La Xarxa | Oficina Tècnica de Coordinació | Notícies | Recursos | Agenda | Enllaços | STSI - DURSI
s e t m a n a r i _ X T C 

Centres de Teletreball de la XTC

* STSI / DURSI

* Documents

:: núm. 120_ 02-08 maig 2005 ::

 

:::::::: LA XARXA ::::::::

 • Presentació de l'e-centre TREMP

Com ja segurament sabeu tots, el telecentre de Tremp, e-centre TREMP, s’ha incorporat a la xarxa de centres de teletreball de la XTC. Per aquest motiu hem volgut fer una petita presentació del telecentre.

L’e-centre TREMP va obrir portes al públic el 4 de març del 2004 com a telecentre de ciutadania. Fins a finals de març del 2005 va estar ubicat provisionalment en un local cedit per l’Ajuntament de Tremp i el 5 d’abril es va fer la inauguració del Centre Cívic Tarraquet, que té destinat part del seu equipament al telecentre.

El telecentre obre de dilluns a divendres de 10 a 13 i de 16 a 21 hores i dissabtes de 10 a 13. Està equipat amb 7 ordinadors multimèdia, 1 impressora làser en blanc i negre, 1 impressora làser a color d’A3 i A4, un escànner i un ordinador portàtil amb projector.

E-centre TREMP va rebre durant el 2004 aproximadament 6.000 visites que suposen unes 33 visites de mitjana al dia. Compta amb 610 usuaris registrats, un 10 % de la població que viu a Tremp i rodalies.

Com els altres centres de teletreball de la XTC, l’e-centre TREMP desenvolupa una tasca important en la introducció de la població a la societat de la informació mitjançant la formació. A banda dels cursos d’iniciació a la informàtica i a Internet, també tenen previst oferir cursos d’ofimàtica avançada, programari lliure, retoc fotogràfic amb GIMP, disseny de pàgines web entre d’altres.

Podeu accedir a un dossier molt més complet sobre l’e-centre TREMP.

Dossier sobre e-centre TREMP
telecentre@ajuntamentdetremp.com

 • Oferta conjunta de formació en programari lliure dels telecentres de la Ribera d'Ebre, de la Terra Alta i l'Infocentre

L'Infocentre de Santa Bàrbara, el Telecentre de la Ribera d'Ebre i el Telecentre de la Terra Alta han creat conjuntament un tríptic promocional dels cursos que ofereixen mercès a la subvenció que va convocar la Secretaria de Telecomunicacions l'any anterior. L'objectiu preferent és oferir i fer arribar a un públic potencial més gran el ventall de cursos sobre programari lliure que s'ofereixen des dels 3 telecentres per així, qualsevol persona de les Terres de l'Ebre, i de fora si volen, puguin tenir una oferta més àmplia i variada de cursos. Els cursos comencen des del maig fins al desembre i n'hi ha des de cursos de muntatge de servidor linux, a l'Infocentre, fins a cursos d'OpenOffice al Telecentre de la Ribera d'Ebre i Terra alta, passant per curs de navegació, correu electrònic i agenda utilitzant les eines de programari lliure com són el Firefox, Thunderbird i Sunbird. Fins a tot s'ha creat una pàgina web conjunta, gràcies al telecentre de la Ribera d'Ebre, on es pot fer la inscripció online de tots els cursos Els cursos posteriorment seran alliberats sota la llicència de Creative Commons per a que tothom pugui gaudir i aprofitar-los als seus telecentres, si escau.

Per realitzar el tríptic els telecentres van oferir una oferta de teletreball per a que un dissenyador/a faci el disseny, així fomentar la nostra xarxa i, predicant amb l'exemple, poder oferir als teletreballadors de la xarxa ofertes de feina per a que tingui dinamisme el portal de teletreball.net.

Tríptic (anvers)
Tríptic (revers)
infocentre@sta-barbara.org
telecentre@riberaebre.org
telecentre@terra-alta.altanet.org

 • Nou curs per a gent gran al Pallars Sobirà

El Telecentre del Pallars Sobirà organitza un curs gratuït d’introducció a la informàtica per a la gent gran de la comarca. Les classes tindran lloc els divendres, de 9.30 a 11 hores al Telecentre del Pallars Sobirà que està situat a l’edifici del Consell Comarcal del Pallars Sobirà. Una vegada s’acabi el curs els alumnes podran accedir al Telecentre de forma gratuïta en aquest mateix horari per poder practicar. Per poder inscriure’s cal estar jubilat o pre-jubilat o tenir més de 65 anys. Cal portar una fotocòpia del NIF. La data límit d’inscripció és el 25 de maig.

Telecentre del Pallars Sobirà
telecentre@pallarssobira.ddl.net

:::::::: OFICINA TÈCNICA DE COORDINACIÓ ::::::::

 • Sant Bartomeu del Grau va celebrar la seva jornada sobre programari lliure

El telecentre de Sant Bartomeu del Grau és conegut de fa temps com a referència en temes de programari lliure. Divendres passat dia 29 d’abril s’hi va celebrar la V Jornada sobre la Societat de la Informació i Desenvolupament Local, dedicada aquesta vegada al programari lliure i l’educació. Va obrir la jornada Oriol Ferran, Secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació. Hi va participar també Ramon Barlam, cap del Servei de la Societat del Coneixement, que va moderar una taula rodona amb diversos professionals. Hi van assistir també dos membres de l’OTC.

Es va tractar d’una jornada adreçada a la difusió de l’ús del programari lliure i dels projectes que hi ha en marxa en aquest camp, amb diferents ponents que van explicar la metodologia per a la seva implantació en el camp educatiu i van fer conèixer les possibilitats que plantegen elements com les llicències Creative Commons. Activitats de projecció externa d’aquest tipus, tal com també han organitzat molts altres centres de teletreball, són justament les que corresponen a les accions presencials i públiques de què parlava la Secretaria de Telecomunicacions en la seva proposta de Conveni de Col·laboració amb els telecentres.

OTC

 • Reunió informativa sobre els projectes de la STSI a l'Alt Pirineu a la Pobla de Segur

L'OTC va assistir ahir a una reunió informativa els projectes de la STSI a l'Alt Pirineu. També hi van assistir els responsables dels telecentres de l'Alt Urgell, de l'Alta Ribagorça, del Pallars Sobirà i del Pallars Jussà (la Pobla de Segur i Tremp). Emili Giralt, director del programa Territoris Digitals, va informar sobre la implantació de la banda ampla rural i sobre el projecte del Centre Tecnològic de l'Alt Pirineu que ja s'està construint a la Seu d'Urgell.

OTC

:::::::: NOTÍCIES ::::::::

 • La STSI dota amb 100.000 euros prop de 50 premis per a projectes universitaris basats en programari lliure

La Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació, a través de l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR), ha destinat 100.000 euros a premiar els millors productes originals en català desenvolupats en programari lliure per estudiants de les universitats catalanes i que puguin contribuir a la seva promoció en qualsevol àmbit social, empresarial, acadèmic o de l'Administració. Així mateix, s'estableixen premis als millors productes de programari elaborats per qualsevol persona física adreçats a proporcionar recursos lingüístics per a la llengua catalana sota llicències lliures.

Concretament es concediran fins a 50 premis, de 2.000 euros cadascun, als millors productes o projectes presentats, distribuïts en 45 premis per a universitaris i 5 a productes lingüístics.

En el cas dels projectes universitaris, els estudiants els hauran d'haver presentat com a treball o projecte de final de carrera, tesi de llicenciatura, treball final de màster, treball de recerca del Diploma d'Estudis Avançats (DEA) o tesi doctoral. Excepcionalment es podran valorar altres treballs fets en el marc acadèmic en funció de la seva qualitat. En la valoració es tindran en compte l'abast social del projecte, les possibilitats d'internacionalització del producte i la seva funcionalitat.

El secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Oriol Ferran, ha indicat que "amb aquesta iniciativa posem una llavor per a generar professionals del programari lliure tant en l'entorn universitari com en el teixit econòmic".

L'acció de govern respecte del programari lliure es basa en els punts recollits en el l'Acord per a un govern catalanista i d'esquerres a la Generalitat de Catalunya. Entre aquests compromisos hi ha el de 'fer accessibles tots els llocs web finançats amb fons públics, utilitzar estàndards oberts que garanteixin el dret a triar programari als usuaris, fomentar la producció de programari lliure i la corresponent documentació d'ús en català i, finalment, utilitzar per part de la Generalitat, organismes autònoms públics, empreses públiques i les de capital mixt sota control majoritari del Govern, preferentment en els seus sistemes i equipaments informàtics de programari lliure en català'.
sistema.

Notícia
DOGC

 • Softcatalà presenta noves traduccions de programari al català

Softacatalà ja té disponible la primera traducció del Venkman, el Mozilla 1.7.7, i el Firefox 1.0.3.

Softcatalà

:::::::: RECURSOS [de la societat del coneixement] ::::::::

 • Impulsem el canvi

Hem insistit diverses vegades en què l’objectiu d’aquests “recursos”
setmanals és subministrar elements d’aplicació pràctica –que de vegades els dinamitzadors dels telecentres ja coneixen prou bé- que serveixin als nostres usuaris per millorar la seva experiència d’ús de les TIC. En realitat, però, fins i tot molts usuaris avançats (com els professionals o petites empreses) encara no han incorporat elements que responen a les línies bàsiques d’actuació dels nostres telecentres, com són l’impuls al programari lliure i en català. Un exemple evident són els navegadors d’Internet. En aquests moments l’ús del navegador Explorer (programa propietari, tot i que gratuït, i en castellà) predomina encara destacadament sobre altres opcions, com Mozilla Firefox, programari lliure i en català, i que a més és tècnicament millor. Els telecentres poden fer molt per impulsar la substitució, explicar als usuaris com ho poden fer i estimular-los a portar-la efectivament a terme.
Per exemple, com que al telecentre també hi van molts usuaris que ja tenen ordinador a casa, no aniria malament que poguessin veure sovint un cartell col·locat en un lloc visible del telecentre dient: “Mozilla Firefox:
navegador avançat, gratuït i en català. Descarregueu-lo a: http://www.softcatala.org/projectes/mozilla/#firefox

 

:::::::: AGENDA ::::::::

 • II Congrés Programari Lliure Comunitat Valenciana

Els dies 5 i 6 de maig  a l'Auditori i Palau de Congressos de Castelló. Organitzat per la Conselleria de Cultura, Educació i Esport de la Generalitat Valenciana. [+ info]

 • II Jornada Dona i Empresa

El 10 de maig  a la sala d'actes del CEDEM (Centre de Desenvolupament Empresarial) de Manresa. Amb l'objetiur de reflexionar sobre el món empresarial i professional des d'un punt de vista femení i fomentar el treball en xarxa a la Catalunya Central. S'hi presentarà la xarxa Dones Emprenedores i Innovadores del Món (DEIM). [+ info] 

 • Jornada  Suport de les Tecnologies de la Informació a l’estratègia municipal d’atenció ciutadana

El 12 de maig  a l'Institut Català de Tecnologia de Barcelona. [+ info]

 • Conferència "Cap a una Societat del Coneixement"

El 19 i el 20 de maig a Brussel·les [+ info]

 • GUADEC 2005

Del 29 al 31 de maig a Stuttgart (Alemanya). 6a conferència europea anual d'usuaris i desenvolupadors de GNOME  [+ info]

 • 7a edició Internet Global Congress

Del  6 al 10 de juny  al Palau de Congressos de Fira de Barcelona tindrà lloc la 7a edició d'Internet Global Congress. [+ info]
 

 • OSS2005 - Primera Conferència Internacional sobre Programari Lliure

De l'11 al 15 de juliol a Gènova (Itàlia).l Fòrum sobre programari lliure que interrelacionarà i integrarà les diferents línies de treball que s'estan portant a terme al voltant del PL. [+ info]
 

:::::::: ENLLAÇOS ::::::::

 • asterX [ http://asterx.upc.es/  ]  Web de l'Associació de Programari Lliure de Castelldefels.
   

 • Catux [ http://www.catux.org ] Web de l'Associació de GNU/Linux de la Catalunya Central per a la promoció del PL.
   

 • Washington Metropolitan Telework Centers http://www.wmtc.org/telework_information.html  ] Web dels centres de teletreball de Washington, Maryland, Virginia i West Virginia amb molta informació sobre el teletreball.

TELECENTRES

::::

::::