La Xarxa | Oficina Tècnica de Coordinació | Notícies | Recursos | Agenda | Enllaços | STSI - DURSI
s e t m a n a r i _ X T C 

Centres de Teletreball de la XTC

* STSI / DURSI

* Documents

:: núm. 105_ 17-23 gener 2005 ::

 

:::::::: LA XARXA ::::::::

 • Cursos actius al TcBerga

Cursos amb inscripció oberta:
- Adobe Photoshop CS, nivell d'iniciació: els dimarts i dijous del 29 de març al 14 d'abril, de 20:00 a 22:00 (12 hores) 
- Ofimàtica (Certificat per Cambra de Comerç): els dilluns i dimecres del 28 de febrer al 16 de març de 15:00 a 18:00 (20 hores) 
- Autocad (Certificat per Cambra de Comerç): els dimarts durant el gener i febrer de les 17:00 a les 20:00 (20 hores)

Curs amb inscripció tancada:
- Ofimàtica per a treballadors en actiu (curs gratuit): dimarts, dimecres, dijous i divendres durant els mesos de gener, febrer i març, de 20:00 a 22:30 (137 hores)

Cursos anuals:
-Adobe Photoshop CS: curs escolar 2004/05 (un dilluns cada 2 setmanes)
Grup 1: Dilluns de 18:00 a 20:00
Grup 2: Dilluns de 20:00 a 22:00

Inscripcions a la web del telecentre.

TcBerga
tcberga@ajberga.es

 • El Telecentre de Sant Bartomeu del Grau iniciarà majors de 65 anys en la informàtica

El proper divendres 4 de febrer, comença un curs d'iniciació a la informàtica per a majors de 65 anys. El curs és gratuït i està organitzat pel Consorci per a la Promoció dels Municipis del Lluçanès i el Telecentre SBG. Es farà a la biblioteca de Sant Bartomeu tots els divendres entre les 11 i les 12'30h. La inscripció es pot fer a l'ajuntament o al telecentre abans del 28 de gener; les places són limitades.

D'altra banda, el telecentre ha rebut un ajut de 8.500€ per a l'execució de diferents cursos d'informàtica, a diferents nivells. Aquest ajut respon a la sol·licitud d'ajuts per a la formació en Tecnologies de la Informació i la Comunicació, convocada el passat setembre pel DURSI. Properament s'obriran a la inscripció alguns dels cursos programats.

Telecentre SBG
laura@telecentresbg.net

 • Novetats al Telecentre del Pallars Sobirà

El Telecentre del Pallars Sobirà oferirà properament un curs de programari lliure subvencionat que es dirà "Open Office i Pallars Sobirà, tot en un". Serà un curs sobre aquest programari, els exercicis del qual estaran relacionats molt directament amb la comarca. D'aquesta manera s'aconseguirà que els alumnes coneguin més la comarca, la llengua i tot el que els envolta. Aquest curs s'impartirà en tres llocs de la comarca de forma presencial, però també es podrà seguir de forma semi-presencial pel que caldrà passar pel Telecentre els dies que hi hagi tutoria, o bé, de forma no presencial, utilitzant el moodle. 

D'altra banda, el telecentre ha sabut que ha arribat la banda ampla al Pallars Sobirà, i que properament es convocarà els ajuntaments per explicar-los com està el tema. 

Una altra novetat és que l'Ajuntament de Sort ha incorporat una secció a la web dedicada als comerços i empreses del municipi amb un buscador per diversos camps. El telecentre donarà suport als comerços i empreses del municipi que vulguin de forma gratuïta en el cas que vulguin incorporar alguna foto o logo a la web tot i que només caldrà enviar-ho per correu electrònic a l'Ajuntament.

Telecentre del Pallars Sobirà
telecentre@pallarssobira.ddl.net

 • El Telecentre de la Ribera d'Ebre fa balanç del 2004

El Telecentre de la Ribera d'Ebre ha fet balanç del servei durant l'any 2004. En aquest període, cal destacar l'augment d'un 18%, respecte el 2003, de les hores de connexió dels usuaris que realitzen diferents tasques com ara formació, comunicació a través d'Internet, cerca d'informació, etc. A més, també s'han augmentat el nombre d'usos en un 17%. També s'ha notat un increment molt considerable en usuaris nous, ja que han estat 620 les noves persones que van utilitzat el telecentre per primer cop l'any passat, d'un total de més de 5000 que han visitat el servei.

Cal destacar la gran tasca que el telecentre està fent oferint els seus serveis a professionals de diferents sectors perquè puguin realitzar tasques de la seua feina. L'any 2004 hi van haver 23 nous usuaris professionals d'un total de 41, dels quals 6 van gaudir de l'ajut de gratuïtat del servei pel fet d'utilitzar freqüentment els diferents serveis, com ara l'ordinador MAC, el plòter, l'escàner A3 o la connexió a Internet.

Un altre aspecte que el telecentre està gestionant, conjuntament amb els municipis de la comarca, és l'obertura de les diferents extensions del telecentre a cada població. Aquest projecte és únic a tot Catalunya en la gestió conjunta de diferents tipus de telecentres que hi ha en un territori concret. Es tracta de gestionar i compartir recursos per minimitzar els costos i donar un servei més global i més adient a l'usuari, compartint experiències, formació i servei de manteniment informàtic.

Telecentre de la Ribera d'Ebre 
telecentre@riberaebre.org

 • Augmenta el nombre d'usuaris del Centre Telemàtic de la Conca de Barberà

Aquests dies s'han acabat de recopilar i d'elaborar les dades de gestió del Centre Telemàtic de la Conca de Barberà corresponents a l'any 2004. La conclusió més evident és que el telecentre de Montblanc segueix creixent. Així, a tall d'exemple, al llarg de l'any 2004 al CTC hi van acudir 750 usuaris diferents que el van utilitzar en 2.904 ocasions. L'any anterior el telecentre havia tingut un volum de 736 usuaris i un nombre d'usos de 3.454 (el fet que el nombre d'usos hagi estat menor s'explica per l'augment del nombre d'hores que el 2004 els equips s'han dedicat a formació en detriment de l'accés a Internet). Aquest creixement experimentat respecte a l'any 2003 també s'ha donat en el vessant de la formació. L'any 2004 han realitzat algun curs al telecentre un total de 378 persones i s'han impartit 5.300 hores de formació bàsica en informàtica i TIC agrupades en 49 cursos. A banda, el telecentre també ha atès 54 consultes de la UOC. A fi de poder atendre les demandes dels usuaris, el telecentre de Montblanc ha incorporat 3 nous ordinadors destinats a l'accés a Internet i s'ha ampliat l'horari d'obertura al públic als divendres a la tarda i dissabtes al matí. Per altra part, s'ha contractat també una dinamitzadora que cuidarà de la gestió directa del tecentre.

En un altre ordre de coses, s'han acabat les obres d'instal·lació del nou telecentre de l'Espluga de Francolí. L'obertura d'aquest telecentre s'emmarca en el projecte de la xarxa de comarcal de telecentres que conformen el Centre Telemàtic de la Conca de Barberà i és el segon, després del de Montblanc. Amb motiu de la propera Fira de l'Espluga (22 i 23 de gener), els ciutadans de la comarca podran ja visitar aquest espai i conèixer de primera mà els recursos que oferirà. El telecentre de l'Espluga de Francolí és ubicat en un edifici emblemàtic de la vila com és l'Antic Hospital.

Centre Telemàtic de la Conca de Barberà 
cccb@conca.altanet.org
 

:::::::: OFICINA TÈCNICA DE COORDINACIÓ ::::::::

 • Últims retocs a la borsa de teletreball i posada en marxa

Dimarts 18 de gener es va fer a Sant Bartomeu del Grau una reunió en què van participar Josep Camprubí i David Sanz de l'OTC, Laura Megías del Telecentre de Sant Bartomeu del Grau i Pep Turró programador de la borsa de teletreball

Es van acabar de concretar les funcions de cadascú en la gestió de la borsa, es van modificar alguns aspectes de la web d'acord amb els suggeriments fets pels membres de la comissió de la borsa i es va decidir posar-la en marxa en període de proves.

En aquests moments, tot i que encara s'hauran de fer alguns ajustos, podem considerar que està operativa, de manera que els dinamitzadors ja podeu entrar les demandes de teletreball que no pugueu cobrir localment, així com les notícies que vulgueu divulgar a través de la web. Tingueu en compte que, com tot, necessitarà un cert període de rodatge abans no funcioni a ple rendiment.

La demostració més clara que la demanda de teletreball existeix són les dues feines no cobertes que ja hi ha penjades: una que procedeix de Santa Bàrbara i una altra de Solsona.

OTC

 • Reunió amb els responsables del Telecentre del Solsonès

El passat dilluns dia 17 els responsables de l'OTC i del Telecentre del Solsonès van mantenir una reunió a la seu de l'OTC i on es va informar sobre aspectes relacionats amb el contracte-programa ja que el Telecentre del Solsonès no va poder assistir a la reunió general de Montblanc.

OTC

:::::::: NOTÍCIES ::::::::

 • El DURSI adjudica 1 milió d'euros a la formació en TIC per a evitar la fractura digital 

Tal com ja vam informar per correu electrònic, el DURSI ha resolt l'adjudicació dels ajuts a la formació en TIC: 

"El Departament d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació (DURSI), a través de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació (STSI), ha adjudicat gairebé un milió d'euros per a finançar projectes de formació en tecnologies de la informació i la comunicació (TIC). La dotació dels ajuts s'ha ampliat en 250.000 euros respecte dels 750.000 euros de l'import inicial, vist l'èxit que ha tingut la convocatòria.

En total s'han adjudicat ajuts a 151 projectes presentats per ajuntaments, consells comarcals, consorcis locals i entitats sense ànim de lucre. L'import màxim dels ajuts rebuts per a cadascun dels projectes és de 10.000 euros. La temàtica dels projectes presentats es basa sobretot en la formació generalitzada en TIC, però també en l'ús de programari lliure, en facilitar l'accés a les TIC per part de la gent gran, dones i col·lectius amb discapacitats, entre altres. 

Un dels objectius que s'ha fixat amb aquests ajuts la STSI és lluitar contra la fractura digital. Aquest perill d'exclusió és especialment greu en determinats col·lectius, com ara dones, joves, aturats, gent gran, persones amb formació acadèmica insuficient, immigrants o discapacitats. 

A l'hora d'avaluar els projectes s'han prioritzat aquells que utilitzaran o promouran l'ús efectiu del programari lliure. Així mateix s'han valorat les accions que permetin una difusió oberta dels seus materials i continguts formatius. A més, la llengua del programari que es faci servir en aquests cursos, tant del sistema operatiu com de les aplicacions, haurà de ser el català sempre que existeixi versió en aquesta llengua i en aranès o català a la Val d'Aran..."

Per a qui no hagi llegit la nota de premsa on hi ha la distribució territorial dels projectes així com la notícia sencera, us facilitem l'enllaç:

Nota de premsa [DURSI] 

:::::::: RECURSOS [de la societat del coneixement] ::::::::

 • Els anomenats tablet PC

És difícil de definir exactament un tablet PC. No es tracta senzillament d’un ordinador portàtil, encara que s’hi assembli externament. Tampoc no és una PDA grossa. En realitat té elements de cada però combinats de manera extraordinàriament útil.

L’apariència externa d’un tablet PC és d’una pantalla col·locada sobre la taula, d’una mida total aproximada de DIN-A4. La característica més sorprenent d’un Tablet PC és que es pot escriure sobre la pantalla, com si fos el full d’un quadern. L’aparell interpreta l’escriptura manual i la transforma en un fitxer de text i incorpora també els esquemes o dibuixos que haguem pogut traçar.

Però els tablet PC són alhora autèntics ordinadors, que treballen amb el programari ofimàtic habitual, fins i tot ja han començat a incorporar programari lliure. I disposen també d’un teclat complet que apareix o desapareix fent girar la pantalla, que pot situar-se també sobre el teclat, en una disposició semblant a la dels ordinadors portàtils. Igualment disposen dels elements necessaris per a la connexió a internet i al correu electrònic.

Els tablet PC poden ser de molta utilitat per als professionals dels nostres telecentres, ja que permeten fer-los servir en tota mena de situacions: les normals en l’ús de la informàtica i també les especials com la presa de notes fàcil durant reunions o conferències, el traçat d’esquemes o dibuixos, el marcatge, subratllat o anotació de textos, etc.


:::::::: AGENDA ::::::::

 • ELearnExpo 2005

Dies 25 i 26 de gener al Palau de Congressos de París. 10a edició de la Conferència europea sobre e-learning. Organitzat per ITE Group [+ info]

 • II Jornada sobre seguretat a la xarxa

Dia 3 de febrer a l'Auditori de Barcelona Activa (Barcelona). Ponències sobre seguretat i una tertúlia oberta a les intervencions de tots els assistents. Cocktail/networking i sopar amb el conseller Carles Solà. Organitzat per Tertúlia Digital [+ info]

 • 4º Congreso de Telecentros y Redes de Telecentros

Dies 24 i 25 de febrer a Saragossa. Organitzat per l'Instituto Tecnológico de Aragón. Amb la finalitat d'intercanviar experiències i coneixements, establir col·laboracions de treball i fomentar la creació de xarxes de cooperació que millorin l'operativitat dels telecentres. [+ info]

 • III Jornades sobre el català a les noves tecnologies

Del 14 al 16 d'abril a la Universitat Pompeu Fabra (Barcelona). Intercanvi d'experiències i opinions sobre la situació del català a les noves tecnologies. Organitzat per Softcatalà, l'Institut Joan Lluís Vives, la Universitat Pompeu Fabra, la Secretaria de Política Lingüística i la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació [+ info]

:::::::: ENLLAÇOS ::::::::

TELECENTRES

::::

::::