La Xarxa | Oficina Tècnica de Coordinació | Notícies | Recursos | Agenda | Enllaços | STSI - DURSI
s e t m a n a r i _ X T C 

Centres de Teletreball de la XTC

* STSI / DURSI

* Documents

:: núm. 132_ 25 juliol-6 agost 2005 ::

 

:::::::: LA XARXA ::::::::

 • Vacances al Telecentre de Lluçà

 

El telecentre de Lluçà estarà tancat del 8 al 21 d'agost per vacances. 

 

Web
telecentre.llusa@diba.es

 • Curs de cartografia digital i GPS a Prades-Montsant

El Telecentre Prades Montsant a la seu d'Ulldemolins impartirà els propers dies 16 i 17 d'agost un curs sobre cartografia digital i GPS per a voluntaris d'ADF's. El curs es farà amb el programa GeoVisor 2004 amb mapes a escala 1.5000 del ICC tant els topogràfics com els ortofoto. Els dos tipus de mapes estan georeferenciats i es mostra a cada moment la posició real on et trobes tant amb les coordenades UTM com les latituds i longitud. Aquest curs també s'ha ofert a Prades i a Cornudella. A Vilaplana ja es va fer el mateix curs però en aquest cas van realitzar-lo els Tècnics del SNADF, Secretariat Nacional d'Agrupacions de Defensa Forestal.

D'altra banda, el Telecentre de Prades Montsant a la seu de Prades ja és accessible per a discapacitats en cadira de rodes.

Cartell
Web
tc.pm@tinet.org

 • Cursos d'informàtica per als infants de la Fatarella

El Telecentre / Punt Òmnia de la Fatarella impartirà aquest mes d’agost diversos cursos gratuïts d’informàtica per als infants de la Fatarella. Els cursos es realitzaran del 23 d’agost al 9 de setembre i estan dirigits a nens i nenes de 5 a 12 anys. Aprendran a utilitzar diversos programes informàtics, visitaran webs per a infants, jugaran a jocs creatius i educatius, ... L’AMPA del Col·legi Públic “Los Castellets” col·labora en l’organització dels cursos.

Telecentre de la Fatarella
telecentrelafatarella@terra-alta.altanet.org

 • Xerrada sobre PL a Montblanc

El passat dia 31 de juliol, al telecentre de Montblanc, vam fer una xerrada sobre el programari lliure. L'enginyer informàtic, David Ortin, va explicar què és i què cal garantir per ser programari lliure: poder executar un programa lliurement, poder accedir al codi, amb la possibilitat de la modificació del mateix, poder copiar i redistribuir. La filosofia del programari lliure podríem dir, doncs, que és socialitzadora: que estigui a l’abast de tothom, sense restriccions. Assegurant la igualtat per a tothom, la diversitat a l’hora d’escollir programes, no cenyir-se a cap en concret sinó la possibilitat d’escollir, la llibertat de modificar el codi i adaptar-lo al que necessites i per últim, i molt important en el món de la informàtica, el fet de poder copiar.

També es va parlar dels problemes que podem tenir si escollim treballar en un entorn de programari lliure, de la dificultat de trobar drivers compatibles, de les migracions cap a Linux i del model educatiu de la Comunitat Valenciana que ha introduït el sistema operatiu Lliurex per als seus escolars.

Al finalitzar la sessió, als assistents se’ls va regalar un CD de programari lliure per tal que a partir d’ara siguin ells qui puguin descobrir i treballar amb
aquestes noves eines.

Resum xerrada PL
cccb@conca.altanet.org

:::::::: OFICINA TÈCNICA DE COORDINACIÓ ::::::::

 • Estadístiques d'ús de juny 2005

Ja estan disponibles les dades recollides durant el mes de juny. Aquestes són les dades:

Juny 2005

Homes Dones Total
Usuaris nous registrats  122 121  243
Carnets emesos  13 44  57 
Total usuaris  3074 2424  5498 
Usos dels telecentres  8752 7671  16423
Hores d'utilització dels telecentres      1066

Aquest mes cal tenir en compte que manquen dades de 2 telecentres més que estan de vacanes (habitualment en manquen 2).

En aquesta altra taula hi ha els percentatges de l'ús que fan els usuaris dels vostres telecentres. Com podeu observar, la majoria d'usuaris utilitzen el telecentre com a punt de connexió.

Juny 2005

% Usuaris % Usos % Hores
Connectivitat  74.30 67.90  73.13
Treballs escolars/universitaris  8.99 6.22 9.17
Teletreball  5.95 6.62  9.51 
Formació  10.77 19.26  8.19 

Ja per finalitzar amb les dades, continua disminuïnt el percentatge de dones usuàries, malgrat continua creixent cada mes, aquest ho ha fet en menor nombre que els homes. Un 55,91% dels usuaris van ser homes (+2.15) per sobre del 44.08% que van ser dones (-2.16).

Usuaris, carnets i hores
Distinció usos

OTC

 • Visites a telecentres

El dia 27 de juliol, Josep Camprubí, coordinador de l’OTC, va visitar els telecentres de Santa Bàrbara (Montsià), Prades-Montsant (en aquest cas a l’ajuntament de Prades) i el Centre Telemàtic de la Conca de Barberà (a Montblanc). En el cas de Santa Bàrbara es va tractar especialment de les possibilitats de comarcalització del telecentre i dels cursos que es porten a terme en col·laboració amb d’altres ens, com el de GPS dedicat al transport. Al telecentre Prades-Montsant es va poder constatar especialment la importància que a les quatre subseus del telecentre té el turisme de natura i aire lliure. A Montblanc es va comentar la incorporació de la nova dinamitzadora del telecentre (Elena Vidal) i el projecte d’obrir una nova subseu a Santa Coloma de Queralt.

Igualment, el dia 29 de juliol, Josep Camprubí va visitar el Consell Comarcal de la Terra Alta, comarca on està situat el telecentre de Gandesa i les subseus de Prat de Compte i de la Fatarella. A la Fatarella va visitar també el telecentre i es van comentar les seves activitats.

OTC

 • Nota molt important sobre els convenis

Hi ha encara la meitat dels telecentres de la xarxa de teletreball que no han completat la documentació necessària per al Conveni amb la Secretaria de Telecomunicacions. Hem de demanar a tots els dinamitzadors que entrin en contacte amb les administracions públiques responsables dels seus telecentres per comprovar la situació d’aquesta documentació. Cal que ràpidament tota la documentació que falta es faci arribar a la Secretaria (Illana Giner) per enllestir definitivament la tramitació dels convenis de manera que els telecentres puguin disposar dels recursos econòmics corresponents.

OTC

:::::::: NOTÍCIES ::::::::

 • El nou projecte de Banda Ampla Rural a Girona, Barcelona i la Catalunya Central quadriplica la població beneficiada respecta la previsió inicial

El projecte s'ha redifinit per a desplegar una tecnologia que garanteixi cobertures més amplies i serveis de valor afegit com ara telefonia VoIP

El Departament d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació (DURSI) triplicarà la cobertura del desplegament del projecte Banda Ampla Rural (BAR) a les comarques de Girona, Barcelona i Catalunya Central, passant així dels 317 nuclis de població previstos inicialment als 922 que pertanyen a 325 municipis. L'abast de la població beneficiada es quadriplicarà assolint 384.462 habitants, davant els 104.330 que es preveien anteriorment.

El Consell Executiu de la Generalitat ha aprovat aquesta setmana l'ampliació de la despesa plurianual del DURSI que permetrà ampliar i millorar l'extensió de la banda ampla al món rural arreu de Catalunya. Part d'aquests diners es destinaran a finançar el nou desplegament de la xarxa a les comarques de Girona, Barcelona i Catalunya Central a partir d'un nou concurs s'ha convocat avui, divendres 29 de juliol, i que s'adjudicarà a finals de novembre d'enguany amb un pressupost màxim de 10 milions d'euros, contra els 5 milions del vigent fins ara. Es preveu que el desplegament comenci a principis de 2006 i finalitzi el primer trimestre de 2007.

Notícia
Presentació del projecte

 • El Govern estudia la creació d'un títol que acrediti el coneixement en l'ús de les tecnologies de la informació i la comunicació

El Govern estudia la implantació d'un títol que acrediti el coneixement en l'ús de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC). Per això el Consell Executiu de la Generalitat va aprovar dimarts crear una comissió d'experts per analitzar la viabilitat de la implantació d'una certificació de capacitació digital a Catalunya d'acord amb els objectius del Pla de Formació i Alfabetització Digitals 2004-2007, que s'inclou en el Pla de Serveis i Continguts que impulsa la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació.

La certificació sobre coneixement i competències en tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) vol afavorir l'accés de la ciutadania a una capacitació digital que els permeti d'integrar de forma normalitzada a la seva vida quotidiana l'enorme potencial transformador que la tecnologia té en tots els àmbits professionals, productius, culturals, formatius i personals.

La comissió d'experts va celebrar dimecres 27 de juliol la primera reunió per tal d'elaborar un informe de proposta sobre un determinat model que permeti decidir si aquest haurà de ser propi o si és més recomanable l'adopció d'algun model ja homologat internacionalment.

Com a punt de partida la comissió va analitzar un informe elaborat per l'Internet Interdisciplinary Institute (IN3) de la Universitat Oberta de Catalunya en el qual s'analitzen diverses certificacions de països com Euskadi, Finlàndia, el Regne Unit, França o Dinamarca, entre altres, i d'àmbit internacional com els certificats ECDL (European Computer Driving Licence) i ICDL (International Computer Driving Licence).

La comissió d'experts, presidida pel secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, està formada per representants del Departament d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació, Departament de Benestar i Família, Departament de la Presidència, Departament de Governació i Administracions Públiques, Departament de Treball i Indústria i Departament d'Educació.

Notícia

 • El Conseller Carles Solà proposa que la seu del Consell Europeu de Recerca s'ubiqui a Barcelona

Ja ha emplaçat la ministra San Segundo a elevar la candidatura, que compta amb el suport de l'Ajuntament, a la comissió de la Unió Europea

L'European Research Council (ERC) té una consideració similar a la de les agències europees i coordinarà els projectes de recerca de tot Europa

El conseller del departament d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació, Carles Solà, ha proposat la candidatura de Catalunya, i en concret de Barcelona, per acollir el Consell Europeu de Recerca (ERC). Un organisme amb una consideració semblant a la d'una agència europea que s'encarregaria de coordinar, cohesionar i impulsar la recerca europea per competir amb garanties amb els Estats Units i el Japó a partir de l'any 2007.

Notícia

 • Nou institut per impulsar la Societat de la Informació a Espanya

A partir de setembre, Lleó acollirà l’Institut Nacional de les Noves Tecnologies de la Comunicació (INTECO). Aquest nou organisme té com a objectiu contribuir a la convergència amb Europa en l’àmbit de la Societat de la Informació a través del desenvolupament de projectes innovadors relacionats amb les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC). A més, vol potenciar el desenvolupament del sector dins la Comunitat Autònoma.

Notícia

:::::::: RECURSOS [de la societat del coneixement] ::::::::

 • Google Print

Google continua imparable. La californiana Google està immersa en un projecte molt ambiciós anomenat Google Print. Aquest projecte té com a missió principal "organitzar tota la informació del món". Molta d'aquesta informació no es troba a la Xarxa, per aquest motiu Google Print ha de penjar el contingut dels llibres a lal Xarxa perquè es puguin trobar en les cerques habituals de Google. Es tracta d'una fórmula brillant: sumar els avantatges de la digitalització dels llibres amb la potència del cercador Google. Google Print treballa amb dos grans fronts. Library Project centrat en tancar acords amb les millors biblioteques de tot el món per a digitalitzar el seu contingut i penjar-lo a la Xarxa. Publisher Program que ofereix a qualsevol editor la possibilitat de digitalitzar els seus llibres i posar-los a disposició de qualsevol usuari per a consultar el seu inventari i, fins i tot, obtenir una nova font d'ingressos derivada de la publicitat a enllaços patrocinats relacionats amb els seus llibres.

I Europa què hi diu?

Google Print va iniciar-se com a projecte el desembre del 2004 quan Google va anunciar la signatura d'un acord amb 4 universitats de les més importants del món (Michigan, Stanford, Oxford i Harvard) i la Biblioteca Pública de Nova York, amb la finalitat de digitalitzar els continguts de les seves biblioteques. A principis d'abril de 2005 el projecte va tenir ressó en l'opinió pública europea i alguns sectors de la Unió Europea, liderats per un sector de la França més tancada, s'han adonat de la magnitud del projecte i s'han preguntat què passa amb l'anomenada "cultura europea". No entenen que aquesta és una iniciativa privada, entre una empresa i institucions acadèmiques, que res té a veure amb l'estat.

Problemes legals

Google Print també compta amb opositors a casa. A l'altra banda de l'Atlàntic els problemes són de caire legal, no pas en la concepció del projecte. Aquests problemes estan relacionats amb els drets d'autor. Google ja comptava amb la reticència de les editorials respecte dels drets d'autor. En aquest sentit, un dels pilars de l'èxit del projecte és el respecte per aquests drets.
 

:::::::: AGENDA ::::::::

 • EGOV05 -  International Conference on E-Goverment

Del 22 i 26 d'agost a Copenhagen (Dinarmarca). Conferència anual sobre e-governació [+ info]

 • WITFOR - Botswana 2005

Del 31 d'agost al 2 de setembre a Botswana (África). Fòrum internacional sobre tecnologies de la informació.[+ info]

 • I Jornada sobre programari llire al Ripollès

El 16 i 17 de setembre al Centre Cívic Eudald Graells de Ripoll organitzada per la Fundació Televall de Ribes de Freser i el Punt Òmnia de l'Ajuntament de Ripoll. [+ info]

 • 4a Diada de les Telecomunicacions a Catalunya

El 29 de setembre al Palau de Congressos de Fira Barcelona organitzada pel Col·legi Oficial d'Enginyers Tècnics de Telecomunicacions de Catalunya. [+ info]

 • Nous reptes per al sector agrari

El 22 i 23 d'octubre a Lluçà. Jornada que inclourà una xerrada sobre desenvolupament rural, una altra sobre el paper de les TIC en el món agrari i una taula rodona. Organitzat pel Telecentre de Lluçà i el Consorci del Lluçanès.
 

:::::::: ENLLAÇOS ::::::::

TELECENTRES

::::

::::