La Xarxa | Oficina Tècnica de Coordinació | Notícies | Recursos | Agenda | Enllaços | STSI - DURSI
s e t m a n a r i _ X T C 

Centres de Teletreball de la XTC

* STSI / DURSI

* Documents

:: núm. 126_ 13-19 juny 2005 ::

 

:::::::: LA XARXA ::::::::

 • Nova dinamitzadora al Centre Telemàtic de la Conca de Barberà i a l'Espluga de Francolí

Aquest mes de juny ha entrat a formar part del centre telemàtic de Montblanc i de l’Espluga de Francolí un nova dinamitzadora. Serà l’encarregada de gestionar i coordinar les diferents activitats realitzades al centre. Es treballarà per apropar a tothom a les noves tecnologies, realitzant diferents activitats, tallers, cursos, xerrades, etc. A fi de que tota la població s’apropi al nostres telecentres per tal de treballar i conèixer totes les possibilitats que ens ofereixen les noves teconologies. Treballant tots junts ens aproparem a les tecnologies de la informació i comunicació.

Dinamitzadora: Elena Vidal Senda
Telèfon: 977.86.26.72
Email: ctc@conca.altanet.org

 • Concurs fotogràfic i 3a edició del curs d'iniciació a la informàtica per a dones a la Pobla de Segur

Arran de l'èxit obtingut en les dues primeres edicions del curs iniciació a la informàtica per a dones al Pobl@ pirineu-e-centre, han decidit organitzar-ne una 3a edició. El curs va començar el 13 de juny i finalitzarà l'11 de juliol. El segueixen un total d'11 dones dos dies la setmana de 15 a 17 hores.


D'altra banda, dins els actes programats per la celebració de la Verge de Ribera i la Fira Promopallars a la Pobla de Segur, des del Telecentre han organitzat un concurs fotogràfic. El tema serà la celebració de la Mare de Déu de Ribera i Fira Promopallars.L'objectiu és captar amb la càmara la visió personal que cada concursant tingui dels actes previstos per a la celebració de la Verge de Ribera (baixada de torxes, vestits tradicionals, adoració a la Verge,...) i la Fira Promopallars (recinte firal, activitats, conferències,...). La festivitat de la Mare de Déu de Ribera i la Fira Prompallars tindran lloc del 17 al 19 de juny.

Per participar només cal ser major de 14 anys. Cada participant podrà presentar un màxim de 3 fotografies en color, blanc i negre o qualsevol altra tècnica. Hauran de ser imatges inèdites i de 20x30 cm. Cada participant només podrà optar a un dels premis.

Categoria A: Fotografies referents a la celebració de la Verge de Ribera.
1r. Premi: 175 € + Val de connexió de 12 h al telecentre
2n. Premi: 125 € + Val de connexió de 12 h al telecentre
3r. Premi: Material informàtic + Val de connexió de 12 h al telecentre

Categoria B: Fotografies referents a la Fira Promopallars.
1r. Premi: 175 € + Val de connexió de 12 h al telecentre
2n. Premi: 125 € + Val de connexió de 12 h al telecentre
3r. Premi: Material informàtic + Val de connexió de 12 h al telecentre
5.- Obres: Cada participant podrà presentar un màxim de tres fotografies en
color, blanc i negre o qualsevol altre tècnica. Aquestes hauran de ser inèdites.

El termini per presentar les fotos finalitzarà el 8 de juliol.

Bases del concurs
Pobl@ pirineu-e-centre
pirineu-e-centre@pobladesegur.org

 • Sessió amb comerciants i jocs en xarxa al Telecentre de l'Alta Ribagorça

Davant la present invasió de les noves tecnologies en molts dels camps (socials, laborals, culturals, etc.) el sector del comerç es veu també sota la seva influència, i per això ens disposem a evaluar les diferents funcionalitats i possibilitats de les noves tecnologies que poden tenir estreta relació amb el sector del comerç a la nostra comarca.

És per això que ens proposem de mostrar les funcionalitats de les noves tecnologies que poden ser de profit per als comerciants, així com fer un intercanvi entre idees que tinguem al telecentre i idees o necessitats que puguin tenir els comerciants. Es tracta de saber com podem contar amb ells a l'hora d'organitzar activitats, formació, o símplement a l'hora d'establir un horari d'obertura. A més, intentarem obrir una nova línia de treball amb aquest col·lectiu.

La convocatòria tractarà els següents temes: operacions bancàries a través d'Internet, possibilitats d'una web de l'associació, possibilitats d'una intranet comunicativa, capacitats del correu electrònic, accés a portals constitucionals, públics, etc., formació al telecentre, horari d'obertura, llicències / Programari Lliure i E-comerç.

D'altra banda al telecentre de l'Alta Ribagorça han organitzat dos concursos de joc en xarxa pensant en els usuaris més menuts del telecentre (i els no tan menuts) ja que, encara que siguin ells els que donen molts maldecaps, en bona part també són ells qui omplen de vida moltes estones del telecentre i mereixen que es realitzin coses pensades per a la seva diversió.

Els concursos seran el dimars 28 de Juny. Al matí a partir de les 10:30, es calçaran les botes, agafaran la taula i faran unes baixades per la neu amb un joc d'Snowboard. A partir de les 17:00 caldrà engegar els motors (o les bateries) per tal de fer rodatge i arribar el primer en un joc de carreres de cotxes de radiocontrol.

Les inscripcions es faran al telecentre fins al dia abans del concurs. Poden fer-se a través del telèfon o del correu electrònic (cal especificar nom i cognoms, edat i a quin dels concursos es vol apuntar). Tel. 973 690 550
e-mail: croca@ccar.ddl.net

tecnictelececentre@ccar.ddl.net

 • Cursos d'estiu al Telecentre de la Terra Alta

Des del Telecentre de la Terra Alta ens han fet arribar el tríptic amb tota la formació que oferiran aquest estiu: anglès intensiu, Photoshop, Access, monitors de lleure, DreamWeaver i Autocad.

Tríptic - Portada
telecentre@terra-alta.altanet.org

 • Finalitza un curs d'iniciació a Internet al TcBerga

Ahir dijous 16 de juny va finalitzar al TcBerga un curs d'iniciació a Internet. Un total de 30 persones sense coneixements previs de cap tipus en informàtica s'han beneficiat del curs que els ha permès aprendre des dels conceptes més bàsics de l'ordinador (engegar el Windows, executar el navegador i introduir una adreça) fins a programari més complex i específic com pot ser usar el Kazaa o l'emule passant, evidentment, per enviar i rebre correus electrònics. El curs ha durat un total de 30 hores lectives i va començar el passat 21 d'abril. Les 30 persones es van dividir en 2 grups i un grup venia els dimecres i dijous de 18:00 a 20:00 i l'altre de 20:00 a 22:00. Gràcies als cursos de tarda/nit es va facilitar l'assistència de gent que per motius d'horari els és difícil compaginar la feina i la formació.

L'experiència ha estat un èxit i de ben segur farà que els alumnes vinguin sovint al telecentre.

TcBerga
tcberga@ajberga.es
 

 • El Telecentre del Pallars Sobirà farà horaris especials la setmana de Sant Joan

El Telecentre del Pallars Sobirà ens ha informat que, durant la setmana de Sant Joan, estarà tancat totes les tardes i dimarts al matí.

Telecentre del PallarsSobirà
telecentre@pallarssobira.ddl.net

:::::::: OFICINA TÈCNICA DE COORDINACIÓ ::::::::

 • Visita d’un responsable de telecentres madrilenys als telecentres de Berga i Callús

El proper dilluns 20 de juny els telecentres de Berga i Callús rebran la visita d’un responsable de telecentres madrilenys, acompanyat de membres de la Secretaria de Telecomunicacions i de l’OTC. L’objectiu és conèixer de prop l’experiència dels telecentres catalans.

OTC

:::::::: NOTÍCIES ::::::::

 • La STSI promou una xarxa internacional entre administracions per impulsar el programari lliure

La Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació (STSI) ha assumit l'impuls del grup de treball que vol crear una xarxa de cooperació internacional entre administracions públiques per impulsar el programari lliure. Després de la reunió celebrada el passat dia 6 de juny en el marc de l'Internet Global Congress de Barcelona, el grup de treball, format per un seguit d'institucions i administracions públiques de Catalunya, Europa i l'Amèrica Llatina, promou el debat tecnològic al voltant de conceptes com els estàndards oberts, les llicències, les patents, la neutralitat tecnològica, el desenvolupament i la innovació relacionada amb el programari lliure.

Així mateix també es planteja promoure el debat social i les seves principals conseqüències econòmiques envers el programari lliure, fent especial èmfasi en el desenvolupament de les economies regionals i la formació i l'educació amb programari lliure com a eina vehiculadora de la Societat del Coneixement

Les institucions signants coordinaran una segona trobada, en el marc de la Xarxa d'Autoritats Locals per la Societat de la Informació (l'IT4ALL) a Bilbao, el proper mes de novembre, on es vol articular una xarxa de cooperació internacional entre administracions públiques, on es pugui debatre i treballar políticament sobre el programari lliure

Aquesta reunió serà prèvia a la Cimera Mundial sobre la Societat de la Informació (CMSI), convocada per les Nacions Unides, que se celebrarà a Tunis també el mes de novembre, i per a la qual es vol coordinar un discurs unificat sobre l'alternativa del programari lliure a les administracions.

La proposta de creació d'una xarxa de cooperació internacional entre administracions públiques per impulsar el programari lliure dóna continuitat a l'anomenada Declaració de Barcelona per l'avenç del programari lliure de 18 de maig de 2004.

Proposta per a la creació d'una xarxa internacional (document)

Notícia

:::::::: RECURSOS [de la societat del coneixement] ::::::::

 • Augmenta l'ús dels sistemes GPS

Si l’ús d’alguna tecnologia concreta s’ha anat popularitzant en els darrers mesos ha estat sens dubte la dels GPS. Procedent, com tantes d’altres, d’aplicacions militars americanes, avui l’ús dels GPS (Global Position System) comença a convertir-se en habitual. I més tenint en compte que a partir del 2008 hauria d’estar en marxa un sistema europeu alternatiu a l’americà, que s’anomenarà “Galileo”, basat en 30 satèl·lits i que fixarà posicions a qualsevol lloc del món amb una precisió mínima d’un metre.

A la vista de la utilitat pràctica del seu ús no és estrany que les principals marques automobilístiques incorporin ja sistemes de navegació per GPS en els models de gamma alta i que les empreses de material informàtic incloguin també la funció GPS, com en el cas de molts PDA. En aquests moments, per exemple, s’acaba d’anunciar l’aparició del model Airis NC05, amb sistema GPS, mapes de la Península Ibèrica i adaptador per al seu ús a qualsevol automòbil, a més de les funcions ofimàtiques i d’agenda habituals en una PDA avançada, per un import de 339 € IVA inclòs.

 

:::::::: AGENDA ::::::::

 • Jornada de Signatura Electrònica 2005

Del 28 de juny a l'1 de juliol al Palau de Congressos de Barcelona. Jornada sobre la identitat digital i l'ús de la signatura electrònica en diferents àmbits. Organitzades per l'Agència Catalana de Certificació – CATCert.      [+ info]

 • OSS2005 - Primera Conferència Internacional sobre Programari Lliure

De l'11 al 15 de juliol a Gènova (Itàlia).l Fòrum sobre programari lliure que interrelacionarà i integrarà les diferents línies de treball que s'estan portant a terme al voltant del PL. [+ info]

 • Nous reptes per al sector agrari

El 3 de setembre a Lluçà. Jornada que inclourà una xerrada sobre desenvolupament rural, una altra sobre el paper de les TIC en el món agrari i una taula rodona.

 • I Jornada sobre programari llire al Ripollès

El 16 i 17 de setembre al Centre Cívic Eudald Graells de Ripoll organitzada per la Fundació Televall de Ribes de Freser i el Punt Òmnia de l'Ajuntament de Ripoll.
 

:::::::: ENLLAÇOS ::::::::

TELECENTRES

::::

::::