La Xarxa | Oficina Tècnica de Coordinació | Notícies | Recursos | Agenda | Enllaços | STSI - DURSI
s e t m a n a r i _ X T C 

Centres de Teletreball de la XTC

* STSI / DURSI

* Documents

:: núm. 137_ 12-18_ setembre 2005 ::

 

:::::::: LA XARXA ::::::::

 • Curs d'iniciació a l'AutoCad al Telecentre de Gandesa

El telecentre de la Terra Alta a Gandesa impartirà un curs d'iniciació a l'AutoCad els dissabtes 10, 17 i 24 de setembre i 1 d'octubre. Horari: de 10.00h a 14.00h. 

Amb AutoCad pots crear eficaçment plànols tècnics de totes les àrees: topografia, cartografia, enginyeria civil, agrònom, urbanisme, arquitectura, construcció, restauració, decoració, mecànica, electricitat, electrònica...

Podeu demanar més informació a l'adreça: telecentre@terra-alta.altanet.org o al telèfon 977 421659.

Web

 • Cursos d'Open Office i Mozilla al Telecentre de Prat de Comte

Durant el mes de setembre, el Telecentre de Gandesa organitza a Prat de Comte dos cursos de Programari Lliure: un d'Open Office, que inclou el processador de textos, el full de càlcul i la creació de presentacions; i un altre del paquet Mozilla, que es compon del navegador web FireFox, el client de correu electrònic ThunderBird i l'agenda electrònica Sunbird. Per més informació, contactar amb l'Ajuntament de Prat de Comte: 977 428284.

 • Dia del programari lliure a Amposta

El passat 10 de setembre es va celebrar el dia del programari lliure al Museu del Montsià (Amposta). L'acte va consistir en dues xerrades, una sobre programari lliure explicat per un usuari no informàtic i l'altra sobre programari lliure i llengües minoritzades. L'acte va acabar amb el LinuxShow, que presenta el programari lliure amb una barreja d'humor i circ, i de manera divertida, espectacular i didàctica. 

Notícia

 • Ampliació del curs Servidors Linux a l'Infocentre

L'Infocentre de Santa Bàrbara organitza a partir del 14 de setembre la segona part del "Curs de Servidor Linux" adreçat a professionals de la informàtica i a persones amb coneixements alts d'informàtica.

El curs és una continuació del que es va organitzar a la primavera i vol aprofundir en la configuració de les principals eines de què disposa un servidor Linux (en aquest cas es realitza amb la distribució SuSe 9.3) per poder obtenir coneixements alts i complerts un cop s'hagi acabat el curs. El curs tindrà una durada de 30 hores i ja no queden places per a realitzar-lo. Un cop s'hagi acabat el curs, s'alliberarà sota la llicència Creative Commons.

Web
infocentre@sta-barbara.org

 • Curs de creació i gestió d'empreses al Pont de Suert

A partir del 29 de setembre al Pont de Suert s'iniciarà un curs gratuït destinat als nous emprenedors que tinguin en ment iniciar un nou projecte empresarial i a aquells empresaris amb interès en millorar la gestió de la seva empresa.  

El curs, de 50 hores, forma part del projecte Atenea de foment de l'autoempresa i està inclòs dins del Pacte Territorial per a l'Ocupació de les Terres de Lleida, que compta amb el suport de la Diputació de Lleida, el Servei d'Ocupació de Catalunya del Departament de Treball i el Fons Social Europeu. El curs està organitzat per la Diputació de Lleida, el Consell Comarcal de l'Alta Ribagorça i el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, que n'és a la vegada l'entitat coordinadora. El curs combinarà els aspectes teòrics amb els pràctics i amb l'elaboració del projecte real per part dels alumnes que el vulguin posar en marxa. 

Les persones interessades poden adreçar-se al Consell Comarcal de l'Alta Ribagorça o al Centre Tecnològic Forestal de Catalunya per rebre més informació sobre continguts, horaris, dates i inscripcions o a través de la web www.ctfc.es a l'apartat de novetats. 

 • Nous cursos al telecentre de Berga


Gràcies a un conveni entre el Telecentre de Berga i el Consorci de Formació i Iniciatives (CFI) el telecentre organitzarà 4 nous cursos de formació en TIC adreçats a persones en atur i també en actiu.
Els cursos són els següents:

- Iniciació a Internet (matí): 60 hores
- Iniciació a Internet (tarda): 60 hores
- Ofimàtica (matí): 200 hores
- Ofimàtica (tardes): 104 hores

En total es realitzaran 424 hores lectives que, juntament amb els cursos que ja hi ha actualment al telecentre, ocuparan al 100% l'aula de formació fins a finals d'any. D'aquesta manera, el telecentre aconseguirà el 2005 realitzar una dotzena de cursos i més de 800 hores lectives, superant àmpliament les previsions i demostrant, un cop més, la necessitat d'unes instal·lacions d'aquestes característiques. Per a més informació, podeu consultar la web del telecentre www.tcberga.net on hi trobareu els dies i horaris del curs.

tcberga@mdgsoft.com 

:::::::: OFICINA TÈCNICA DE COORDINACIÓ ::::::::

 • XVa Reunió General de la Xarxa de Telecentres de Catalunya - Centres de Teletreball

La XVa Reunió General tindrà lloc al Telejet (Olot) el proper 21 de setembre. L'ordre del dia serà el següent:

10.30 - Trobada al Consell Comarcal de la Garrotxa (Avda. Onze de Setembre, 22)
11.00
- Benvinguda institucional a càrrec de Moisès Coromina, Conseller de Joventut del Consell Comarcal de la Garrotxa
11.10 -
Presentació del Telejet, a càrrec d'Ivan Beà, dinamitzador
11.30
- Intervenció de l'OTC (grup de treball TIC i àrees rurals, borsa, tallers) 
11.45
- Intervenció del Sr. Ramon Barlam, cap del Servei de Societat del Coneixement de la Secretaria de Telecomunicacions
12.00
- Intervenció del Sr. Jordi Masias, director de l'Agència Catalana de Certificació
12.45
- Presentació del Curs de Moodle per a formadors, organitzat per Televall, Telestany i Telejet, a càrrec de Gaspar Tarrida (tutor del curs)
13.15 - Visita al Telejet
13.30
- Dinar al Restaurant La Garrotxa (C/ Serra i Ginesta, 14)
15.30
- Presentació d'experiències:

- Presentació del desplegament de la xarxa sense fils a la comarca del Pla de l'Estany, a càrrec d'Albert Batchellí, tècnic de promoció econòmica del Consell Comarcal del Pla de l'Estany
- Presentació del vídeo promocional sobre el Programari Lliure per part de l'empresa s3os

17.00 - Temes sobrevinguts
17.30
- Final de la reunió

Per tal d'arribar-hi sense perdre's, aquí trobareu un enllaç per accedir a un plànol d'Olot.

OTC

:::::::: NOTÍCIES ::::::::

 • La Fundació SISOSCAT instal·larà exclusivament programari lliure als ordinadors que cedeix a ONGs i associacions

El patronat de la Fundació Societat de la Informació Solidària (SISOSCAT) ha acordat que, a partir d'ara, instal·larà exclusivament programari lliure en els ordinadors que preveu recuperar i reutilitzar per a projectes socials. 

SISOSCAT té per objecte promoure la Societat de la Informació i combatre el desequilibri digital d'oportunitats i d'igualtat entre aquells col·lectius amb major discriminació socials i menys recursos econòmics. Alhora vol vetllar pel reciclatge i l'eliminació d'ordinadors, programari, fotocopiadores, centraletes telefòniques, equips de so, antenes i d'altres residus informàtics i tecnològics.

El maquinari més obsolet es desballesta a través de plantes especialitzades de reciclatge i els que disposen de processadors a partir de Pentium II es cedeixen a associacions sense ànim de lucre i a organitzacions no governamentals (ONG). Durant l'any 2004 es van recuperar i reutilitzar un total de 700 ordinadors que es van cedir a associacions. Es preveu que enguany aquesta xifra superi el miler. Fins ara, el maquinari recuperat combinava la instal·lació del programari lliure i propietari, però a partir d'ara s'utilitzaran exclusivament solucions lliures. 

Web
Notícia

 • Organització de tallers previs a la GUADEC 2006

La 7a Conferència de desenvolupadors i usuaris de GNOME, la GUADEC, se celebrarà a Barcelona del 29 de maig al 2 de juny de 2006. El cap de setmana previ s'organitzaran tallers i altres activitats pels assistents que ja hagin arribat. 

Aquelles persones o organitzacions que tinguin interès en participar en els tallers que s'organitzaran els dies 27 i 28 de maig amb tecnologies relacionades amb l'entorn GNOME, es poden donar d'alta a les llistes del projecte o fer la seva proposta a la plana wiki. 

Web
Notícia

:::::::: RECURSOS [de la societat del coneixement] ::::::::

 • L'aprovació de ".cat"

La notícia del dia ha estat l'acceptació per part de l'ICANN del domini ".cat" que podrà distingir d'ara endavant les webs de l'àrea lingüística i cultural catalana. El reconeixement del domini ".cat" havia estat promogut des de feia anys per l'associació "PuntCAT", que ara donarà pas a una fundació que gestionarà el nou domini. Trobareu totes les respostes a preguntes sobre ".cat" i la seva implantació a:  http://www.vilaweb.com/www/especials/especial?id=1518981 Aquest reconeixement se situa en un altre pla que el domini ".ct", que té caràcter territorial i que topa amb més resistències encara que els que han dificultat el reconeixement de ".cat". En realitat, però, són dos dominis amb un propòsit diferent, que no es contraposen sinó que es complementen.

En saber-se la notícia, el conseller d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació, Carles Solà, ha expressat la "gran satisfacció que per al Govern suposa que la comunitat lingüística i cultural catalana d'arreu del món pugui identificar-se davant del món amb un domini propi que ens situa amb tota normalitat al costat d'altres llengües i cultures que identifiquen diversos estats i nacions". Solà ha fet aquestes declaracions després que la ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers www.icann.org ) hagi aprovat avui la creació del domini .cat presentat per la candidatura de l'Associació .CAT.    

Carles Solà ha volgut agrair especialment l'esforç i la feina feta per l'Associació PUNTCAT a la qual ha felicitat "per haver gestionat amb molta eficàcia i professionalitat la seva candidatura". El conseller ha agraït la bona predisposició dels governs andorrà i espanyol amb la iniciativa de l'Associació PUNTCAT.

Per la seva banda, el secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Oriol Ferran, ha animat tant als catalans de la resta del món com als ciutadans de les terres de parla catalana que ja tinguin presència en català a Internet o que l'hi pensin tenir a sol·licitar el seu domini .cat un cop es constitueixi la fundació que gestionarà els registres. Ferran també ha volgut reconèixer el paper pioner que l'Associació PUNTCAT ha tingut a l'hora d'aconseguir identificar una llengua i una cultura a Internet.

Oriol Ferran ha dit que "l'aprovació del domini .cat és un reconeixement de primer nivell i d'una gran transcendència per la llengua i la cultura catalanes, un element distintiu que ha d'anar acompanyat d'un increment de continguts en català a la xarxa i de la incorporació de la nostra llengua en qualsevol producte de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC).

El conseller Solà ha dit que la Generalitat registrarà un domini .cat per al Govern de Catalunya.

Notícia 

:::::::: AGENDA ::::::::

 • I Jornada sobre programari lliure al Ripollès

El 17 de setembre al Centre Cívic Eudald Graells de Ripoll organitzada per la Fundació Televall de Ribes de Freser i el Punt Òmnia de l'Ajuntament de Ripoll. [+ info]

 • XVa Reunió General de la Xarxa de Telecentres de Catalunya - Comunitat de Teletreball

El 21 de setembre al Telejet, Olot

 • 1a Jornada de formació i alfabetització en noves tecnologies de la informació i la comunicació (TIC). Convocatòria d'ajuts FTIC

El 27 de setembre a l'Auditori de la Caixa de Manresa (Plana de l'Om, 5, Manresa), organitzada per la STISI [+ info]

 • 4a Diada de les Telecomunicacions a Catalunya

El 29 de setembre al Palau de Congressos de Fira Barcelona organitzada pel Col·legi Oficial d'Enginyers Tècnics de Telecomunicacions de Catalunya. [+ info]

 • 1a Jornada Internacional de Software Lliure per a biblioteques

El 18 d'octubre al Vapor Universitari de Terrassa, organitzada pel Grupo de Trabajo de Software Libre para los profesionales de la información (COBDC) [+ info]

 • Nous reptes per al sector agrari

El 22 i 23 d'octubre a Lluçà. Jornada que inclourà una xerrada sobre desenvolupament rural, una altra sobre el paper de les TIC en el món agrari i una taula rodona. Organitzat pel Telecentre de Lluçà i el Consorci del Lluçanès.

 • Dia d'Internet

La comunitat d'internautes ha designat el 25 d'octubre com el Dia d'Internet. [+ info]

 • II Cimera Mundial de Ciutats i Autoritats Locals sobre la Societat de la Informació

Del 9 a l'11 de novembre a Bilbao, organitzada per l'Associació Mundial de les Regions per la Societat de la Informació [+ info]

:::::::: ENLLAÇOS ::::::::

Logotipo de Guadalinfo. Volver a Guadalinfo
Xarxa de telecentres d'Andalusia situats en municipis de menys de 20.000 habitants.
 


Xarxa d'aules informàtiques de la província de La Corunya, amb un total de 90 aules distribuïdes per tot el territori.

 

tf
Borsa de teletreball que permet que totes les gestions es facin des de la web i hi ha un control del procés per tal de garantir la seguretat de les operacions.

 

TELECENTRES

::::

::::