La Xarxa | Oficina Tècnica de Coordinació | Notícies | Recursos | Agenda | Enllaços | STSI - DURSI
s e t m a n a r i _ X T C 

Centres de Teletreball de la XTC

* STSI / DURSI

* Documents

:: núm. 108_ 07 al 13 de febrer 2005 ::

 

:::::::: LA XARXA ::::::::

 • Convocatòria inscripcions al curs d’edició de bitàcoles per a dinamitzadors de telecentres

Nou curs en línia obert a dinamitzadors i usuaris de punts Òmnia i Telecentres. A partir del dia 1 de març els dinamitzadors de telecentres es poden inscriure al curs en línia d’edició de bitàcoles, i així poder oferir més endavant el mateix curs als seus alumnes.

Els dinamitzadors dels telecentres estan convidats a participar com a alumnes en el curs en línia de edició de bitàcoles utilitzant la web: www.lamevaweb.info

Podeu realitzar la vostra inscripció a: www.pradesmontsant.info/cursonline
I rebreu un correu electrònic amb les dades per seguir el curs.

Si ja en sabeu o ja heu fet el curs i us interessaria utilitzar-lo amb els vostres alumnes també en podeu ser tutors.

Posteriorment si així ho desitgen podreu sol·licitar un aula virtual des de la qual fer de tutors dels seus propis usuaris i oferir el curs. Per esdevenir tutor del curs d’edició de bitàcoles cal posar-se en contacte amb el dinamitzador del Telecentre de Prades Montsant: Isaac Mas. A través de la seva web www.pradesmontsant.info o bé del seu e-mail: tc.pm@tinet.org 

Aquest curs està organitzat per els dinamitzadors dels telecentres de Prades Montsant (Ajuntaments de Cornudella de Montsant, Prades, Ulldemolins i Vilaplana), i del Consell Comarcal del Baix Camp a Reus i Riudoms.

 • El Telecentre del Pallars Sobirà organitza una activitat molt interessant

El Telecentre del Pallars Sobirà oranitza una activitat basada en una navegació per internet intergeneracional amb la intenció d'aconseguir parelles de persones amb una diferència d'edat bastant àmplia per navegar i xatejar junts una estoneta. Els objectius són:

- Fer passar una bona estona a grans i petits
- Fomentar les relacions personals
- Introduir a la gent gran a la Societat de la Informació
- Potenciar l'autoestima dels petits
- Donar a conèixer el Telecentre

Cal omplir la butlleta de l'activitat, adjuntar-hi la foto i la frase, tal com expliquen les bases de l'activitat i fer-ho arribar al Telecentre, a mà o per correu electrònic, el dia 17 de febrer com a màxim. Totes les butlletes que arribin en aquest termini, entraran en un sorteig d'un mp3 pel petit i un abonament de 12 hores pel Telecentre per a la persona gran. El dia 18 de febrer es farà el sorteig, i es penjaran a la web les fotos i les frases que hagin arribat.

Des del Telecentre del Pallars Sobirà i l'OTC us animem a participar-hi!

Telecentre del Pallars Sobirà
telecentre@pallarssobira.ddl.net

 • Gran èxit en l'organització del curs de Linux al Centre Telemàtic de la Conca de Barberà

Com anunciàvem fa uns dies, el Centre Telemàtic de la Conca de Barberà, ha organitzat un curs de Linux de 12h. L’èxit ha estat espectacular, les 10 places que oferia han quedat cobertes en menys de 4 dies. Aprofitant aquest èxit, en breu s’organitzarà un altre curs per tal de donar cabuda a la forta demanda.
 

Centre Telemàtic de la Conca de Barberà
cccb@conca.altanet.org

 • Nou curs a Fundació Aplicació de Callús: Memòria viva

El 10 de febrer a les 6 de la tarda, a la Sala d'actes de l'Ajuntament de Callús, es va presentar el projecte "Memòria viva", que va presidir l'alcalde de Callús, David Aaron López, i el diputat president de l'Àrea d'Educació de la Diputació de Barcelona, Àngel Merino. Aquest projecte està pensat perquè la gent gran ajudi a recuperar la memòria històrica del poble i aprenguin a utilitzar les noves tecnologies per deixar plasmada aquesta història.

Col·laboren amb la Fundació Aplicació l'Ajuntament de Callús, la Diputació de Barcelona i el Departament de Recerca del DURSI. El curs començarà el 3 de març i durarà fins el 9 de juny amb dues sessions d'hora i mitja a la setmana (dilluns i dijous de 18 a 19.30 hores).

Fundació Aplicació
fundacio@callusdigital.org

 • Nou curs per a immigrants a la Pobla de Segur

El telecentre de la Pobla de Segur conjuntament amb els Serveis Socials de l'Ajuntament està realitzant un nou curs referent a immigrants i ho vol compartir amb vosaltres per si us pot servir.

L'Ajuntament conjuntament amb el Consell Comarcal del Pallars Jussà organitza un curs de català per a immigrants nouvinguts. A partir del mes d'abril es farà un segon curs per als immigrants que ja tenen uns mínims coneixements de català. Com que des del telecentre tenien previst programar un curs d'iniciació a la informàtica dirigit a immigrants, el que faran és programar-lo conjuntament amb el curs de català de forma que primer faran una hora d'informàtica al telecentre i després continuaran amb el català a una sala annexa. Oferiran un "pack" d'informàtica i català.

Esperem que la idea funcioni!

Pobl@ pirineu-e-centre

pirineu-e-centre@pobladesegur.org
 

:::::::: OFICINA TÈCNICA DE COORDINACIÓ ::::::::

 • Nou model d'estadístiques d'ús per al 2005

Com ja sabeu, a partir d'ara necessitem que les dades estadístiques dels telecentres facin la distinció de gènere. Recollint els suggeriments i la col·laboració dels telecentres de Berga i Prades-Montsant hem elaborat una versió molt més afinada del model en Excel d'estadístiques d'ús. Us demanem que a partir d'ara feu servir aquesta versió que us podeu descarregar des d'aquest enllaç.

Nou model
OTC

 • Fira de la Candelera a Molins de Rei

En el marc de la Fira de la Candelera de Molins de Rei va tenir lloc l’anomenada “Ciberfira”, un espai en què la Secretaria de Telecomunicacions va instal.lar un conjunt d’ordinadors amb programari lliure i on van tenir lloc una colla d’actes de divulgació de les TIC. Tal com es va fer saber a tots els telecentres, hi havia la possibilitat de participar-hi, com a una de les activitats col.lectives de la xarxa, i així ho van fer el telecentre del Solsonès, del Pont de Suert, de Santa Bàrbara i Telestany. La Ciberfira és una bona idea que algun telecentre ja ha comentat que vol tenir en compte per a quan es celebrin fires a nivell local, a la vista de la concurrència que va aconseguir a Molins de Rei, tot i que el fred i la pluja no hi van faltar. En diversos moments van assistir a la Ciberfira el Secretari de Telecomunicacions Sr. Oriol Ferran, el Cap del Servei de la Societat del Coneixement, Sr. Ramon Barlam i Josep Camprubí de l'OTC.

:::::::: NOTÍCIES ::::::::

 • La STSI destinarà 14 milions d'euros a combatre la fractura digital

La STSI va anunciar el passat dia 4 de febrer que destinarà 13,9 milions d'euros al Pla d'Alfabetització i Formació Digitals. El pla contempla prop de cinquanta actuacions fins al 2007 amb l'objectiu de garantir la cohesió digital de tots els ciutadans de Catalunya, prioritzant aquells que per motius socioeconòmics poden patir la fractura digital.

El PAiFD preveu la següent distribució de partides:

 
- Formació

6,7 M€

- Programari lliure 2,6 M€
- Dinamització 1,3 M€
- Continguts 2,6 M€
- Innovació 0,9 M€

L'actuació de més gruix, i una de les protagonistes del PAiFD, ha estat l'adjudicació d'un milió d'euros en ajuts a 153 projectes de formació en TIC per aquest 2005 que es repetirà en successives convocatòries. Concretament 93 projectes són d'ens locals i 60 d'entitats sense ànim de lucre.

Notícia
Llistat i pressupost iniciatives incloses PAIFD  
 

:::::::: RECURSOS [de la societat del coneixement] ::::::::

 • Projectors de vídeo

Uns aparells que estan aconseguint una ràpida difusió són els projectors de vídeo, associats per una banda a usos lúdics com la fotografia o el vídeo digitals però també, i cada cop més, a activitats absolutament professionals com les presentacions de productes i serveis.

Els projectors s’han fet cada vegada més potents, més petits i més lleugers. I, sobretot, més barats. Fa pocs anys que no era fàcil de trobar un vídeo projector que baixés dels 6000 €. Ara fins i tot se’n poden trobar per menys de 1000 i d’una qualitat prou acceptable. Però el preu no ho és tot. Com a referència, un vídeoprojector ha de tenir també una bona lluminositat (almenys 1500 lúmens), un bon nivell de contrast (per exemple 2000:1) i una resolució efectiva com més alta millor (almenys 1024x768) Generalment, els millors resultats s’obtenen amb els projectors que utilitzen la tecnologia LPD.


:::::::: AGENDA ::::::::

 • 4º Congreso de Telecentros y Redes de Telecentros

Dies 24 i 25 de febrer a Saragossa. Organitzat per l'Instituto Tecnológico de Aragón. Amb la finalitat d'intercanviar experiències i coneixements, establir col·laboracions de treball i fomentar la creació de xarxes de cooperació que millorin l'operativitat dels telecentres. [+ info]

 • III Jornades sobre el català a les noves tecnologies

Del 14 al 16 d'abril a la Universitat Pompeu Fabra (Barcelona). Intercanvi d'experiències i opinions sobre la situació del català a les noves tecnologies. Organitzat per Softcatalà, l'Institut Joan Lluís Vives, la Universitat Pompeu Fabra, la Secretaria de Política Lingüística i la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació [+ info]

:::::::: ENLLAÇOS ::::::::

 • Teletreball.com [ www.teletreball.com ] Informació, formació i borsa de teletreball

 • Manresa en xarxa [ www.ajmanresa.org/si/feb-jun05.pdf ] Pla de formació en TIC de l'Ajuntament de Manresa

 • Centre de teletrebal de les Preses [www.lespreses.org/empreses/centretele/index.htm] Centre de teletreball d'aquest municipi de la Garrotxa

TELECENTRES

::::

::::