La Xarxa | Oficina Tècnica de Coordinació | Notícies | Recursos | Agenda | Enllaços | STSI - DURSI
s e t m a n a r i _ X T C 

Centres de Teletreball de la XTC

* STSI / DURSI

* Documents

:: núm. 121_ 09-15 maig 2005 ::

 

:::::::: LA XARXA ::::::::

 • El Telecolòni@ participa en els actes de la Ruta de les Colònies

El Telecolòni@ col·labora en els actes de la Ruta de les Colònies en el marc dels 150 anys de Colònies Industrials. Concretament el dia 22 de maig hi haurà jornada de portes obertes de 10 a 13 del matí al Telecolòni@ amb connexió a Internet gratuïta. A Cal Pons també tindran lloc altres actes com la presentació del col·leccionable de les colònies, el passi de la película "Centenari Colònia Pons: 1880-1980" i de l'audiovisual 150 Anys de Colònies Industrials. Tot plegat tindrà lloc el divendres 20 de maig a les 22 hores a l'església de Cal Pons. També tindrà lloc el 22 de maig una caminada-pedalada popular que sortirà de la colònia Cal Rosal fins a l'Ametlla de Merola.

Actes Ruta de les Colònies
Caminada-pedalada
telecolonia@parcfluvial.org

 • L'e-centre Tremp i el Centre Cívic Tarraquet organitzen nous cursos per al maig i juny

L'e-centre Tremp conjuntament amb el Centre Cívic Tarraquet, espai on està situat el telecentre, organitzen durant els mesos de maig i juny dos cursos per als joves: Crea la teva empresa i  Aprendre a trobar feina.

Ambdós cursos tenen una part teòrica impartida pel tècnic de l'Ajuntament de Tremp de Promoció Econòmica i una part pràctica en la que s'utilitza el telecentre com a espai multimèdia i ofimàtic per a dur a terme tasques com cercar feina per Internet, elaborar currículums, consultar normatives d'empreses, consultar ajudes que la Generalitat ofereix als joves, etc.

Aquests cursos volen ser els primers però no els últims ja que estan inclosos dins del Pla de Joventut que l'ajuntament ha estat elaborant. Alhora també reben el suport de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació pel que fa al personal i material del telecentre.

D'altra banda, el 23 de maig comencen a l'e-centre Tremp un curs de disseny de pàgines web. Aquest curs preten ser un inici dels cursos d'especialització per aquelles persones que ja tenen coneixements d'informàtica i internet. En el cas de que es superi el màxim de persones per curs: 14, s'ha previst fer-ne una segona edició durant el mes de juny.
Durant un any l'e-centre Tremp ha estat un telecentre dedicat únicament a dur a terme cursos d'introducció a internet i a la informàtica. L'objectiu era la alfabetització digital de la població. Ara, amb l'entrada del telecentre al teletreball es vol potenciar altres aspectes com són la formació i les noves tecnologies.

Crea la teva empresa
Aprendre a trobar feina
Disseny de pàgines web
telecentre@ajuntamentdetremp.com

 • Nou curs d'Internet i comerç electrònic a l'Infocentre

A partir de 17 de maig, l'Infocentre organitza un curs d'Internet i comerç electrònic adreçat especialment a empresaris i comerciants.
El curs versarà sobre les possibilitats que pot generar la xarxa de cara a que els empresaris i comerciants de les Terres de l'Ebre per que puguin utilitzar Internet i la xarxa com a eina de negocis. El curs a banda de del continguts tradicionals sobre què és internet i possibilitats, també inclou un mòdul de comerç electrònic en que personal especialitzat d¡entitats bancàries exposaran les possibilitats i eines de comerç electrònic com passarel·les, banca electrònica, encriptacions, etc...

El curs està inclòs dins de la iniciativa de professionalitzar la formació i donar formació especialitzada als empresaris i comerciants per a utilitzar la xarxa de cara a millorar la formació i de retruc la seua competitivitat de les seues empreses. i comerços.

Les dades previstes són des del 17 de maig fins al 2 de juny, els horaris han estat adaptats a les necessitats dels comerciants i els empresaris i seran els dilluns, dimarts i dijous de 15 a 17 hores.Per més informació adreceu-vos a l'Infocentre

infocentre@sta-barbara.org

:::::::: OFICINA TÈCNICA DE COORDINACIÓ ::::::::

 • Reunió a l'Espluga de Francolí 

Dimecres 12 de maig va tenir lloc una reunió amb l'objectiu de plantejar la possibilitat de crear dins dels telecentres de teletreball de la Xarxa de Telecentres de Catalunya un grup de treball sobre "vida rural i TIC", que orientés l'actuació dels centres de teletreball en aquesta àrea. Van assistir represenants de diversos telecentres, de l'OTC, de la STSI i de la Universitat de Lleida. La reunió va plantjar-se sobre la base de quatre informes breus que posteriorment van generar debat i se'n van extreure unes conclusions. Els quatre informes van ser:

- Possibilitats de les TIC en l'activitat agrària a càrrec de Toni Pujals, alcalde de la Torre de l'Espanyol i conseller de Noves Tecnologies del CC de la Ribera d'Ebre.
- Possibilitats de les TIC en l'àmbit forestal a càrrec de Rosa Florensa del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya i d'Antoni Colon de la Universitat de LLeida.
- Possibilitats de les TIC en el turisme rural i el lleure, se'n va parlar entre tots els assistents.
- Possibilitats dels telecentres en àrees rurals a càrrec de Pep Suñé, alcalde de la Fatarella i delegat del Congrés del Món Rural de Catalunya a les Terres de l'Ebre.

De totes aquestes intervencions i del debat generat posteriorment se'n va poder treure diverses conclusions que l'OTC recollirà en un document i trametrà a tots els assistents i interessats a rebre'l. El que va quedar palès en els quatre àmbits que van tractar-se en les intervencions és que les TIC hi tenen molt a fer i, evidentment, els telecentres hi poden jugar un paper molt important i necessari alhora.

OTC

 • Estadístiques d'ús de març de 2005

Ja estan disponibles les dades recollides durant el mes de març. Aquestes són les dades:

Març  2005

Homes Dones Total
Usuaris nous registrats 102 88 190
Carnets emesos 28 12 40
Total usuaris 2951 2588 5539
Usos dels telecentres 10072 8887 18949
Hores d'utilització dels telecentres (*)     11879

Si comparem les dades de març amb les de febrer, podem observar que han disminuït els nous usuaris considerablement (-171) i una mica menys els carnets emesos (-5) i el nombre total d'usuaris (-351). Cal destacar que els usuaris de març han visitat el telecentre més vegades que els del febrer (+2755) i que han utilitzat més hores el telecentre (+1003).

Usuaris, carnets i hores
Distinció usos

En aquesta altra taula hi ha els percentatges de l'ús que fan els usuaris dels vostres telecentres. Com podeu observar, la majoria d'usuaris utilitzen el telecentre com a punt de connexió, hi ha un empat entre els usuaris que us visiten per a formar-se i els que fan un ús amb motius escolars o universitaris i, finalment, el teletreball està en darrera posició en usuaris i usos. Podem observar que els teletreballadors utilitzen més hores que els escolars o universitaris malgrat representar un 4,08% menys d'usuaris.

Març2005

% Usuaris % Usos % Hores
Connectivitat 70,81 68,72 63,97
Treballs escolars/universitaris 11,07 8,69 9,36
Teletreball 6,99 6,51 10,07
Formació 11,13 16,08 16,6

Ja per finalitzar amb les dades, un 53,13% dels usuaris van ser homes davant del 46, 87% que van ser dones.

OTC

:::::::: NOTÍCIES ::::::::

 • Llorenç Valverde dirigirà la Fundació Observatori per la Societat de la Informació de Catalunya

El patronat de la Fundació Observatori per la Societat de la Informació de Catalunya (FOBSIC) ha nomenat aquest dijous Llorenç Valverde com a director de l'entitat, que presideix el secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya, Oriol Ferran. El patronat de la FOBSIC està integrat per la Generalitat de Catalunya, la Universitat Oberta de Catalunya i el consorci Localret, i en la seva reunió d'avui també ha aprovat el pla d'activitats 2005 que comptarà amb un pressupost de 500.000 euros.

La FOBSIC vol ser l'entitat de referència en matèria de coneixement de la Societat de la Informació i del Coneixement (SIC) a Catalunya. La finalitat de la FOBSIC és ajudar als agents socials, especialment a les administracions públiques, en la presa de decisions relatives al desenvolupament de la SIC i, d'aquesta manera, situar Catalunya com a líder en aquest àmbit.

LA FOBSIC ja ha començat a treballar en dues línies. Per una banda els estudis estadístics que permetin fer un seguiment de la SIC a Catalunya a través de diversos indicadors i, per l'altra, la divulgació i la promoció.

Entre les activitats que s'ha plantejat la FOBSIC enguany hi ha l'elaboració dels informes de la situació de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) a Catalunya difosos a través d'un portal web i en col·laboració amb l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), els seguiments dels objectius del Pla Director d'Infraestructures de Telecomunicacions i del Pla Director de Serveis i Continguts del Departament d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació o l'impuls a la recerca en col·laboració amb les universitats i altres agents relacionats amb la SIC.

El nou director director de la FOBSIC

Llorenç Valverde (Felanitx, Mallorca, 1953) és doctor en Informàtica per la Universitat Politècnica de Catalunya i actualment catedràtic de Ciències de la Computació i Intel·ligència Artificial a la Universitat de les Illes Balears (UIB) i membre de la Junta Directiva del Capítol Català de la Internet Society (ISOC-CAT) des de 2002.

El Dr Valverde ha estat assessor de noves tecnologies i societat de la informació del Consell de Mallorca i director de l'equip encarregat pel Consell de Mallorca d'elaborar el Pla Estratègic per la Incorporació de Mallorca a la Societat de la Informació i del Coneixement (2001-2004). També ha format part del comitè d'experts que ha elaborat el Llibre Verd de la Societat del Coneixement per al Govern de les Illes Balears.

Autor de diversos articles sobre les noves relacions entre tecnologia, cultura i ensenyament que han establert la digitalització i l'expansió d'Internet, Valverde ha fet diverses estades de recerca a universitats i centres d'Europa i dels Estats Units

Padrí de Vint G. Cerf, un dels inventors del protocol TCP/IP en el qual es basa Internet, en la seva investidura (1998) com a Doctor Honoris Causa per la Universitat de les Illes Balears, Llorenç Valverde també ha coordinat de l'equip autor del projecte d'investigació 'El programari lliure i la regionalització del beneficis de la Societat de la Informació', premiat per Caixa de Balears, Sa Nostra. (2004-05).

Notícia

:::::::: RECURSOS [de la societat del coneixement] ::::::::

 • Webs amb cotxes de segona mà

Des del moment que va començar l’expansió d’Internet es va fer evident que hi hauria determinades activitats econòmiques que en quedarien profundament afectades. Entre aquestes activitats hi havia des de l’inici les tres àrees típiques que sempre han constituït la base dels anuncis econòmics que apareixen en els mitjans de comunicació escrits: les ofertes i demandes de col·locació, la compra i venda d’immobles i la venda de vehicles de sona mà.

Ens limitarem avui a aquesta darrera matèria, que ha anat evolucionant en el sentit de constituir-se grans webs que agrupen milers i milers de cotxes i vehicles de tota mena. Podem entrar per exemple a http://www.lavanguardia.es/motor/index2.html  , a http://www.elperiodico.com/info/servicios/canalmotor/default.asp?idioma=CAT&
idpublicacio_PK=5
o a http://coches.net/, una web que recull una part molt important dels vehicles de segona mà disponibles a tot l’estat. Podrem fer recerques per marques, per situació geogràfica del vehicle, per preu o per combinació de tots aquests elements. Podem, efectivament, mirar de trobar un vehicle que ens interessi o simplement veure com es valora el nostre propi vehicle en el mercat de segona mà. I si estem decidits a comprar-ne un val la pena de tenir en compte abans les recomanacions que trobarem a:
http://www.omic.bcn.es/catala/ 
 

:::::::: AGENDA ::::::::

 • II Jornada Dona i Empresa

El 10 de maig  a la sala d'actes del CEDEM (Centre de Desenvolupament Empresarial) de Manresa. Amb l'objetiur de reflexionar sobre el món empresarial i professional des d'un punt de vista femení i fomentar el treball en xarxa a la Catalunya Central. S'hi presentarà la xarxa Dones Emprenedores i Innovadores del Món (DEIM). [+ info] 

 • Jornada  Suport de les Tecnologies de la Informació a l’estratègia municipal d’atenció ciutadana

El 12 de maig  a l'Institut Català de Tecnologia de Barcelona. [+ info]

 • Conferència "Cap a una Societat del Coneixement"

El 19 i el 20 de maig a Brussel·les [+ info]

 • GUADEC 2005

Del 29 al 31 de maig a Stuttgart (Alemanya). 6a conferència europea anual d'usuaris i desenvolupadors de GNOME  [+ info]

 • 7a edició Internet Global Congress

Del  6 al 10 de juny  al Palau de Congressos de Fira de Barcelona tindrà lloc la 7a edició d'Internet Global Congress. [+ info]
 

 • OSS2005 - Primera Conferència Internacional sobre Programari Lliure

De l'11 al 15 de juliol a Gènova (Itàlia).l Fòrum sobre programari lliure que interrelacionarà i integrarà les diferents línies de treball que s'estan portant a terme al voltant del PL. [+ info]
 

:::::::: ENLLAÇOS ::::::::

TELECENTRES

::::

::::