La Xarxa | Oficina Tècnica de Coordinació | Notícies | Recursos | Agenda | Enllaços | STSI - DURSI
s e t m a n a r i _ X T C 

Centres de Teletreball de la XTC

* STSI / DURSI

* Documents

:: núm. 122_ 16-22 maig 2005 ::

 

:::::::: LA XARXA ::::::::

 • Jornada de creació de webs per a empresaris al Consell Comarcal de l'Alt Urgell

El Telecentre de l’Alt Urgell i el COPCA expliquen les subvencions als empresaris per a la creació de pàgines web

El pròxim dijous, 26 de maig a les 20 hores i a la seu del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, representants del Consorci de Promoció Comercial de Catalunya (COPCA) i del Telecentre de l’Alt Urgell exposaran als empresaris de la comarca el programa d’ajuts a la presència de les empreses a internet.

Des de l’organització de l’acte es posa especial èmfasi en el fet que “l’ús de les noves tecnologies de la informació i la presència d’empreses a internet és cada vegada més important i fonamental per al desenvolupament econòmic dels territoris rurals i per potenciar la innovació empresarial”. Per aquesta raó, el Telecentre de l’Alt Urgell té com un dels seus principals objectius potenciar la presència de les empreses de la comarca a internet i ajudar i assessorar les empreses en tot allò que sigui necessari.

L’acte del dia 26, que tindrà lloc a la sala d’actes del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, començarà a les 8 del vespre i comptarà amb la presència de Xavier Rivera, responsable de la Fira Virtual de l’Exportador Català i del Projecte Internet del COPCA. També hi serà present un representant de l’empresa d’informàtica SEMIC, que farà una demostració dels tres tipus de projectes web que es poden finançar.

L’assistència a aquest acte és gratuïta però, per qüestions d’espai les persones interessades haurien de confirmar la seva assistència abans del 25 de maig al telèfon del Consell Comarcal (973353112) o mitjançant correu electrònic telecentre@alturgell.ddl.net  .

Cartell COPCA

 • Fundació Aplicació de Callús ha rebut el primer lloc del Premio Iberoamericano a las mejores iniciativas d'e-learning AXG Tecnonexo 2004

El projecte Atles de la Diversitat Cultural en el qual la Fundació Aplicació de Callús ha participat, ha obtingut el primer lloc del Premi Iberoamericano a les millors iniciatives d’e-Learning AXG Tecnonexo 2004, que va ser anunciat durant el Congrés Online Educa Madrid el proppassat divendres i que va recollir en representació de tot l’equip en Marc Vives, el locutor de ràdio Atles. L’ objectiu del premi és destacar projectes que aportin coneixements, experiències i resultats, i, en especial, aquelles iniciatives que tenen com a objectiu la educació o capacitació a distància de persones a través de l’aplicació i adaptació de les tecnologies informàtiques. El Premi Iberoamericà AXG Tecnonexo s’ha constituït com el primer premi d’aquesta mena a Hispanoamèrica i l’únic que inclou a tants països de la regió involucrant al sector públic i privat.

Després d’un dur procés d’avaluació de les propostes presentades fins el 31 de desembre de 2004, el jurat va preseleccionar 6 finalistes:

• Mi lugar: Atlas de la diversidad (Argentina/ Espanya)
• Implantación de un programa de e-learning para bibliotecas públicas (México)
• Aplicación de tecnologías educativas para el gerenciamiento ambiental empresarial (Brasil)
• Plataforma de desarrollo de personas (Chile)
• Proyecto regional de cooperación técnica para la formación en economía y políticas agrarias y de desarrollo rural en América Latina (FODEPAL - Chile)
• Cátedras Corporativas (México)

El jurat del Premi AXG Tecnonexo va ser integrat per:

Lorenzo García Aretio (Decano de la Facultad de Educación de la Universidad Nacional de Educación a Distancia de España),
Marta Mena (Vicepresidenta para América Latina y El Caribe del Consejo Internacional de Educación Abierta y a Distancia),
Fredric Litto (Presidente de la Asociación Brasilera de Educación a Distancia del Brasil),
Jossie Escárate Müller (Directora Nacional del Servicio Nacional de Capacitación y Empleo de Chile),
Rosario Fleixas Flores (Directora Académica del Instituto Latinoamericano de la Comunicación Educativa),
Verónica Chetman (Directora GEC Argentina - Grupo UOC) y
Haydeé Azabache (Miembro de la Comisión de Educación a Distancia del Consorcio de Universidades del Perú).

Fundació Aplicació
fundacio@callusdigital.org

 • Curs de Linux per a professionals a l'Infocentre

A partir del proper 24 de maig s'iniciarà a l'Infocentre de Santa Bàrbara un curs de Linux adreçat a professionals. L'objectiu d'aquest curs és apropar els coneixements sobre programari lliure a les empreses d'informàtica o professionals de cara a aprofitar aquest nous sistema operatiu. El format del curs previst serà: 10 sessions de 3 hores els dimarts i dijous començant a les 18 hores. El curs finalitzarà el 28 de Juny del 2005.

Infocentre
infocentre@sta-barbara.org

 • Butlletí maig-juny de la Fundació Televall

La Fundació Televall ja ha publicat la darrera edició del seu butlletí electrònic per als mesos de maig i juny de 2005.

Butlletí
vine@televall.com

 • L'Ajuntament de Sant Bartomeu del Grau participa en la jornada "L'Acció municipal en l'era digital" a Castelldefels

El 25 de maig a l'Holtel Don Jaime de Castelldefels tindrà lloc la jornada "L'acció municipal en l'era digital". L'Il·lm. Sr. Miquel Colomer, alcalde de Sant Bartomeu del Grau, prendrà part en el debat que es titula com la jornada. Amb ell també hi participaran els alcaldes-esses de Castellar del Vallès, Manlleu, Llavaneres, Llagostera i Reus. La jornada serà clausurada per Orriol Ferran, Secretari de la STSI.

Jornada
laura@telecentresbg.net

:::::::: OFICINA TÈCNICA DE COORDINACIÓ ::::::::

 • Reunió amb el Departament d'Agricultura

Josep Camprubí i David Sanz, de l'OTC, i Ramon Barlam, cap del Servei de Societat del Coneixement de la STSI, van mantenir una reunió amb Margarida Franch, subdirectora general de Desenvolupament Rural del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca. La trobada va tenir lloc a la seu del DARP el dijous dia 19 amb l'objectiu d'explorar possibilitats de col·laboració entre els dos departaments, pel fet que els telecentres es troben justament en zones rurals i que la setmana passada es va fer a l'Espluga de Francolí una reunió per analitzar les possibilitats que tenen els telecentres d'actuar en relació amb els professionals del món rural.

En la reunió es van poder constatar un conjunt d'àmbits en què la Xarxa de Telecentres podria actuar clarament en col·laboració amb el Departament d'Agricultura. N'informarem amb més detall en la propera reunió general a Santa Bàrbara el proper 8 de juny.

OTC

 • Disponible l'entevista "Sandra Oliva, una experiència pionera de teletreball a l'administració pública"

En el setmanari núm. 118 vam publicar l'entrevista que vam fer a Sandra Oliva, treballadora de l'OTC sobre l'experiència pilot de teletreball que està portant a terme. També vam informar que properament es publicaria a la web de la Borsa de Teletreball. Ja podeu visitar http://www.teletreball.net i accedir a l'apartat de Testimonis dins la secció d'Informació.

OTC

:::::::: NOTÍCIES ::::::::

 • El Govern demana que el "Plan de Convergencia con Europa" reforci amb més recusos l'estratègia catalana per la Societat de la Informació

Oriol Ferran recorda que Catalunya ja treballa per situar-se entre els cinc països líders d'Europa en adopció de les TIC

El secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Oriol Ferran, ha demanat aquest dijous que el procés d'elaboració del Plan de Convergencia con Europa que dissenya el Govern espanyol sigui més transparent i participatiu i que aprofiti, tant els casos d'altres comunitats autònomes, com el procés particular de convergència que Catalunya ja ha iniciat en el desenvolupament de la Societat de la Informació i del Coneixement'.

Durant la seva compareixença a la "Comisión de la Sociedad de la Información y del Conocimiento" del Senat, Oriol Ferran ha demanat que aquesta iniciativa ajudi a dinamitzar amb un pressupost ben dotat l'estratègia que Catalunya ja ha posat en marxa per a situar-se, l'any 2008, entre els cinc països líders en adopció de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) de la Unió Europea. És a dir, Dinamarca, Holanda, Bèlgica, Suècia i Finlàndia.

En aquest sentit, el secretari ha recordat que des de Catalunya ja s'ha apostat per invertir més de 520 milions d'euros en el Pla Director d'Infraestructures de Telecomunicacions i en el Pla Director de Serveis i Continguts per a garantir la cohesió digital i enfortir el sector nacional de les TIC i prevenir, així, la fractura digital, territorial i lingüística'.

Ferran també ha reclamat que el "Plan de Convergencia con Europa", que planteja la convergència amb la Unió Europea per tal d'establir l'economia més dinàmica i competitiva del món basada en el Coneixement d'acord amb allò que estableix l'Agenda de Lisboa, reculli explícitament el foment i adopció dels estàndards oberts i del programari lliure així com actuacions que garanteixin la plena presència de la llengua catalana en el desenvolupament de la Societat de la Informació i del Coneixement.

Oriol Ferran ha agraït la postura de la comisión del Senat contra les patents de programari que promou la Unió Europea ja que suposen un fre a la innovació i al desenvolupament de la Societat de la Informació i del Coneixement.

STSI

 • Un virus neonazi envaeix Internet

Una nova variant del cuc Sober va inciar el seu atac coincidint amb un cap de setmana de vacances. Ocult entre els sistemes, va propagar-se quan es va activar i ha distribuït consignes d'ultradreta per tota la xarxa. Els missatges en alemany o anglès, es presenten amb ellaços a llocs web i mitjans online que fan referència a la destrucció de la ciutat de Dresden, a l'aniversari de la finalització de la II Guerra Mundial o a la presència de turcs i altres extrangers a Alemania. En el text del correu electrònic, els pirates indueixen l'usuari a "llegeixi'l vostè mateix" amb enllaços que porten a texts de la pàgina del Nou Partit Hitlerià Alemany (NPD) i articles de mitjans alemanys com Spiegel Online, Taz.de o Heise Online. Aparentment, els pirates van voler amagar la seva estratègia sota el nom de mitjans de comunicació establerts al país segons informa la TV alemana Deutshe Welle. En els eu contingut, el virus d'ultradreta també fa referència a enllaços d'altres mitjans de parla anglesa. El nou spam no inclou attachments per obrir i els seus enllaços no són perillosos per als usuaris. Els creadors d'aquest virus de clara ideologia nazi, desitgen invair Internet amb milions de missatges que justifiquin la seva "política" i denunciïn l'atropellament que va patir Alemania quan Hitler va ser derrotat.

Panda ha anomenat aquesta variant del Sober com "Sober.W" i assegura que busca noves víctimes mitjançant els canals IRC, xarxes d'intercanvi de fitxers P2P, missatges de correus electrònics i fitxers descarregats. Una vegada instal·lat a l'ordinador remet milers de missatges a totes les adresses que troba a l'equip. Com ja és habitual, falsifica la direcció del remitent per una coneguda pel receptor del missatge.

Notícia

:::::::: RECURSOS [de la societat del coneixement] ::::::::

 • L'evolució de les PDA

Temps enrere semblava que el futur de les PDA era una mica problemàtic i que hi havia una certa indefinició sobre l’evolució que anirien seguint uns elements que havien començat per ser, simplement, unes agendes electròniques sofisticades. Però potser ara s’ha començat ja a aclarir aquest futur que s’encamina indiscutiblement cap a la integració de funcions i cap a accentuar la connectivitat de les PDA amb qualsevol tipus d’aparell informàtic.

Bon exemple d’aquesta evolució és la línia de PDA LifeDrive que la casa PalmOne acaba de presentar al mercat. Es tracta d’un aparell molt complet que accentua aquelles línies d’evolució que mencionàvem: d’una banda incorpora un petit disc dur de 4 Gb. que facilita mantenir un gran nombre de fitxers de tota mena. D’altra banda admet connexions USB, Bluetooth i Wifi, així com l’accés als sistemes habituals de correu electrònic. Funciona igualment amb un programari ofimàtic complet, perfectament compatible amb la ofimàtica dels ordinadors. I té una pantalla, petita per tractar-se d’un PDA, però de gran definició i lluminositat. Com altres PDA avançats aviat inclourà també totes les funcions d’un telèfon mòbil, inclosa la càmera de fotos i de vídeo. L’únic problema continua sent el preu: entre 550 i 600 € que és prohibitiu encara per a un gran nombre d’usuaris personals, tot i que més plantejable en l’àmbit professional.
 

:::::::: AGENDA ::::::::

 • Conferència "Cap a una Societat del Coneixement"

El 19 i el 20 de maig a Brussel·les [+ info]

 • Jornada "L'Acció municpal en l'era digital"

El 25 de maig a l'Hotel Don Jaime de Castelldefels. [+ info]

 • GUADEC 2005

Del 29 al 31 de maig a Stuttgart (Alemanya). 6a conferència europea anual d'usuaris i desenvolupadors de GNOME  [+ info]

 • 7a edició Internet Global Congress

Del  6 al 10 de juny  al Palau de Congressos de Fira de Barcelona tindrà lloc la 7a edició d'Internet Global Congress. [+ info]

 • 14a Reunió General de Telecentres

Dia 8 de juny a l'Infocentre de Santa Bàrbara (Montsià).

 • OSS2005 - Primera Conferència Internacional sobre Programari Lliure

De l'11 al 15 de juliol a Gènova (Itàlia).l Fòrum sobre programari lliure que interrelacionarà i integrarà les diferents línies de treball que s'estan portant a terme al voltant del PL. [+ info]

 • Nous reptes per al sector agrari

El 3 de setembre a Lluçà. Jornada que inclourà una xerrada sobre desenvolupament rural, una altra sobre el paper de les TIC en el món agrari i una taula rodona.
 

:::::::: ENLLAÇOS ::::::::

TELECENTRES

::::

::::