La Xarxa | Oficina Tècnica de Coordinació | Notícies | Recursos | Agenda | Enllaços | STSI - DURSI
s e t m a n a r i _ X T C 

Centres de Teletreball de la XTC

* STSI / DURSI

* Documents

:: núm. 109_ 14-20 febrer 2005 ::

 

:::::::: LA XARXA ::::::::

 • Presentació dels actes de FesInternet a la Ribera d'Ebre

Del 21 de febrer al 12 de març s'organitza una exposició, una gimcana i xerrades a tots els pobles de la comarca
La Ribera d'Ebre celebrarà diversos actes al voltant de la celebració de la FesInternet, festa per divulgar i difondre Internet com una gran xarxa de persones més enllà dels seus aspectes tecnològics, organitzada conjuntament amb la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació, la Xarxa de Telecentres de Catalunya i tots els municipis de la comarca, amb una seu del telecentre, que han volgut col·laborar amb la iniciativa.


El proper dilluns dia 21 de febrer es farà la presentació de totes les iniciatives que tindran lloc durant aquestes tres setmanes a la Ribera d'Ebre, entre les que destaquen una exposició anomenada "La informàtica també té història", la qual ensenyarà ordinadors, portàtils, programari i llibres de l'inici de la informàtica d'usuari recopilats pel Consell Comarcal. A més a més, es farà una xerrada a 11 dels 14 pobles de la comarca anomenada "Fills i joves internautes, com podem entendre'ls?", impartida per dos professors pedagogs d'institut secundari, que parlaran sobre l'ús d'Internet a l'aula i a casa, i donaran informació d'idees sobre l'educació en temes de noves tecnologies i Internet. La festa es clourà el 12 de març amb una gimcana anomenada Gimcana del Coneixement, adreçada a tots els usuaris del telecentre, en la qual es realitzaran diverses proves amb ordinador a través d'Internet amb premis per als guanyadors i per a tots els participants. Tothom qui vulgui participar-hi pot fer la inscripció a la seu comarcal del telecentre, al carrer de la Barca de Móra d'Ebre.

A més, s'aprofitarà la celebració dels diferents actes per donar a conèixer el projecte que el Telecentre de la Ribera d'Ebre impulsa, conjuntament amb l'empresa CREA Sistemes informàtics, amb seu a Flix, per a la creació d'un punt d'accés a Internet públic al Telecentre de la Ribera d'Ebre per a persones amb diferents discapacitats. Es tracta d'un projecte pioner a Catalunya i que es creu que farà obrir els ulls sobre la necessitat de tindre un o més ordinadors on les persones amb discapacitats puguin ser autònomes a l'hora de navegar per Internet, utilitzar eines ofimàtiques, etc. De moment, el projecte està en una fase de proves amb un parell d'usuaris amb discapacitats diverses que utilitzen el telecentre per veure com funcionen els diferents equipaments, tant de programari com de maquinari, que l'empresa CREA ha deixat al telecentre. S'aprofitarà l'acte de presentació per veure com un d'aquest usuaris fa servir les eines adaptades.

Telecentre de la Ribera d'Ebre

telecentre@riberaebre.org

 • El Telecentre de l'Alta Ribagorça uneix art i noves tecnologies

Sota el títol "TICnoCultura, Art i Natura" el Telecentre de l'Alta Ribagorça farà el divendres 18 de febrer a partir de les 5 de la tarda una sessió artística que unirà les TIC, l'art i la natura. Es tracta de pintar en directe (sempre que no hi hagi problemes tècnics, condicions meteorològiques molt desfavorables, etc.) l'església de Sant Climent de Taüll en representació del romànic de la vall de Boí, de gran interès cultural i patrimoni de la humanitat, i com a mostra d'art en viu, en un entorn natural i a través de les noves tecnologies. Si el temps o altres factors no ho permetessin, s'ajornarà l'activitat o es farà en un recinte tancat, però d'una manera semblant. L'artista pintarà en directe mentre se'l podrà observar a través d'Internet, i fins i tot se li podran fer comentaris o consultes en directe, que ell amablement contestarà. Els objectius són:

• Reunir la cultura, l'art i la natura amb les noves tecnologies.
• Mostrar informació directa de monuments històrics a través de la Xarxa.
• Donar a conèixer el procés creatiu de pintar, a temps real i a través de la Xarxa.
• Connectar amb tots els telecentres de Catalunya donant la possibilitat als interessats i usuaris de la XTC (així com qualsevol altre usuari de Internet) de poder presenciar aquesta mostra d'unió entre diferents conceptes utilitzant les potencialitats de les noves tecnologies.
• Captivar inquietuds en les persones que puguin donar pas a la creació de noves activitats vinculades al món de les TIC.
• Donar un empemte a l'artista i a l'activitat que ell realitza, com a usuari del telecentre(potencial i dels primers teletreballadors), i mostrar la possibilitat al reste de la població.
• Potenciar d'alguna mera o altre la idea del teletreball, portant les noves tecnologies a sectors ben distanciats d'aquestes.
Destinataris
• L'artista, que per a ell serà un punt de sortida esperem que molt important en la seva carrera artística.
• Tots els usuaris de la Xarxa (i no només la XTC sinó de Internet en general) que podran gaudir d'una mostra en directe i a la natura, d'art i cultura a través de la Xarxa.

Tots els que com ell observin una possible relació entre les noves tecnologies i l'activitat que normalment realitza. Servirà per demostrar-se que sí existeix aquesta possibilitat.
 
TICnoCultura, Art i Cultura
croca@ccar.ddl.net

 • TcBerga col.labora amb el FesInternet 2005

El Telecentre de Berga, TcBerga, organitza una sèrie d'activitats entre els dies 22 de febrer i 5 de març amb motiu del FesInternet 2005. Les activitats que es realitzaran són:

- Jornades de portes obertes: els dissabtes 26 de febrer i 5 de març, tothom està convidat a visitar el Telecentre i a gaudir gratuïtament de la connexió a internet i dels jocs.

- Concurs "Colin McRae": es realitzarà un campionat del joc de ral·li més famós, amb 2 volants i pedals per a jugar en xarxa i competir virtualment entre nosaltres.

- Navega per internet en català: instal·larem el programari lliure gratuit i en català FireFox per a navegar per Internet en català

TcBerga
tcberga@ajberga.es

 • Més cursos d'iniciació a la informàtica al Centre Telemàtic de la Conca de Barberà

Durant aquesta setmana s'han iniciat tres nous cursos d' iniciació a la informàtica de 20h. de durada a la seu de Montblanc del Centre Telemàtic de La Conca de Barberà. Els cursos estan dirigits a totes aquelles persones que volen assolir uns coneixements molt bàsics per tal d'iniciar-se en el món de la informàtica. Els cursos donaran cabuda a un total de 30 persones (10 per curs).

Centre Telemàtic de la Conca de Barberà
cccb@conca.altanet.org

 • Curs de disseny i animació 3D amb Blender al Telejet

De l'1 al 17 de març Telejet farà un curs de disseny i animació 3D amb programari lliure (Blender). El curs serà de 20 hores que es realitzaran els dimarts i els dijous de 20 a 22 hores. El curs té un preu de 72 € (57,60 € per als socis del telecentre). Les inscripcions són obertes fins al 25 de febrer (per telèfon al 972 27 52 42 o correu electrònic a telejet@ccgarrotxa.org).

D'altra banda, els telecentres de Girona, entre els quals Telejet, Telestany i Televall, han preparat un blog [http://telecentre-festa.blogspot.com] amb informació sobre les activitats que portaran a terme amb motiu de FesInternet 2005.

Telejet
telejet@ccgarrotxa.org

 

:::::::: OFICINA TÈCNICA DE COORDINACIÓ ::::::::

 • Conveni de col·laboració

El dia 15 de febrer va finalitzar el termini que teníeu tots els telecentres per presentar el pla de treball per al 2005. Aquest pla de treball havia de contemplar totes les obligacions mínimes que estableix la STSI per al conveni de col·laboració amb cadascun dels telecentres. Per aquest motiu, entre d'altres, durant aquests darrers dies hem estat en contacte permanent amb vosaltres per intentar resoldre tots els dubtes que han anat sorgint i ajudar-vos a contemplar totes les obligacions mínimes per a l'establiment del futur conveni amb STSI.

L'OTC farà en els propers dies una anàlisi i valoració dels plans de treball rebuts i ho trametrà tot plegat a la STSI. Us en mantindrem informats.

OTC

 • IV Congreso de Telecentros y Redes de Telecentros

Estem ultimant els últims detalls per l'assistència al IV Congresos de Telecentros y Redes de Telecentros que tindrà lloc els propers dies 24 i 25 de febrer a l'Instituto Tecnológico de Aragón (Saragossa). En aquest sentit, hem demanat a tots els telecentres que ens feu arribar, en cas de disposar-ne, de material gràfic dels vostres telecentres, activitats que hi porteu a terme... Tots aquells que encara no hàgiu pogut enviar-nos res, encara hi sou a temps. La nostra adreça és: Consell Comarcal del Bages - OTC - Muralla Sant Domènec, 24 - 08240 Manresa.

OTC
 

:::::::: NOTÍCIES ::::::::

 • Solà demana la complicitat de tots els sectors per situar el país entre els referents europeus en Societat del Coneixement
   

Dimarts dia 14 de febrer el conseller del DURSI, Carles Solà, va assistir a l'acte de presentació del llibre "La Societat de la Informació a Espanya 2004" elaborat per Telefònica. En el seu discurs ha reclamat l'esforç conjunt dels sectors públic i privat "per situar Catalunya entre els cinc països europeus més avançats en l'àmbit de la Societat del Coneixement", ha remarcat "la importància de les universitats com a centre neuràlgic de la generació de coneixement del país i la de la recerca com a factor clau del desenvolupament econòmic" i també ha reiterat la voluntat del Govern de destinar el 2,1% del PIB català a recerca l'any 2008 mitjançant el Pla de Recerca i Innovació (PRI) aprovat el passat mes de gener.

Ha avançat que en les properes setmanes es presentarà el model català de Telecomunicacions que ha elaborat el DURSI i ha parlat del model de Telecomunicacions que proposa "per aconseguir que qualsevol ciutadà, empresa o administració del país pugui accedir en igualtat de condicions, tant econòmiques com de qualitat de servei i a un preu raonable, a qualsevol servei de telecomunicacions i que ho pugui fer en català".

Us aconsellem que accediu a la notícia per tal de llegir-la sencera.

Notícia
 

:::::::: RECURSOS [de la societat del coneixement] ::::::::

 • Eliminar espies de l'ordinador

Tal com tothom sap, els problemes de seguretat són cada vegada més importants en els ordinadors que utilitzen habitualment internet i el correu electrònic. Ja sabem que la principal amenaça són els virus, que poden perjudicar greument els nostres equips i que requereixen eines específiques –els antivirus- per evitar-los. Però hi ha altres elements indesitjables, com són els programes espia. Aquests programes, anomenats spyware, no ens perjudiquen directament, però envien informació sobre el nostre sistema o sobre els nostres hàbits de navegació a terceres persones, sense cap permís. I molts usuaris d'informàtica i d'internet se'n voldrien protegir.

De fet podem descarregar fàcilment programaris que ens alliberaran d'aquest espies indesitjables. En repertoris com Softonic o en pàgines com les que anotem més avall podrem trobar programes, amb els comentaris corresponents, que ens poden servir per netejar el nostre ordinador i defensar-ne la privacitat:

- http://alerta-antivirus.red.es/utiles/ver.php?tema=U&articulo=10&pagina=0
- http://www.seguridadenlared.org/es/index13esp.html
- http://www.vsantivirus.com/mm-antispywares.htm


:::::::: AGENDA ::::::::

 • 4º Congreso de Telecentros y Redes de Telecentros

Dies 24 i 25 de febrer a Saragossa. Organitzat per l'Instituto Tecnológico de Aragón. Amb la finalitat d'intercanviar experiències i coneixements, establir col·laboracions de treball i fomentar la creació de xarxes de cooperació que millorin l'operativitat dels telecentres. [+ info]

 • FesInternet 2005

Dies 22 de febrer a 6 de març. Activitats a tot Catalunya per promoure Internet. Conferència inauural de Manuel Castells. Organitzat per la STSI amb la col·laboració de nombroses institucions i entitats. [+ info]

 • III Jornades sobre el català a les noves tecnologies

Del 14 al 16 d'abril a la Universitat Pompeu Fabra (Barcelona). Intercanvi d'experiències i opinions sobre la situació del català a les noves tecnologies. Organitzat per Softcatalà, l'Institut Joan Lluís Vives, la Universitat Pompeu Fabra, la Secretaria de Política Lingüística i la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació [+ info]

:::::::: ENLLAÇOS ::::::::

TELECENTRES

::::

::::