La Xarxa | Oficina Tècnica de Coordinació | Notícies | Recursos | Agenda | Enllaços | STSI - DURSI
s e t m a n a r i _ X T C 

Centres de Teletreball de la XTC

* STSI / DURSI

* Documents

:: núm. 133_ 8-14_ agost 2005 ::

 

:::::::: LA XARXA ::::::::

 • Formació al Telecentre de l'Alta Ribagorça

Com cada any, el Consell Comarcal de l'Alta Ribagorça, mitjançant el Telecentre, està preparant l’oferta formativa d’informàtica per al proper curs que iniciarem a finals d’estiu.

És per això que fan arribar a tots els usuaris del telecentre, a més de totes les associacions, entitats, empreses amb mínim de volum i càrrecs de la comarca, un document que pretèn ser una enquesta-proposta d'activitats formatives per a la nova temporada, 2005-06, perquè els usuaris puguin així exposar les seves prioritats i adequar així al màxim el programa formatiu.

És una estratègia utilitzada amb anterioritat que, encara que no s'aconsegueix oferir tota la oferta demanda, és de gran ajuda.

tecnictelecentre@ccar.ddl.net

 • Curs de fotografia digital al Centre Telemàtic de la Conca de Barberà

Per primera vegada desde Centre Telemàtic de la Conca de Barberà s'organitza un concurs de fotografia digital amb l'objectiu de difondre i utilitzar les noves tecnologies.

Es tracta d'aproximar-se i conèixer la comarca, els seus costums, els seus pobles, la seva gent, les festes, les tradicions i tot allò que cridi l'atenció i que es cregui que pot ser fotografiat i recordat. Cal que ens mostreu la vostra visió personal de la comarca utilitzant una nova eina de teball, la càmera fotogràfica digital.

En aquest concurs es permet que s'utilitzin les noves tècniques de tractament d'imatges. Si les noves tecnologies permeten retocar i millorar favorablement les imatges, perquè no utilitzar-les. Si els usuaris no tenen les suficients eines de treball, com ara progames de tractament d'imatges, el Telecentre de Montblanc i el de l'Espluga de Francolí estaran a la seva disposició per al que puguin fer els retocs que siguin necessaris.

Bases del concurs
cccb@conca.altanet.org

:::::::: OFICINA TÈCNICA DE COORDINACIÓ ::::::::

 • Vacances a l'OTC

L'OTC no tanca per vacances! Durant tot l'estiu podreu trobar sempre algú a la vostra disposició a l'OTC. Les nostres vacances:

- Josep Camprubí (tot l'agost).
- David Sanz (fins el 25)
- Laia Costa ( del 24 d'agost al 4 de setembre)
- Sandra Oliva (setembre)

OTC

:::::::: NOTÍCIES ::::::::

 • El DURSI quadriplica les estacions base de banda ampla rural a l'Alt Pirineu i l'Aran

Finalitzat al juny el 100% del desplegament de la primera fase s'ampliarà la cobertura amb nou estacions addicionals en els propers mesos. Al desembre un 88,5% de la població quedarà coberta i la resta s'abordarà a través el Pla Director d'Infraestructures de Telecomunicacions a partir de 2006

El Departament d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació (DURSI) ha quadruplicat el nombre d'estacions base del Projecte Banda Ampla Rural a l'Alt Pirineu i l'Aran en relació al projecte previst l'any 2003 per l'anterior Govern, passant de 12 estacions a les 47 que hi haurà a finals d'any. El mes de juny passat, d'acord amb els terminis fixats pel concurs es va desplegar al 100% previst, si bé s'ha optat per a millorar encara més la cobertura de manera que en els propers mesos s'instal·laran nou estacions més que s'afegiran a les que ara ja hi ha actives, tal i com ha informat per escrit al Parlament el conseller d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació, Carles Solà.

S'ha desplegat una xarxa sense fils pionera a Europa amb tecnologia WIMAX i amb molta projecció de futur tant en cobertura, velocitat i prestacions de serveis que hores d'ara permet disposar de cobertures de fins a 25 Km en funció de l'orografia i comercialitzar velocitats de fins a 8 Mbps simètrics i serveis de valor afegit com ara telefonia fixa via Internet (VoIP). Aquesta aposta tecnològica ofereix moltes més prestacions que la solució adoptada l'any 2003 amb tecnologia LMDS i satèl·lit (més WiFi) que només garantia una velocitat màxima de 2 Mbps i impedia prestar serveis de telefonia fixa.

Notícia
Quadre amb les dades per comarques

 • Prova pilot de migració a programari lliure a la STSI

La STSI serà la primera unitat del Govern a fer la migració que s’abordarà en diverses fases. Una primera en la qual el personal de la STSI fa assistirà a un curs de formació. S'ha instal·lat programari lliure als servidors. Seguidament es farà el canvi dels escriptoris dels terminals dels treballadors i de les aplicacions. Actualment ja hi ha dos escriptoris amb programari lliure. Durant tota l'operació hi haurà un seguiment acurat a través de mesures de control i testeig i a finals del mes d'any, un cop finalitzada la migració, es podran obtenir les primeres conclusions.

Com a punt de partida del pla de migració pilot s'han adoptat principalment els següents productes: Sistema operatiu Fedora 4 i Ubuntu Hoary, Ofimàtica OpenOffice, Navegador Internet Mozilla Firefox, Editor gràfic Gimp i Correu electrònic Evolution/Kontact.

El cost total de la migració en aquesta fase pilot puja a prop de 50.000 euros. 

Notícia

:::::::: RECURSOS [de la societat del coneixement] ::::::::

 • Viquipèdia: l'enciclopèdia lliure també en català

Segurament molts de vosaltres ja coneixeu la Wikipedia. Per a aquells que no, és una enciclopèdia multilingüe de contingut lliure basada en tecnologia wiki que permet l'edició de continguts per qualsevol usuari des d'un navegador web. El fet que sigui lliure s'aplica tant al seu ús com a l'edició. Wikimedia, fundació sense ànim de lucre, és l'encarregada del manteniment i administració de la web.

Wikipèdia va començar com a projecte en anglès el 15 de gener de 2001 i mica en mica ha anat sorgint en altres idiomes. La versió catalana, Viquipèdia, va aparèixer poc després, al març del mateix any i actualment ja ha aconseguit els 15.000 articles i la 20a posició mundial de wikipèdies en número d'articles. La versió en castellà existeix des de maig de 2001 i actualment ja conté 59.792 articles. També existeixen versions entre d'altres en alemany, francés, japonés, suec, holandès, polonès, portugués, italià, chinès, noruec, finès, danès, esperanto...

Si no hi heu navegat mai cercant informació, endavant, continguts no en falten!
 

:::::::: AGENDA ::::::::

 • EGOV05 -  International Conference on E-Goverment

Del 22 i 26 d'agost a Copenhagen (Dinarmarca). Conferència anual sobre e-governació [+ info]

 • WITFOR - Botswana 2005

Del 31 d'agost al 2 de setembre a Botswana (África). Fòrum internacional sobre tecnologies de la informació.[+ info]

 • Dia de la Llibertat del Programari

El 10 de setembre a Barcelona. Caliu organitza per primera vegada a Catalunya el Dia de la Llibertat del Programari [+ info]

 • I Jornada sobre programari llire al Ripollès

El 17 de setembre al Centre Cívic Eudald Graells de Ripoll organitzada per la Fundació Televall de Ribes de Freser i el Punt Òmnia de l'Ajuntament de Ripoll. [+ info]

 • 4a Diada de les Telecomunicacions a Catalunya

El 29 de setembre al Palau de Congressos de Fira Barcelona organitzada pel Col·legi Oficial d'Enginyers Tècnics de Telecomunicacions de Catalunya. [+ info]

 • Nous reptes per al sector agrari

El 22 i 23 d'octubre a Lluçà. Jornada que inclourà una xerrada sobre desenvolupament rural, una altra sobre el paper de les TIC en el món agrari i una taula rodona. Organitzat pel Telecentre de Lluçà i el Consorci del Lluçanès.
 

:::::::: ENLLAÇOS ::::::::

Web del telecentre de Leganés que ofereix connexió wifi gratuïta a la plaça on està situat (3.000 m2).

Projecte que pretén introduir els usuaris Ms-Windows al programari lliure i explicar-ne els seus beneficis.
 


Revista digital gratuïta sobre programari lliure.

TELECENTRES

::::

::::