La Xarxa | Oficina Tècnica de Coordinació | Notícies | Recursos | Agenda | Enllaços | STSI - DURSI
s e t m a n a r i _ X T C 

Centres de Teletreball de la XTC

* STSI / DURSI

* Documents

:: núm. 103_ 3-9 gener 2005 ::

 

:::::::: LA XARXA ::::::::

 • Cursos del Telecolòni@ per al 2005

El telecolòni@ oferirà per a l'inici del 2005 els següents cursos:

- Photoshop: 40 h. Dimarts i dijous de 19:00 a 21:00. Curs subvencionat pel Consorci per a la Formació Contínua del Departament de Treball i realitzat a través de l'institut per al desenvolupament de la formació i l'ocupació. Destinat a treballadors en actiu. Durada: de gener a març del 2005.

- Perd la por al ratolí: 8 h. Dimecres i diventres de 15:00 a 17. Inici: 12/01/05, final: 26/01/05.  Programa: Introducció a l'ordinador.

- Textos per ordinador: 12 h. Dimecres i divendres de 15:15 a 16:45. Inici: 02/02/05, final: 25/02/05.  Programa: Microsoft Word (informació aplicable a altre programari de tractament de textos).

Més informació: TeleColòni@ de Cal Pons, Pl. Sant Josep, s/n (al costat de l'Església) tel.- 93 838 06 59 

Telecolòni@
Telecolòni@

 • Formació al Telecentre de la Ribera d'Ebre

El Telecentre de la Ribera d'Ebre ofereix els següents cursos del 10 de gener al 5 de febrer:

- Iniciació a Windows XP (30€)
- Iniciació al món d'Internet (30€)
- Processador de textos - MS Word (30€)
- Full de càlcul - MS Excel (30€) 
- Processador de textos - Open Office Nivell 1 (30€)
- Processador de textos - Open Office Nivell 2 (30€)

Telecentre de la Ribera d'Ebre
Telecentre de la Ribera d'Ebre

:::::::: OFICINA TÈCNICA DE COORDINACIÓ ::::::::

 • Experiència pilot de teletreball a l'administració Pública

Des de les reunions de la comissió de la borsa de teletreball s'ha tractat el tema del teletreball a l'administració pública en més d'una ocasió. Ja des dels seus inicis es va fer un estudi de les possibilitats del teletreball al Consell Comarcal del Bages i a la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació. Finalment, hem fet un pas més enllà i es durà a terme una experiència pilot de teletreball d'un treballador de l'administració pública. Properament la Sandra de l'OTC treballarà des de casa la major part de la jornada laboral. D'aquesta experiència en resultaran informes mensuals amb l'objectiu d'elaborar un informe final que recollirà les valoracions que se'n desprenguin.

OTC

:::::::: NOTÍCIES ::::::::

 • Nou Curs avançat en línia per a dinamitzadors de la Xarxa de Telecentres de Catalunya

Tot i que no és un curs adreçat específicament als dinamitzadors de centres de teletreball, us informem que la STSI ha organitzat un "Curs de gestió i dinamització avançades del telecentre". El curs, de 20 hores lectives, es desenvoluparà telemàticament del 17 de gener al 6 de març de 2005 utilitzant l'entorn Moodle. El període d'inscripcions ja és obert i finalitza el dia 13 de gener.

Caldrà elaborar un projecte o activitat a través d'Internet. Els millors projectes seran premiats en les categories d'innovació, comunitari i en xarxa. En el primer cas es valorarà l'aplicació innovadora de la tecnologia, en el segon l'adaptació del projecte a les necessitats d'un municipi o un barri i en el tercer es premiaran les dues millors iniciatives desenvolupades en col·laboració entre telecentres. Els telecentres guanyadors rebran un canó projector i el dinamitzador un ordinador portàtil. 

Notícia 

 • IBM publica una guia per a la migració de Windows a Linux

IBM ha publicat una guia que ajudarà a les empreses que pretenguin migrar els seus sistemes de Windows a Linux. La nova guia titulada “A Practical Planning and Implementation Guide for Migrating to Desktops Linux” es troba disponible per a descarregar-se en format PDF des de la web d'IBM. 

La guia es concentra en orientar al lector respecte d'eleccions importants relacionades amb la planificació i implantació del projecte de migració. Té com a punt de partida un entorn  Windows i intenta presentar una imatge integral dels desafiaments tècnics i mètodes necessaris per a realitzar una migració amb èxit a un entorn Linux. 

Notícia 
Guia IBM

 • Llançament del GIMP en català

GIMP és un programa de codi lliure extraordinàriament potent per a tractament d’imatges digitals i disseny gràfic, perfectament comparable per exemple al conegut Photoshop d’Adobe. La seva traducció al català ha estat una aportació més del col·lectiu Softcatalà, dedicat a fomentar l’ús del català en programes informàtics, internet i noves tecnologies. Aquesta és la primera gran notícia de l’any respecte del software en la nostra llengua, important especialment en un moment en què s’ha fet públic que només un 33.7 % dels usuaris d’internet catalans naveguen habitualment en la llengua del país. Aquesta dada prové d’una enquesta a les llars sobre equipaments de la Societat de la Informació a Catalunya. L’enquesta és forma àmplia i en farem algun comentari en una altra ocasió. Afegim-hi ara només un breu comentari de Jordi Mas que podreu trobar a l’adreça següent: http://www.softcatala.org/noticies/29122004209.htm  

 

:::::::: RECURSOS [de la societat del coneixement] ::::::::

 • Els sistemes d’informació RSS 

Els sistemes de sindicació d’informació anomenats RSS són molt útils per aquells que volen estar al dia d’un determinat tema, sense haver d’entrar contínuament a les webs que el tracten. Els sistemes RSS funcionen com a agregadors d’informacions, que presenten presenten sota un mateix format o estructura encara que provinguin de fonts molt diferents. Durant l’any 2004 aquests sistemes s’han desenvolupat molt a tot el món i ara comencen a ser coneguts entre nosaltres. Per utilitzar-los es necessita incorporar a l’ordinador un programet receptor. (Per exemple, aquí n’hi ha un que és de programari lliure: http://www.feedreader.com/)

Com que es tracta d’un tema força nou i que pot ser de molta utilitat per als usuaris professionals dels telecentres, n’haurem de continuar parlant. Podria ser que entre els experts dinamitzadors de la xarxa n’hi hagués algun que ja tingués experiència concreta en RSS. Qui ens ho vol explicar ? 


:::::::: AGENDA ::::::::

 • ELearnExpo 2005

Dies 25 i 26 de gener al Palau de Congressos de París. 10a edició de la Conferència europea sobre e-learning. Organitzat per ITE Group [+ info]

 • II Jornada sobre seguretat a la xarxa

Dia 3 de febrer a l'Auditori de Barcelona Activa (Barcelona). Ponències sobre seguretat i una tertúlia oberta a les intervencions de tots els assistents. Cocktail/networking i sopar amb el conseller Carles Solà. Organitzat per Tertúlia Digital [+ info]

 • 4º Congreso de Telecentros y Redes de Telecentros

Dies 24 i 25 de febrer a Saragossa. Organitzat per l'Instituto Tecnológico de Aragón. Amb la finalitat d'intercanviar experiències i coneixements, establir col·laboracions de treball i fomentar la creació de xarxes de cooperació que millorin l'operativitat dels telecentres. [+ info]

 • III Jornades sobre el català a les noves tecnologies

Del 14 al 16 d'abril a la Universitat Pompeu Fabra (Barcelona). Intercanvi d'experiències i opinions sobre la situació del català a les noves tecnologies. Organitzat per Softcatalà, l'Institut Joan Lluís Vives, la Universitat Pompeu Fabra, la Secretaria de Política Lingüística i la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació [+ info]

:::::::: ENLLAÇOS ::::::::

TELECENTRES

::::

::::