La Xarxa | Oficina Tècnica de Coordinació | Notícies | Recursos | Agenda | Enllaços | STSI - DURSI
s e t m a n a r i _ X T C 

Centres de Teletreball de la XTC

* STSI / DURSI

* Documents

:: núm. 104_ 10-16 gener 2005 ::

 

:::::::: LA XARXA ::::::::

 • Nou horari i cursos en marxa al Pobl@ pirineu e-centre

El telecentre de la Pobla de Segur ha ampliat el seu horari d'atenció al públic, que a partir d'ara serà de dilluns a divendres de 9:00 a 13:00 i de 16:00 a 20:00 i dissabtes de 9:00 a 13:00 h.

Ens han informat també dels cursos que tenen actualment en marxa:

- Curs d'ofimàtica avançat: (50 hores) subvencionat per la Unió de Pagesos i dirigit a persones del sector agrari i ramader. Finalització: el 19 de gener.

- Curs de gestió de la comunicació: (30 hores) subvencionat pel Ministeri de Ciència y Tecnologia i dirigit a treballadors en actiu i autònoms. Finalització: el 24 de febrer.

Web de Pobl@ pirineu e-centre
Pobl@ pirineu e-centre

 • Nous horaris al Telecentre de l’Alta Ribagorça

Aquests són els nous horaris d'atenció al públic del Telecentre de l'Alta Ribagorça (el Pont de Suert):

- De dilluns a divendres: d’11.00 a 14.00 i de 17.00 a 21.00 
- Horari restringit: dilluns, dimecres i divendres de 19.00 a 21.00 amb només 2 ordinadors disponibles ja que l’aula s’estarà utilitzant per impartir cursos.

Telecentre de l'Alta Ribagorça

 • Programa dels cursos presencials d'autoformació tutoritzada del Telecentre de la Ribera d'Ebre

El Telecentre de la Ribera d'Ebre ha fet públic el calendari dels cursos d'autoformació tutoritzada presencial per a l'any 2005. Els cursos que es realitzaran són els següents: Iniciació a WINDOWS XP, Iniciació a Internet, Iniciació a MS WORD, Iniciació a MS EXCEL, Processador de textos OpenOffice Nivell 1 i Processador de textos OpenOffice Nivell 2. 

Les dades de realització són les següents: 

- Gener: del 10 de gener al 5 de febrer 
- Febrer: del 14 de febrer al 12 de març 
- Abril: del 4 al 30 
- Maig: del 9 de maig al 4 de juny 
- Juny: del 13 de juny al 9 de juliol 
- Juliol: del 18 de juliol al 13 d’agost 
- Agost: del 29 d’agost al 24 de setembre 
- Octubre: del 3 al 29 
- Novembre: del 7 de novembre al 3 de desembre 

Les persones interessades poden obtenir més informació i es poden inscriure visitant la pàgina web del telecentre www.riberaebre.org/telecentre  o personalment a la seu comarcal del Telecentre de la Ribera d’Ebre, c/ Barca, 42 de Móra d'Ebre (tel: 977 40 27 92 o enviant un correu electrònic a l'adreça telecentre@riberaebre.org).

:::::::: OFICINA TÈCNICA DE COORDINACIÓ ::::::::

 • Consideracions respecte del contracte-programa

Amb alguns telecentres s'ha parlat darrerament de la part del contracte-programa que fa referència a les activitats presencials que caldrà que cada telecentre porti a terme una vegada al mes. Una de les "obligacions mínimes" que estableix el projecte de contracte-programa és la de portar a terme una activitat presencial al mes per a usuaris del telecentre. La intenció d’aquesta mesura és promoure l’activitat del telecentre de cara a l’exterior, de manera que el telecentre no es vegi només com un lloc per asseure’s davant l’ordinador sinó com un ens que promou l’ús i el coneixement globals de la Societat de la Informació i el Coneixement, tenint molt en compte els aspectes econòmics i professionals.

Des de l'OTC s'ha enviat un correu electrònic aquesta setmana amb un llistat de possibles activitats que podríeu portar a terme com per exemple: concursos, conferències, presentacions, xerrades o taules rodones, organització de Jornades, jornades de portes obertes, concursos de fotografies digitals o de vídeos digitals, concursos comarcals (o municipals) de pàgines web d’empreses locals, d’entitats o associacions, etc.

Amb idees d’aquest tipus i moltes d’altres, cap dinamitzador no tindrà problemes per organitzar periòdicament activitats que vagin eixamplant el cercle de les persones relacionades amb el telecentre i que vagin enfortint la seva àrea d’influència.

OTC

:::::::: NOTÍCIES ::::::::

 • La STSI renova l'equipament de 20 telecentres de la Xarxa Òmnia

La Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació ha renovat el maquinari i programari de vint telecentres pertanyents a la Xarxa Òmnia de la Xarxa de Telecentres de Catalunya. Els telecentres s'ubiquen a Badalona, Igualada, L'Hospitalet de Llobregat, El Prat de Llobregat, Sant Adrià de Besós, Sant Boi de Llobregat, Manresa, Tarragona i Terrassa. En total s'han instal·lat 160 ordinadors per un import total de 240.000 euros.

En relació al programari lliure, els 160 ordinadors incorporen un entorn Linux amb antivirus, compressor/descompressor, visualitzador de fitxers PDF, navegador Mozilla, entorn Sun Java RE 1.4, paquet ofimàtic OpenOffice 1.1 en català, programa d'edició d'imatges GIMP, programari de gravació de CD/DVD i mòduls de Real Audio, QuickTime, Flash, i els principals còdecs d'àudio i vídeo.

Nota de premsa 
Xarxa Òmnia 

:::::::: RECURSOS [de la societat del coneixement] ::::::::

 • Còpies de seguretat en línia

Tothom sap que s’haurien de fer sovint còpies de seguretat del contingut dels nostres ordinadors personals i que la necessitat de fer-ho és més gran quan es tracta de la informació de professionals o petites empreses, com les que solen estar en contacte amb els telecentres. Tothom sap també que aquesta precaució fonamental que és fer les còpies de seguretat amb regularitat sovint s’oblida. I que és habitual no fer còpies o fer-ne només de tant en tant o tenir les còpies desades al costat mateix de l’ordinador que conté la informació original, de manera que en cas d’incendi o de sinistre es perden simultàniament les dades bàsiques i la seva còpia. 

Per això s’estan desenvolupant ràpidament sistemes automàtics de còpia en línia, que dipositen la còpia en un ordinador remot, que sempre és accessible per recuperar-se de qualsevol desgràcia informàtica. Hi ha molts sistemes i comença a haver-hi moltes empreses dedicades a aquest tema, raó per la qual els preus d’aquestes còpies de seguretat en línia són cada cop més accessibles. Apuntem, per exemple, quatre possibilitats: 

- Banckup (www.banckup.com
- Arrakis (www.arrakis.com/arrakis_pro_backuponline/DESCRIPCION
- Servidores.com (http://backup.servidores.com/backup/show/services)
- Areasegura.com (www.areasegura.com/servicio1.asp

I com sempre, si algú en sap més, que ho digui.

:::::::: AGENDA ::::::::

 • ELearnExpo 2005

Dies 25 i 26 de gener al Palau de Congressos de París. 10a edició de la Conferència europea sobre e-learning. Organitzat per ITE Group [+ info]

 • II Jornada sobre seguretat a la xarxa

Dia 3 de febrer a l'Auditori de Barcelona Activa (Barcelona). Ponències sobre seguretat i una tertúlia oberta a les intervencions de tots els assistents. Cocktail/networking i sopar amb el conseller Carles Solà. Organitzat per Tertúlia Digital [+ info]

 • 4º Congreso de Telecentros y Redes de Telecentros

Dies 24 i 25 de febrer a Saragossa. Organitzat per l'Instituto Tecnológico de Aragón. Amb la finalitat d'intercanviar experiències i coneixements, establir col·laboracions de treball i fomentar la creació de xarxes de cooperació que millorin l'operativitat dels telecentres. [+ info]

 • III Jornades sobre el català a les noves tecnologies

Del 14 al 16 d'abril a la Universitat Pompeu Fabra (Barcelona). Intercanvi d'experiències i opinions sobre la situació del català a les noves tecnologies. Organitzat per Softcatalà, l'Institut Joan Lluís Vives, la Universitat Pompeu Fabra, la Secretaria de Política Lingüística i la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació [+ info]

:::::::: ENLLAÇOS ::::::::

 • University of Missouri Extension Telecenter Network
  [http://telecenter.missouri.edu] Xarxa de telecentres per seguir formació universitària a l’estat nord-americà de Missouri

 • e-NC Telecenters [www.telecenters.org] Telecentres de l’estat nord-americà de Carolina del Nord

 • Telearbeit.net [www.telearbeit.net] Portal alemany sobre teletreball 

TELECENTRES

::::

::::