La Xarxa | Oficina Tècnica de Coordinació | Notícies | Recursos | Agenda | Enllaços | STSI - DURSI
s e t m a n a r i _ X T C 

Centres de Teletreball de la XTC

* STSI / DURSI

* Documents

:: núm. 107_ 31 gener-06 febrer 2005 ::

 

:::::::: LA XARXA ::::::::

 • Televall convoca els premis Inspira't d'innovació tecnològica

 

La Fundació Televall juntament amb el Ministeri de Comerç, Indústria i Turisme, la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació, la Diputació de Girona i l'Ajuntament de Ribes de Freser convoca els premis Inspira't d'innovació tecnològica.Els objectius d'aquests premis són:

- Desenvolupar el sector econòmic de noves tecnologies en l'àmbit de la Vall de Ribes.
-
Fomentar i incentivar la integració d'empreses tecnològiques en una zona en declivi industrial.
- Integrar les noves tecnologies als negocis tradicionals i a les entitats públiques de la zona.
- Reequilibrar el territori amb els incentius a professionals TIC per a la seva instal·lació a la Vall de Ribes i comarca.

Els premis consten de 3 modalitats amb diferents premis:

Modalitat 1: Premis per al desenvolupament dels millors plans de negoci d'empreses per a nous productes en el sector de la creació de continguts innovadors basats en TIC de nova creació a la Vall de Ribes. Està adreçat a estudiants emprenedors, spin-offs i emprenedors nacionals i internacionals i consta de 4 premis dotats cadascun de 30.000, 20.000, 10.000 i 5.000 Euros.

Modalitat 2: Premi per al desenvolupament de la millor idea d'innovació tecnològica en el camp de la creació de continguts que integrin de les noves tecnologies en els processos productius d'empreses de la Comarca del Ripollès. Està adreçat a empreses, autònoms o emprenedores ubicats a la comarca del Ripollès i consta d'un premi de 20.000 €.

Modalitat 3: Premi per al desenvolupament a la millor idea dels projectes d'innovació tecnològica en el camp de la creació de continguts que integrin de les noves tecnologies als processos d'actuacions d'entitats públiques del Ripollès. Està adreçat a entitats jurídiques sense ànim de lucre i consta d'un premi de 20.000 €.

El termini de presentació de tota la documentació necessària per a participar en els premis serà del 10 de gener al 20 de març de 2005.

Televall
vine@televall.com

 • Nous cursos al Telecentre de la Terra Alta

A partir del Febrer comencen els nous cursos autoformatius al telecentre de Gandesa, La Fatarella i Prat de comte:

- Processador de textos: Open Office Writer
- Full de càlcul: Open Office Calc
- Crear presentacions: Open Office Impress
- Disseny gràfic: Open Office Draw
- Gestor de base de dades: Microsoft Access
- Disseny web: Macromèdia DreamWeaver.

Les persones interesades poden realitzar la inscripció als telecentres de Gandesa i La Fatarella o a la mateixa web de formació del Consell Comarcal.

Telecentre de la Terra Alta
telecentre@terra-alta.altanet.org

 • Curs bàsic d'introducció al Linux al CTC de Montblanc

El Centre Telemàtic de la Conca de Barberà ha programat un curs bàsic d'introducció al Linux (Fedora Core 3) que tindrà lloc els dissabtes 19 i 26 de febrer i 5 de març de 10 a 14 hores al Centre Telemàtic de la Conca de Barberà (Montblanc).

El temari inclou: engegada de l'ordinador, entorn de treball Gnome, accés a dispositius (treball amb CD-Rom, DVD, pen drive i disquets, gravació de CD), suite ofimàtica Open Office, treball a Internet (navegador i correu electrònic), treball en xarxa (impressores compartides i accés al servidor de fitxers).

El període d'inscripcions és del 2 al 9 de febrer al CTC (977 86 26 72 - ctc@conca.altanet.org). El professor és David Losada, tècnic de suport a la docència informatitzada de l’ETSEQ de la Universitat Rovira i Virgili. Els participants que hagin assistit un 50% de les classes rebran un certificat
d’assistència al curs.

Tríptic del curs [pdf]
Centre Telemàtic de la Conca de Barberà
ctc@conca.altanet.org

 • Activitats vives per als usuaris del telecentre de la Fatarella

El Telecentre de la Fatarella té previstes a partir del 2005 una sèrie d’activitats per als seus usuaris, amb les quals es pretén ampliar el funcionament i les tasques que normalment s’hi porten a terme. D’aquesta manera, els usuaris gaudiran d’unes activitats totalment diferents de les que estan acostumats a fer al Telecentre. Una altra finalitat és la d’aproximar un nombre més elevat de persones fins al telecentre. Fins al moment s’han realitzat dues activitats i han sigut tot un èxit.

Aquest Nadal es va celebrar un taller de contes nadalencs, on els infants del poble de 9 a 13 anys van poder redactar els seus propis contes de Nadal, amb l’ús dels equipaments informàtics del telecentre. Un cop elaborats, hi van haver uns quants jocs i activitats d’internet molt divertides. Posteriorment els contes s’han exposats per a que la gent que ho desitja, pugui llegir-los.

El dia 19 de gener es va fer un passi de les diapositives de la 12a Trobada Pagesa de Sant Galderic, festa que es va celebrar a la Fatarella el 31 d’octubre del 2004. A l’acte hi van assistir 14 persones de diferents entitats i associacions que van participar en la festa, les quals van veure les diapositives a través del video-projector del centre. A més a més, com que aquestes persones no havien estat mai al Telecentre, van poder conèixer les seves instal·lacions.

Amb aquestes activitats es pretén apropar el telecentre a la vida quotidiana dels habitants del poble convertint-lo en un recurs viu, duent a terme activitats relacionades amb la vida social, cultural i tradicional del municipi, i d’aquesta manera ampliar també els usuaris, arribant a més col·lectius de la població.

telecentrelafatarella@terra-alta.altanet.org  

 • Ampli reportatge del telecentre de Sant Bartomeu del Grau a l'informatiu digital "Localret"

L'informatiu digital "Localret" en el núm. 32 publica una àmplia descripció del telecentre de Sant Bartomeu del Grau. S'hi informa sobre el seu entorn, sobre la decisió que es va prendre l'any 2000 de crear el telecentre i de les circumstàncies socio-laborals del municipi. S'esmenten les actuacions i l'equipament del telecentre, el seu suport al programari lliure, així com les experiències que s'ha portat a terme de democràcia electrònica. Podeu accedir a aquesta informació a:

Informatiu Localret núm. 32
 

:::::::: OFICINA TÈCNICA DE COORDINACIÓ ::::::::

 • Estadístiques d'ús de desembre del 2004

Aquest és el resum de dades després d'haver recollit i sumat les estadístiques d'ús dels telecentres corresponents al  mes de desembre:

Respecte del mes anterior hi ha un descens molt important de nous usuaris (-171), els usuaris totals s'han incrementat en 564 i  els usos i les hores d'utilització del telecetre s'han mantingut més o menys. El canvi espectacular el trobem en l'emissió de carnets que ha descendit en 39. Així podem finalitzar l'any confirmant la devallada en emissió de carnets dels últims mesos de l'any.
 

Mes Desembre
Nombre de nous usuaris registrats durant aquest mes 299
Nombre total d'usuaris 5.351
Nombre total de nous carnets emesos aquest mes 31
D a d e s   a c u m u l a d e s Usos Hores
13.434 10.463

Pel que fa a la distinció d'usos, aquest és el quadre corresponent al mes de desembre. Com es pot apreciar, el teletreball representa encara un percentatge reduït de l'activitat dels telecentres: un 6% dels usuaris. Es manté el descens de la utilització de les instal·lacions del telecentre que fan els teletreballadors que representa el 6% (5.75% al novembre) respecte a l'activitat total, al costat del 13.02% del mes d'octubre.
 

Dades acumulades Usuaris Usos Hores
Connectivitat 2.958 7.136 4.667
Escolars o universitaris 269 806 761
Teletreball i activitats econòmiques 228 661 607
Formació 532 2.276 1.452
TOTAL 3.987 10.879 7.487

Amb totes les dades del 2004 els números són:

 • 5.478 usuaris nous

 • 62.654 usuaris totals

 • 950 carnets emesos

 • 159.640 usos

 • 129.338 hores

Tipus d'usos dels telecentres
Nous usuaris, carnets, total usuaris, usos i hores

:::::::: NOTÍCIES ::::::::

 • Missatge del secretari de Telecomunicacions, Oriol Ferran

Benvolguts/udes

Em plau presentar-vos l'edició d'enguany de la Festa d'Internet, que tindrà lloc entre el 22 de febrer i el 6 de març de 2005.

Aquesta festa, promocionada des dels seus inicis per Vilaweb, es va celebrar per primera vegada l’any 1996, amb la intenció que els internautes en fossin els principals protagonistes.

Aquesta vegada, sota el lideratge de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació del Departament d'Universitats, Recerca, i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya, la festa es proposa com una activitat totalment oberta a la societat, amb la participació dels internautes i experts, de totes aquelles entitats que es desenvolupen d’una forma directament relacionada amb la Xarxa i dels ciutadans i ciutadanes que d’alguna manera també viuen Internet.

La Festa serà de tothom i per a tothom. Per això, durant aquests dies se celebraran activitats informatives, de conscienciació, lúdiques i formatives que s’implicaran en tots els àmbits (ciutadà, educatiu, de l’empresa, de l’oci i del lleure, empresarial i professional, acadèmic, etc.).

Proposo que tots vosaltres també en sigueu els protagonistes. Voldríem que el programa de la Festa fos un recull de les vostres activitats perquè durant aquests dies Internet despertarà un gran interès i participació i us convidem a aprofitar-ho:

- ja sigui duent a terme accions especials programades expressament per a la celebració

- concentrant les que ja teniu planificades durant aquesta setmana

- sent punts d’informació i divulgació de la Festa

- o bé simplement vestint-vos de gal·la en el vostre dia

Esperem que la proposta us resulti interessant i que plegats siguem capaços de compartir els diferents significats que té Internet, perquè tots nosaltres hi tenim molt a fer i a dir i hem de posar-ho en comú per fer que cada vegada la fem més nostra.

I per començar, podeu fer-nos arribar les vostres idees i comentaris a través del web de la Festa (http://www.fesinternet.net) o del correu info@fesinternet.net

Cordialment,


Oriol Ferran i Riera

4 de febrer de 2005

Presentació de FesInternet 2005
 

:::::::: RECURSOS [de la societat del coneixement] ::::::::

 • Recursos lingüístics (2)

La setmana passada vam presentar alguns recursos lingüístics generals de gran utilitat. Aquesta setmana us presentem un conjunt de recursos lingüístics especialitzats. Es tracta de diccionaris on trobareu la terminologia específica de l'àmbit de la informàtica i les telecomunicacions que pugueu necessitar:

- Cercaterm (Termcat) www.termcat.net/cercaterm: un servei de consultes terminològiques en línia, on trobareu resposta a qualsevol dubte lingüístic relacionat amb nombrosos àmbits tècnics i científics especialitzats

- Neoloteca (Termcat) www.termcat.net/neoloteca: hi trobareu els termes normalitzats pel Consell Supervisor del Termcat

- UBTerm (UB) www.ub.es/slc/ubterm: hi trobareu els termes de tots els vocabularis i diccionaris elaborats i publicats pel Servei de Llengua Catalana de la Universitat de Barcelona.

- Cercamots (UPC) www2.upc.es/cercamots: hi trobareu els termes dels vocabularis bàsics elaborats pels serveis lingüístics de la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat Politècnica de Catalunya


:::::::: AGENDA ::::::::

 • II Jornada sobre seguretat a la xarxa

Dia 3 de febrer a l'Auditori de Barcelona Activa (Barcelona). Ponències sobre seguretat i una tertúlia oberta a les intervencions de tots els assistents. Cocktail/networking i sopar amb el conseller Carles Solà. Organitzat per Tertúlia Digital [+ info]

 • 154a Fira de la Candelera de Molins de Rei

Del 4 al 6 de febrer tindrà lloc la 154a Fira de la Candelera de Molins de Rei. El divendres 4 a les 8 del vespre inauguració de la CiberFira i presentació de la campanya FesInternet a càrrec d'Oriol Ferran.  [+ info]

 • I Jornada Programari Lliure a la Universitat de Barcelona

Dia 10 de febrer a la Facultat de Matemàtiques de la UB (Gran Via de les Corts Catalanes, 585). Una iniciativa d'un grup d'alumnes d'Enginyeria Tècnica d'Informàtica de Sistemes de la UB.  [+ info]

 • FesInternet 2005

Del 22 de febrer al 6 de març a tot Catalunya. Un conjunt d'activitats informatives, lúdiques, formatives, etc. adreçades a tota la societat. Enguany impulsada per la STSI.  [+ info]

 • 4º Congreso de Telecentros y Redes de Telecentros

Dies 24 i 25 de febrer a Saragossa. Organitzat per l'Instituto Tecnológico de Aragón. Amb la finalitat d'intercanviar experiències i coneixements, establir col·laboracions de treball i fomentar la creació de xarxes de cooperació que millorin l'operativitat dels telecentres. [+ info]

 • III Jornades sobre el català a les noves tecnologies

Del 14 al 16 d'abril a la Universitat Pompeu Fabra (Barcelona). Intercanvi d'experiències i opinions sobre la situació del català a les noves tecnologies. Organitzat per Softcatalà, l'Institut Joan Lluís Vives, la Universitat Pompeu Fabra, la Secretaria de Política Lingüística i la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació [+ info]

:::::::: ENLLAÇOS ::::::::

 • Zevillage [ www.zevillage.net ] Un "televillage" que s'està organitzant a la regió francesa de la Normandia, que acollirà un centenar de teletreballadors autònoms en un projecte original que caldrà seguir

 • IRC-Catalunya [ www.irc-catalunya.tv ] La primera televisió catalana que emet exclusivament per Internet amb la interacció del xat, sales de veu i ràdio en directe

 • Telework Arizona [ www.teleworkarizona.com ] Pàgina de promoció del teletreball entre els treballadors de l'administració de l'estat nord-americà d'Arizona

TELECENTRES

::::

::::