La Xarxa | Oficina Tècnica de Coordinació | Notícies | Recursos | Agenda | Enllaços | STSI - DURSI
s e t m a n a r i _ X T C 

Centres de Teletreball de la XTC

* STSI / DURSI

* Documents

:: núm. 134_ 15-21_ agost 2005 ::

 

:::::::: LA XARXA ::::::::

 • Joves pallaresos fent teatre a Internet

L'obra es fa a Birmingham però es pot veure per Internet. El dimarts, 16 d'agost a les 18.00 hores un grup d'estudiants del Pallars Sobirà van actuar en una obra de teatre que es representa a Birmingham. La obra és fruit d'un programa d'intercanvi entre Barcelona, Birmingham i Belfast, organitzat per el "Birmingham Association of Youth Clubs". Els joves que hi actuen són de 4t d'ESO, encara que n'hi ha tres de 2n d'Eso: Núria Cases, Núria Picolo, Hugo Felipe Neiva, Aleix Capdevila, Anna Segalàs, Pepita Peroy, Sandra Jimenez, Selena Alcaraz, Maria Grinyó, Mar Marais i Judith Fierro. Durant tot el curs han estat treballant amb la Jezabel Ramoneda, i els responsables que els han acompanyat ara són del grup ARTIXOC de Barcelona.

L'obra es va poder veure per Internet en directe des de la pàgina http://www.c21vox.tv/broadcast/index.php  i ara  està penjada a la mateixa pàgina. Mentre es veu l'obra es pot anar xatejant amb la gent que l'està veient.

                                           * * * * * * *

Des del Telecentre del Pallars Sobirà ens informen que el dia 26 d'agost el telecentre estarà tancat.

                                           * * * * * * *

Des del Telecentre del Pallars Sobirà ens informen que estan preparant l'oferta formativa i de dinamització per al curs 2005-2006. Per aquest motiu han preparat una enquesta que han tramès a tots els seus usuaris per tal d'adequar l'oferta formativa i dinamitzadora a les necessitats reals dels seus usuaris. [enquesta]

Web
telecentre@pallarssobira.ddl.net

 • Cursos i activitats del Centre Telemàtic de la Conca de Barberà

Des del Centre Telemàtic de la Conca de Barberà ens han fet arribar els cursos i activitats que tenen previstos pel curs 2005-2006.  Oferiran una oferta molt variada des de la clàssica iniciació a la informàtica, passant per tallers de fotografia digital i, com no, pel programari lliure amb cursos d'introducció al Linux i a l'OpenOffice.

Tríptic (PDF)
cccb@conca.altanet.org

:::::::: OFICINA TÈCNICA DE COORDINACIÓ ::::::::

 • XVa Reunió General a Olot

A l'OTC ja estem treballant per preparar la 15a Reunió General de Centres de Teletreball. Confirmem que la reunió tindrà lloc el proper dia 21 de setembre i que serà al Telejet (Telecentre de la Garrotxa - Olot). A principis de setembre us farem arribar l'ordre del dia.

OTC

:::::::: NOTÍCIES ::::::::

 • La meitat de les llars catalanes ja disposen de connexió a Internet i sis de cada deu ordinador

Pràcticament la meitat de les llars catalanes (49,2%), nou punts més que ara fa un any, ja disposen de connexió a Internet i sis de cada deu (57,9%) d'ordinador, segons dades facilitades per la Fundació Observatori de la Societat de la Informació de Catalunya (FOBSIC) de juny de 2005. Les ha avançat el secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Oriol Ferran, durant la inauguració del curs 'Societat del Coneixement i país' que des d'avui i fins al 24 d'agost es fa a Prada de Conflent (Catalunya Nord), en el marc de la XXXVII Universitat Catalana d'Estiu.

Un dels aspectes que detecta i apunta l'estudi és la importància que tenen els nens i nenes d'entre 10 i 14 anys com a motor d'entrada de les tecnologies digitals a la seva llar. Així mateix l'estudi indica una incorporació progressiva d'usuaris d'ordinador i Internet que fins ara eren esporàdics per a esdevenir habituals, que revela que l'increment d'ordinadors a la llar i connexió a Internet no és només quantitatiu en nombre d'usuaris sinó qualitatiu pel que fa al seu ús.

D'altra banda, és destacable que un percentatge elevat d'usuaris han rebut formació específica en l'ús d'ordinadors en el darrer any. Tot i que el comerç electrònic entre els catalans encara és minoritari, cal destacar l'alt grau de satisfacció entre els que hi han optat, tant pel que fa al lliurament com en relació al producte en si mateix.

La banda ampla ha entrat de manera destacable a la llars catalanes els darrers mesos. Un 64% de les llars amb connexió a Internet disposen de banda ampla (56% ADSL + 8 % cable) de manera que un terç de les llars del Principat disposen de connexió d'alta velocitat, si bé encara per sota dels 2Mbps que, com a mínim, el Govern planteja per a totes les llars catalanes l'any 2008.

Notícia
Dades TIC a les llars 2005

 • L'ICANN deixa pel setembre l'aprovació del domini ".cat"

L'ICANN (Internet Corporation For Assigned Names and Numbers), l'organisme amb seu a California que regula els dominis d'Internet, ha anunciat que deixarà per septiembre l'aprovació del nou domini '.cat', que acolliria els llocs  'web' dedicats a llengua i la cultura catalana.

Oriol Ferran, secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat, ha tret importància al retrard en l'aprovació del domini d'Internet '.cat' i ha donat per fet que es donarà el vist-i-plau a aquest domini al setembre.

Notícia

 • El Dia d'Internet suma voluntaris i iniciatives

L'AUI, Associació d'Usuaris d'Internet, ha designat el 25 d'octubre com a Dia d'InternetEs van sumant noves incorporacions al Comité d'Impuls i es van publicant moltes iniciatives que es portaran a terme tant a Internet com a tot el territori espanyol. D'entre les més de 200 iniciatives en preparació, destaca la dels voluntaris d'AVI Galicia (Associació de Voluntaris d'Internet) per implicar la població per penjar continguts en una pàgina web, promocions exclusives d'ADSL o el Congrés Llar Digital a l'Escola Universitària d'Inginyers de Telecomunicacions.

Notícia

 • IBM ajuda a Firefox a incorporar navegació per a usuaris amb deficiències visuals

L'empresa IBM aportarà tecnologia DHTML (Dynamic Hypertext Markup Language) a la propera versió de Firefox, fet que permitirà que els  desenvolupadors puguin crear més fàcilment aplicacions del tipus RIAs (Rich Internet Applications). Aquest tipus de programes són particularment interactius i estan basats en interfaces visuals. D'altra DHTML oferirà la possibilitat de navegar més eficientment ja que s'utilitzen tecles en lloc del mouse.

Concretament IBM dona 50.000 línies de codi a la Fundació Mozilla. Aquest és el codi necessari perquè aplicacions com Gmail, Google Maps o A9 siguin accessibles per a persones cegues o amb discapacitats visuals i motores.  Això convertirà a Firefox en el primer navegador en solucionar el problema d'accessibilitat d'aquestes aplicacions. Està previst que aquestes capacitats siguin incloses en la propera versió del navegador de codi obert prevista per finals de setembre. Firefox 1.5, a més de l'ús de les tecles, permetrà fer zoom a determinades pàgines i que el contingut sigui llegit en veu alta pel software gràcies a la tecnologia facilitada per IBM.

L'empresa està negociant amb Microsoft i Apple per incorporar aquesta tecnologia a Internet Explorer i Safari.

Notícia (Libertaddigital)
Notícia (Noticiasdot.com)

 • Innovación facilita Internet a municipis amb menys de 10.000 habitants

Les families de municipis de la província de Huelva amb menys de 10.000 habitants poden sol·licitar des de dimarts passat la participació en el programa "Hogar Digital" destinat a facilitar la connexió a Internet de banda ampla als sectors més allunyats dels nuclis urbans.

La Junta de Andalucía financia fins a un 75% del cost de la connexió a Internet mitjançant qualsevol de les operadores adherides. Aquesta aportació pot suposar fins a 375€ d'estalvi en la contractació anual de banda ampla. Els ciutadans interessats en aquesta ajuda hauran d'anar al seu consistori a omplir una sol·licitut. Si cumpleixen amb els requisits relacionats amb ingressos familiars, nombre de membres a la llar així com no haver rebut abans alguna altra ajuda per connexió a Internet de la Junta de Andalucía, rebran l'ajut.

Les connexions a Internet que incentiva aquest programa són de banda ampla (cable, ADSL, satèl·lit...), 24 hores al dia, els set dies de la setmana i sense restriccions. També s'ofereix formació sobre temes bàsics relacionats amb l'ús de l'ordinador i Internet així com eines de comunicació digital (correu electrònic, missatgeria instantània...) i l'ús de les noves tecnologies per relacionar-se amb l'Administració a través de la signatura electrònica.

Notícia

:::::::: RECURSOS [de la societat del coneixement] ::::::::

 • Es que ja no saben què inventar!

Només calen uns minutets de navegació per Internet per afirmar que ja no saben què inventar! Per exemple, el butlletí digital, El Digital Tecnológico,  en el seu apartat de tecnologia, parla d'un bikini "intel·ligent" que avisa quan t'has de girar prenent el sol, una maquineta d'afaitar USB (que s'alimenta amb USB) o una iPod Scooter que no és més que una scooter de disseny inspirat en un iPod i que per arrancar cal col·locar l'i-Pod en un lloc especial de la scooter.

Després de fer una cerca amb un buscador ha aparegut la web de Super Inventos que recull tot d'invents tecnològics aplicats a la televigilància, seguretat tecnològica, domòtica, accessoris intel·ligents... També hi ha aparegut un revolucionador sistema electrònic per evitar els roncs. Prepareu la Visa, es pot telecomprar!

No gaire estona més tard ha aparegut a la nostra pantalla La Flecha, diari digital de ciència i tecnologia. Aquí hem trobat a la secció de curiositats, per exemple, un bolígraf intel·ligent que han inventat uns estudiants libanesos com a projecte de final de carrera que escriu sobre paper però que detecta les faltes ortogràfiques i les mostra en una pantalleta. És com portar un diccionari portàtil! Si teniu una estoneta, i voleu riure, entreu a la notícia dels Anti-Nobel, el premi a lo més absurd de la ciència. Són uns premis que es lliuren a la Universitat de Harvard des del 1991 i... n'hi ha de molt bons!
 

:::::::: AGENDA ::::::::

 • EGOV05 -  International Conference on E-Goverment

Del 22 i 26 d'agost a Copenhagen (Dinarmarca). Conferència anual sobre e-governació [+ info]

 • WITFOR - Botswana 2005

Del 31 d'agost al 2 de setembre a Botswana (África). Fòrum internacional sobre tecnologies de la informació.[+ info]

 • Dia de la Llibertat del Programari

El 10 de setembre a Barcelona. Caliu organitza per primera vegada a Catalunya el Dia de la Llibertat del Programari [+ info]

 • I Jornada sobre programari llire al Ripollès

El 17 de setembre al Centre Cívic Eudald Graells de Ripoll organitzada per la Fundació Televall de Ribes de Freser i el Punt Òmnia de l'Ajuntament de Ripoll. [+ info]

 • 4a Diada de les Telecomunicacions a Catalunya

El 29 de setembre al Palau de Congressos de Fira Barcelona organitzada pel Col·legi Oficial d'Enginyers Tècnics de Telecomunicacions de Catalunya. [+ info]

 • Nous reptes per al sector agrari

El 22 i 23 d'octubre a Lluçà. Jornada que inclourà una xerrada sobre desenvolupament rural, una altra sobre el paper de les TIC en el món agrari i una taula rodona. Organitzat pel Telecentre de Lluçà i el Consorci del Lluçanès.

 • Dia d'Internet

La comunitat d'internautes ha designat el 25 d'octubre com el Dia d'Internet. [+ info]
 

:::::::: ENLLAÇOS ::::::::

Web de descàrregues diverses amb PL i molts enllaços a webs de software i PL.
 

Web de la Xarxa de Centres de Noves Tecnologies de Donostia amb l'objectiu d'acostar-se i conscienciar la ciutadania en l'ús de les Noves Tecnologies

Portal/cercador de formació presencial, online i presencial organitzat per matèries.
 

TELECENTRES

::::

::::