La Xarxa | Oficina Tècnica de Coordinació | Notícies | Recursos | Agenda | Enllaços | STSI - DURSI
s e t m a n a r i _ X T C 

Centres de Teletreball de la XTC

* STSI / DURSI

* Documents

:: núm. 130_ 11-17 juliol 2005 ::

 

:::::::: LA XARXA ::::::::

 • Xerrada "Què és el Programari Lliure?" al Telecentre de la Fatarella

El Telecentre / Punt Òmnia de la Fatarella organitza una xerrada sobre Programari Lliure, l'objectiu de la qual és informar sobre l'existència d'aquestes eines informàtiques lliures i gratuïtes, així com els seus avantatges i inconvenients. La xerrada serà a càrrec de Manel Zaera, delegat del Col·legi Oficial d'Enginyeria en Informàtica de Catalunya a les Terres de l'Ebre i membre de bernatspescaires.org, que és la Comunitat de Programari Lliure de les Terres de l'Ebre i que properament es constituirà en l'Associació de programari lliure de les Terres de l'Ebre. La xerrada informativa es celebrarà el dissabte 23 de juliol a les 8 de la tarda al Casal de la Vila de la Fatarella.


Cartell
telecentrelafatarella@terra-alta.altanet.org

 • Horaris d'estiu i vacances al Telecolòni@

Aquests seran els horaris del Telecolòni@ pel juliol i l'agost: de dimarts a divendres de 10 a 14 i dimarts, dimecres i divendres de 16 a 19 hores.

Entre el 15 d’agost i el 4 de setembre el Telecolòni@ romandrà tancat per vacances.

vacances
telecolonia@parcfluvial.org 

:::::::: OFICINA TÈCNICA DE COORDINACIÓ ::::::::

 • Jornada sobre teletreball al Telestany de Banyoles

Divendres dia 8 de juliol, va tenir lloc a Banyoles una jornada sobre teletreball organitzada pels telecentres de Banyoles, Olot i Ribes de Freser. La jornada va començar amb les paraules de benvinguda de Josep Xargay, president del Consell Comarcal del Pla de l’Estany i amb la intervenció de l’Albert Batchellí, que va explicar l’evolució, les activitats i els projectes de Telestany. Hi van intervenir també dos representants de la Universitat Oberta de Catalunya, que van parlar del llibre “El Teletreball a Catalunya”, especialment les característiques de l’economia de la nova “societat xarxa” i l’encaix del teletreball en aquest marc. Hi va haver encara una taula rodona amb experiències de teletreball. La sessió es va tancar amb unes paraules de Ramon Barlam i va comptar també amb l’assistència de representants de l’Oficina Tècnica de Coordinació.


OTC

 • Visita al Telecolòni@

Dimecres 13 de juliol Josep Camprubí de l'Oficina Tècnica de Coordinació va visitar el Telecentre de Puig-Reig, el Telecolòni@.


OTC

:::::::: NOTÍCIES ::::::::

 • La Universitat Catalana d'Estiu acull el curs "Societat del Coneixement i país"

La XXXVII Universitat Catalana d'Estiu, que com cada estiu es celebra a Prada de Conflent (Catalunya Nord), acollirà enguany el curs 'Societat del Coneixement i país', organitzat per la Fundació Observatori per a la Societat de la Informació de Catalunya (FOBSIC). El curs vol presentar i analitzar algunes de les iniciatives més rellevants en la incorporació a la Societat del Coneixement del nostre país.

La Societat del Coneixement, en el seu sentit més ampli, és el nou sistema d'organització social i econòmica que aprofita les possibilitats que ofereixen les tecnologies digitals per a millorar la qualitat de vida i la productivitat de tothom.

Segons el director de la FOBSIC, Llorenç Valverde, 'en aquesta nova organització, el coneixement, en totes les seves formes, hi juga un paper central i sense dubte, en el nostre cas, parteix del fet indiscutible de la nostra identitat diferencial'. 'Els Països Catalans no han de quedar al marge d'aquest procés de canvi i han de promoure la incorporació a la Societat del Coneixement pel que pot comportar de cara a la nostra cohesió i projecció nacional', apunta Valverde.

El curs 'Societat del Coneixement i país' serà inaugurat el dia 17 d'agost per part del secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Oriol Ferran, que pronunciarà la conferència Catalunya a la Societat del Coneixement.

Entre altres temes en aquest curs de la UCE també s'hi abordaran l'accés a la cultura, el programari lliure i les oportunitats que planteja la Societat del Coneixement.

Programa

Notícia

 • La STSI recolza la celebració de la VII Conferència Europea de Desenvolupadors i Usuaris de GNOME a Barcelona

La Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació ha donat suport a la candidatura catalana que ha aconseguit dur a Barcelona la celebració de la 7a. Conferència Europea de Desenvolupadors i Usuaris del GNOME (GUADEC), que reunirà els desenvolupadors de programari, així com companyies, governs i usuaris privats de programari lliure i de codi obert.

La conferència ressalta les capacitats i la direcció del GNOME, l'escriptori i entorn de desenvolupament de programari lliure per a ordinadors personals, estacions de treball i dispositius portàtils per a Internet.

La GUADEC serà organitzada conjuntament per la GNOME Foundation, la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona, l'Internet Global Congress (IGC) i la comunitat catalana de programari lliure. L'esdeveniment es celebrarà juntament amb l'Internet Global Congress a la Fira de Barcelona al maig del 2006.

El secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Oriol Ferran, ha subratllat 'la importància que té per a Catalunya acollir esdeveniments com la GUADEC per a ajudar-nos a recolzar una política nacional de promoció i desenvolupament del programari lliure'. Segons Oriol Ferran 'aquestes reunions ens permetran accedir al debat internacional quant al desenvolupament del programari lliure i situarà Catalunya com a punt de referència internacional en aquest camp'.

El president del consell de la GNOME Foundation, Owen Taylor, ha agraït la participació de la Generalitat de Catalunya. Segons Taylor, 'es tracta d'una oportunitat esplèndida per a mostrar els seus desenvolupaments en administració electrònica i educació i compartir-ho amb els visitants de tot el món'.

Notícia

:::::::: RECURSOS [de la societat del coneixement] ::::::::

 • Telefonia  i català

Coneguda deu ser per a tots la dificultat de trobar telèfons fixes i mòbils que comptin amb el català d'entre els idiomes en el seu menú lingüístic. A la web del cat365 hem trobat un llistat molt detallat que reull totes les marques i models que ofereixen aquesta opció.

Pel que fa a la telefonia fixa, només alguns models de Panasonic ofereixen el català en el seu menú lingüístic. Alguns d'aquests models són sense fils digitals que incorporen la tecnologia Letterwise que permet l'enviament de missatges de text curts (SMS) en català.

Pel que fa a la telefonia mòbil, no hi ha gaires més opcions. Les úniques companyies amb models que ofereixen menús lingüístics en català són Alcatel, Siemens i Sagem.

Plataforma per la llengua ha fet un estudi sobre el català als fabricants i operadors de telefonia mòbil a partir de les respostes de 400 usuaris.

La Llei de política lingüística i l'Estatut del Consumidor estableixen les obligacions de les empreses de telefonia mòbil en relació amb l'ús del català.

En aquesta web també s'hi pot trobar l'enllaç a smscatalà.com, portal amb logos, melodies i dibuixos en català.

 

:::::::: AGENDA ::::::::

 • OSS2005 - Primera Conferència Internacional sobre Programari Lliure

Del 11 al 15 de juliol a Gènova (Itàlia). l Fòrum sobre programari lliure que interrelacionarà i integrarà les diferents línies de treball que s'estan portant a terme al voltant del PL. [+ info]

 • EFITA/WCCA Congress 2005 - Agricultura Digital

Del 25 al 28 de juliol a Villa Real (Portugal). Serà una trobada conjunta del 5è Congrés the la Federació Europea per la Informació i la Tecnologia en l'Agricultura, Alimentació i Recursos Naturals i el 3r Congrés Mundial d'Ordinadors en l'Agricultura i Recursos Naturals. [+ info]

 • Nous reptes per al sector agrari

El 3 de setembre a Lluçà. Jornada que inclourà una xerrada sobre desenvolupament rural, una altra sobre el paper de les TIC en el món agrari i una taula rodona.

 • I Jornada sobre programari llire al Ripollès

El 16 i 17 de setembre al Centre Cívic Eudald Graells de Ripoll organitzada per la Fundació Televall de Ribes de Freser i el Punt Òmnia de l'Ajuntament de Ripoll.
 

:::::::: ENLLAÇOS ::::::::

 • Telecentres de l'Ajuntament de Lleida                                      [ http://telecentres.paeria.es/ ] Web de l'Ajuntament de Lleida amb tots els telecentres que ofereix als seus ciutadans.

 • Telecentres de la ciutat de Tarragona                                        [ http://telecentres.ajtarragona.es/index.html  ] Web de l'Ajuntament de Tarragona amb tots els telecentres que ofereix als seus ciutadans.

 • Centre Municipal Multimèdia de Vilanova i la Geltrú                  [ http://www.vilanova.org/ajuntament/centremultimedia.htm  ] Web del Centre Municipal Multimèdia de Vilanova i la Geltrú.

TELECENTRES

::::

::::