La Xarxa | Oficina Tècnica de Coordinació | Notícies | Recursos | Agenda | Enllaços | STSI - DURSI
s e t m a n a r i _ X T C 

Centres de Teletreball de la XTC

* STSI / DURSI

* Documents

:: núm. 123_ 23-29 maig 2005 ::

 

:::::::: LA XARXA ::::::::

 • L'Infocentre segueix apostant pel programari lliure

Dissabte a les 10 del matí es realitzarà un seminari sobre la utilitat del projecte: "Linux Terminal Server Project o com reciclar maquinari obsolet" a l'Infocentre de Santa Bàrbara.

El seminari constarà de dues parts, una d'exposició de les diferents tecnologies relacionades amb l'ús de terminals en projectes de programari lliure: LTSP i ThinStation. L'altra de taller amb participació dels assistents, on es durà a terme una instal.lació i configuració d'un servidor LTSP i la configuració d'un Kernel de client per ThinStation. Es configuraran uns clients sense disc per poder veure sobre el terreny el seu funcionament amb totes dues tecnologies.

El curs està organitzat dins de la Comunitat de Programari Lliure de les Terres de l'Ebre http://cplte.blogspot.com/  i l'Infocentre hi col·labora oferint l'espai i el maquinari. El seminari estarà dirigit per O. Castell.
L'assistència és gratuïta.

Si esteu interessats en participar al seminari envieu un correu electrònic a l'adreça: ocastell@enxarxa.net  o contacteu amb el responsable de l'Infocentre de Santa Bàrbara.

 • I Jornada de Programari Lliure al Ripollès

La Fundació Televall conjuntament amb el Punt Òmnia de l'Ajuntament de Ripoll, organitza la "I Jornada de Programari Lliure al Ripollès". Tindrà lloc al Centre Cívic Eudald Graells el 16 i 17 de Setembre de 2005. Divendres 16 tindrà lloc una taula rodona sobre els avantatges del programari lliure.  Dissabte 17 es faran tallers de programari lliure i el teletreball. Hi participaran col·lectius d'usuaris, institucions públiques, universitats...

D'altra banda, Televall oferirà properament un curs presencial de comptabilitat financera bàsica. Els interessats poden enviar un correu a: gaspar@televall.com

Televall
vine@televall.com

 • Concurs de retoc fotogràfic de Telejet, Telestany i Televall

El Televall, el Telejet i el Teslestany organitzaran un concurs de retoc fotogràfic que està previst per a mitjan juny. Tots els usuaris que hi estiguin interessats podran participar i optar als premis. Properament us facilitarem informació amb més detall.

vine@televall.com

telejet@ccgarrotxa.org
telestany@plaestany.org

 • Punt d'accés públic a Internet per a discapacitats a la Ribera d'Ebre

El Telecentre de la Ribera d'Ebre a Móra d'Ebre ha adaptat un punt d'accés públic a Internet per a discapacitats en un projecte pilot conjunt amb l'empresa CREA, Sistemes Informàtics de Flix. El punt consta d'una màquina dotada d'ajudes tècniques de maquinari i programari, com ara ratolí de cap i teclat en pantalla per a persones amb mobilitat molt reduïda, comandament tipus joystick similar al dels videojocs i emulador de joystick-ratolí per a persones amb problemes físics per a controlar el ratolí, opcions de sistema operatiu per a la baixa visió i síntesi de veu per a textos, opcions de sistema operatiu per a discapacitat física amb problemes d'ús del teclat i/o el ratolí o càmera web necessària per a les aplicacions basades en visió artificial com ara el ratolí facial.

Hores d'ara s’estan recollint les opinions dels usuaris discapacitats per tal de
confeccionar un petit document orientatiu que serveixi de pauta per la implantació a altres llocs, i millorar així aquest punt de connexió a Internet, el qual requereix un anàlisi cas per cas en funció de quin tipus de discapacitat té l'usuari. El Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre analitzarà els resultats de l'experiència per a la possible extensió del servei a la resta de telecentres de la comarca per tal de facilitar la cohesió digital dels usuaris discapacitats que amb l'adaptació dels punts d'accés a Internet obtenen autonomia en l'ús de l'ordinador que fins ara no tenien. El cost mínim d'adaptació d'aquest punt d'accés són uns 250€, però la quantitat pot variar segons el tipus d'adaptació que es vulgui realitzar. Aquest cost d'adaptació de l'ordinador ha estat assumit íntegrament per CREA, Sistemes Informàtics.

 • Curs d'imatge digital per a professionals a la Ribera d'Ebre

El Telecentre de la Ribera d'Ebre organitza una vegada més un curs d'imatge digital per a professionals amb l'eina d'edició d'imatges Photoshop. El curs és de nivell incial i consta de 15 hores de duració distribuides en sessions de 3 hores, tots els dissabtes del 28 de maig al 2 de juliol ambdós inclosos.

telecentre@riberaebre.org

 • Tercer curs de Miramon al Pallars Sobirà

El Telecentre del Pallars Sobirà està organitzant la tercera edició del curs de MIRAMON NIVELL I (STANDARD). Si tenen suficients inscrits, el curs tindrà lloc del 6 al 10 i del 13 al 16 de juny de 20 a 22.30 hores al Telecentre del Pallars Sobirà. El curs costa 30 € i el termini per a inscriure's finalitza el 31 de maig.

Cartell
Full d'inscripció
telecentre@pallarssobira.ddl.net

 • Nous cursos al Pobl@ pirineu-e-centre

El telecentre de la Pobla de Segur va inciar la setmana passada un curs de 20 hores d'"Iniciació a la informàtica" dirigit a immigrants i un taller "Perd la por als ordinadors" dirigit a jubilats.  El primer curs finalitzarà el 7 de juny i el segon, que també té una durada de 20 hores, finalitzarà el 21 de juliol. Estan seguint els cursos 12 persones. Els dos cursos estan subvencionats per l'Agència de gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) de la Generalitat.

Pobl@ pirineu-e-centre
pirineu-e-centre@pobladesegur.org

 • Cursos d'Open Office i Mozilla al Telecentre de Gandesa

El Telecentre de Gandesa realitzarà entre els mesos de maig i juny cursos de programari lliure, un d'Open Office que inclou el processador de textos, el full de càlcul i la creació de presentacions. I un curs del paquet Mozilla que es compon del navegador web FireFox, el client de correu electrònic ThunderBird i l'agenda electrònica Sunbird. També s'impartiran aquests cursos al Telecentre de la Fatarella el mes de juliol, i al Telecentre de Prat de Comte el mes de setembre. Més informació: Telecentre de Gandesa (977421659), Telecentre de la Fatarella (977413738) o Ajuntament de Prat de Comte (977428284).

telecentre@terra-alta.altanet.org
telecentrelafatarella@terra-alta.altanet.org
telecentrepratdecomte@terra-alta.altanet.org  

:::::::: OFICINA TÈCNICA DE COORDINACIÓ ::::::::

 • 14a Reunió general de centres de teletreball de la Xarxa de Telecentres a Santa Bàrbara

El 8 de juny tindrà lloc a Santa Bàrbara la 14a Reunió general de centres de teletreball de la XTC. Us avancem les intervencions que hi haurà a l'espera d'enviar-vos properament l'ordre del dia:

- Presentació de l’Infocentre Santa Bàrbara a càrrec de Marc March
- Informe sobre la reunió de l’Espluga de Francolí a càrrec de l'OTC
- Intervenció del Sr. Ramon Barlam, cap de l’àrea de Societat del Coneixement de la STSI
- Intervenció de la Sra. Adriana Reis de Assís, de la Xarxa de Telecentres de São Paulo (Brasil)
- Intervenció de la Sra. Tere Adell, agent de desenvolupament de l’Ajuntament de Morella (els Ports)

Com és habitual, a la tarda hi haurà presentacions d’experiències, en aquesta ocasió, una demostració pràctica d’un punt públic d’accés a Internet per a discapacitats. Finalitzarem amb un col·loqui sobre tots els temes tractats durant el matí.

OTC

:::::::: NOTÍCIES ::::::::

 • El CIDEM destina ajuts a analitzar la viabilitat empresarial de projectes de base tecnològica

Les empreses de base tecnològica constitueixen un mecanisme bàsic per aconseguir la transmissió de la innovació i el coneixement tecnològic al teixit productiu, la generació de llocs de treball d’alta qualificació i la dinamització de l’economia. La creació d’aquest tipus d’empreses, però, és un procés força complex, amb dificultats de coordinació entre els agents implicats, i que a més, comporta un gran risc i incertesa. És per això que el CIDEM ha impulsat una línia d’ajuts per participr en el finançament de la creació de noves empreses de base tecnològica. El seu objectiu específic és facilitar l’anàlisi de viabilitat de projectes empresarials de base tecnològica, amb el qual es dóna cobertura a la necessitat de capital en les fases prèvies al naixement d’una iniciativa empresarial, necessitat fins ara no coberta.

El Departament de Treball i Indústria, a través del CIDEM, dedica 900.000 euros a aquest programa d’ajuts. Únicament es consideren subvencionables les activitats que es realitzen a partir de la presentació de la sol·licitud de subvenció. S’estableixen quatre períodes per a la presentació de sol·licituds dins de l’any 2005: del 2 de maig al 30 de maig, del 31 de maig al 29 de juny, del 30 de juny al 28 de juliol i del 1 de setembre al 29 de setembre.

Ajuts (CIDEM)
Ordre del Departament de Treball i Indústria

 • Fòrum de Ciutats Digitals a Terol

Del 31 de maig al 2 de juny a Terol tindrà lloc un fòrum de Ciutats Digitals. El dia 2 hi intervindran l'Orriol Ferran i Riera, secretari de  Telecomunicacions i Societat de la Informació, Albert Batchellí, director del projecte al Pla de l'Estany, Joaquim Roqué, director del projecte a la Vall de Ribes, Joan Giró, director del projecte a l'Alt Urgell, Emili Giralt, director del projecte "Ciutats Digitals" a Catalunya i Carles Galindo, director del projecte d'Amposta.

Foro Teruel

 • Disponible el número 7 de la Revista d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació

Aquesta setmana s'ha publicat el número 7 de Societat i Coneixement, revista del Departament d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació.

Revista

:::::::: RECURSOS [de la societat del coneixement] ::::::::

 • Una revista de tecnologia en català a la xarxa

Acaba d’aparèixer Naciodigital que es qualifica de "diari català d’Internet i noves tecnologies", i que podrem trobar a www.naciodigital.com. Val la pena de llegir-ne la declaració inicial, que planteja els objectius i el caràcter de la publicació.

Evidentment s’ha de saludar l’aparició d’una publicació d’aquest tipus a la xarxa, especialment tenint en compte que la informació tecnològica regular no és habitual en la nostra llengua. De moment s’ha de dir que el contingut és molt ampli i variat. S’obre, doncs, davant Naciodigital tot un ventall de possibilitats que esperem que es vagin concretant dia a dia, com a una nova eina rigorosa d’extensió de les noves tecnologies partint de la llengua i de la cultura del país. I com a eina d’informació que pot ser útil d’ara endavant a tots els telecentres.

 

:::::::: AGENDA ::::::::

 • Jornada "L'Acció municpal en l'era digital"

El 25 de maig a l'Hotel Don Jaime de Castelldefels. [+ info]

 • GUADEC 2005

Del 29 al 31 de maig a Stuttgart (Alemanya). 6a conferència europea anual d'usuaris i desenvolupadors de GNOME  [+ info]

 • Foro Teruel

Del 31 de maig al 2 de juny a Terol tindrà lloc un fòrum de Ciutats Digitals. [+ info]

 • 7a edició Internet Global Congress

Del  6 al 10 de juny  al Palau de Congressos de Fira de Barcelona tindrà lloc la 7a edició d'Internet Global Congress. [+ info]

 • 14a Reunió General de Telecentres

Dia 8 de juny a l'Infocentre de Santa Bàrbara (Montsià).

 • OSS2005 - Primera Conferència Internacional sobre Programari Lliure

De l'11 al 15 de juliol a Gènova (Itàlia).l Fòrum sobre programari lliure que interrelacionarà i integrarà les diferents línies de treball que s'estan portant a terme al voltant del PL. [+ info]

 • Nous reptes per al sector agrari

El 3 de setembre a Lluçà. Jornada que inclourà una xerrada sobre desenvolupament rural, una altra sobre el paper de les TIC en el món agrari i una taula rodona.

 • I Jornada sobre programari llire al Ripollès

El 16 i 17 de setembre al Centre Cívic Eudald Graells de Ripoll organitzada per la Fundació Televall de Ribes de Freser i el Punt Òmnia de l'Ajuntament de Ripoll.
 

:::::::: ENLLAÇOS ::::::::

TELECENTRES

::::

::::