La Xarxa | Oficina Tècnica de Coordinació | Notícies | Recursos | Agenda | Enllaços | STSI - DURSI
s e t m a n a r i _ X T C 

Centres de Teletreball de la XTC

* STSI / DURSI

* Documents

:: núm. 110_ 21-27 febrer 2005 ::

 

:::::::: LA XARXA ::::::::

 • Curs de Miramon al Telecentre del Pallars Sobirà

El Telecentre del Pallars Sobirà organitza un curset específic de Miramon. Curs destinat a qualsevol persona que d'una manera o altra necessiti representar i analitzar informació sobre el territori. No és necessària experiència prèvia en l'ús de cap sistema d'informació geogràfica. Els sistemes d'informació geogràfica són una eina bàsica per treballar amb informació espacial, per facilitar la pressa de decisions i garantir una contínua actualització en un medi en constant canvi. Un SIG permet la representació de la informació a l'espai, la visualització i consulta d'aquesta i, a diferència dels mapes analògics, paper, permeten sobreposar un nombre infinit de capes d'informació. El curs tindrà lloc al Telecentre del Pallars Sobirà i serà impartit per Neret, Gestió i Serveis Ambientals. El preu del curs és de 30 euros. Hi ha d'haver un mínim de 10 alumnes per poder-lo fer i un màxim de 15. Per inscripcions cal contactar amb el Telecentre del Pallars Sobirà.

Cartell informatiu

 • Presentació del Projecte Pilot del Punt d'Accessibilitat i de FesInternet al Telecentre de la Ribera d'Ebre

Roda de premsa de presentació del Projecte Pilot del Punt d'Accessibilitat i de FesInternet al Telecentre de la Ribera d'EbreCom ja us informàvem en el setmanari anterior, el dia 21 va tenir lloc la presentació de diversos actes que tindran lloc properament al Telecentre de la Ribera d'Ebre o a les seves subseus.

Entre aquests actes es va presentar el projecte pilot del punt d'accessibilitat, FesInternet i l'exposició "La Informàtica també té història".

Des del Telecentre de la Ribera d'Ebre ens han fet arribar unes fotografies dels actes organitzats:

Imatge del punt d'accessibilitat del Telecentre de la Ribera d'Ebre

Imatge del l'exposició "La Informàtica també té història" que romandrà oberta fins el 12 de març

Telecentre de la Ribera d'Ebre
telecentre@riberaebre.org

 • FesInternet al Telecentre de la Fatarella

Amb motiu de la Festa d'Internet, que se celebra del 22 de febrer fins al 6 de març, el Telecentre / Punt Òmnia de la Fatarella organitza una gimcama d’Internet per al dia 5 de març perquè tothom que ho desitgi pugui gaudir de la festa. Sense moure’s de la cadira, es passarà una estona divertida navegant per la xarxa. La gimcama consta de diverses proves. Unes són jocs lúdics i altres són preguntes que s'han de respondre buscant la solució a la xarxa. Les proves estan relacionades amb l'entorn del telecentre, ja siguin esdeveniments del municipi o temes d’interès comarcal. Segur que els participants aprendran alguna cosa nova.
 
Telecentre de la Fatarella
telecentrelafatarella@terra-alta.altanet.org 

 • Xerrada sobre programari lliure al Telecentre de la Pobla de Segur

En el marc de FesInternet organitzada per la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat, el Telecentre de la Pobla de Segur organitza el dia 3 de març una xerrada sobre programari lliure. La xerrada anirà a càrrec d'Esteve Civera, responsable d'informàtica de Micro-tècnics, i pretén donar a conèixer el programari lliure. S'explicaran entre d'altres coses les diferències entre programari propietari-privatiu i lliure, la situació legal, les aplicacions bàsiques de l'OpenOffice, del navegador Firefox i del correu Thunderbird.

Recordeu, dijous 3 de març a les 20:00 h al Telecentre de la Pobla de Segur (Av. Madrid, 9. La Pobla de Segur).

Cartell informatiu
Pobl@ pirineu e-centre
pirineu-e-centre@pobladesegur.org

 • FesInternet a Solsona i activitat sobre la Constitució Europea

Per celebrar la Festa d'Internet el Telecentre de Solsona ha preparat unes jornades de portes obertes per a l'escoles i altres entitats de Solsona que participaran des del dia 22 de febrer i fins el 6 de març.

Es realitzaran diferents activitats, en què està previst que hi participin unes 120 persones de: Escola Arrels: 25 febrer; Grup de Jubilats Estel: 28 febrer; Escola Setelsis primària: 1 març; Escola Arrels primària: 1 març; Escola Arrels: 2 de març; Escola Setelsis: 3 de març; UEC Escola Can Joval: 4 de març; Centre Minusvàlids Psíquics AMISOL: 5 de març.

D'altra banda, el Telecentre del Solsonès, conjuntament amb Televall de Ribes de Freser van muntar els dies 18 i 21 de febrer una activitat que ha consistit a debatre la Constitució Europea utilitzant el Messenger i creant un fòrum global de discusió. Per a més informació podeu accedir al resum de l'activitat que ha preparat la Paloma Hernández del Telecentre del Solsonès.

Telecentre del Solsonès
telecentre@ctfc.es

 

:::::::: OFICINA TÈCNICA DE COORDINACIÓ ::::::::

 • IV Congreso de Telecentros y Redes de Telecentros

Durant els dies 24 i 25 de febrer té lloc a la seu de l'Instituto Tecnológico de Aragón (Saragossa) el IV Congreso de Telecentros y Redes de Telecentros. Hi assistiran Ramon Barlam i Illana Giner de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació, i Josep Camprubí de l'Oficina Tècnica de Coordinació. Pel que fa a telecentres, ens consta que també hi assistiran els responsables del Centre Telemàtic de la Conca de Barberà. En el proper setmanari informarem amb més detall sobre el desenvolupament del congrés.

Programa
OTC
 

:::::::: NOTÍCIES ::::::::

 • Red.es ha creat més de 900 telecentres a tot l'Estat

El Ministeri de Indústria, Turisme i Comerç, a través de l'entitat pública empresarial Red.es ha creat fins ara 902 telecentres en tot el territori de l'Estat. Aquesta iniciativa s'ha portat a terme per mitjà dels programes "Internet Rural" i "Telecentros". "Internet Rural" es va posar en marxa el març del 2003 i ha anat seguit per "Telecentros", que es desenvoluparà al llarg del període 2005-2008 i que compta amb un pressupost de 24 milions d'euros. El proper 11 de març finalitza la primera convocatòria per participar-hi.

Aragó, amb un total de 235, és la comunitat amb més telecentres instal·lats per Red.es, que té per objectiu promoure l'ús de les noves tecnologies en el medi rural i en poblacions urbanes desafavorides. A Catalunya no n'hi ha cap. Els telecentres de Red.es ofereixen accés gratuït a Internet de banda ampla, xarxa wi-fi, ordinadors i perifèrics d'ús públic.

Programa Telecentros
 

:::::::: RECURSOS [de la societat del coneixement] ::::::::

 • Els smartphones

Podríem traduir el nom smartphones per "telèfons intel·ligents o llestos" o "telèfons avançats". En realitat són aparells que reuneixen diversos mons: el de la telefonia, el dels PDA i l'accés a internet (especialment al correu electrònic). Els avantatges de reunir totes aquestes funcions en un sol aparell fan que els smartphones (el nom en català encara no consta al Termcat) es desenvolupin ràpidament. Físicament són, és clar, una mica més grans que els telèfons mòbils. Això permet, per exemple, una pantalla més gran i la inclusió d'un teclat, que facilita moltíssim la escriptura.

Els smartphones són considerats un aparells d'una gran utilitat pràctica i poden interessar molt als professionals que estan en contacte amb els telecentres, ja que solen incorporar també la possibilitat de connexions Wi-Fi, poden utilitzar programari ofimàtic, etc. L'únic problema és que evolucionen tan de pressa que tot just acaba de sortir un nou model que ja és una mica vell...

Hi ha molta informació a internet. Per exemple a:

- http://www.terra.es/tecnologia/articulo/html/tec12016.htm
- http://www.sologadgets.com/2005/02/mda_iv_el_smart.html
- http://www.vnunet.es/Actualidad/An%C3%A1lisis/Inform%C3%A1tica-_personal/Wireless/20050112021/5


:::::::: AGENDA ::::::::

 • 4º Congreso de Telecentros y Redes de Telecentros

Dies 24 i 25 de febrer a Saragossa. Organitzat per l'Instituto Tecnológico de Aragón. Amb la finalitat d'intercanviar experiències i coneixements, establir col·laboracions de treball i fomentar la creació de xarxes de cooperació que millorin l'operativitat dels telecentres. [+ info]

 • FesInternet 2005

Dies 22 de febrer a 6 de març. Activitats a tot Catalunya per promoure Internet. Conferència inauural de Manuel Castells. Organitzat per la STSI amb la col·laboració de nombroses institucions i entitats. [+ info]

 • I Jornada de Software Lliure del Baix Empordà

Dia 9 d'abril al Centre Cultural de la Mediterrània de Can Quintana de Torroella de Montgrí. Conferències, tallers, etc. sobre programari lliure. Assistència gratuïta prèvia inscripció. Organitzat per l'Ajuntament de Torroella de Montgrí i Inatica.com [+ info]

 • III Jornades sobre el català a les noves tecnologies

Del 14 al 16 d'abril a la Universitat Pompeu Fabra (Barcelona). Intercanvi d'experiències i opinions sobre la situació del català a les noves tecnologies. Organitzat per Softcatalà, l'Institut Joan Lluís Vives, la Universitat Pompeu Fabra, la Secretaria de Política Lingüística i la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació [+ info]

:::::::: ENLLAÇOS ::::::::

TELECENTRES

::::

::::