La Xarxa | Oficina Tècnica de Coordinació | Notícies | Recursos | Agenda | Enllaços | STSI - DURSI
s e t m a n a r i _ X T C 

Centres de Teletreball de la XTC

* STSI / DURSI

* Documents

:: núm. 117_ 11-17 abril 2005 ::

 

:::::::: LA XARXA ::::::::

 • Programa de la V Jornada sobre desenvolupament local " El programari lliure i l'educació" a Sant Bartomeu del Grau

Ja tenim disponible el programa de la V Jornada sobre desenvolupament local "El programari lliure i l'educació" que tindrà lloc el vinent 29 d'abril al telecentre de Sant Bartomeu del Grau. Us recordem que podeu fer la inscripció per correu electrònic especificant les vostres dades o bé trucant al telèfon 93 888 97 00 (Laura) o 93 888 90 00 (Àngels). Les inscripcions finalitzen el proper 26 d'abril.

Com arribar-hi: Per arribar a Sant Bartomeu del Grau heu de venir per la C17 (antiga nacional 152) i passat Vic, si veniu del Sud, o abans; si veniu del nord, trobareu la indicació de Sant Bartomeu del Grau. Uns 11 Km després arribareu al poble. El telecentre SBG es troba a la segona planta de l'edicici El Casal. Entrant a Sant Bartomeu trobareu una placeta a mà esquerra i us trobareu de cara amb l'edifici.

Programa de la jornada
Telecentre SBG
info@telecentresbg.net

 • Els telecentres de la Ribera d'Ebre, Solsonès, Telestany, Conca de Barbera i l'OTC acullen sessions presencials del curs de programari lliure per a dinamitzadors

Quatre centres de teletreball de la XTC (Ribera d’Ebre, Solsonès, Telestany i Conca de Barberà) i l’OTC, ubicada a la seu del Consell Comarcal del Bages, acullen entre els mesos d’abril i maig les sessions presencials d’un curs d’introducció al programari lliure, organitzat per la STSI i en el qual estan inscrits 133 dinamitzadors de telecentres. El curs combinarà la formació en línia (Moodle) amb les sessions presencials i té l'objectiu és dotar els dinamitzadors dels coneixements bàsics sobre programari lliure per tal que puguin formar els ciutadans a posteriori.

D'altra banda, la STSI, d'acord amb la política d'oferir el lliure accés de tots els ciutadans al coneixement generat a partir dels projectes finançats amb diners públics, ha obert els continguts dels anteriors cursos impartits al col·lectiu de dinamitzadors. Així, es poden consultar a l'adreça http://dinamitzadorsxarxa.org els continguts teòrics del curs bàsic per a dinamitzadors/ores de telecentres, sobre què és i com funciona un telecentre, i els de gestió i dinamització avançades del telecentre.

Nota de premsa [DURSI]

:::::::: OFICINA TÈCNICA DE COORDINACIÓ ::::::::

 • Estadístiques d'ús de gener i febrer de 2005

Ja estan disponibles les dades recollides durant els mesos de gener i febrer. El 2005 ha començat amb canvis en les dades que recollim ja que hem fet distinció entre homes i dones. Aquesta distinció ens permet apreciar que en els nostres telecentres hi ha gairebé tants usuaris com usuàries. Volem destacar als centres de teletreball de la XTC s'estan formant més dones que homes.

Gener 2005

Homes Dones Total
Usuaris nous registrats 147 136 283
Carnets emesos 24 21 45
Total usuaris 1816 2399 4215
Usos dels telecentres 6370 6846 13576
Hores d'utilització dels telecentres (*)     9768

Usuaris, carnets i hores
Distinció usos
OTC

Febrer 2005

Homes Dones Total
Usuaris nous registrats 217 144 361
Carnets emesos 46 51 97
Total usuaris 2948 2942 5890
Usos dels telecentres 8407 7787 16194
Hores d'utilització dels telecentres(*)     10876

Usuaris, carnets i hores
Distinció usos
OTC

(*) Les hores d'utilització dels telecentres no s'han distingit entre homes i dones ja que engloben la formació i les dades que recollim són d'hores lectives de formació per curs.

Des de l'OTC us volem agrair la vostra col·laboració en la recollida i tramesa de dades.

:::::::: NOTÍCIES ::::::::

 • El DURSI premia les millors experiències de dinamització telemàtica

El DURSI va aprovar el passat 5 d’abril les bases i la composició del jurat dels premis a les millors experiències de dinamització telemàtica desenvolupades en el marc del “Curs de gestió i dinamització avançades del telecentre”, organitzat per la STSI. Entre les activitats del curs hi havia la implementació i avaluació d’un projecte relacionat amb la tasca de dinamització. Entre aquests treballs es premiaran els millors, segons les categories següents:

1a) Innovació. Al treball que destaqui pel millor rendiment de l’ús de les noves tecnologies o que faci l’ús més innovador de la tecnologia.

2a) Comunitari. Al treball que destaqui per respondre millor a les necessitats dels usuaris i el seu entorn (barri, població, agents socials, etc.).

3a) Xarxa. Al millor treball plantejat com a col·laboració entre diversos telecentres.

En les tres categories es valorarà especialment la creativitat en l’elaboració del projecte, la capacitat d’iniciativa demostrada en la seva execució i la capacitat d’anàlisi i síntesi en l’avaluació de l’experiència. Les activitats proposades hauran de ser originals i inèdites.

La dotació del premi per a cada una de les dues primeres categories serà d’un ordinador portàtil per a l’alumne i un canó projector per al telecentre on aquest treballi com a dinamitzador. Per a la categoria de Xarxa, s’atorgaran dos ordinadors portàtils i dos canons.

La concessió dels premis es notificarà als interessats durant la primera quinzena de maig de 2005.

Convocatòria del DURSI

 • El DURSI inverteix prop de 2 milions d'euros en recerca per al desenvolupament del món rural

Els ajuts atorgats el 2004 es van destinar a infraestructures, grups de recerca, formació d’investigadors i xarxes temàtiques.Les convocatòries de beques i ajuts de recerca del Departament d’Universitats,Recerca i Societat de la Informació, atorgades l’any 2004, han suposat un totald’1.905.380,63 d’euros per a la recerca en temes relacionats amb l’agricultura,la ramaderia, l’alimentació o altres àmbits relatius al desenvolupament rural. Aquests d’ajuts, que concedeix el DURSI mitjançant l’Agència de Gestió d’Ajuts
Universitaris i de Recerca (AGAUR), inclouen beques i contractes predoctorals, beques per estades a l’estranger, ajuts per a professorat visitants, per a l’organització de congressos, o per donar suport als grups de recerca de Catalunya, entre altres.

Notícia

:::::::: RECURSOS [de la societat del coneixement] ::::::::

 • El correu gratuït continua millorant

Els grans servidors de correu gratuït estan llançats a una competició que sembla no tenir fi. Hotmail ofereix 250 Mb. de capacitat i un potent sistema de detecció de virus. Yahoo planteja “la millor tecnologia antispam i antivirus del mercat” i apuja la capacitat fins 1Gb. Google, amb el seu correu gratuït Gmail és el que ha anat més enllà. Ofereix actualment 2 Gb.
de capacitat ( i diu que l’anirà augmentant !) i un original sistema d’organització i d’accés als correus arxivats per mitjà d’etiquetes, que és de gran utilitat. Gmail, a més, va incorporar fa poc un avançat sistema d’edició dels textos dels correus i fa un parell de dies acaba de traduir la interfície a una dotzena d’idiomes, entre els quals no hi ha encara –esperem que momentàniament- el català.

Quan és possible, doncs, d’aconseguir gratuïtament capacitats de 2 Gb.
sorprèn de trobar-se encara de vegades amb retorns de correu a causa de la bústia plena !

 

:::::::: AGENDA ::::::::

 • VIII Jornades sobre Tecnologies de la Informació i Comunicació

De l'11al 16 d'abril tindran lloc les VIII Jornades sobre Tecnologies de la Informació i la Comunicació al Campus Torre dels Frares de la Universitat de Vic. La vuitena edició de les Jornades sobre Tecnologies de la Informació i la Comunicació ( JTIC ), que cada any organitza l'Escola Politècnica Superior (EPS) de la Universitat de Vic (UVic) tractarà dels Recursos digitals lliures, posant al dia l'estat de la qüestió del programari i de les xarxes lliures.
[+ info]  

 • MundoInternet 2005

Del 14 al 16 d'abril al Palacio de Congresos de Madrid – Castellana 99. 10a edició del Congrés Estatal d’Internet, Telecomunicacions i Informació. Organitzat per l’Asociación de Usuarios de Internet [+ info]  

 • III Jornades sobre el català a les noves tecnologies

Del 14 al 16 d'abril a la Universitat Pompeu Fabra (Barcelona). Intercanvi d'experiències i opinions sobre la situació del català a les noves tecnologies. Organitzat per Softcatalà, l'Institut Joan Lluís Vives, la Universitat Pompeu Fabra, la Secretaria de Política Lingüística i la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació [+ info]

 • V Jornada de desenvolupament local " Programari lliure i educació"

El 29 d'abril  al Telecentre SBG de Sant Bartomeu del Grau tindrà lloc una jornada de desenvolupament local sobre programari lliure i educació.   [+ info]

 • II Congrés Programari Lliure Comunitat Valenciana

Els dies 5 i 6 de maig  a l'Auditori i Palau de Congressos de Castelló. Organitzat per la Conselleria de Cultura, Educació i Esport de la Generalitat Valenciana. [+ info]

 • Conferència "Cap a una Societat del Coneixement"

El 19 i el 20 de maig a Brussel·les [+ info]
 

:::::::: ENLLAÇOS ::::::::

 • Red de Telecentros Rurales [ http://www.telecentrosrurales.com ] Xarxa de telecentres rurals formada per sis telecentres de diferents punts de l’Estat.
   

 • Interactors http://interactors.coop/ca/ ] Cooperativa de professionals aficionats al desenvolupament d’entorns lliures i de participació.
   

 • Barcelona Guadec 2006 [ http://guadec.rinho.net ]  Candidatura de Barcelona per acollir la Conferència d'Usuaris i Desenvolupadors de GNOME 2006 (GUADEC).
   

TELECENTRES

::::

::::