La Xarxa | Oficina Tècnica de Coordinació | Notícies | Recursos | Agenda | Enllaços | STSI - DURSI
s e t m a n a r i _ X T C 

Centres de Teletreball de la XTC

* STSI / DURSI

* Documents

:: núm. 115_ 28 març-03 abril 2005 ::

 

:::::::: LA XARXA ::::::::

 • Èxit mediàtic i de participació del curs de dones del Pobl@ Pirineu-e-centre

El  Telecentre de la Pobla de Segur ens ha fet arribar dues notes de premsa més publicades als diaris La Mañana i El Segre sobre el curs de dones que ha organitzat. A causa de l'èxit del curs n'han programat una segona edició per donar cobertura a totes les dones interessades. Les dades del curs són:

Dissabtes d'11:30 a 13:30 h. Del 9 d'abril a l'11 de juny. Igual com l'altre, el curs és gratuït gràcies a la subvenció de l'AGAUR.

Curs per a dones [La Mañana, 30/03/05]
Curs per a dones [Segre, 29/03/05]
pirineu-e-centre@pobladesegur.org

 • Jocs en xarxa al Telestany

Aquest mes de maig, tindrà lloc al Telestany "Jocs en Xarxa", una iniciativa que organitza Festae la Nit per tal de donar als joves una altra aternativa per ocupar les nits. Lea activitats tindran lloc durant tot el mes de maig, les nits dels divendres i dissabtes alternativament a partir de les 23:00h fins les 02:00h de la matinada al telecentre del Pla de l'Estany.

Programa:

• Ciber Party: dissabte 7 de maig, a partir de les 23:00 fins a les 02:00
• Jocs en xarxa: divendres 13 de maig, a partir de les 23:00 fins a les 02:00
• Ciber Party: dissabte 21 de maig, a partir de les 23:00 fins a les 02:00
• Ciber Party: divendres 27 de maig, a partir de les 23:00 fins les 02:00

Telestany
telestany@plaestany.org

 • "Dissabte Obert" al Telecentre de Callús

Amb aquest mateix nom, "Dissabte Obert", el Telecentre de Callús vol aprofitar el compromís establert amb la Secretaria de Telecomunicacions d'obrir els dissabtes al matí, dinamitzant aquest dia amb activitats. Seran activitats molt diverses, adreçades a grups de població amb interessos molt diferents.

Aquest dissabte dia 2 d'abril s'inicia aquest cicle, que presentarà l'alcalde de Callús, David Aaron López, a les 11 del matí a la Sala d'Actes de l'Ajuntament. Posteriorment hi haurà una xerrada a càrrec de Pep Vila: "De Barcelona a Dakar amb camió".

Dia 9 d'abril: Sortida de la plaça de l'Ajuntament, 11 del matí. Aficions: "Com es restaura un cotxe clàssic". Visita al taller de restauració de Miquel Serra, a la zona industrial d'Els Manxons

Dia 16 d'abril: Sala d'Actes de l'Ajuntament, 11 del matí. Participació: "Projectes municipals a mitja legislatura" a càrrec de David Aaron López

Dia 23 d'abril: Plaça Major, 11.30 del matí. "La llegenda de Sant Jordi" explicada per Fina Borràs.

Dia 30 d'abril: Sala d'Actes de l'Ajuntament de Callús, 11 matí. Records: "Els Manxons", coordinat per l'equip de Memòria Viva.

El Telecentre de Callús espera que aquestes activitats acostin el telecentre a ciutadans que fins ara el desconeixien i així tenir l'oportunitat de donar a conèixer l'existència d'aquest servei al poble i fer difussió de les possibilitats que ofereix la xarxa.

fundacio@callusdigital.org

 • Arcadi Alibés parlarà de l'Antàrtida al TeleColòni@ de l'Ametlla de Merola

El telecentre de l'Ametlla de Merola (TeleColòni@) mostrarà aquest divendres dia 1 d'abril a 2/4 de 10 del vespre el reportatge fotogràfic "Petjada a l'Antàrtida". La presentació serà a càrrec del periodista de TV3, l’ametllà Arcadi Alibés, que va ser un dels 200 participants de la marató bianual d’aquest continent, el passat 26 de febrer del 2005.

telecolonia@parcfluvial.org
av@ametllademerola.com
 

:::::::: OFICINA TÈCNICA DE COORDINACIÓ ::::::::

 • Berga acull la 13a reunió general de la Xarxa de Telecentres de Catalunya

El passat dijous 31 de març va tenir lloc a Berga la 13a Reunió General de la Xarxa de Telecentres de Catalunya - Centres de Teletreball. La trobada trimestral es va iniciar aquesta vegada a les 10.30 a la seu del Casal d'Europa de Berga. Després del tradicional esmorzar, el regidor de Noves Tecnologies Jaume Huch va donar la benvinguda als assistents. Tot seguit, Albert Molina, dinamitzador del TcBerga va fer una presentació del telecentre, explicant amb detall les activitats desenvolupades des que es va inaugurar el 21 de maig del 2002. També va parlar dels projectes per a aquest 2005.

Josep Camprubí, coordinador de l'OTC, va intervenir després per fer lliurament dels premis del concurs fotogràfic de Nadal. També va comentar temes com la conveniència de presentar mensualment les estadístiques d'ús dels telecentres, les possibilitats per a la xarxa del programa Skype i la idea de constituir un grup de treball sobre pagesia i noves tecnologies. Ramon Barlam, cap del Servei de Societat de la Informació de la STSI, va intervenir a continuació per explicar la reunió del dia anterior amb els responsables polítics dels telecentres i comentar algun detall sobre el conveni de col·laboració amb els telecentres. Després Núria Cañellas, de l'Institut Català de la Dona va parlar de les possibilitats de trobar punts de contacte entre les polítiques de l'ICD i la Xarxa de Telecentres, un tema que va generar un interessant debat. David Sanz, de l'OTC, va explicar a continuació les darreres novetats respecte de la borsa de teletreball i les conclusions de la Comissió de la Borsa, reunida el passat 22 de març.

Després de dinar, amb excel·lents vistes sobre el Berguedà, va arribar el torn de la presentació d'experiències. Xavier Colon i David Gubern, del Telecalm, van explicar la xarxa wi-fi municipal de l’Ajuntament de Sant Hilari Sacalm, una iniciativa que ha obtingut un èxit considerable en aquesta població. Tot seguit Albert Pujol, del Telecentre de la Ribera d'Ebre i César Mauri, responsable de l'empresa Crea, van explicar la iniciativa de creació d’un punt públic d’accés a Internet per a discapacitats, un projecte que demostra la vocació del Telecentre de la Ribera de ser realment un servei públic accessible per a tothom.

OTC

:::::::: NOTÍCIES ::::::::

 • III Jornades sobre el català a les noves tecnologies

Els dies 14, 15 i 16 d'abril tindran lloc a la Universitat Pompeu Fabra (Edifici de França, Barcelona) les III Jornades sobre el català a les noves tecnologies, organitzades enguany per Softcatalà, l'Institut Joan Lluís Vives, la Universitat Pompeu Fabra, la Secretaria de Política Lingüística i la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya.

Les jornades  tenen com a objectiu proporcionar a l'usuari final informació sobre la situació del català a les noves tecnologies, actuar com a punt de trobada entre tots els actors i els usuaris, contribuir a l'intercanvi d'experiències i opinions i ser un fòrum de reflexió sobre el futur del català en aquest àmbit.

Notícia [Sofcatalà]

:::::::: RECURSOS [de la societat del coneixement] ::::::::

 • Més sobre telefonia IP i Skype

A la reunió trimestral de telecentres que vam celebrar a Berga dijous dia 31 de març va sortir altre cop el tema de la comunicació telefònica per mitjà de sistemes gratuïts de telefonia IP. El cas més destacat és el del programa Skype, que es pot obtenir a www.skype.com, del qual ja hem parlat altres vegades. Si hem de creure la informació que hi ha a la web, el dia 1 d’abril de 2005 el programa havia estat descarregat més de 93 milions de vegades i a les 12 del migdia hi havia més de 2.200.000 internautes simultanis connectats. A més de fer servir Skype per a les comunicacions entre els telecentres de la Xarxa hem de pensar en la importància que pot tenir l’ús de sistemes de telefonia IP per als professionals que estan en contacte amb els telecentres. Segur que es agrairan la recomanació i l’estalvi econòmic que els pot representar. En aquest sentit aniria bé de saber si algun telecentre coneix l’experiència d’ús d’un programa com Skype en comunicacions telefòniques entre un ordinador i un telèfon fix (que en aquest cas no és comunicació gratuïta sinó de pagament) Si algú ho sap que ho expliqui.

 

:::::::: AGENDA ::::::::

 • II Jornada sobre Teletreball de les Terres de l'Ebre

El dia 6 d'abril a la Biblioteca Comarcal de Móra d’Ebre (Ribera d’Ebre). Organitzat pels telecentres de la Ribera d’Ebre, Terra Alta i Santa Bàrbara. [+ info]

 • I Jornada de Software Lliure del Baix Empordà

Dia 9 d'abril al Centre Cultural de la Mediterrània de Can Quintana de Torroella de Montgrí. Conferències, tallers, etc. sobre programari lliure. Assistència gratuïta prèvia inscripció. Organitzat per l'Ajuntament de Torroella de Montgrí i Inatica.com [+ info]

 • MundoInternet 2005

Del 14 al 16 d'abril al Palacio de Congresos de Madrid – Castellana 99. 10a edició del Congrés Estatal d’Internet, Telecomunicacions i Informació. Organitzat per l’Asociación de Usuarios de Internet [+ info]  

 • III Jornades sobre el català a les noves tecnologies

Del 14 al 16 d'abril a la Universitat Pompeu Fabra (Barcelona). Intercanvi d'experiències i opinions sobre la situació del català a les noves tecnologies. Organitzat per Softcatalà, l'Institut Joan Lluís Vives, la Universitat Pompeu Fabra, la Secretaria de Política Lingüística i la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació [+ info]

 • Conferència "Cap a una Societat del Coneixement"

El 19 i el 20 de maig a Brussel·les [+ info]
 

:::::::: ENLLAÇOS ::::::::

TELECENTRES

::::

::::