La Xarxa | Oficina Tècnica de Coordinació | Notícies | Recursos | Agenda | Enllaços | STSI - DURSI
s e t m a n a r i _ X T C 

Centres de Teletreball de la XTC

* STSI / DURSI

* Documents

:: núm. 124_ 30 maig-5 juny 2005 ::

 

:::::::: LA XARXA ::::::::

 • Visita del conseller Solà a l'Infocentre

Avui divendres el Conseller d'Universitats Recerca i Societat de la Informació Carles Solà ha escollit l'Infocentre de Santa Bàrbara per realitzar una visita institucional a un dels telecentres de la xarxa de Centres de Teletreball de la Secretaria de Telecomunicacions. Visites com aquests als telecentres de la xarxa, reafirmen la voluntat del DURSI d'apostar per la Xarxa de Telecentres de Catalunya com a un eix estratègic i vertebrador del país i facilitador de l'accès de les Noves Tecnologies al territori.

La visita institucional ha consistit en la signatura del llibre d'honor de l'Ajuntament i la posterior visita a les dependències de l'Infocentre, on s'han presentat al conseller els nous projectes que l'Infocentre té previst realitzar amb el suport de la Secretaria de Telecomunicació. Per part de l'OTC hi ha assistit Josep Camprubí.

infocentre@sta-barbara.org
stsi.dursi@gencat.net

 • El Telecentre de la Fatarella ja té logotip

El Telecentre de la Fatarella va organitzar un concurs per a escollir el logotip que identificarà al Telecentre / Punt Òmnia. Al concurs van participar 13 treballs dels quals van sortir tres finalistes, i dels tres finalistes es va escollir un logotip guanyador, dissenyat per l’Estel Suñé. El primer premi consistia en un reproductor de DVD i altres formats, i el segon i tercer premi consistien en un lot de llibres. Va ser molt difícil prendre una decisió pel jurat, ja que tots els treballs presentats tenien molta qualitat. Els logotips presentats estan exposats al Telecentre / Punt Òmnia per a que tothom pugui veure’ls.

telecentrelafatarella@terra-alta.altanet.org

 • Campanya de promoció del PL a Telejet

Ja fa temps us comentàvem que el TELEJET ha iniciat una campanya de promoció del programari lliure adreçat a la població en general.
S'ha editat un llibret explicatiu sobre el PL, els programes més comuns que es poden utilitzar en l'entorn Windows (Openoffice.org, Gimp, Mozilla, Firefox i Thunderbird) i una introducció al Linux a través de LiveCD, a tots els assistents se'ls reparteix el llibret, CDs de programari i el Catix.
Són xerrades/tallers que es realitzen en col·laboració amb l'Associació d'Ordinadors Enllaçats de Sant Jaume de Llierca, amb el suport de l'equipament mòbil (7 portàtils i un projector). Després de la xerrada els assistents poden provar les aplicacions utilitzant els ordinadors portàtils i fer preguntes.

Aquesta és una campanya que està tinguent molt bona acollida, fins ara ja s'ha realitzat als municipis de Sant Jaume de Llierca, Olot, Sant Joan les Fonts, Montagut i Tortellà, i continua amb marxa, amb una assistència mitjana de 15 persones per sessió.

Imatge
telejet@ccgarrotxa.org

 • El Telecentre del Solsonès CTFC celebra la "Setmana de la Gent Gran"

Durant la setmana del 23 al 27 de maig, i continuant amb la col·laboració amb l’Ajuntament de Solsona, el Telecentre del Solsonès ha celebrat la "Setmana de la Gent Gran" amb uns tallers diaris i amb la participació a l’exposició dels treballs realitzats per la gent gran al Telecentre.
Durant aquesta setmana, als matins, 14 persones han pogut realitzar diverses activitats: elaboració d’un calendari amb fotos, participació en xats, descoberta del correu electrònic com a mitjà de comunicació, escanejar fotos, jocs de taula en línia, etc. Monitors i alumnes hem gaudit d’una setmana entranyable i molt lúdica que esperem repetir anualment.

telecentre@ctfc.es

 • Més cursos per aquest estiu al Telecentre SBG

Ja es pot fer la inscripció als nous cursos proposats des del Telecentre SBG. En aquests moments un podeu inscriure en el curs d'edició d'imatge digital, el curs d'edició de vídeo, el curs d'iniciació a la informàtica i el curs d'iniciació al programari lliure per a usuaris. Si vols més informació vine al Telecentre, truca al 93 888 97 00 o bé escriu a info@telecentresbg.net .

info@telecentresbg.net

 • Nou curs de creació i disseny web a l'Alta Ribagorça

Durant el més de juny, al Telecentre de l'alta Ribagorça està programat un curs de creació i disseny de pàgines web. En altres edicions, el curs ha estat exitós, però en aquesta ocasió ens falten alumnes. És per això que n'estem fent publicitat expressa per la comarca, per tal d'intentar, almenys, omplir l'aula. El curs serà les dies 6, 8, 10, 13, 15, 17, 20, 21 i 22 de juny, de 21:00 a 23:00 del vespre, amb possibilitat de modificar l'horari, a conveniència dels alumnes. niversitaris i de Recerca (AGAUR) de la Generalitat.

tecnictelecentre@ccar.ddl.net

:::::::: OFICINA TÈCNICA DE COORDINACIÓ ::::::::

 • Estadístiques d'ús d'abril 2005

Ja estan disponibles les dades recollides durant el mes d'abril. Aquestes són les dades:

Abril  2005

Homes Dones Total
Usuaris nous registrats 117 107 224
Carnets emesos 27 36 63
Total usuaris 2757 2766 5523
Usos dels telecentres 9024 9342 18366
Hores d'utilització dels telecentres (*)     10836

Si comparem les dades de març amb les de febrer, podem observar que han augmentat lleugerament els nous usuaris (+34) i també els carnets emesos (+23). D'altra banda, pel que fa als usuaris, usos i hores del telecentre hi ha hagut una lleugera devallada: 16 usuaris menys, 583 usos menys i 1043 hores menys. Cal destacar que la presència d'usuàries als nostres telecentres ja que a l'abril n'hi ha hagut 178 més que al març.

En aquesta altra taula hi ha els percentatges de l'ús que fan els usuaris dels vostres telecentres. Com podeu observar, la majoria d'usuaris utilitzen el telecentre com a punt de connexió. Aquest mes però, hi ha una devallada en els usuaris, usos i hores dedicats a usos escolars o universitaris que semblen haver-se incrementat en l'activitat de formació que ha crescut tant en usuaris, usos com hores respecte del març.

Abril 2005

% Usuaris % Usos % Hores
Connectivitat 69,46 63,39 57,59
Treballs escolars/universitaris 8,8 6,86 7,8
Teletreball 6,42 6,48 13,07
Formació 15,32 23,27 21,54

Ja per finalitzar amb les dades, un 49,74% dels usuaris van ser homes per sota de l 50,26% que van ser dones.

Usuaris, carnets i hores
Distinció usos

 • Ordre del dia de la XIVa Reunió general de centres de teletreball de la Xarxa de Telecentres a Santa Bàrbara

Dimecres 8 de juny tindrà lloc a Santa Bàrbara la 14a Reunió general de centres de teletreball de la XTC. Aquest serà l'ordre del dia:

10.30 – Trobada a la Biblioteca de Santa Bàrbara. Esmorzar
11.00 - Benvinguda institucional a càrrec del Sr. Joaquim Martí i Farnós, alcalde de Santa Bàrbara
11.10 – Presentació de l’Infocentre Santa Bàrbara a càrrec de Marc March
11.30 – Intervenció de l’OTC (informe sobre la reunió de l’Espluga de Francolí)
11.45 – Intervenció del Sr. Ramon Barlam, cap de l’àrea de Societat del Coneixement de la Secretaria de Telecomunicacions
12.00 – Intervenció de la Sra. Adriana Reis de Assís, de la Xarxa de Telecentres de São Paulo (Brasil)
12.30 – Intervenció de la Sra. Tere Adell, agent de desenvolupament de l’Ajuntament de Morella (els Ports)
13.15 - Visita a l’Infocentre
13.30 – Dinar
15.30 – Presentacions d’experiències:
- Demostració pràctica d’un punt públic d’accés a Internet per a discapacitats
- Col·loqui sobre temes tractats al matí
17.00 – Temes sobrevinguts

Per tal de facilitar l'arribada a tothom, aquí teniu un plànol molt aclaridor de com arribar a l'Infocentre:

Plànol
OTC

:::::::: NOTÍCIES ::::::::

 • Premis del Curs de gestió i dinamització avançades del telecentre

La Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació (STSI), ha otorgat els premis a les millors experiències de dinamització telemàtica, en el marc del Curs de gestió avançat de dinamitzadors de la Xarxa de Telecentres de Catalunya.

Aquests han estat els treballs premiats:

1) Categoria Innovació
Títol del treball: Tot digital: agafa la càmera al telecentre. Autora: Esther Ximénez i Martínez. Nom del telecentre: Telecentre La Palma.
Entitat titular del telecentre: Ajuntament de la Palma de Cervelló.

Valoració del jurat: el treball és un projecte innovador que reflecteix la demanda de democratització dels mitjans de comunicació, alhora que dóna formació i apropa la televisió local als veïns del municipi.

2) Categoria Comunitari
Títol del treball: Divulgació i ús de les TIC entre la gent gran dins del seu propi entorn. Autora: M. Àngels Montilla i Maldonado. Nom del telecentre: Telecentre del Solsonès. Entitat titular del telecentre: Centre Tecnològic Forestal de Catalunya i Consell Comarcal del Solsonès.

Valoració del jurat: el treball fomenta, mitjançant una doble actuació, que la gent gran, un dels col·lectius menys representats als telecentres, s’hi apropi i sigui usuària de la xarxa.

3) Categoria Xarxa
Títol del treball: Participa a la festa d’Internet,FesInternet. Autors/es: Albert Pujol i Gurguí, David Sala i Cantarero, Ivan Beà Bobet, Víctor José Díaz Gómez, Anna Mercader Aulines. Noms dels telecentres: Televall, Telestany, Telejet, Pis Nou, Can Tista. Entitats titulars dels telecentres: Fundació Televall, Consell Comarcal del Pla de l’Estany, Consell Comarcal de la Garrotxa, Ajuntament de Sant Joan les Fonts, Ajuntament de la Vall d’en Bas.

Valoració del jurat: comporta la participació activa en un esdeveniment genuïnament en xarxa com FesInternet; afavoreix, en aquest sentit, l’intercanvi virtual entre els usuaris i usuàries dels telecentres.

Hem de felicitar als nostres companys del Telecentre del Solsonès, del Televall, Telestany i Telejet pels premis que han rebut. Enhorabona!

Notícia

 • La STSI allibera els continguts dels cursos per a dinamitzadors/ores de telecentres

La Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació (STSI), sota la llicència Creative Commons, obre per a tota la ciutadania els continguts dels dos cursos de dinamització de telecentres. L'objectiu dels quals és formar als dinamitzadors de la Xarxa de Telecentres de Catalunya i definir aquest nou perfil professional.

Una llicència Creative Commons permet lliurement: copiar, distribuir i millorar els treballs alliberats i permet fer productes derivats dels mateixos sota les següents condicions:

- Atribució: s’ha de donar el nom de l’autor o autors dels productes originals.
- No comercial: no es poden utilitzar els productes per propòsits comercials
- Compartir igual: si s’altera, transforma o es construeix a partir dels treballs generats sota aquesta llicència, s’ha de distribuir el producte resultant sota una llicència idèntica a aquesta.

Des d’aquesta perspectiva la STSI ha alliberat els continguts dels dos cursos per a dinamitzadors/ores de la Xarxa de Telecentres de Catalunya desenvolupats per l’Associació per a joves Teb.

Els dos cursos són:

Curs bàsic per a dinamitzadors/ores de telecentres. Continguts teòrics sobre què és i com funciona un telecentre per a dinamitzadors/ores de la Xarxa de Telecentres de Catalunya.

Curs avançat sobre la gestió i la dinamització del telecentre que té per objectiu la optimització dels recursos i la millora del funcionament diari del telecentre Digitals" a Catalunya i Carles Galindo, director del projecte d'Amposta
.

Continguts

:::::::: RECURSOS [de la societat del coneixement] ::::::::

 • Ens doblen l'ampla de banda!

Sembla que, definitivament, Telefònica ens farà el favor de doblar altre cop la velocitat de l’ADSL durant el proper mes de juliol. Com que és de suposar que aquesta generosa decisió no deu costar gran cosa a Telefònica, donat que és la segona vegada que dobla la velocitat teòrica de l’ADSL gratuïtament, hem d’esperar que continuï la ratxa i que com a mínim, aviat tots els ciutadans podrem disposar de 2Mb. al mateix preu que d’altres països europeus. Mentrestant, tot i el favor, ens haurem d’acontentar amb 1 Mb. nominal i a preu notablement car. Ja sabem que la banda ampla és essencial per a la popularització definitiva de les noves telecomunicacions i dels serveis que hi estan associats. I aquesta és la raó de la “generositat” de Telefònica. Sense l’ample de banda suficient, els serveis de pagament previstos com la televisió per internet, les descàrregues de vídeos o les vídeoconferències d’una certa qualitat no serien possibles. Se’ns prepara el terreny, doncs, per al desembarcament proper d’aquests serveis.

Tot i això, l’augment de la banda ampla també facilita molts plantejaments professionals. Entre ells, per exemple, el desenvolupament dels diferents tipus de teletreball, dels serveis d’informació i assessorament a través de la xarxa i de les diverses modalitats de comerç electrònic. En aquests sentit, des dels telecentres hem de tenir prou imaginació per recollir exemples concrets d’aquestes aplicacions i anar suggerint les possibilitats que presenten als professionals que estan en contacte amb els nostres centres de teletreball.
 

:::::::: AGENDA ::::::::

 • GUADEC 2005

Del 29 al 31 de maig a Stuttgart (Alemanya). 6a conferència europea anual d'usuaris i desenvolupadors de GNOME  [+ info]

 • Foro Teruel

Del 31 de maig al 2 de juny a Terol tindrà lloc un fòrum de Ciutats Digitals. [+ info]

 • 7a edició Internet Global Congress

Del  6 al 10 de juny  al Palau de Congressos de Fira de Barcelona tindrà lloc la 7a edició d'Internet Global Congress. [+ info]

 • 14a Reunió General de Telecentres

Dia 8 de juny a l'Infocentre de Santa Bàrbara (Montsià).

 • OSS2005 - Primera Conferència Internacional sobre Programari Lliure

De l'11 al 15 de juliol a Gènova (Itàlia).l Fòrum sobre programari lliure que interrelacionarà i integrarà les diferents línies de treball que s'estan portant a terme al voltant del PL. [+ info]

 • Nous reptes per al sector agrari

El 3 de setembre a Lluçà. Jornada que inclourà una xerrada sobre desenvolupament rural, una altra sobre el paper de les TIC en el món agrari i una taula rodona.

 • I Jornada sobre programari llire al Ripollès

El 16 i 17 de setembre al Centre Cívic Eudald Graells de Ripoll organitzada per la Fundació Televall de Ribes de Freser i el Punt Òmnia de l'Ajuntament de Ripoll.
 

:::::::: ENLLAÇOS ::::::::

TELECENTRES

::::

::::