La Xarxa | Oficina Tècnica de Coordinació | Notícies | Recursos | Agenda | Enllaços | STSI - DURSI
s e t m a n a r i _ X T C 

Centres de Teletreball de la XTC

* STSI / DURSI

* Documents

:: núm. 118_ 18-24 abril 2005 ::

:::::::: LA XARXA ::::::::

 • Premis Inspira't de Televall

Amb tres modalitats diferents, es van entregar els Premis Inspira't d'Innovació Tecnològica. Van resultar guanyadors els projectes, entre d'altres:

- Un projecte d'un portal multimèdia de descàrrega de fitxers amb 30.000€
- Un projecte basat amb telefonia IP, domòtica... amb 20.000€
- Un projecte d'una productora multimèdia amb 10.000€
- Un projecte de lloguers de segones residències amb 5.000€

Per a més informació consulteu www.inspirat.net del telecentre.

Televall
vine@televall.com

 • Encara podeu inscriure-us a la V Jornada sobre desenvolupament local " El programari lliure i l'educació" de Sant Bartomeu del Grau

Us volem recordar que encara sou a temps d'inscriure-us a la jornada sobre desenvolupament local que tindrà lloc divendres 29 d'abril al Telecentre de Sant Bartomeu del Grau. La setmana passada vam posar a la vostra disposició el programa de la jornada. Podeu fer la inscripció per correu electrònic especificant les vostres dades o bé trucant al telèfon 93 888 97 00 (Laura) o 93 888 90 00 (Àngels). Les inscripcions finalitzen el proper 26 d'abril.

Programa de la jornada
Telecentre SBG
info@telecentresbg.net

 • Xerrada inaugural de les X Jornades d'Orientació a la Garrotxa

Aprofitant l'esdeveniment proper de la V Jornada sobre desenvolupament local "El programari lliure i l'educació" que tindrà lloc el vinent 29 d'abril al telecentre de Sant Bartomeu del Grau, des d'Olot us informem que el passat dilluns 4 d'abril es va realitzar la xerrada inaugural de les X Jornades d'Orientació, que aquest any es titola “Com afectaran les noves tecnologies a l'educació?”. Van intervenir en Quim Bosch, Director Territorial del serveis educatius d'Educació a Girona i l'Oriol Ferran, Secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació.

D'aquestes intervencions podem destacar que cal canviar l'aula d'informàtica per l'informàtica a l'aula per aprofitar les TIC com a eines per a treballar la comunicació, la informació i la formació. Això implicarà fer inversions en infraestructures, continguts i formació. També caldrà canviar les metodologies del sistema educatiu (més participatives, trencant distàncies, donar més protagonisme a l'e-learning...).

Resum xerrada
Telejet
telejet@ccgarrotxa.org

 • Compartir el cotxe al Pallars Sobirà

Quantes vegades fem diverses trucades per saber si algú ha de fer el mateix viatge que nosaltres o busquem algú que vulgui aprofitar el nostre cotxe? L'Ajuntament de Sort ha estrenat fòrum a la seva web.  Hi ha posat una secció dedicada a compartir cotxe. El Pallars Sobirà està lluny de tot arreu i moltes vegades cal desplaçar-se a altres punts. Normalment la gent que no té cotxe o que no li ve de gust anar sol o que vol senzillamentcompartir despeses pregunta a les seves amistats si algú també hi va.

Aquest fòrum neix amb l'objectiu de ser un punt de trobada de tot aquesta gent i poder-los posar en contacte.

Telecentre del Pallars Sobirà
telecentre@pallarssobira.ddl.net

 • III Curs d'Iniciació a la Informàtica i Internet al Telecentre de Tremp

L'e-centre Tremp continua amb la seva tasca d'alfabetització digital de la població i inicia el tercer cicle de cursos d'iniciació a la informàtica i Internet d'unes 20 hores de durada que ha començat el 19 d'abril i finalitzarà el 20 de maig. Aquests cursos introductoris es van començar a finals de l'any 2004 i fins al moment ja els han realitzat 32 persones. El tercer cicle va dirigit al sector femení entre els 18 i els 65 anys, té l'objectiu de fomentar l'ús de les noves tecnologies entre aquest grup de població per evitar-ne l'exclusió social i està subvencionat per la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació. La temàtica es centra en l'ús i coneixement bàsic de l'ordinador i internet. Les activitats bàsiques que es duen a terme, a títol d'exemple, són conèixer el maquinari de l'odinador, dominar el ratolí i el teclat, ampliar el vocabulari bàsic d'informàtica, conèixer Internet i les seves possibilitats, comunicar-se per internet utilitzant programes de missatgeria instantània, fòrums i xats, demanar hora al metge de capçalera a través del portal de l'Administració Oberta de Catalunya, consultar l'estracte del compte corrent i fer transaccions etc.

Des de l'e-centre Tremp són molt conscients que la majoria de la població que no utilitza Internet és perquè té por o perquè no li troba cap aplicació a la seva vida quotidiana. És per això que volen trencar aquestes barreres i "connectar" la seva població a Internet.
 

 • L'Infocentre organitza un curs d'ofimàtica adreçat preferentment a dones de casa i del món rural

Aquest proper més de Maig , l'Infocentre, conjuntament amb la Federació de Cooperatives de Catalunya, organitza un “curs d'Iniciació d'ofimàtica”. El curs tindrà una durada de 50 hores i versarà sobre les principals aplicacions d'ofimàtica essent sobretot molt pràctic. Es basarà principalment en la utilització d'eines de programari lliure com és l'Openoffice sense excloure donar a conèixer altres eines d'ofimàtica. El curs està adreçat, preferentment, a dones que treballen al món rural i  dones que treballen a la seua casa amb l'objectiu d'apropar les noves tecnologies a aquest col·lectiu ja sigui per un interès personal, ja sigui per un interès professional. El curs començarà el 10 de maig i durarà fins el 2 juny i l'horari serà cada matí de 9:30 a 12:30.

Infocentre
infocentre@sta-barbara.org

 • Cicle de Tallers de la Comunitat de Programari Lliure de les Terres de l'Ebre: Taller de Gestió de Continguts (Mambo)

Actualment és impensable crear un lloc web i no pensar que tingui cert dinamisme. Ja no es porten els webs constituïts per un conjunt de pàgines estàtiques que són farragoses de mantenir, sinó que dia a dia es pot veure com la majoria de llocs web orientats a presentar continguts per tal de poder actualitzar-los fàcilment, opten per solucions dinàmiques: els gestors de contingut web. En aquest terreny el programari lliure té molta importància a diferència de fa uns anys en què el mercat era a mans de poques eines tancades i cares. Sistemes com PHP-Nuke, Drupal, Wordpress o Mambo són representatius de la realitat de la creació de webs de continguts dinàmics amb la seva senzillesa d'instal·lació, de configuració i de gestió. Aquest taller pretén donar una visió de què és un sistema de gestió de continguts i introduir el públic a un cas concret, el de Mambo, veient què cal per poder-lo utilitzar i veient després un exemple de web en funcionament.

El taller és gratuït i tindrà lloc al Centre de Suport Terres de l'Ebre de la Universitat Oberta de Catalunya (C/ Alfara de Carles, 18 43500-Tortosa) el dissabte 14 de maig a les 11h del matí i tindrà una durada d'entre una hora i mitja i dues hores. Les inscripcions es poden fer per telèfon al 977.58.80.66 o bé per correu electrònic cbaix_ebre@uoc.edu 

Organitza la Comunitat de Programari Lliure de les Terres de l'Ebre amb la col·laboració de la Universitat Oberta de Catalunya, el Telecentre de la Ribera d'Ebre, el Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, i el Col·legi Oficial d'Enginyeria en Informàtica de Catalunya.

telecentre@riberaebre.org

:::::::: OFICINA TÈCNICA DE COORDINACIÓ ::::::::

 • Teletreballadora de l'administració pública: experiència pilot a l'OTC

En el setmanari núm. 103 i en aquesta mateixa secció us informàvem que des de l'OTC es portaria a terme una experiència pilot de teletreball a l'administració pública. Des de l'1 de gener de 2005 la Sandra està teletreballant gairebé tota la jornada laboral.

En la darrera reunió general que va tenir lloc el 31 de març a Berga alguns dinamitzadors van proposar que es publiqués una entrevista a la teletreballadora a la web de la borsa de teletreball. Aquesta entrevista ja s'ha realitzat i estem pendents de poder-la penjar a la web en una nova secció que es dirà "Testimonis". Qui vulgui pot accedir a l'entrevista des d'aquesta secció (*).

Ànims a tots i totes, el teletreball a l'adminstració és possible!

(*) És un document de text en OpenOffice 1.1. Si algú no el té instal·lat, que ho dubto molt, us facilitem l'enllaç a la web de Softcatalà perquè el baixeu i l'instal·leu.

Entrevista
Softcatalà
OTC

:::::::: NOTÍCIES ::::::::

 • El teletreball, una solució per a la conciliació de la vida laboral i familiar?

Un informe d’Eurostat, l’Oficina d’Estadística de la Comissió Europea, sobre la conciliació de la vida laboral i familiar als països de la Unió Europea dóna dades molt interessants sobre les taxes d’ocupació d’homes i dones amb fills.

És prou eloqüent la xifra de l’Estat espanyol, on la diferència entre sexes és molt accentuada. La taxa d’ocupació de les dones amb fills menors de 12 anys és del 51,2%, mentre que la dels homes és del 93%. És interessant analitzar aquestes dades tenint en compte la taxa d’ocupació de dones (61,7%) i homes (90%) sense fills, perquè demostra la influència que exerceix la maternitat i la paternitat en la vida laboral: en el cas de les dones, la maternitat representa una reducció del 10,5% de la taxa d’ocupació; en el cas dels homes la paternitat encara incrementa l’ocupació en un 3%.

La taxa d’ocupació a temps parcial de les dones (9,7%) i homes (0,9%) és també molt reduïda i lluny de la mitjana europea (22,7% en el cas de les dones; 2,6% en el cas dels homes).

Amb aquestes dades podem preguntar-nos si el teletreball, encara que només fos a temps parcial, seria una solució perquè un 10,5% de les dones no hagués de deixar la feina per tenir cura dels fills.

Informe

 • El DURSI i LOCALRET han signat el conveni de col·laboració per a la gestió d'una xarxa de telecomunicacions d'alta capacitat

El 21 d'abril el conseller d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació, Carles Solà, i el president del Consorci Localret, Jordi Valls, van signar el conveni de col·laboració per a la promoció, implantació i gestió d'una xarxa de telecomunicacions d'alta capacitat per a tot el territori català, que serà una realitat mitjançant l'ens gestor d'infraestructures.

L'ens gestor neix amb l'objectiu de posar en valor les infraestructures públiques actualment existents, constituint una finestreta única de cara als operadors de serveis, i de promoure els serveis de telecomunicacions a tot el país per que tots els ciutadans i empreses puguin accedir en igualtat de condicions a qualsevol servei de comunicacions electròniques.

Per assolir-ho, l'ens gestor coordinarà i gestionarà les infraestructures públiques, actuals i futures, i construirà un anell central de fibra òptica que connectarà les capitals de cada vegueria i set anells de fibra òptica, un per vegueria, que enllaçarà les capitals de cada comarca.

DURSI

 • Sofware lliure a les escoles valencianes

La conselleria de Cultura, Educació i Esports de la Comunitat Valenciana posarà en marxa als centres d'ensenyament el programa de sofware lliure "Lliurex" que està especialment dissenyat per a satisfer les necessitats del sistema educatiu valencià tenint en compte la condició de bilingüisme a la Comunitat Valenciana.

Lliurex, a banda d'estar present en tot el sistema educatiu valencià, estarà disponible gratuïtament per a tots els ciutadans i empreses que decideixin utilitzar-lo.

Alejandro Font de Mora, conseller d'Educació, Cultura i Esports de la Generalitat Valenciana va presentar dimecres 20 els continguts del programa del Congrés de Software Lliure Comunitat Valenciana que tindrà lloc el 5 i 6 de maig al Palau de Congressos de Castelló. Va explicar que l'objectiu és presentar iniciatives i projectes d'integració de Software Lliure en l'àmbit de l'ensenyament a la Comunitat Valenciana i que durant el congrés es donaran a conèixer les experiències de 10 centres on s'ha instal·lat Lliure X. També s'entregarà als assistents la primera versió de Lliure X en format live-CD amb possibilitat dinstal·lació. Aquest Cd estarà disponible per descarregar-se'l des de la web del projecte: http://www.lliurex.net

Notícia

:::::::: RECURSOS [de la societat del coneixement] ::::::::

 • Llibres a través de la xarxa

Demà és el dia del llibre i per tant correspon de parlar-ne. Justament, el llibre i les TIC tenen una relació força estreta des dels inicis. Internet s’ha convertit en un canal important de recerca, difusió i adquisició de llibres. En català podem fer servir l’adreça http://www.llibres.com  on trobarem un repertori extens de llibres en la nostra llengua. També en trobarem (en català i en espanyol) a http://www.casadellibro.com/ . Igualment trobarem llibres i tota mena d’elements tecnològics a http://www.fnac.es  i a moltes altres adreces. Entre les grans empreses mundials de difusió de llibres i música només n’esmentarem dues: http://www.bol.com/  i http://www.amazon.com

Indiscutiblement, Amazon és la gran llibreria de referència de tot el món d’Internet. I ha arribat a nivells molt alts d’utilitat pràctica. Per exemple per la possibilitat de “fullejar” els llibres (a través de l’apartat “look inside”) amb la qual no solament podrem veure’n l’índex, sinó sovint llegir moltes pàgines de text, una possibilitat realment molt interessant en llibres tècnics, professionals, de viatges, etc. Com és també interessant accedir als comentaris i valoracions que sobre un llibre concret han fet els seus lectors, o bé l’apartat que ens diu “els altres llibres que també han comprat els que han comprat aquest llibre”, que ens obre tota una perspectiva d’altres títols semblants...

 

:::::::: AGENDA ::::::::

 • V Jornada de desenvolupament local " Programari lliure i educació"

El 29 d'abril  al Telecentre SBG de Sant Bartomeu del Grau tindrà lloc una jornada de desenvolupament local sobre programari lliure i educació.
[+ info]

 • II Congrés Programari Lliure Comunitat Valenciana

Els dies 5 i 6 de maig  a l'Auditori i Palau de Congressos de Castelló. Organitzat per la Conselleria de Cultura, Educació i Esport de la Generalitat Valenciana. [+ info]

 • Conferència "Cap a una Societat del Coneixement"

El 19 i el 20 de maig a Brussel·les [+ info]

 • 7a edició Internet Global Congress

Del  6 al 10 de juny  al Palau de Congressos de Fira de Barcelona tindrà lloc la 7a edició d'Internet Global Congress. [+ info]
 

:::::::: ENLLAÇOS ::::::::

TELECENTRES

::::

::::