La Xarxa | Oficina Tècnica de Coordinació | Notícies | Recursos | Agenda | Enllaços | STSI - DURSI
s e t m a n a r i _ X T C 

Centres de Teletreball de la XTC

* STSI / DURSI

* Documents

:: núm. 127_ 20-26 juny 2005 ::

 

:::::::: LA XARXA ::::::::

 • Tercer aniversari del Telecentre de la Ribera d'Ebre

El Telecentre de la Ribera d'Ebre ha enregistrat en aquests tres anys més de 2.000 usuaris, dels quals 1.489 resideixen a la comarca de la Ribera d’Ebre.

Com a telecentre del teletreball (treballar per mitjà de la informàtica i les telecomunicacions sense els habituals desplaçaments diaris als centres de treball) compta amb 10 usuaris que complixen aquestes característiques i 48 que usen el telecentre per realitzar tasques complementàries a la seua feina professional. El bon servei d’assessorament que el telecentre oferix és la característica que més han destacat aquests professionals que utilitzen el telecentre.

A més a més, també es realitzen cursos d'autoformació d’ofimàtica bàsica i d'introducció a la informàtica, així com cursos més especialitzats com ara els de retoc d’imatge digital, de creació de pàgines web, de disseny vectorial, etc., amb un total de 380 alumnes formats.

Fent una comparativa entre els primers sis mesos de l’any 2005 amb els sis mesos dels anys anteriors, hi ha hagut un augment de connexions del 10%, 3.000 usos dels ordinadors més. Cal dir que que el telecentre és una eina de servei molt utilitzada entre la gent de la comarca de totes les edats.

Notícia
telecentre@riberaebre.org

 • Cursos d'iniciació a la informàtica i Internet a l'e-centre Tremp

L 'e-centre Tremp organitza cursos d'iniciació a la informàtica i Internet per a immigrants amb el suport de l’Ajuntament de Tremp i de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la informació. L 'objectiu d'aquest curs és evitar la fractura digital en aquest sector de la població i aconseguir un domini bàsic de l'entorn informàtic i del català. La durada és de 28 hores entre les quals s’intercalen 6 hores de català bàsic. El temari del curs és molt divers i es centra, d’una banda, en el domini bàsic del maquinari de l’ordinador (estructura, connectivitat, perifèrics com el teclat, ratolí, pantalla, scanner entre d’altres, tipus de memòries, tipus de suports per emmagatzemar informació etc.), i del programari (full de text, dibuix, explorador d'Internet, programes de missatgeria instantània, correu electrònic etc.), i d’altra banda, en l’ús del català en entorns de la vida quotidiana. Tota la documentació escrita que es facilitarà a l’alumnat serà en català i alhora es duran a terme exercicis per Internet per facilitar-ne l’aprenentatge. Aquest curs facilitarà la integració de tot aquell que arriba al nostre país i per tant es creu que la fórmula pot ser molt positiva.

Cartell
telecentre@ajuntamentdetremp.com

 • Taller de meteorologia al Telejet

El dia 7 de juliol de 19 a 21 hores al Telejet (Olot) tindrà lloc un taller de meteorologia per Internet dins el programa DESCONNECTA'T organitzat per Institut Municipal d'Educació d'Olot (IME). El taller el conduirà Carles Bayés, geògraf. Els assistents coneixeran els recursos que ens ofereix la xarxa sobre meteorologia i aprendran a treure’n tot el suc. El cost és de  10 €, el codi 04 i s'ofereixen 12 places. Per sol·licitar plaça us heu de posar en contacte amb l'Institut Municipal d'Educació (IME) a l'adreça postal C. Anselm Clavé, 7 (17800 Olot), a l'adreça electrònica ime@olot.org o al telèfon  972270049-972273062.

Tríptic - Portada
telejet@ccgarrotxa.org

 • Activitats per a l'estiu als telecentres de Montblanc i de l'Espluga de Francolí

El Telecentre de l’Espluga de Francolí es portarà a terme durant el juliol un curs bàsic de Fotografia Digital de 20 hores a càrrec de Josep Torres. Els participants del curs aprendran a utilitzar les noves eines de fotografia digital des de com descarregar-se les imatges d’una càmera digital i emmagatzemar-les al disc dur de l’ordinador fins a modificar-les.

Durant els mesos de juliol i agost han organitzat també uns tallers d’informàtica que s'enmarquen dins els tallers infantils per a joves esplugins.
Els nens i nenes treballaran amb els ordinadors per tal d’introduir-se al món de les noves tecnologies realitzant diferents activitats com navegar per Internet per tal d'aprendre, jugar, investigar, consultar novetats literàries, comunicar-se a través de xats, fòrums, missatgeria instantània, correu electrònic, etc.

D'altra banda el Telecentre de Montblanc ha preparat pel 31 de juliol una xerrada sobre el Programari Lliure a càrrec de David Ortin. Es parlarà de què és i com funciona el sistema del programari lliure posant exemples de programari que es pot utilitzar habitualment i del sistema operatiu Linux. També es parlarà de les organitzacions tant internacionals, catalanes com tarragonines que promouen el programari lliure. Finalment es farà un repàs dels actes de promoció i dels cursos que es duen a terme per part de les entitats que col·laboren amb el software lliure.

Cartell
cccb@conca.altanet.org
 

 • Nous horaris al Telecentre de l'Alta Ribagorça

A partir d'aquesta setmana el Telecentre de l'Alta Ribagorça estarà obert:

- Dilluns de les 18:00 a les 21:00 hores.
- Dimarts i dijous de les  11:00 a les 14:00 i de les 18 a les 22 hores.
- Dimecres i divendres de es 11:00 a les 14:00 i de les 18:00 a les 21:00 hores.

tecnictelecentre@ccar.ddl.net

:::::::: OFICINA TÈCNICA DE COORDINACIÓ ::::::::

 • Primera sessió presencial del Curs d’aplicacions pràctiques de programari lliure

Aquesta setmana ha tingut lloc la primera de les dues sessions presencials del “Curs d’aplicacions pràctiques de programari lliure”, adreçat als dinamitzadors de la Xarxa de Telecentres de Catalunya. Com en els anteriors cursos, hi han col·laborat telecentres de les tres comunitats. Pel que fa a la comunitat de Teletreball, els telecentres que han acollit –i acolliran– sessions presencials són el del Pallars Sobirà (21/06 i 14/07), Telestany (23/6 i 14/07), Ribera d’Ebre (22/06 i 14/07), Solsonès (20/06 i 15/07) i també el Consell Comarcal del Bages, seu de l’OTC (23/06 i 15/07).

OTC

:::::::: NOTÍCIES ::::::::

 • Premis de programari lliure 2005 (Pl.ct)

El DURSI ha convocat a través de l'AGAUR els "Premis de programari lliure 2005 (Pl.ct)". S'hi destinen 100.000 amb la finalitat de promoure el programari lliure i en català. Els Premis PL.ct 2005 es concediran als millors desenvolupaments originals en català fets sota llicència lliure (GPL "General Public License" o d'altres que s'ajustin a les definicions de la Free Software Foundation). S'estableixen dues modalitats:

a) Premis per a desenvolupaments presentats per estudiants de les universitats catalanes com a treball o projecte final de carrera, tesi de llicenciatura, treball final de màster, treball de recerca del DEA o tesi doctoral

b) Premis a desenvolupaments de programari informàtic, elaborats per qualsevol persona física, adreçats a proporcionar recursos lingüístics per a la llengua catalana sota llicències lliures

Convocatòria [DOGC]

:::::::: RECURSOS [de la societat del coneixement] ::::::::

 • Meteorologia pràctica per internet

En aquesta època de sequera extrema augmenta la importància dels recursos meteorològics accessibles des de la xarxa, no solament per l’interès personal que sovint desperta la meteorologia, sinó fins i tot per la necessitat de comprovar de manera concreta el temps que pot fer al cap d’una estona. Hi ha molts serveis meteorològics disposició dels internautes però avui en volem destacar un de molt proper: el Servei Meteorològic de Catalunya, que pel que fa a previsions trobarem a:

http://www.meteocat.org/marcs/marcos_previsio/marcs_previsio.htm

Però potser val la pena d’insistir en alguns aspectes d’aquest servei que són menys coneguts que les previsions. Per exemple els mapes de les precipitacions que són confeccionats a base de la informació que els radars meteorològics dibuixen cada dotze minuts i on es pot veure l’evolució de les pluges i de la seva intensitat. Aquests dies de temporals a la tarda podeu seguir l’evolució de les tempestes a:

http://www.meteocat.org/marcs/marcos_observacio/marcs_dades.htm

I comprovar si quan ho marca el mapa comença a ploure efectivament sobre la vostra localitat. També és interessant el mapa de llamps que trobareu a:

http://www.meteocat.org/marcs/marcos_observacio/marcs_dades.htm

En aquest mapa podreu comprovar la sorprenent (i fins i tot espectacular) quantitat de llamps que cauen a Catalunya durant una tempesta.

 

:::::::: AGENDA ::::::::

 • Conferència sobre Gènere i Gestió de Coneixement en Xarxa

El 27 de juny al Vapor Universitari de Terrassa. LAFH analitzarà en aquesta sessió de la Mostra del Coneixement de Terrassa alguns requisits fonamentals per al disseny d'espais virtuals d'intercanvi i fins a quin punt les determinacions de gènere i el contingut del concepte "participació" Són importants des del punt de vista de l'activitat virtual  [+ info]

 • Jornada de Signatura Electrònica 2005

Del 28 de juny a l'1 de juliol al Palau de Congressos de Barcelona. Jornada sobre la identitat digital i l'ús de la signatura electrònica en diferents àmbits. Organitzades per l'Agència Catalana de Certificació – CATCert.      [+ info]

 • OSS2005 - Primera Conferència Internacional sobre Programari Lliure

Del 11 al 15 de juliol a Gènova (Itàlia). l Fòrum sobre programari lliure que interrelacionarà i integrarà les diferents línies de treball que s'estan portant a terme al voltant del PL. [+ info]

 • EFITA/WCCA Congress 2005 - Agricultura Digital

Del 25 al 28 de juliol a Villa Real (Portugal). Serà una trobada conjunta del 5è Congrés the la Federació Europea per la Informació i la Tecnologia en l'Agricultura, Alimentació i Recursos Naturals i el 3r Congrés Mundial d'Ordinadors en l'Agricultura i Recursos Naturals. [+ info]

 • Nous reptes per al sector agrari

El 3 de setembre a Lluçà. Jornada que inclourà una xerrada sobre desenvolupament rural, una altra sobre el paper de les TIC en el món agrari i una taula rodona.

 • I Jornada sobre programari llire al Ripollès

El 16 i 17 de setembre al Centre Cívic Eudald Graells de Ripoll organitzada per la Fundació Televall de Ribes de Freser i el Punt Òmnia de l'Ajuntament de Ripoll.
 

:::::::: ENLLAÇOS ::::::::

 • Southern Maryland Telecommuting Centers
  [ www.telecommutesomd.org ] Xarxa de telecentres de l'estat nord-americà de Maryland

 • BizTech [  www.jctc.org ] Telecentre a l'estat nord-americà de West Virginia

 • Telework Connection www.telework-connection.com ] Portal sobre teletreball: informació, notícies, borsa...

TELECENTRES

::::

::::