La Xarxa | Oficina Tècnica de Coordinació | Notícies | Recursos | Agenda | Enllaços | STSI - DURSI
s e t m a n a r i _ X T C 

Centres de Teletreball de la XTC

* STSI / DURSI

* Documents

:: núm. 135_ 22-28_ agost 2005 ::

 

:::::::: LA XARXA ::::::::

 • I Jornada de PL al Ripollès

Us recordem que el dia 17 de setembre al Centre Cívic Eudalt Graells (Passeig Sant Joan, 1) de Ripoll tindrà lloc la primera Jornada de Programari Lliure a Ripoll. La jornada està organitzada per l'Ajuntament de Ripoll i la Fundació Televall. L'objectiu de la jornada és fomentar i divulgar l'ús d'aquest programari entre les institucions, les empreses i totes les persones usuàries de l'informàtica.

Durant tot el matí tindran lloc tallers sobre diversos temes relacionats amb el PL (navegació per Internet amb Mozilla-Firefox, Bases de dades amb Mysql, instal·lació de Linux...). A la tarda hi haurà un taller-debat, "Motius per utilitzar PL", una sessió de treball amb microempreses i teletreballadors amb PL de Girona i una taula rodona "Avantatges del Programari Lliure" amb representants de diverses entitats i administracions.

També us recordem que tots els tallers són gratuïts però que cal inscriure's-hi enviant un missatge des de la web de la jornada i reservar plaça al taller que us interessi.

Animeu-vos, ens trobem a Ripoll!

vine@televall.com

 • Obres a la Fundació Aplicació de Callús

Aquests dies s'està fent una reinstal·lació d'infraestructures i la redistribució dels espais de la Fundació Aplicació. Concretament es renovarà la instal·lació de xarxa elèctrica i s'ampliarà i renovarà la xarxa de telecomunicacions.

Pel que fa als espais, s'ampliarà també el de l'aula de formació (que tindrà una capacitat per a una quarentena de persones) i es farà una nova zona d'accés públic per a la connexió a internet, una sala de reunions i despatxos.

En aquests moments s'està realitzant la primera fase d'aquestes obres que es preveu que s'hagin acabat abans de final d'any.

Web
fundacio@callusdigital.org

:::::::: OFICINA TÈCNICA DE COORDINACIÓ ::::::::

 • On trobar-nos la setmana vinent

Dilluns dia 29 d'agost és la Festa Major de Manresa i l'OTC estarà tancada. Els dies 30 i 31 d'agost i el 2 de setembre si necessiteu contactar amb algú de nosaltres, haureu de trucar al Consell Comarcal del Bages al 936 930 350 i demanar a recepció que us passin un telèfon de contacte. Només estarem diponibles en cas d'haver-hi alguna urgència. El dia 1 de setembre Josep Camprubí estarà a l'OTC. Disculpeu les molèsties!

OTC

:::::::: NOTÍCIES ::::::::

 • La telefonia IP ja té reservats prefixes

El Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç ha fet un pas més per regular l'emergent sector de la telefonia per Internet. Els usuaris espanyols que vulguin utilitzar aquest servei tindran a la seva disposició el prefix 51 o diversos indicatius provincials. Segons especifica la resolució del BOE de fa uns dies, Barcelona tindrà el 830, Girona el 8721, Lleida el 8730 i Tarragona el 8771. La intenció de la Secretaria d'Estat de Telecomunicacions i Societat de la Informació és regular aquest nou espai comunicatiu. La nova numeració permetrà als operadors oferir l'acés a serveis en zones geogràfiques determinades

Notícia

 • Red.es proposa 10 consells per evitar la propagació de virus informàtics

L'entitat pública Red.es ha elaborat un decàleg amb les mesures de seguretat bàsiques que han de prendre els usuaris d'Internet per evitar virus informàtics quan tornin de vacances. Adverteix que els equips, donat que han estat durant un llarg període de temps innactius, acojulen un gran número de correus electrònics entre els quals pot trobar-se'n algun de potencialment perillós. Aquests són els 10 consells per evitar-los:

-Estar atent als mitjans de comunicació que informen dels incidents més freqüents a la xarxa espanyola.
-Visitar regularment les pàgines del Centro de Alerta Antivirus.
-Comprovar i actualitzar l'antivirus abans de connectar l'ordinador a la xarxa.
-Desconfiar dels correus que arriven en idiomes o adreces desconegudes.
-No obrir els correus electrònics amb un assumpte poc habitual encara que sigui d'algun conegut i instal·lar una eina que bloquegi l'aparició de finestres de contingut publicitari.
-Comprovar a la web de Red.es aquells missatges que tenguin el mateix assumte i remitents diferents per comprovar si es tracta d'un virus.
-Evitar software no legal.
-Instal·lar tallafocs i protegir-se adequadament si disposa de connexió ADSL a Internet.
-Actualitzar les últimes versions dels productes de les companyies del sector.
-Registrar la licència online per poder disposar de serveis d'ajuda i postvenda si acava de renovar el seu equip.

Notícia

 • El projecte Google Print aturat

En la secció de Recursos del setmanari_xtc_núm._132 us presentàvem el projecte Google Printque pretenia escanejar i digitalitzar llibres per penjar-los a la xarxa. Unes setmanes després hem conegut la notícia que els propietaris de drets privats han acoseguit, amb les seves pressions, aturar indefinidament el projecte Google Print. Segons la publicació Internetnews, el pla Google no pretenia compartir ingressos amb els titulars de drets dels llibres. Aquest fet va generar fortes protestes a l'Association of American Publishers que creu que Google hauria de cedir-los part dels seus ingressos.

Notícia

:::::::: RECURSOS [de la societat del coneixement] ::::::::

 • Encara us queden vacances?

L'agost ja arriba al seu final i amb ell les vacances de tothom o gairebé tothom. Si sou d'aquests afortunats que encara heu de gaudir d'algun període de vacances, enhorabona! A partir del setembre les tarifes baixen i no hi ha tanta massificació com durant els mesos de juliol i agost. Hem pensat ajudar-vos a preparar les vostres vacances i, si no us havíeu acabat de decidir a marxar, animar-vos a fer-ho. Aquí teniu un parell de recursos que ofereixen la xarxa que creiem que poden ajudar-vos amb tot plegat:

- Secció de vacences de laMalla.net: té diferents seccions per a cobrir totes les possibilitats de viatjar (per a joves, famílies, rutes per Espanya i Catalunya, per descansar, experiències compartides i enllaços). Dins cada subgrup hi ha infinitat d'enllaços per tal de facilitar la reserva de les vacances.
- Viatgeaddictes.com: Es defineix com el "lloc web per als addictes als viatges alternatius i per lliure del món mundial". Pretèn ser una guia d'informació per al viatges independent. Hi ha moltes rutes dividides pels 5 continents algunes amb només mapes i d'altres amb molta més informació (cost, canvi, circuit, consells, enllaços interessants...). Pot ser molt útil si el què us agrada és que no us dirigeixin. També hi trobareu molta informació sobre vols de baix cost, vacunacions...

 

:::::::: AGENDA ::::::::

 • EGOV05 -  International Conference on E-Goverment

Del 22 i 26 d'agost a Copenhagen (Dinarmarca). Conferència anual sobre e-governació [+ info]

 • WITFOR - Botswana 2005

Del 31 d'agost al 2 de setembre a Botswana (África). Fòrum internacional sobre tecnologies de la informació.[+ info]

 • Dia de la Llibertat del Programari

El 10 de setembre a Barcelona. Caliu organitza per primera vegada a Catalunya el Dia de la Llibertat del Programari [+ info]

 • I Jornada sobre programari llire al Ripollès

El 17 de setembre al Centre Cívic Eudald Graells de Ripoll organitzada per la Fundació Televall de Ribes de Freser i el Punt Òmnia de l'Ajuntament de Ripoll. [+ info]

 • 4a Diada de les Telecomunicacions a Catalunya

El 29 de setembre al Palau de Congressos de Fira Barcelona organitzada pel Col·legi Oficial d'Enginyers Tècnics de Telecomunicacions de Catalunya. [+ info]

 • Nous reptes per al sector agrari

El 22 i 23 d'octubre a Lluçà. Jornada que inclourà una xerrada sobre desenvolupament rural, una altra sobre el paper de les TIC en el món agrari i una taula rodona. Organitzat pel Telecentre de Lluçà i el Consorci del Lluçanès.

 • Dia d'Internet

La comunitat d'internautes ha designat el 25 d'octubre com el Dia d'Internet. [+ info]
 

:::::::: ENLLAÇOS ::::::::

Materials lliures del temari del màster de la uoc en PL. Disponibles en versió imprimible (format pdf) i en versió editable (format tgz).
 

Nou servei de missatgeria instantània de veu i text a través d'Internet de Google. Encara en fase de probes, però funciona.


Portal/cercador de formació presencial, online i presencial organitzat per matèries.
 

TELECENTRES

::::

::::