La Xarxa | Oficina Tècnica de Coordinació | Notícies | Recursos | Agenda | Enllaços | STSI - DURSI
s e t m a n a r i _ X T C 

Centres de Teletreball de la XTC

* STSI / DURSI

* Documents

:: núm. 131_ 18-24 juliol 2005 ::

 

:::::::: LA XARXA ::::::::

 • Fòrum per als dinamitzadors dels telecentres participin en les Jornades de Noves Tecnologies de Solsona

El Telecentre del Solsonès ha posat en funcionament a la seva pàgina web un fòrum amb la finalitat que els dinamitzadors dels telecentres participin en les pròximes Jornades de Noves Tecnologies que es realitzaran a Solsona a finals d’any. En aquests fòrums es podran debatre els temes que després es desenvoluparan a les Jornades, amb experts en les matèries, així com intercanviar experiències i inquietuds.

Els temes proposats per debatre dins de la 4a Jornada de Noves Tecnologies són els següents:

- Experiències de les TIC com a elements de reequilibri territorial
- L'e-learning social
- Implantació del programari lliure versus el programari propietari
- Usos socials del telecentre
- Implantació de l'OpenOffice (OOo) a l'empresa
- La informàtica sense carpetes: exemple el Gmail
- Altres temes a plantejar

Us convidem a participar a tots i totes.

Fòrum
telecentre@ctfc.es

 • Curs d'imatge i so, i jornades de portes obertes al Telecentre del Pallars Sobirà

El Telecentre del Pallars Sobirà ha programat per a aquest estiu un curs i unes jornades de portes obertes.

El tema principal del curs és la imatge i el so, treballats de forma senzilla i amena. Per primera vegada s'obre un curs a nens i joves (a partir de 12 anys). El curs s'impartirà els dilluns i dimecres de 4 a 6 de la tarda al telecentre, durant tot el mes d'agost. Penseu que les places són limitades i que només se'n farà una edició!

Les jornades de portes obertes seran el dia 28 de juliol i el 2 d'agost. La gent que vagi al telecentre tindrà la oportunitat de connectar-se gratuïtament, conèixer la instal·lació i el seu equipament, i se'n podrà endur un CD de programari lliure de regal.

Cartell Curs d'imatge i so
Cartell Jornades de portes obertes
telecentre@pallarssobira.ddl.net

 • Nova data per a la Jornada sobre nous reptes per al sector agrari de Lluçà

La I Jornada sobre nous reptes per al sector agrari, inicialment prevista per al mes de setembre s'ha posposat. La nova data serà el dia 22 i 23 d'octubre. La jornada s'organitzarà conjuntament entre el Consorci del Lluçanès i el Telecentre de Lluçà.

Telecentre de Lluçà

:::::::: OFICINA TÈCNICA DE COORDINACIÓ ::::::::

 • Visites als telecentres del Pirineu

Dimecres dia 20 de juliol Josep Camprubí, de l’OTC, va visitar quatre telecentres del Pirineu: el Pont de Suert, Tremp, la Pobla de Segur i Sort. En la visita es van comentar les activitats i els projectes dels telecentres, qüestions relatives al Conveni amb la Secretaria, als cursos de formació, etc. Del Pont de Suert són de destacar els contactes amb botiguers i establiments de turisme rural a la zona: de Tremp, la nova ubicació del telecentre al centre cívic de la ciutat; de la Pobla de Segur l’alta afluència d’usuaris i del Pont de Suert l’esforç en el camp de la formació.

OTC

 • Reunió amb Administració Oberta de Catalunya

Divendres 22 Josep Camprubí (OTC) i Ramon Barlam (STSI) es reuniran amb el gerent del Consorci Administració Oberta i Electrònica de Catalunya, Joan Anton Olivares, per analitzar les possibles col·laboracions entre la Xarxa de Telecentres de Catalunya i el Consorci Administració Oberta i Electrònica de Catalunya.

OTC

:::::::: NOTÍCIES ::::::::

 • El DURSI demana a Europa l'ampliació del servei universal de comunicacions electròniques

La situació a Catalunya ve condicionada per l'actual servei universal de telecomunicacions (Directiva 2002/22/CE de 7 de març del 2002), que consisteix en una solució de mínims que es basa en proporcionar als usuaris, que així ho sol·licitin, una connexió a la xarxa de telefonia pública des d'una ubicació fixa i a un preu assequible. Aquestes connexions han de permetre la transmissió de veu i dades a una velocitat de tan sols 56 kbits/s. Per contra, el model català de comunicacions electròniques aposta per garantir que qualsevol ciutadà o ciutadana de Catalunya, o qualsevol empresa catalana, pugui accedir en igualtat de condicions, tant econòmiques com de qualitat de servei, a un servei mínim de comunicacions electròniques, independentment del lloc de residència. En aquest sentit, el Govern de la Generalitat de Catalunya considera que aquest servei ha d'integrar el servei de telefonia fixa, el servei mòbil de veu i dades de banda estreta (GSM/GPRS), la ràdio i televisió públiques de la CCRTV, els serveis de comunicació audiovisual públics dels ens locals de la seva demarcació, i els serveis d'accés a Internet per banda ampla (actualitzable).

Notícia

 • Les operadores de telefonia no satisfan els nivells mínims de català, diu un estudi encarregat per la Generalitat de Catalunya

Els secretaris de Política Lingüística i de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya, Miquel Pueyo i Oriol Ferran, han fet públic avui al matí un estudi encarregat a la consultora DEP sobre els usos lingüístics de les operadores de telecomunicacions que actuen al Principat. L'estudi avalua trenta-set aspectes de les comunicacions internes, externes, orals i escrites de catorze companyies de telefonia de serveis (fixa i mòbil) i d'infrastructures. Com que es tracta d'un estudi, i no d'una inspecció, hi ha alguna empresa que no hi ha participat, com Vodafone. Per Pueyo i Ferran, de l'estudi es desprèn, globalment, la poca adaptació d'aquestes firmes a la llei de política lingüística vigent, que dictamina entre, més coses, el dret dels usuaris a ser atesos en català. Sols una, Al-pi, una operadora de serveis a empreses, compleix la llei vigent en matèria lingüística. Ara, la Generalitat hi té una participació del 25%, en Al-pi. Amb l'estudi, el govern volia un retrat de la situació actual del català en aquest sector i, alhora, disposar de dades per a completar la política de contractació de béns i serveis des de l'administració, que tindrà en compte el nivell d'ús del català d'empreses i productes.

Notícia

 • Manuel Castells presidirá una comissió per impulsar la societat de la informació

El ministre d'Indústria, Turisme i Comerç, Josep Montilla, va anunciar la creació d'una comissió assessora que proposi estratègies per impulsar la societat de la informació. Aquesta comisssió serà presisida pel professor de sociologia i membre del Consell Assessor de les Telecomunicacions i la Societat de la Informació (CATSI) Manel Castells.

Notícia

:::::::: RECURSOS [de la societat del coneixement] ::::::::

 • El comerç electrònic es consolida

Aquests dies fa 10 anys de la fundació d’Amazon, la més destacada de les empreses de venda per internet, que va començar amb llibres i música i ara ven una gamma considerable de productes. Molts usuaris dels telecentres segurament tenen experiències de compra a Amazon, en general satisfactòries. Com a característica important va la pena destacar que Amazon compleix realment el principi en què es basa bona part de l’èxit d’internet: fer que en el món virtual les coses siguin "millor que en la realitat". Per exemple: des de casa poder "fullejar" els llibres i escoltar "tracks" de la música que volem comprar. I veure i comparar altres productes semblants o veure què ha comprat altra gent que també s’ha interessat per les obres literàries o musicals que ens estem mirant nosaltres. Tots aquests elements, evidentment "millors que en la realitat" expliquen l’èxit d’Amazon i del comerç electrònic en general.

Una prova d’aquest èxit al nostre àmbit territorial és que els dos termes conjunts "comerç electrònic" en català tenen gairebé 30.000 entrades a internet, segons el Google. És una realitat que des dels telecentres hem de tenir cada vegada més en compte.

 

:::::::: AGENDA ::::::::

 • EFITA/WCCA Congress 2005 - Agricultura Digital

Del 25 al 28 de juliol a Villa Real (Portugal). Serà una trobada conjunta del 5è Congrés the la Federació Europea per la Informació i la Tecnologia en l'Agricultura, Alimentació i Recursos Naturals i el 3r Congrés Mundial d'Ordinadors en l'Agricultura i Recursos Naturals. [+ info]

 • I Jornada sobre programari llire al Ripollès

El 16 i 17 de setembre al Centre Cívic Eudald Graells de Ripoll organitzada per la Fundació Televall de Ribes de Freser i el Punt Òmnia de l'Ajuntament de Ripoll.

 • Nous reptes per al sector agrari

El 22 i 23 d'octubre a Lluçà. Jornada que inclourà una xerrada sobre desenvolupament rural, una altra sobre el paper de les TIC en el món agrari i una taula rodona. Organitzat pel Telecentre de Lluçà i el Consorci del Lluçanès.
 

:::::::: ENLLAÇOS ::::::::

TELECENTRES

::::

::::