La Xarxa | Oficina Tècnica de Coordinació | Notícies | Recursos | Agenda | Enllaços | STSI - DURSI
s e t m a n a r i _ X T C 

Centres de Teletreball de la XTC

* STSI / DURSI

* Documents

:: núm. 111_ 28 febrer-6 març 2005 ::

 

:::::::: LA XARXA ::::::::

 • Jornades de portes obertes i activitats per a tothom al Telecentre de l'Alta Ribagorça

El Telecentre de l'Alta Ribagorça comença aquest divendres dia 4 unes Jornades de portes obertes acompanyades d'una gran quantitat d'activitats que s'allargaran fins al dia 15 de març. Entre aquest conjunt d'actvitats hi ha les següents:

1) Durant tota la jornada del dia 4 xerrades i sessions de demostració pràctica. L'accés i les activitats seran gratuïtes i es compensarà la participació amb obsequis.

2) Construcció d'una "llegenda urbana" -potser en aquest cas "llegenda rural"- entre tots els qui ho vulguin.

3) Xerrades sobre programari lliure i l'arribada de la banda ampla a l'Alta Ribagorça (dimecres 9 i dijous 10)

4) Presentació de les subseus del telecentre a Vilaller i a la vall de Boí (dilluns 14 i dimarts 15)

5) TICnoCultura, art i natura. El dissabte 5 de març, a partir de les 17:30 es tornarà a pintar l'esglèsia de de Sant Climent de Taüll, en directe i on-line des de Taüll (si el temps ho permet). Seria bo que els telecentes que estiguin oberts el dissabte mostressin l'activitat en algun ordinador, perquè els usuaris s'hi puguin sentir atrets. La web és www.ticnocultura.teletreball.net
 
Programa d'activitats
TICnoCultura, Art i Cultura

croca@ccar.ddl.net

 • 6a Jornada d'Ocupació i Desenvolupament Rural a la Fatarella

Divendres dia 18 de març tindrà lloc al Casal Municipal de la Fatarella la 6a Jornada d'Ocupació i Desenvolupament Rural.  A banda de moltes ponències interessants com cada any, enguany comptaran també amb la presència de Ramón Barlam de la STSI que farà la ponència "Reestructuració de la Xarxa de Telecentres de Catalunya".

La inscripció es pot fer descarregant-se el tríptic de la jornada a http://www.lafatarella.altanet.org  omplint la butlleta d'inscripció i passan-la al fax 977 413 521 o bé trucant als telefons 977 413 609 o 977 413 518. Cal especificar si es quedarà a dinar o no. En cas de quedar-se cal fer un ingrés de 15 € al compte corrent que apareix al tríptic de la jornada.

telecentrelafatarella@terra-alta.altanet.org

 • El Telecentre de Sant Bartomeu del Grau participa en la II Setmana de les TIC a la UPC de Barcelona

Els propers dies 7, 8, 9 i 10 de març se celebra a la Universitat Politècnica de Catalunya a Barcelona la segona setmana de les TIC que enguany tracta el tema de solucions de negoci en programari lliure. La setmana està dedicada a la presentació de solucions de negoci en programari lliure i el posicionament estratègic davant els projectes de codi obert adoptat per empreses, institucions i administració pública. Dins dels actes de la II setmana de les TIC el dilluns dia 7 a les 19h està prevista una taula rodona que sota el títol "els ajuntament davant el programari lliure" parlarà de les iniciatives per part l'administració local per a la migració al programari lliure i en la qual l'ajuntament de Sant Bartomeu del Grau hi serà representat.

Programa de la Setmana de les TIC (UPC)

 • Curs d'alfabetització digital per a gent gran a Callús

Dijous dia 3 de març el Telecentre de Callús Fundació Apliacació va iniciar les classes del Curs d'alfabetització digital per a gent gran. Amb el nom de "Memòria Viva" es duran a terme unes sessions on la gent que hi participi tindrà l'oportunitat de conèixer i utilitzar les noves tecnologies i, si també ho volen, fer recull de la seva memòria i experiència històrica personal.

Les classes es faran al Telecentre Fundació Aplicació de Callús. Seran tots els dilluns i dijous de 18 a 19 hores. Les pràctiques es faran dimarts de 9 a
11 i dimecres de 9 a 10 i de 18 a 20. El curs està previst que acabi el 26 de maig.

fundacio@callusdigital.org

 • Ampliat el termni de presentació dels Premis Televall d'Innovació Tecnològica

La Fundació Televall ha ampliat el termini de presentació del Premis Televall d'Innovació Tecnològica fins el dia 20 de març. Amb més de 100.000 € en premis i tres modalitats. Els candidats poden ser empreses, emprenedors, entitats sense ànim de lucre i entitats públiques.

El concurs està incorporat al projecte Territoris Digitals a Catalunya, finançat pel Ministeri de Indústria, Turisme i Comerç, la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona i l'Ajuntament de Ribes de Freser.

Premis Televall d'Innovació Tecnològica
vine@televall.com

 • El Telecentre del Pallars Sobirà organitza un curs sobre l'ús eficient de les eines per teletreballar

El proper 14 de març començarà al Telecentre del Pallars Sobirà un curs gratuït sobre l'ús eficient de les eines per teletreballar. Per poder-lo seguir correctament cal tenir un nivell bàsic d'ofimàtica. L'objectiu del curs és aprendre a utilitzar les eines informàtiques pròpies del teletreball -i del treball normal- de forma més eficient. Els continguts són:

- Planificació de la feina (programes de planificació)
- Ofimàtica (plantilles, formats, revisions, combinació correspondència, creació de documents pdf)
- Presentacions (planificació, continguts, sincronització, publicació)
- Pàgines web (creació, publicació, màrqueting, cerques eficients...)
- Comunicació síncrona (xats, videoconferència, pissarra, telèfon...)
- Comunicació asíncrona (correu electrònic, arxius adjunts, contactes, fòrums, llistes de correu...)

Les inscripcions són obertes fins al 10 de març. Més informació a la secció d'activitats de la web del telecentre.

Telecentre del Pallars Sobirà
telecentre@pallarssobira.ddl.net

 

:::::::: OFICINA TÈCNICA DE COORDINACIÓ ::::::::

 • 13a Reunió General de Telecentres a Berga

El dia 31 de març tindrà lloc la 13a Reunió General de Telecentres a Berga. Properament us passarem l'ordre del dia i us confirmarem el lloc exacte.

tcberga@ajberga.es
OTC

 • IV Congreso de Telecentros y Redes de Telecentros

El dia 24 i 25 de febrer va tenir lloc a Saragossa el IV “Congreso de telecentros y redes de telecentros”. Hi van assistir Ramon Barlam i Illana Giner, de la Secretaria de Telecomunicacions de la Generalitat, Gabriel Serra i Tere Torres, del telecentre de la Conca de Barberà i Josep Camprubí de l’OTC. Les diverses ponències i tallers van posar de relleu la diversitat de situacions i de plantejaments entre els telecentres que assistien al Congrés, però alhora la voluntat de contacte i de col.laboració generals, així com la necessitat d’intercanviar projectes i experiències. Hi ha haver també una trobada de representants institucionals per tal d’assegurar aquesta bona relació i col.laboració al més alt nivell. Durant el congrés, des de l’OTC vam mantenir diversos contactes amb diferents organitzacions especialment amb representants de telecentres de la Franja, de tot l’Aragó, del govern balear, d’Andalusia, etc.

Programa

OTC

 • Visita a les Terres de l'Ebre

Ramon Barlam, de la Secretaria de Telecomunicacions i Josep Camprubí, de l’OTC van ser dijous dia 3 de març al Montsià i a la Ribera d’Ebre. En el primer cas es tractava de gestions de suport a l’activitat del telecentre de Santa Bàrbara i en el segon al plantejament de projectes comarcals del telecentre de la Ribera, entre els quals hi ha la incorporació d’un PC amb el programari adequat per a ser utilitzat per usuaris amb diferents tipus de minusvalies. Es va analitzar també el desplegament de punts d’accés als ajuntaments de la comarca de la Ribera. Com a il·lustració d’aquest desplegament es va visitar igualment la instal.lació municipal que hi ha al casal del poble de Garcia, a l’ajuntament del qual es rep connectivitat via satèl·lit i es transmet després a tres ordinadors situats al casal municipal.

OTC

 

:::::::: NOTÍCIES ::::::::

 • La Generalitat presenta el pla de telecomunicacions per mirar de connectar íntegrament el país d'aquí al 2008

Situar el Principat entre els cinc països capdavanters a Europa en telecomunicacions i societat de la informació d'aquí al 2008 és el propòsit del Pla Director d'Infrastructures de Telecomunicacions, que ha presentat avui el conseller d'Universitats de la Generalitat de Catalunya, Carles Solà. Per acostar-se als nivells actuals de Suècia, Finlàndia, els Països Baixos, Bèlgica i Dinamarca, el Principat hauria d'ampliar fins a un 10% el nombre de llars amb aordinador, la xifra de PC amb internet i l'índex de connexió a banda ampla, a més de reduir el mateix 10% en PC no connectats.
El govern català ha destinat al pla 488 milions d'euros, la meitat dels quals lligats a l'impuls de l'accés amb banda ampla de dues megues simètriques, molt lluny de les ofertes d'ADSL imperants al mercat. Per això cal dotar tot el país de fibra òptica, ja sigui amb les xarxes que ja tenen les administracions i empreses públiques com les de firmes privades que s'hi vulguin sumar, a més de noves allà on calgui. Del desplegament de la fibra, se n'encarregarà un ens gestor format per la Generalitat i Localret.
El pla també s'ha marcat l'objectiu de fomentar la cohesió digital, enfortir el pes del sector de les telecomunicacions al país amb més competències i fomentar la multiplicitat d'ofertes.

DURSI

 • Softcatalà presenta noves versions del GIMP i de l'Abiword 

Softcatalà acaba de presentar el GIMP 2.2, una versió molt millorada d'aquest conegut programa de codi lliure per fer retoc fotogràfic i composició artística professional, que a més ve acompanyada de tot un conjunt de tutorials en català. El GIMP esà adreçat a quasevol tipus d'usuari i és multiplataforma, és a dir està disponible per a UNIX, GNU/Linux, Windows i Mac OS X.

Softcatalà ha presentat també recentment la traducció al català del processador de textos lliure Abiword versió 2.2.4. L'Abiword és un processador de textos amb un aspecte semblant al Microsoft Word, però lliure i molt més lleuger, que ofereix igualment un munt de funcions per a processament de textos.

Softcatalà
 

:::::::: RECURSOS [de la societat del coneixement] ::::::::

 • 10 anys d'Internet

En diversos mitjans s’ha commemorat aquests dies allò que podríem anomenar el desè aniversari de la introducció d’internet al nostre país. És prou conegut que Internet havia començat en l’àmbit científic i universitari fa força més de 10 anys però no va ser fins a la meitat de la dècada dels anys noranta que va començar a entrar en la vida diària d’una minoria de ciutadans. Aquesta minoria de 1995 s’ha convertit després de deu anys en un terç aproximadament de la població catalana, que és un percentatge notable dels habitants del país tenint en compte un període tan curt però que queda molt lluny encara del 75% de ciutadans que fan servir Internet habitualment als països nòrdics.

Però el més significatiu és que els usuaris d’Internet difícilment s’imaginen la vida prescindint de la xarxa. En un percentatge altíssim afirmen que podrien deixar de veure la televisió durant molts dies però que no poden passar sense Internet. El fet d’estar connectat de manera contínua, l’ús del correu electrònic, els sistemes de contacte permanent de tipus Messenger o Skype, així com la possibilitat d’accedir en tot moment a la informació necessària o a qualsevol tipus d’informació de treball o lúdica, fan que Internet sigui realment una macroeina d’ús general i universal.

La utilitat i les grans possibilitats d’aquesta eina és allò que hem de saber transmetre, tant de cara a la vida personal com a la vida professional dels usuaris dels nostres telecentres.
 

:::::::: AGENDA ::::::::

 • FesInternet 2005

Dies 22 de febrer a 6 de març. Activitats a tot Catalunya per promoure Internet. Conferència inauural de Manuel Castells. Organitzat per la STSI amb la col·laboració de nombroses institucions i entitats. [+ info]

 • II Setmana de les TIC. Solucions de negoci en PROGRAMARI LLIURE

Del 7 al 10 de març a la seu de la Fundació UPC a l'edifici Vèrtex (Plaça Eusebi Güell, 6 de Barcelona). Setmana dedicada a presentar solucions de negoci en programari lliure i el posicionament estratègic davant els projectes de codi obert adoptat per empreses, institucions i administracions públiques. [+ info]

 • SITI@asLAN'2005

Del 8 al 10 de març a IFEMA (Madrid). La Fira professional i especialitzada en solucions tecnològiques relacionades amb xarxes i comunicacions per empreses i administracions públiques. Es tracta de la XIIa edició de la fira i tindrà lloc al Pavelló " d'IFEMA. [+ info]

 • IV Jornades de Software Lliure de la Universitat de València

Del 9 al 13 de març a la Universitat de Valencia tindràn lloc les IV Jornades de Software Lliure a les instal·lacions de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria (ETSE) i les de Facultat de Farmàcia, ambdues situades enel campus Burjassot-Paterna. [+ info]

 • 13a Reunió General de Telecentres

El 31 de març a Berga tindrà lloc la 13a Reunió General de Telecentres.

 • I Jornada de Software Lliure del Baix Empordà

Dia 9 d'abril al Centre Cultural de la Mediterrània de Can Quintana de Torroella de Montgrí. Conferències, tallers, etc. sobre programari lliure. Assistència gratuïta prèvia inscripció. Organitzat per l'Ajuntament de Torroella de Montgrí i Inatica.com [+ info]

 • III Jornades sobre el català a les noves tecnologies

Del 14 al 16 d'abril a la Universitat Pompeu Fabra (Barcelona). Intercanvi d'experiències i opinions sobre la situació del català a les noves tecnologies. Organitzat per Softcatalà, l'Institut Joan Lluís Vives, la Universitat Pompeu Fabra, la Secretaria de Política Lingüística i la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació [+ info]

:::::::: ENLLAÇOS ::::::::

TELECENTRES

::::

::::