentres de la xarxa

Us recordem que el telecentre del Solsonès ha posat en funcionament a la seva pàgina web un fòrum amb la finalitat que els dinamitzadors dels telecentres participin en les pròximes Jornades de Noves Tecnologies que es realitzaran a Solsona a finals d’any. En aquests fòrums es podran debatre els temes que després es desenvoluparan a les Jornades, amb experts en les matèries, així com intercanviar experiències i inquietuds. Us convidem a participar-hi a tots i totes.

Fòrum
telecentre@ctfc.es

 • L'Aula Mentor al Centre Tecnològic Forestal de Catalunya

El Centre Tecnològic Forestal de Catalunya ha aconseguit una de les 24 ajudes del Ministerio de Educación y Ciencia per posar en funcionament una Aula Mentor al Telecentre del Solsonès.

L'Aula Mentor és un sistema de formació oberta, flexible i a distància, basada en Tecnologies de la Informació i la Comunicació, posada en funcionament pel Centro Nacional de Información y Comunicación Educativa del Ministerio de Educación y Ciencia (CNICE). Està basat en un sistema telemàtic de formació avançada desenvolupada pel CNICE, que permet la realització, per part de l'alumne, de l'oferta formativa existent (100 cursos en l'actualitat) amb independència del lloc en què es trobi, de l'horari disponible i, fins i tot, permetent flexibilitzar el ritme d'estudi en funció de les característiques individuals de cada persona.

Aquesta Aula Mentor es consolidarà, a curt termini, amb el conveni que el MEC signarà amb el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya. D'aquesta manera, el Centre Tecnològic vol incrementar la seva oferta formativa i dotar a tota la població del Solsonès i a les zones de la seva àrea d'influència de les titulacions bàsiques, així com actualitzar i ampliar els seus coneixements. Per consultar l'oferta formativa Mentor, podeu accedir a: www.mentor.mec.es/cursos/cursos.htm 

Web
telecentre@ctfc.es 

 • Balanç de la jornada de Programari Lliure a Ripoll

Més de 100 persones es van acostar al Centre Cívic Eudald Graells de Ripoll el dissabte passat per participar en la I Jornada de Programari Lliure a Ripoll.

Durant el matí unes cinquanta persones van participar en els quatre tallers simultanis que es van dur a terme. Els tallers més tècnics, de bases de dades (MySQL) i d'instal·lació de Linux (distribució Ubuntu) van ser els que van despertar més interès. A la tarda, els dos debats de primera hora van aplegar una trentena de persones que van discutir, per una banda, sobre la realitat de les empreses que ofereixen solucions amb programari lliure i, per l'altra, sobre els motius per utilitzar programari lliure. De tots dos debats van sortir-ne unes conclusions prou clares que els participants encara comentaven una bona estona més tard. Cap a les 7 de la tarda va tenir lloc la taula rodona amb l'assistència d'unes seixanta persones i, per acabar, el professor Antoni Mirabete amb el seu bon humor va presentar la distribució catalana de Linux desenvolupada per ell mateix.  

Des de l'organització de la Jornada estan molt contents del resultat i l'acollida que han obtingut. Creuen que ha estat un primer pas important en la promoció del programari lliure a la comarca i que ha quedat demostrat que el tema interessa a un bon grup de ripollesos i també a altres persones vingudes de fora de la comarca.

Web
vine@televall.com 

 • Activitat sobre el Gestor de continguts web "Mambo" al Centre Telemàtic de la Conca de Barberà

El passat dissabte 17 de setembre al Centre Telemàtic de la Conca de Barberà van preparar una activitat per dissenyar pàgines web utilitzant el gestor de continguts Mambo

Actualment, aquest gestor de continguts facilita la construcció, gestió i/o actualització de llocs web, ja siguin a Internet o en una intranet a través d'eines fàcils d'utilitzar.

Les funcions es poden dividir en quatre tipus:

- Creació: introduir informació sense modificar l'estil o el disseny que s'ha escollit per la pàgina web. Una de les característiques més importants és la comoditat d'actualització des de qualsevol ordinador que tingui connexió a Internet.

- Gestió: estructures modificables amb eines senzilles, possibilitats d'assignació d'usuaris i permisos específics. Possibilitat de comunicació entre tots els membres i possibilitat de fer un seguiment.

- Publicació: publicació de notícies de forma programada, seguint el patró de disseny web especificat a cada secció sense alterar-lo.

- Presentació: compleix les normes internacionals d'accessibilitat WAI i té compatibilitat amb els navegadors de totes les plataformes (windows, linux, mac...). S'adapta a la configuració de l'idioma del navegador. El sistema gestiona menús i mòduls afegits respectant el disseny i l'estructura.

Aquesta eina és molt eficaç, però no és l'única. Per aquesta raó, des del Centre Telemàtic el mes d'octubre us conviden a participar en un taller en el que es donarà a conèixer un altre gestor de continguts web: "Webfàcil". Us hi esperen a tots els que pugueu estar interessats en el tema de construcció i disseny de pàgines web.     

Web
ctc@conca.altanet.org

 • Curs sobre "Com trobar feina per Internet" al Centre Telemàtic de la Conca de Barberà

Al Centre Telemàtic de la Conca de Barberà aquest mes de setembre han realitzat un curs pilot per a 8 alumnes del taller d'ocupació l'Alzina, gestionat pel Consell Comarcal i es pot dir que ha estat un gran èxit.

L'objectiu d'aquest curs era utilitzar les noves tecnologies per tal de cercar feina. A les primeres classes es van donar consells per redactar un currículum vitae i una carta de presentació amb l'ajuda de processadors de text, els quals ajuden a presentar documents molt més vistosos, ordenats, sense faltes d'ortografia, adjuntar fotografies, etc. També es van donar algunes recomanacions a l'hora de realitzar una entrevista de feina. Una altra tasca que es va realitzar va ser donar d'alta d'un compte de correu a tots els alumnes que no en disposaven, ja que és una eina molt necessària i important a l'hora de cercar feina per Internet.

Els últims dies es va accedir a borses de treball online, on cada un dels alumnes es va donar d'alta i va introduir totes les dades del seu currículum vitae. Seguidament se'ls va explicar la filosofia de treball d'aquestes pàgines web i com gestionar la informació que presenten. Finalment, els alumnes rebien al seu correu electrònic les ofertes de feina que s'ajustaven al perfil que estaven cercant.

Com que aquest curs ha coincidit amb el final del taller d'ocupació, es va dissenyar un weblog entre tots els alumnes per tal que es puguin seguir posant en contacte i comentar les seves experiències laborals.

Web
ctc@conca.altanet.org

 • Curs d'introducció al programari lliure i 2a Jornada de Noves Tecnologies al Telecentre de l'Alt Urgell

A partir de la setmana que ve el Telecentre de l'Alt Urgell impartirà 4 cursos d'introducció al programari lliure: 2 a la Seu d'Urgell, 1 a Organyà i 1 a Oliana (aquests dos últims amb una aula mòbil que es desplaçarà per la comarca). Durant el curs, que va dirigit a persones majors de 16 anys i tindrà una durada de 20 hores (4 hores a la setmana), es treballarà Linux, OpenOffice, Firefox i ThunderBird.

   * * * * * * *

El proper 28 de setembre tindrà lloc la 2a Jornada de Noves Tecnologies: Legislació vigent en matèria de protecció de dades. Els temes que es tractaran són els següents: introducció a la LODP (Llei Orgànica de Protecció de Dades de caràcter personal); mesures tècniques, organitzatives i jurídiques d'obligat compliment; l'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD); la LODP a les empreses de serveis, a les empreses de turisme (recomanacions de l'AEPD per al sector hoteler) i la llei andorrana de protecció de dades. L'acte tindrà lloc a les 20h a la sala d'actes del Consell Comarcal de l'Alt Urgell.

Web
telecentre@alturgell.ddl.net

 • Cursos per a immigrants extracomunitaris al Telecentre del Pallars Sobirà

L'àrea de serveis socials del Consell Comarcal del Pallars Sobirà i el Telecentre del Pallars Sobirà organitzen tres cursos dirigits a immigrants extracomunitaris de la comarca.

El curs està dividit en tres blocs:

- Iniciació a la informàtica (Windows XP): presa de contacte amb el món de la informàtica. Dates: del 4/10/05 al 27/10/05. Horari: dimarts i dijous de 20 a 22 hores.
- Ofimàtica (Openoffice.org):
iniciació a l'openoffice.org, paquet informàtic lliure que té un processador de textos, un full de càlcul, un programa de dibuix i un de presentacions. Dates: del 3/11/05 al 30/11/05. Horaris: dilluns, dimecres i divendres de 20 a 22 hores.
- Iniciació a Internet (Mozilla Firefox):
Iniciació a Internet. Dates: del 01/12/05 al 23/12/05 (la setmana del 5 a l'11 de desembre no hi haurà classe). Horaris: dilluns, dimecres i divendres de 20 a 22 hores.

L'objectiu d'aquests cursos és introduir al col·lectiu immigrant en el món de les tecnologies de la informació i comunicació per tal de capacitar-los individual, lingüística (les classes es faran en català), laboral i acadèmicament, i per promoure el coneixement de l'entorn on han arribat (els exercicis que es facin durant tot el curs estaran relacionats amb la comarca).

Aquests cursos estan subvencionats pel Departament de Benestar i Família de la Generalitat de Catalunya.  

Web
telecentre@pallarssobira.ddl.net

 • Formació a Televall 

A Televall ja han programat els cursos per la tardor:

- Curs de comptabilitat pràctica financera (20 hores): conceptes bàsics i principis comptables i aplicació de la gestió empresarial mitjançant Logic Control. Dates: del 30 de setembre al 2 de desembre. Dies: divendres de 18:30 a 20:30. Preu: 150 € (50€/mes).
- Curs d'edició de vídeo digital (15 hores):
Edició de vídeo amb Visual Studio i tractament de la imatge. Dates: de l'1 d'octubre al 12 de novembre. Dies: dissabtes d'11 a 13:30. Preu: 120 €.
- Curs de Moodle per a formadors
(en línia, 30 hores): edició de continguts i activitats amb Moodle. La tutoria on line i l'aprenentatge cooperatiu en fòrums. Dates: del 3 d'octubre al 21 de novembre. Preu: gratuït (dirigit a formadors i dinamitzadors dels telecentres de Girona).

Web
vine@televall.com 

:::::::: OFICINA TÈCNICA DE COORDINACIÓ ::::::::

 • XVa Reunió General de la Xarxa de Telecentres de Catalunya - Centres de Teletreball

El dimecres 21 de setembre es va celebrar la XVa Reunió General de la Xarxa de Telecentres de Catalunya - Comunitat de Teletreball al Telejet. Després d'esmorzar es va iniciar l'acte amb la benvinguda institucional a càrrec de Moisès Coromina (Conseller de Joventut del Consell Comarcal de la Garrotxa). Seguidament el dinamitzador de Telejet, Ivan Beà, va fer una presentació del telecentre, que està dins de l'àrea de Joventut i Ensenyament del Consell Comarcal. L'objectiu que en va destacar és el de fer arribar les noves tecnologies a la comarca. Al mateix temps, va posar de relleu el caràcter innovador que han de tenir els telecentres. 

A continuació va intervenir Josep Camprubí, coordinador de l'Oficina Tècnica de Coordinació. En primer lloc va demanar disculpes en nom de les persones de la STSI, ja que no van poder assistir a la reunió. Va comentar diversos aspectes en relació als convenis de col·laboració, a les comissions que estan en funcionament a la xarxa (borsa, TIC i àrees rurals) i altres qüestions noves com l'estudi sobre les dones i el teletreball i la possible oferta de tallers per part dels telecentres.

Jordi Masias, director de l'Agència Catalana de Certificació, va explicar els objectius de l'Administració Oberta de Catalunya i de l'Agència que dirigeix. A partir d'aquí va plantejar la possibilitat que els telecentres de la xarxa siguin entitats de registre i divulguin aquestes eines i, per altra banda, que es puguin utilitzar els telecentres com a aules de formació per l'idCAT i pels usuaris del TRAM

Seguidament, Gaspar Tarrida, de Televall, va fer una presentació del Curs de Moodle per a formadors. Es tracta d'un curs organitzat conjuntament per Televall, Telestany i Telejet en el que es pretén que els alumnes aprenguin a editar cursos a la plataforma Moodle i durant el curs, editin els continguts dels cursos que han elaborat. Un dels temes que es tractarà també serà el de les tutories online, perquè un dels problemes dels cursos online és l'alt grau d'abandonament.

Després de dinar i amb certa puntualitat, es va fer la presentació del desplegament de la xarxa sense fils a la comarca del Pla de l'Estany a càrrec d'Albert Batchellí. El projecte té com a objectius aconseguir que el Pla de l'Estany tingui la mateixa connexió que altres grans nuclis del país i, al mateix temps, equilibrar la connectivitat entre els municipis de la comarca. A continuació es va presentar el vídeo promocional sobre Programari Lliure a càrrec de Jordi Fernández i Xevi Terradellas, de l'empresa s3os.

Finalment es va anunciar la possibilitat que la propera reunió tingui lloc el 14 de desembre a Tremp.

OTC

 

:::::::: NOTÍCIES ::::::::

 • Nou màster de la Fundació UPC "Tecnologies de la informació i les comunicacions a l'administració local"

El proper 27 de setembre tindrà lloc la sessió informativa del màster "Tecnologies de la informació i les comunicacions a l'administració local", que han posat en marxa la Fundació UPC i l'Escola Politècnica del Baix Llobregat. El màster va adreçat a tècnics de l'administració local i és semipresencial. 

Entre els objectius que planteja el màster, hi trobem: facilitar als membres de les corporacions locals la presa de decisions en un sector tecnològic complex i en constant evolució; analitzar l'aplicació i l'ús de les TIC en tots els àmbits de gestió municipal i el seu impacte vers els ciutadans o adquirir els criteris objectius necessaris per a la planificació i l'establiment d'infraestructures de telecomunicació.

El programa del màster s'estructura en diversos mòduls, que es poden cursar de manera independent: L'Impacte de la Telecomunicació en les persones i en el territori; Sistemes d'informació geogràfica en l'àmbit local; Administració electrònica; Les Infraestructures de comunicació en la planificació urbanística i l'edificació; Aplicacions socials de les TIC en l'àmbit local; Legislació i normativa aplicable en l'àmbit TIC.

El màster compta amb la col·laboració de Localret i té el suport de la STSI i de l'Escola d'Administració Pública, i hi col·laboren l'Institut Cartogràfic, l'empresa Tao-Gedas, l'ajuntament de Castelldefels i la Fundació I2-CAT. 

Web

 • Premi Nacional de Cultura 2005 a Softcatalà per la Projecció Social de la Llengua Catalana

El passat 18 de setembre es van lliurar els Premis Nacionals de Cultura 2005 al Teatre Nacional de Catalunya. 

Els Premis Nacionals de Cultura, dividits en 15 categories i dotats cada un d'ells amb 18.000 euros, es concedeixen anualment a persones o entitats per les aportacions o activitats més rellevants en els respectius àmbits desenvolupades durant l'any anterior.

El Premi Nacional de Projecció social de la Llengua Catalana ha estat atorgat a Softcatalà, organització sense ànim de lucre dedicada a la traducció i la distribució de productes informàtics en català, per la seva visió de com és d'essencial el català en les eines informàtiques. 

El guardó el va recollir Jordi Mas, en nom del col·lectiu de voluntaris que forma Softcatalà i com a Coordinador General. En el seu discurs va manifestar "Softcatalà és una associació basada estrictament en el voluntariat que treballa per la normalització del català en les Noves Tecnologies. En nom de tots aquests voluntaris accepto aquest premi que ens honora profundament. Aquest premi el dediquem a tota aquella gent, d'arreu dels Països Catalans, que treballa diàriament i des del voluntariat, per a millorar la presència del català a la nostra societat. El català a les noves tecnologies té una bona salut a Internet i al programari lliure, però la seva situació és encara molt precària en àmbits com els vídeojocs, els DVD o la telefonia mòbil. Addicionalment, molts dels productes que hi ha en català no es fan servir".

Notícia

Notícia

 • Es posa en línia RECERCAT, un dipòsit de documents digitals en matèries de recerca

RECERCATEl Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya (CBUC) i el Centre de Supercomputació de Catalunya (CESCA) han posat en marxa RECERCAT, un dipòsit institucional cooperatiu de documents digitals en matèries de recerca que inclou el que es coneix com a literatura grisa (articles inèdits, comunicacions a congressos, informes de recerca, working papers, etc.). Aquest servei està obert a la participació de totes les universitats i centres de recerca, i tots els documents que s'hi publiquin estan subjectes a la llicència Creative Commons.

RECERCAT permet donar més visibilitat als documents indexats, als autors i a les universitats i centres de recerca, alhora que dóna major difusió a l'activitat de recerca produïda a Catalunya. També aporta beneficis importants de cara a la conservació i transmissió de les informacions dipositades, ja que es poden conservar durant més temps i amb millors condicions, amb una major i millor protecció i incrementant l'eficàcia en la distribució, la difusió i la preservació del document.

El secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació i president de la Comissió Permanent de CESCA, Oriol Ferran, ha dit que "tan important com donar l'accés és garantir-ne la preservació d'aquests fons documentals. Impulsar projectes i aplicacions d'aquesta mena és un dels objectius que defineix el Pla de Serveis i Continguts que ha elaborat el DURSI". 

El president del CBUC, Joan Majó, afirma que "a més de donar accés públic a documents inèdits de recerca, RECERCAT es crea com a model per incentivar l'existència de dipòsits electrònics institucionals que atorguin a diverses fonts documentals una major visibilitat i accessibilitat dins i fora de les nostres fronteres". 

Web
Notícia

:::::::: RECURSOS [de la societat del coneixement] ::::::::

 • Micropagaments

A la reunió d'Olot parlàvem de la possibilitat d'organitzar tallers online als quals es podria accedir pagant una determinada matrícula o inscripció. I comentàvem que una dificultat era trobar el sistema fàcil i automatitzat de cobrar aquestes inscripcions. Es tracta del problema dels anomenats micropagaments per internet, que és una qüestió important perquè si es trobava una solució adequada es facilitaria molt el comerç electrònic i tota mena de petites transaccions des de la xarxa.

De fet ja existeixen diversos sistemes més o menys eficaços, que en el seu moment haurem d'analitzar. I ara justament se n'acaba de presentar un altre, basat en el prepagament, prou conegut en el camp de la telefonia mòbil. Es tracta d'uns cupons que caldria comprar (els promotors parlen de més de 20.000 distribuïdors per tot l'Estat) que porten un codi que caldrà entrar en el moment de fer una compra o una inscripció per internet. L'import disponible del cupó aniria quedant rebaixat a mida que s'anés utilitzant. D'aquesta manera no s'hauria d'introduir cap codi de targeta de crèdit ni seria possible cap control bancari de les despeses.

Trobareu tota la informació d'aquest sistema de micropagaments a http://www.ukash.com  

:::::::: AGENDA ::::::::

 • 1a Jornada de formació i alfabetització en noves tecnologies de la informació i la comunicació (TIC). Convocatòria d'ajuts FTIC

El 27 de setembre a l'Auditori de la Caixa de Manresa (Plana de l'Om, 5, Manresa), organitzada per la STSI [+ info]

 • 4a Diada de les Telecomunicacions a Catalunya

El 29 de setembre al Palau de Congressos de Fira Barcelona organitzada pel Col·legi Oficial d'Enginyers Tècnics de Telecomunicacions de Catalunya. [+ info]

 • II Jornada de programari lliure a l'Administració

El 29 de setembre a ABOX (Barcelona), organitzada per ABOX i per Ops! Consulting (Open systems consulting).  [+ info]

 • 1a Jornada Internacional de Software Lliure per a biblioteques

El 18 d'octubre al Vapor Universitari de Terrassa, organitzada pel Grupo de Trabajo de Software Libre para los profesionales de la información [+ info]

 • Nous reptes per al sector agrari

El 22 i 23 d'octubre a Lluçà. Jornada que inclourà una xerrada sobre desenvolupament rural, una altra sobre el paper de les TIC en el món agrari i una taula rodona. Organitzat pel Telecentre de Lluçà i el Consorci del Lluçanès.

 • Dia d'Internet

La comunitat d'internautes ha designat el 25 d'octubre com el Dia d'Internet. [+ info]

 • II Cimera Mundial de Ciutats i Autoritats Locals sobre la Societat de la Informació

Del 9 a l'11 de novembre a Bilbao, organitzada per l'Associació Mundial de les Regions per la Societat de la Informació [+ info]

:::::::: ENLLAÇOS ::::::::

Community Technology Centers' NetworkXarxa de telecentres de Tecnologia Comunitària d'EUA. 

 

UOC Papers. Revista sobre la societat del coneixement

Article sobre el marc jurídic i les oportunitats en el negoci del programari lliure.


DACCO
 Versió imprimible d'un diccionari anglès-català, català-anglès de codi obert.

 

TELECENTRES

::::

::::