La Xarxa | Oficina Tècnica de Coordinació | Notícies | Recursos | Agenda | Enllaços | STSI - DURSI
s e t m a n a r i _ X T C 

Centres de Teletreball de la XTC

* STSI / DURSI

* Documents

:: núm. 136_ 5-11_setembre 2005 ::

 

:::::::: LA XARXA ::::::::

 • Formació al Telecentre de la Pobla de Segur

Al Telecentre de la Pobla de Segur han programat una xerrada i cursos pel mes de setembre:

- “Informàtica: nivell intermedi”. És un curs subvencionat per l’AGAUR que va dirigit al col·lectiu de dones que es van iniciar a la informàtica amb els cursos d'abans de l'estiu. El curs va començar el 7 de setembre. Horaris: dos dies a la setmana de 9 a 11h o de 15 a 17h.
- Continuació del taller "Perd la por als ordinadors" dirigit al col·lectiu de jubilats. Inici el 15 de setembre. Dijous d’11:00 a 12:30 h. Subvencionat per l'AGAUR.
- “Iniciació al Programari Lliure”. De l'1 d'octubre al 3 de desembre. Cada dissabte de 18 a 20 h. Durada: 20 hores.
- Curs d'"Introducció al Linux i al Programari Lliure". De l'1 d'octubre al 18 de novembre, els dissabtes de 18:00 a 20:30 hores. El curs és gratuït i no són necessaris coneixements previs en aquest camp.
- El dia 7 de setembre a les 19:30h es va portar a terme la xerrada "Iniciació a la fotografia digital", dirigida a aquelles persones que es volen introduir al món de la fotografia digital i el retoc d'imatges. Activitat gratuïta i oberta al públic en general

Web
cccb@conca.altanet.org

 • Novetats al telecentre de la Conca de Barberà

De nou, des del Centre Telemàtic de la Conca de Barberà, es tornen a posar les piles per iniciar la nova oferta formativa. Aquest curs, com és habitual, donen la possibilitat a tots els ciutadans de la comarca d'accedir a cursos d'iniciació a la informàtica i cursos més avançats i especialitzats, intentant satisfer sempre les necessitats de la població.
Com a novetat, aquest mes han organitzat una activitat sobre el gestor de continguts Mambo, que es portarà a terme el dissabte 17 de setembre i tindrà una durada de 4 hores, dividida en dues sessions: una de teòrica on s’explicarà que és, per a què serveix, quines utilitats en podem treure i quins serveis ens ofereix, i a continuació una sessió pràctica.

Web
telecentre@riberaebre.org

 • Dissabte obert a la Fundació Aplicació de Callús

Al telecentre de Callús han tornat a començar les activitats de la iniciativa Dissabte Obert, consistent en oferir activitats de tota mena per obrir espais de creativitat, diàleg, reflexió, aprenentatge i contacte intergeneracional.
Les activitats pel mes de setembre són les següents:

- Presentació de la revista “Mes a mes”, a càrrec de Laura Serra, celebrat el dia 3 de setembre.
- “Impressions del Senegal”, a càrrec de Glòria Calderé i Meritxell Pujol, que va tenir lloc el dia 10 de setembre.
- Matinal de participació ciutadana: “Preplè” Consell de Comunicació. Presentació del Butlletí “El Poble” i replantejament i renovació de la web municipal. Dia 17 de setembre a les 11h a la Sala d’Actes de l’Ajuntament.
- “Degradació de sòls a Callús", a càrrec d’Alba Capsada. Dia 24 de setembre a les 11h a la Sala d’Actes de la Fundació Aplicació.

Web
fundacio@callusdigital.org

 • Formació al telecentre del Pallars Sobirà

Al Telecentre del Pallars Sobirà tenen programada la següent formació:

- Curs de Writer (processador de textos lliure) en dos horaris diferents, un curs els dilluns, dimecres i divendres de 18 a 20 hores i l'altre els dilluns, dimecres i divendres de 20 a 22 hores . El cursos es portaran a terme del 19 al 30 de setembre. El termini d'inscripció per aquests dos cursos acaba el dia 16 de setembre. Cursos gratuïts.
- Curs d'alfabetització informàtica bàsica, que començarà a nivell 0, per poder-se introduir en aquest món d'una forma segura i efectiva. Dates: del 3 al 28 d’octubre els dilluns, dimecres i divendres de 18 a 20 hores. El termini d'inscripció per aquest curs acaba el dia 28 de setembre. Curs gratuït.

Web
telecentre@pallarssobira.ddl.net

 • Formació a l'Infocentre

L’Infocentre ha organitzat un curs adreçat a la gent jove anomenat "Aprèn a presentar bé els treballs", de 10 hores de durada. S’ha portat a terme del 5 al 9 de setembre de 10 a 12 hores del matí. El curs s'ha preparat especialment pels alumnes d'ESO que tenen pocs coneixements d'informàtica amb la intenció que puguin presentar millor els seus treballs. El curs s’ha realitzat amb programari lliure, utilitzant l'Openoffice com a processador de text de treball. 

D’altra banda, des de l’1 de setembre, l'Infocentre torna a la seva activitat al 100%, incorporant-se tot el personal i obrint matí i tarda de dilluns a divendres de 9 a 13 i de 16 a 18.

Web
infocentre@sta-barbara.org

:::::::: OFICINA TÈCNICA DE COORDINACIÓ ::::::::

 • XVa Reunió General de Centres de Teletreball a Olot

La XVa Reunió General tindrà lloc al Telejet (Olot) el proper 21 de setembre. A continuació us presentem l'ordre del dia de la reunió i us agrairíem que ens confirméssiu la vostra assistència:

10.30 - Trobada al Consell Comarcal de la Garrotxa (Avda. Onze de Setembre, 22, Olot). Esmorzar
11.00 - Benvinguda institucional a càrrec de Moisès Coromina (Conseller de Joventut del Consell Comarcal de la Garrotxa)
11.10 - Presentació del Telejet, a càrrec d'Ivan Beà, dinamitzador
11.30 - Intervenció de l'OTC (grup de treball TIC i àrees rurals, borsa, tallers)
11.45 - Intervenció del Sr. Ramon Barlam, cap del Servei de Societat del Coneixement de la Secretaria de Telecomunicacions
12.00 - Intervenció del Sr. Jordi Masias, director de l'Agència Catalana de Certificació
12.45 - Presentació del Curs de Moodle per a formadors, organitzat per Televall, Telestany i Telejet, a càrrec de Gaspar Tarrida (tutor del curs)
13.15 - Visita al Telejet
13.30 - Dinar
15.30  - Presentacions d'experiències
- Presentació del desplegament de la Xarxa sense fils a la comarca del Pla de l'Estany a càrrec d'Albert Batchellí (tècnic de promoció econòmica del Consell Comarcal del Pla de l'Estany)
- Presentació del vídeo promocional sobre el Programari Lliure per part de l'empresa s3os
17.00 - Temes sobrevinguts
17.30 - Final de la reunió.

OTC

 • Reunió de les xarxes de telecentres a Extremadura

Els propers dies 19 i 20 de setembre tindrà lloc una trobada de xarxes de telecentres de tot l'estat a Extremadura. Aquesta reunió deriva dels fòrums de contacte que es van establir al congrés de Saragossa i vol servir per preparar també el V Congrés General de Telecentres que tindrà lloc al País Basc a la primavera del 2006.

Donada la promixitat amb la reunió trimestral de telecentres a Olot, l'OTC no hi serà present, tot i que hi va enviar dues comunicacions: una sobre la relació entre xarxes de telecentres i l'altra sobre la sostenibilitat dels telecentres.

OTC

 • Reunió al Consell Comarcal del Montsià

El passat 9 de setembre Josep Camprubí, coordinador de l'OTC, es va reunir amb el Consell Comarcal del Montsià i l'Ajuntament de Santa Bàrbara per tractar el tema de la comarcalització de l'Infocentre.

OTC

:::::::: NOTÍCIES ::::::::

 • El Govern inicia l'execució del projecte de desplegament d'infraestructures de telecomunicacions

El Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat de Catalunya serà l’encarregat de l’execució i l’explotació de la primera fase del projecte, en el marc del Pla director d’infraestructures de telecomunicacions (PDIT), per un import de 20.000.000 d’euros.

L’Acord Estratègic per a la Internacionalització, la Qualitat de l’Ocupació i la Competitivitat de l’Economia Catalana proposa la creació d’un organisme públic en matèria d’infraestructures de telecomunicacions que sigui l’eina de planificació per millorar la cobertura territorial i la competència en serveis, qualitat i preus.

En la primera fase del projecte es presenten tres línies diferenciades: la creació de l’Ens Gestor d’Infraestructures, l’elaboració detallada del pla d’implantació de la xarxa a desplegar i l’inici del desplegament de la xarxa de fibra òptica.

Es presenta el Pla Director d’Infraestructures de telecomunicacions com a eina que fomentarà la cohesió digital a tot el territori, millorant les infraestructures de telecomunicacions, dinamitzant la demanda i la utilització dels serveis de telecomunicacions i donant accés a l’oferta en les millors condicions possibles de preus, serveis de valor afegit i qualitat de servei.

Notícia

 • 2a edició del Curs bàsic per a dinamitzadors/es de telecentres

La Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació (STSI) organitza la segona edició d’aquest curs bàsic amb l’objectiu de proporcionar als dinamitzadors les eines necessàries per a dur a terme la seva tasca.
El curs es desenvoluparà telemàticament entre el 26 de setembre i el 23 d’octubre d’enguany. Tindrà una durada estimada de 20 hores lectives i l’alumne podrà organitzar el temps de seguiment segons les seves circumstàncies. Els participants s'organitzaran en grups reduïts i els tutors/es vetllaran perquè el curs tingui un caràcter participatiu i de treball en xarxa, utilitzant recursos telemàtics diversos. Inscripció: fins el 18 de setembre, al web http://www.xarxa365.net/formacio/formacio.php/ 

Notícia

 • 1a Jornada de formació i alfabetització en noves tecnologies de la informació i la comunicació (TIC)

La Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació organitza la Primera Jornada de formació i alfabetització en noves tecnologies de la informació i la comunicació – Convocatòries d’ajuts FTIC, pel proper 27 de setembre a Manresa.

La jornada té com a objectius donar a conèixer algunes experiències significatives de la convocatòria d’ajuts FTIC 2004, així com oferir un espai d’intercanvi, i presentar la propera convocatòria d’ajuts pel 2005. La jornada també comptarà amb una taula rodona sobre Formació i societat del coneixement, entre d’altres.

Notícia

:::::::: RECURSOS [de la societat del coneixement] ::::::::

 • El projecte Wikipedia

Diverses notícies d’aquests dies han posat de relleu la continuïtat de Wikipedia, que és un projecte molt ampli que va més enllà de l’enciclopèdia, que fins ara és el seu element més conegut. De l’enciclopèdia s’ha de subratllar la quantitat i qualitat dels seus continguts, malgrat que siguin desiguals a causa de la gran varietat de col·laboradors. Per fer-nos una idea de l'amplitud d’aquests continguts podem entrar (en la versió en anglès) podem introduir la paraula “Catalonia”  o a “catalan”  i anar seguint el desplegament de la informació. Pel que fa a la versió catalana que en aquest moment conté 17.654 articles, que van creixent cada dia.
 
Són interessants, també, els altres projectes de la fundació Wikipedia (a part del diccionari). Avui només comentarem un dels menys coneguts que “Wikiquote” un recull frases cèlebres, proverbis, citacions, etc. En la versió en català n’hi ha tota una colla, algunes de les quals, com les de Grouxo Marx, són realment divertides. Hi ha també un petit apartat de frases relacionades amb els ordinadors que en més d'un cas demostren l’escassa intel·ligència d’alguns sistemes operatius, com en l’avís següent: “Teclat no detectat. Premeu qualsevol tecla per continuar...”

 

:::::::: AGENDA ::::::::

 • I Jornada sobre programari lliure al Ripollès

El 17 de setembre al Centre Cívic Eudald Graells de Ripoll organitzada per la Fundació Televall de Ribes de Freser i el Punt Òmnia de l'Ajuntament de Ripoll. [+ info]

 • 1a Jornada de formació i alfabetització en noves tecnologies de la informació i de la comunicació (TIC). Convocatòria d'ajuts FTIC

El 27 de setembre a l'Auditori de la Caixa de Manresa (Plana de l'Om núm. 5, Manresa) organitzada per la STSI [+ info]

 • 4a Diada de les Telecomunicacions a Catalunya

El 29 de setembre al Palau de Congressos de Fira Barcelona organitzada pel Col·legi Oficial d'Enginyers Tècnics de Telecomunicacions de Catalunya.
[
+ info]

 • 1a Jornada Internacional de Software Lliure per a biblioteques

El 18 d'octubre al Vapor Universitari de Terrassa, organitzada pel Grupo de Trabajo de Software Libre para los profesionales de la información [+ info]

 • Els nous reptes per al món rural. Fòrum pel diàleg sobre cultura i noves tecnologies 

El 22 i 23 d'octubre a Lluçà. Jornada que inclourà una xerrada sobre desenvolupament rural, una altra sobre el paper de les TIC en el món rural i i una taula rodona. Organitzat pel Telecentre de Lluçà i el Consorci del Lluçanès.

 • Dia d'Internet

La comunitat d'internautes ha designat el 25 d'octubre com el Dia d'Internet. [+ info]
 

:::::::: ENLLAÇOS ::::::::

 • Educarex [ http://www.educarex.es ] Web de la Consejería de Educación de la Junta de Extremadura on s'hi poden trobar molts materials.

 • Noticias dot [http://noticiasdot.com ] Anàlisi de les dades sobre l'ús i la penetració mundial de la xarxa
   

 • Cibersur [ http://cibersur.com ] Diari independent de la comunitat andalusa especialitzat en innovació i noves tecnologies

TELECENTRES

::::

::::