La Xarxa | Oficina Tècnica de Coordinació | Notícies | Recursos | Agenda | Enllaços | STSI - DURSI
s e t m a n a r i _ X T C 

Centres de Teletreball de la XTC

* STSI / DURSI

* Documents

:: núm. 129_ 4-10 juliol 2005 ::

 

:::::::: LA XARXA ::::::::

 • Jornada de Teletreb@ll al Telestany

Avui 8 de juliol té lloc al Telestany la 1a Jornada de Teletreb@ll de les 9:00 del matí fins les 14:00 del migdia amb l'objectiu de dinamitzar i difondre el teletreball a les comarques gironines.

Al llarg de tot el matí, es realitzaran un seguit de xerrades i ponències a les instal·lacions del Telestany (Passeig Indústria, 19, Banyoles). Per finalitzar, portarà a terme la conferència de cloenda el Sr. Ramon Barlam, de Societat del Coneixement de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació.

Aquestes jornades estan organitzades pel Telestany, el telecentre de teletreball del Consell Comarcal del Pla de l'Estany, el Telejet, el telecentre de teletreball del Consell Comarcal de la Garrotxa, i la fundació Televall de Ribes de Fresser, i compta amb el suport de la Xarxa de Telecentres de Catalunya.

TELESTANY - Passeig Indústria, 19 - 17820 Banyoles - Telf: 972 57 65 08
Mail: telestany@plaestany.org - Web: www.plaestany.org/telestany/

Tríptic
telestany@plaestany.org
telejet@ccgarrotxa.org
vine@televall.com

 • Article sobre l'Infocentre al butlletí digital Localret núm. 137 i formació per aquest estiu

En el número 137 del butlletí digital de Localret hi ha un interessant i extens article que parla sobre l'Infocentre i que es titula: "Infocentre de Santa Bàrbara. Consolidar el capital humà al seu territori amb l'ajut de les noves tecnologies". L'article repassa la història de l'Infocentre: des de la iniciativa innovadora que pretenia cobrir la necessitat de fixar i consolidar el capital humà al territori cap al 2000 amb la inauguració de l'Infocentre, passant pels serveis que s'han anat oferint durant aquest cinc anys que han evolucionat d'acord amb les necessitats de la població i/o usuaris i, finalment, l'oferta actual que l'Infocentre en teletreball, formació, e-administració i organisme tecnològic de l'ajuntament.

Notícia

D'altra banda, l'Infocentre de Santa Bàrbara organitza aquest estiu una sèrie de cursos de formació i assessorament informàtic i de teletreball. El primer curs serà un curs sobre que s'anomenarà “L'Alternativa al windows: Linux?”, el curs està adreça a totes les persones que vulguen aprendre i conèixer un nou sistema operatiu, alternatiu al windows i sense cap cost estalviant, així, la llicència de windows quan es compra un ordinador. Aquest curs tindrà una durada de 12 hores i s'iniciarà el 18 de juliol fins al 31 d'octubre durant els matins i serà gratuït.

La següent activitats programada serà una jornada de divulgació que s'anomenarà “Que podem fer des de casa?”. La jornada versarà sobre el teletreball i les activitats que es poden realitzar ja sigue des d'un telecentre o des de casa , incidint especialment amb la plataforma telemàtica www.teletreball.net. Aquesta jornada es realitzarà el dia 21 de juliol per la tarda i tindrà una durada de 4 hores.

El darrer curs programat s'anomena “Aprén a presentar bé els treballs” és un curs adreçat principalment a joves que estudien per millorar la presentació dels seus treballs utilitzant eines de processadors de textos. Aquest curs s'iniciarà durat la primera setmana del mes de setembre.

Finalment, el responsable de l'Infocentre s'han reunit amb el Secretari General de TRADE (Treballadors Autònoms Dependents) de CCOO de cara a poder treballar conjuntament i establir un conveni de col·laboració de cara a oferir cursos de formació per a professionals a l'Infocentre en un principi i amb la possibilitat d'estendre's a la resta de telecentres de la xarxa.

infocentre@sta-barbara.org

 • Xerrada de PL per a entitats públiques a l'Alta Ribagorça

Avui dia, la nostra societat, així com també les empreses, les entitats i la gent que hi conviu, es veu influenciada en bona part per les noves tecnologies. Això lliga a moltes entitats i, en conseqüència, a moltes persones, a fer ús d’aquestes tecnologies. Moltes vegades també els porta a utilitzar els recursos que productivament (però també comercialment) són més emprats en qualsevol de les oficines d’arreu del món. Moltes vegades això significa un elevat cost per a l’empresa o entitat en forma de llicències de paquets informàtics propietaris (tipus Microsoft) sense assegurar-se’n que productiva i funcionalment és la millor opció a què es poden acollir.

Actualment, hi ha eines informàtiques lliures i gratuïtes que poden suplir de bon tros els paquets informàtics necessaris d’una oficina, els quals podrien ser una bona alternativa de funcionament per a les nostres empreses i entitats. A petita escala (a nivell particular, petita empresa, etc.) l'experiència ens ha anat mostrant que el Programari lliure encara no té molt d'èxit. A la gent li costa fer un canvi. Així doncs creiem que un gran pas el podrien començar a fer els ens públics, donant peu a que altres col·lectius i particulars puguin agafar confiança amb el tema.

És per això que convoquem almenys un representant de les diferents entitats públiques de la comarca junt amb d’altres centres (escoles, institut, patronats, etc.) pel dimarts dia 19 de juliol al Telecentre de l´Alta Ribagorça, de 10.00h a 12.00h.

Temes de la convocatòria:

- Què és això del Programari lliure
- Avantatges i inconvenients
- Rellevància del seu ús
- Per què se us convoca a vosaltres
- Per on començar
- Posada en pràctica
- Més temes sobrevinguts

tecnictelecentre@ccar.ddl.net

 • Ampliació del Telecentre de l'Espluga de Francolí

Degut a la gran demanda en el cursos de formació i la gran afluència rebuda en el telecentre de l’Espluga de Francolí, s’ha fet una ampliació d’equips informàtics i de mobiliari.

Ara el telecentre consta de 10 ordinadors multimèdia amb DVD i amb accès internet banda ampla, impressora d'injecció de color, escàner d'alta resolució
i equip de projecció.

També recordar que aquest estiu en aquest telecentre es realitza un curs de Fotografia Digital i uns tallers informàtics per infants de la vila.

cccb@conca.altanet.org  

 • Estiu a la fresca a l'Ametlla de Merola

El telecentre de l'Ametlla de Merola organitza juntament amb el Consell Comarcal del Berguedà una activitat d'estiu a la fresca. L'Activitat consisitirà en poder competir amb una consola projectada a una pantalla gegant.
Aqueta activitat es realitza el dissabte 9 de juliol a partir de les 10 del vespre i es complemtarà amb jocs d'ordinador al telecentre.

Recordar també que s'està portant a terme un curs intensiu de 24 hores de tractament d'imatges digitals que durarà tot el mes de juliol.

av@ametllademerola.com

 • Taller de retoc d'imatges i demostracions de Linux a Televall

Televall organitza un "Taller de Retoc d'Imatges Digitals" on s'aprendrà a descarregar fotos de les càmeres digitals, escanejar i retocar-les! Tindrà lloc el 16 i el 30 de juliol de 11:00 a 13:00.

També es realitzà un "Taller de demostracions de Linux" (CATix i Ubuntu). Es treballarà amb Cds-live i després cada usuari/a es podrà endur el CD l’hora d’entrevistar al candidat. Aquestes demostracions tindran lloc els dissabtes 9 i 23 de juliol de 11:00 a 13:00.

vine@televall.com

 • Curs d'iniciació a la edició fotogràfica creativa amb ordinador a l'e-Tremp

L'e-Tremp realitzarà durant la segona quinzena de juliol un curs de 12 hores d'iniciació a la edició fotogràfica creativa amb ordinador. L'eina bàsica serà el Photoshop. En aquest curs, a diferència dels típics cursos de retoc fotogràfic, es vol incidir en la vessant més artística d'aquest programa, és per això que serà impartit per un artista contemporani de Tremp: Carles Monegal i que disposa d'una sala d'exposicions ( http://www.terrazaquiosc.org/gallery001.htm ).
Per qualsevol inscripció contactar amb el telecentre.
 
Cartell
telecentre@ajuntamentdetremp.com

 • Curs de retoc d'imatge digital al Telecentre de la Terra Alta

La primera setmana de juliol, el telecentre de Gandesa organitza un curs de 15 hores de retoc d'imatge digital amb PhotoShop. Les sessions es distribuiran de dilluns a divendres de 9.00h a 12.00h del matí. Per a més informació: Tel. 977 42 16 59 o telecentre@terra-alta.altanet.org 

Telecentre de la Terra Alta
telecentre@terra-alta.altanet.org
El 22 de juny va néixer el Roc, el segon fill de la Laura Megías de Sant Bartomeu del Grau.


MOLTES FELICITATS LAURA ! ! ! !


 

 

:::::::: OFICINA TÈCNICA DE COORDINACIÓ ::::::::

 • Reunió al Telecentre de Sant Hilari Sacalm

Dimecres dia 6 de juliol, Josep Camprubí de l’OTC, va visitar el telecentre de Sant Hilari Sacalm. En la reunió es van tractar els temes que afecten el telecentre: des de la documentació corresponent al conveni amb la Secretaria de Telecomunicacions fins a les activitats, els projectes i les perspectives del telecentre. Entre altres qüestions es va parlar també de la possibilitat de convocar un concurs de fotografia digital per a tots els usuaris registrats de tota la xarxa, prenent com a model la convocatòria que el telecentre de Sant Hilari va fer l’any passat de cara al seu telecentre.

OTC

 • Jornada de Teletreb@ll al Telestany

Com ja sabeu, avui té lloc la 1a Jornada de Teletreb@ll al Telestany i que organitzen conjuntament el Telestany, el Telejet i el Televall. Josep Camprubí, Laia Costa i Sandra Oliva assisteixen avui a aquesta jornada. En el proper setmanari us en farem un resum.

OTC

:::::::: NOTÍCIES ::::::::

 • Oriol Ferran celebra que el Parlament Europeu rebutgi les patents de programari

El secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Oriol Ferran, ha celebrat aquest dimecres el rebuig per part del Parlament Europeu de la directiva sobre les patents de programari que pretenia determinar normes comuns per a la concessió de patents a programes informàtics.

Ferran ha indicat que "aquesta és una bona notícia per a la innovació ja que el cost de les patents frena el desenvolupament de nous productes que puguin impulsar les pimes, justament el tipus d'empresa que predomina a Catalunya".

Per a Ferran "caldrà estar atents, però, perquè crec que la gran indústria del programari seguirà pressionant per tal d'aplicar les patents de programari".

L'Eurocambra ha votat avui contra aquesta directiva per 648 vots contraris, 14 de favorables i 18 abstencions.

Notícia

 • Curs sobre estratègies de dinamització de xarxes de telecentres a Laredo (Cantàbria)

Dins de l’oferta de cursos d’estiu de la Universitat de Cantàbria, la Conselleria d’Indústria, Treball i Desenvolupament Tecnològic d’aquesta comunitat autònoma organitza a la població de Laredo un curs sobre estratègies de dinamització de xarxes de telecentres, en el qual participen explicant la seva experiència fundacions com CTIC, Fundarco, Dedalo, Esplai  o Sierra Oeste.

El curs tindrà lloc entre el 18 i el 22 de juliol i el preu de la inscripció és de 120 €. Si hi esteu interessats podeu posar-vos en contacte amb l’Oficina Tècnica de Ciutats Digitals de Cantàbria (María Basurto). Adreça: Paseo de Pereda 16, 4a planta - 39004 Santander, Tel. 942 760 705

mbasurto@sodercan.com
Curs

:::::::: RECURSOS [de la societat del coneixement] ::::::::

 • Telefònica comença a comercialitzar el primer servei de còpia de seguretat remota a través d'ADSL

Al gener d'enguany ja vam parlar de les còpies de seguretat en línia quan algunes empreses van proposar sistemes d'emmegatzematge de dades [setmanari 104]. Ara Telefònica llança el seu sistema als seus clients, tal com fan la majoria d'operadores telefòniques europees.

Telefònica oferirà un nou servei que dotarà les petites empreses i els clients particulars d'un espai en disc per a còpies de seguretat en xarxa a través d'ADSL i permetrà als usuaris, entre d'altres possibilitats, planificar còpies segons les seves necessitats, recuperar documents salvaguardats de manera instantània, gestionar l'estat de seguretat de cadascun dels usuaris o recuperar informació des de qualsevol equip connectat a Internet. L'usuari final podrà realitzar còpies de seguretat automatitzades de les dades emmagatzemades en el seu PC a través de l'ADSL de Telefònica, de forma comprimida i encriptada per garantir el màxim nivell de seguretat. Les còpies es realitzaran en servidors d'emmagatzematge d'Unisys ubicats en el TIC de Telefònica Empreses, que aportarà els canals de comunicació i la seguretat física, així com protecció contra incendis i alimentació ininterrumpuda.

Informació detallada ADSL còpia de seguretat

 

:::::::: AGENDA ::::::::

 • IV Jornades de PL a la UPC de Vilanova i la Geltrú

Del 6 al 9 de juliol al Campus de l’Escola Politècnica Superior de Vilanova i la Geltrú (UPC). Conferències, comunicacions, tallers… amb l’objectiu de difondre el PL. [+ info]

 • Jornada sobre Teletreb@ll al Telestany

El 8 de juliol al Telestany (Banyoles). Primera jornada de teletreball que s'organitzen al telecentre del Pla de l'Estany conjuntament amb el Telejet, telecentre de la Garrotxa, i Televall, telecentre de la Fundació Televall de Ribes de Freser. [+ info]

 • OSS2005 - Primera Conferència Internacional sobre Programari Lliure

Del 11 al 15 de juliol a Gènova (Itàlia). l Fòrum sobre programari lliure que interrelacionarà i integrarà les diferents línies de treball que s'estan portant a terme al voltant del PL. [+ info]

 • EFITA/WCCA Congress 2005 - Agricultura Digital

Del 25 al 28 de juliol a Villa Real (Portugal). Serà una trobada conjunta del 5è Congrés the la Federació Europea per la Informació i la Tecnologia en l'Agricultura, Alimentació i Recursos Naturals i el 3r Congrés Mundial d'Ordinadors en l'Agricultura i Recursos Naturals. [+ info]

 • Nous reptes per al sector agrari

El 3 de setembre a Lluçà. Jornada que inclourà una xerrada sobre desenvolupament rural, una altra sobre el paper de les TIC en el món agrari i una taula rodona.

 • I Jornada sobre programari llire al Ripollès

El 16 i 17 de setembre al Centre Cívic Eudald Graells de Ripoll organitzada per la Fundació Televall de Ribes de Freser i el Punt Òmnia de l'Ajuntament de Ripoll.
 

:::::::: ENLLAÇOS ::::::::

 • June Langhoff's Telecommuting Resource Center
  [ www.langhoff.com   ] Pàgina sobre teletreball creada per June Langhoff, exeditor del butlletí ITAC Telework News.

 • SOHO Jobs [ www.sohojobs.org  ] Portal nord-americà que ofereix feines “small office home office” i recursos a teletreballadors.

 • Oregon Telework [http://egov.oregon.gov/ENERGY/TRANS/Telework/telehm.shtml ]  Pàgina sobre teletreball del Departament d’Energia i Transport de l’estat nord-americà d’Oregon.
   

TELECENTRES

::::

::::