La Xarxa | Oficina Tècnica de Coordinació | Notícies | Recursos | Agenda | Enllaços | STSI - DURSI
s e t m a n a r i _ X T C 

Centres de Teletreball de la XTC

* STSI / DURSI

* Documents

:: núm. 128_ 27 juny-1 juliol 2005 ::

 

:::::::: LA XARXA ::::::::

 • Jornada de Teletreb@ll al Telestany

El proper 8 de Juliol del 2005 el Telestany obre les seves portes per donar –se a conèixer amb la Jornada de Teletreb@ll. Els telecentres de teletreball de les comarques gironines obriran les seves portes per celebrar les 1eres Jornades de teletreb@ll. Aquestes jornades tindran lloc des de les 9:00 del matí fins les 14:00 del migdia amb l'objectiu de dinamitzar i difondre el teletreball a les comarques gironines.

Al llarg de tot el matí, es realitzaran un seguit de xerrades i ponències a les instal·lacions del Telestany (Passeig Indústria, 19, Banyoles). Per finalitzar, portarà a terme la conferència de cloenda el Sr. Ramon Barlam, de Societat del Coneixement de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació.

Aquestes jornades estan organitzades pel Telestany, el telecentre de teletreball del Consell Comarcal del Pla de l'Estany, el Telejet, el telecentre de teletreball del Consell Comarcal de la Garrotxa, i la fundació Televall de Ribes de Fresser, i compta amb el suport de la Xarxa de Telecentres de Catalunya.

Per ampliar informació, o per tot aquell qui hi estigui interessat, es pot adreçar al Telestany al 972 57 65 08, o bé, enviar un correu electrònic a telestany@plaestany.org.

TELESTANY - Passeig Indústria, 19 - 17820 Banyoles - Telf: 972 57 65 08
Mail: telestany@plaestany.org - Web: www.plaestany.org/telestany/

Tríptic
telestany@plaestany.org
telejet@ccgarrotxa.org
vine@televall.com

 • Selecció de personal per videoconferència al Telecentre del Solsonès

El Telecentre del Solsonès ha estat protagonista aquest mes de la primera selecció de personal per videoconferència. Dins del projecte del COPCA, Mònica Fanlo i Roser Cristobal, de l’àrea de Productes Secundaris del Bosc del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, han realitzat una selecció de personal per a cobrir una plaça de tècnic especialista en gestió d’empreses per a incorporar-se al projecte COPCA (Consolidació de vincles tècnics i comercials entre empreses catalanes i salvadorenques productores i processadores de plantes aromàtiques) a El Salvador. Un dels candidats es trobava ocasionalment en Anglaterra i per no tenir de viatjar a Solsona per a l’entrevista es va optar per fer-la per videconferència. L’experiència va resultar novedosa i la videconferència no va presentar cap problema a l’hora d’entrevistar al candidat.

telecentre@ctfc.es

 • Novetats al Telecentre de Lluçà

Al Telecentre de Lluçà s'instal·len dos despatxos en lper tal de donar un servei de viver d'empreses per les persones o empreses que hi estiguin interessades.

El 22 de juny va finalitzar el curs de mecanografia amb un gran nombre de participació.

Finalment, el Telecentre de Lluçà ha remodelat la web de Lluçà. Ara té un aspecte més atractiu i agradable i un ús molt més fàcil. Podeu accedir-hi: http://www.llusa.net 

telecentre.llusa@diba.es  

 • Cursos per a l'estiu al Telecolòni@ i inauguració de l'exposició "Sensacions del Parc Fluvial"

Aquesta és la programació de cursos que ofereix el Telecolònia durant l'estiu:
- Bases de dades (introducció):Curs de 24 hores subvencionat per la STSI d’introducció a les bases de dades. Horari: de 4 a 7 de la tarda. Tindrà lloc del 29 de juny al 14 de juliol si hi ha suficients incripcions. En cas contrari es realitzarà al setembre.
- Iniciació al GPS: Taller de 9 hores d’introducció a la configuració i ús dels GPS. Horari: dissabtes de 10 a 1 del migdia. Dates: del 2 al 16 de juliol de 2005.
- De dret a Internet: Curs de 10 hores d’introducció a Internet. Horari: dimarts i divendres de 7 a 9 del vespre. Dates: del 5 a 19 de juliol de 2005.
- Textos per ordinador: Curs de 12 hores d’iniciació al tractament de textos. Programa: Microsoft word (informació aplicable a altres programes de text). Horari: dimarts i dijous de 10 a 12 del matí. Dates: del 12 al 28 de juliol de 2005.

Per més informació i inscripcions, us podeu dirigir al TeleColòni@ de Cal Pons, al telèfon 93 838 06 59 o al correu electrònic: telecolonia@parcfluvial.org

D'altra Banda, des del Telecolòni@ ens conviden a assistir a la inauguració de l'exposició "Sensacions del Parc Fluvial" que tindrà lloc avui dia 1 de juliol a les 19 hores a l'Oficina de Turisme del Parc Fluvial del Llobregat.

Invitació
Cartell Curs GPS
telecolonia@parcfluvial.org

 • Curs de Disseny Gràfic per a professionals a la seu comarcal del Telecentre de la Ribera d'Ebre

El Telecentre de la Ribera d'Ebre organitza els dies 1, 2, 3, 4, 8, 9, 10 i 11 d'agost, corresponents a dilluns, dimarts, dimecres i dijous de les dues primeres setmanes d'agost, un curs de disseny gràfic per a professionals amb el programa de dibuix vectorial Macromedia Freehand.

El Curs està distribuït en 8 sessions de 2 hores cadascuna, a realitzar de 19.00 a 21.00 hores, al Telecentre de la Ribera d'Ebre. El preu del curs es de 60 euros per persona i les places són limitades.

Per a més informació cal adreçar-se al l'adreça electrònica telecentre@riberaebre.org  o bé al telèfon 977 40 27 92, de 10 a 14 hores i de 16 a 20 hores.

Telecentre
telecentre@riberaebre.org

 • Nou curs d'Astrofotografia al telecentre de la Fundació Aplicació de Callús

El telecentre de Fundació Aplicació de Callús i l'Observatori Astronòmic de Castelltallat ofereixen un curs de 20 hores d'astrofotografia adreçat a persones sense coneixements tècnics previs específics i amb idees generals de fotografia. Impartirà el curs Juan Carlos Casado, director de l'Observatori Astronòmic de Castelltallat, i constarà de 6 hores teòriques, 9 pràctiques i 5 de processament digital.

Els objectius del curs són adquirir coneixements teoricopràctics, tant tècnics com artístics i estètics, per realitzar un nou tipus de fotografia que permeti la seva aplicació o experimentació als participants sense haver de recórrer a grans mitjans instrumentals. Aquest tipus de fotografia permet captar escenes i objectes més enllà de les possibilitats convencionals obrint un nou i ric camp per a la imaginació i l'experimentació. En el curs es farà, a més, una introducció general a la fotografia en baixes condicions d'il·luminació.

El material el posa la Fundació Aplicació i l'Observatori de Castelltallat.

El nombre de participants serà de 20 persones com a màxim. I el preu del curs és de 18 €.

fundacio@callusdigital.org

:::::::: OFICINA TÈCNICA DE COORDINACIÓ ::::::::

 • Estadístiques d'ús de maig 2005

Ja estan disponibles les dades recollides durant el mes de maig. Aquestes són les dades:

Maig  2005

Homes Dones Total
Usuaris nous registrats 250 144 394
Carnets emesos 83 57 140
Total usuaris 3525 2809 6334
Usos dels telecentres 10638 9388 20026
Hores d'utilització dels telecentres (*)     12520

Si comparem les dades de març amb les d'abril, podem observar que han augmentat l'activitat en general de tots els telecentres. Aquests són els increments: nous usuaris (+170), carnets emesos (+77), usuaris (+811), usos (+1.660) i hores d'utilització (+1.684). Continua creixent l'afluència de dones pels telecentres tot i que, aquest mes, en menor nombre que l'anterior, només 43  dels 811 usuaris d'increment respecte l'abril eren dones.

En aquesta altra taula hi ha els percentatges de l'ús que fan els usuaris dels vostres telecentres. Com podeu observar, la majoria d'usuaris utilitzen el telecentre com a punt de connexió. Aquest mes el percentatge d'usuaris que han ulilitzat els telecentres per motius escolars/universitaris ha incrementat gairebé un punt. També han incrementat gairebé un punt els teletreballadors. Han disminuït lleugerament els usuaris que han fet un ús de connectivitat i els que s'han format. Aquests increments/disminucions també es mantenen en els percentatges d'usos i hores d'utilització.

Maig 2005

% Usuaris % Usos % Hores
Connectivitat 69,46 63,39 57,59
Treballs escolars/universitaris 8,8 6,86 7,8
Teletreball 6,42 6,48 13,07
Formació 15,32 23,27 21,54

Ja per finalitzar amb les dades, ha disminuït el percentatge de dones usuàries, malgrat continua creixent cada mes, aquest ho ha fet en menor nombre que els homes. Un 53,76% dels usuaris van ser homes (+4,02) per sobre del 46,24% que van ser dones (-4,02).

Usuaris, carnets i hores
Distinció usos

 • Visites als telecentres de Solsona i de la Seu d'Urgell

Dimecres dia 29 de juny, Josep Camprubí, de l’OTC, va visitar els telecentres de Solsona i de la Seu d’Urgell, en el marc dels contactes presencials que tenen lloc periòdicament amb tots els telecentres. En tots dos telecentres es va comentar la tramitació de la documentació que cal enviar a la Secretaria de Telecomunicacions de cara al Conveni. Entre molts altres temes, al telecentre de Solsona es va constatar també la iniciativa del telecentre a participar en els programes Forintel i Aula Mentor. I també es va tractar de la Llotja de plantes aromàtiques i medicinals que va posar en marxa el Consorci Forestal de Catalunya, en relació amb l’interès que hi va mostrar la representant del telecentre de Morella que va assistir a la reunió de Santa Bàrbara. A la Seu d’Urgell es va parlar especialment de les reprecussions a la comarca dels projectes de "Territorios Digitales" i del projecte del telecentre d’engegar una estructura internet i un gestor de continguts que es posarà a disposició d’administracions, entitats i associacions de tota la comarca.

OTC

:::::::: NOTÍCIES ::::::::

 • El Desenvolupament de la Societat de la Informació a Espanya està estancat

La Fundació Auna ha presentat el seu informe anual sobre la situació de la Societat de la Informació a Espanya i la conclusió és simple: relatiu estancament del desenvolupament tecnològic i digital respecte dels països veïns. Una dada justifica aquest estancament: L'informe situa Espanya en la posició mundial número 21 per darrera de la majoria de països europeus. Altres estudis ens situen en posicions encara més desavantatjoses. Segons el World Economic Forum Espanya continua en el lloc número 29, com en el 2004.

Notícia

:::::::: RECURSOS [de la societat del coneixement] ::::::::

 • Google Earth, el món a l'abast

Google continua imparable en el desenvolupament de noves eines a través de la web. La darrera –i sorprenent, com sempre- novetat és Google Earth, un autèntic visor global del planeta. El passat mes d’octubre Google va adquirir la companyia Keyhole i el seu enorme banc d’imatges de satèl·lit. Hàbilment combinat amb la seva potent tecnologia de recerca, ha donat lloc a Google Earth. Per veure’n el resultat cal descarregar-se un programa (de moment una beta de 10 Mb) i instal·lar-lo. El funcionament, com era d’esperar, és senzill i intuïtiu, i permet “sobrevolar” el planeta i fer parades a diferents ciutats. On el programa demostra les seves màximes capacitats és, és clar, als Estats Units: recerca de tot tipus d’establiments i serveis, espectacular visió en 3D dels edificis, cercadors locals, càlcul de distàncies, itineraris…

Google Earth està disponible en dues versions diferents de pagament, però també n’hi ha una de lliure, tot i que ara com ara la seva descàrrega “oficial” està temporalment deshabilitada (la trobareu igualment als repertoris de programes que tots ja coneixeu…).

Google Earth

 

:::::::: AGENDA ::::::::

 • Jornada de Signatura Electrònica 2005

Del 28 de juny a l'1 de juliol al Palau de Congressos de Barcelona. Jornada sobre la identitat digital i l'ús de la signatura electrònica en diferents àmbits. Organitzades per l'Agència Catalana de Certificació – CATCert.      [+ info]

 • Jornada sobre Teletreb@ll al Telestany

El 8 de juliol al Telestany (Banyoles). Primera jornada de teletreball que s'organitzen al telecentre del Pla de l'Estany conjuntament amb el Telejet, telecentre de la Garrotxa, i Televall, telecentre de la Fundació Televall de Ribes de Freser. [+ info]

 • OSS2005 - Primera Conferència Internacional sobre Programari Lliure

Del 11 al 15 de juliol a Gènova (Itàlia). l Fòrum sobre programari lliure que interrelacionarà i integrarà les diferents línies de treball que s'estan portant a terme al voltant del PL. [+ info]

 • EFITA/WCCA Congress 2005 - Agricultura Digital

Del 25 al 28 de juliol a Villa Real (Portugal). Serà una trobada conjunta del 5è Congrés the la Federació Europea per la Informació i la Tecnologia en l'Agricultura, Alimentació i Recursos Naturals i el 3r Congrés Mundial d'Ordinadors en l'Agricultura i Recursos Naturals. [+ info]

 • Nous reptes per al sector agrari

El 3 de setembre a Lluçà. Jornada que inclourà una xerrada sobre desenvolupament rural, una altra sobre el paper de les TIC en el món agrari i una taula rodona.

 • I Jornada sobre programari llire al Ripollès

El 16 i 17 de setembre al Centre Cívic Eudald Graells de Ripoll organitzada per la Fundació Televall de Ribes de Freser i el Punt Òmnia de l'Ajuntament de Ripoll.
 

:::::::: ENLLAÇOS ::::::::

TELECENTRES

::::

::::