La Xarxa | Oficina Tècnica de Coordinació | Notícies | Recursos | Agenda | Enllaços | STSI - DURSI
s e t m a n a r i _ X T C 

Centres de Teletreball de la XTC

* STSI / DURSI

* Documents

:: núm. 101_ 20-26 desembre 2004 ::

:::::::: LA XARXA ::::::::

 •  Montblanc acull la 12a Reunió General de Telecentres

La 12a Reunió General de Telecentres, celebrada el passat dia 21 de desembre, va tenir com a amfitrió el Centre Telemàtic de la Conca de Barberà (Montblanc).

A partir de les 10.30 del matí els dinamitzadors dels telecentres, els representants de la STSI i els de l'OTC es van congregar a la seu del Consell Comarcal de la Conca de Barberà per fer l'esmorzar de rigor. Després que el gerent del Consell fes la benvinguda institucional, Gabriel Serra es va encarregar d'explicar a tots els assistents el funcionament del Centre Telemàtic i els projectes que té en marxa el Consell en matèria de noves tecnologies.

Ramon Barlam, cap del Servei de Societat del Coneixement de la STSI, va fer tot seguit una exposició de la proposta de contracte-programa que fa la Secretaria als telecentres de la XTC. Pep Jordana va intervenir a continuació per explicar la situació del projecte d'extensió de banda ampla a Catalunya.

Després de dinar, Isaac Mas, del Telecentre Prades-Montsant, va fer una exposició sobre el sistema de gestió de cursos Moodle; Albert Pujol, del Telecentre de la Ribera d'Ebre va parlar sobre el gestor de continguts web Mambo; i Albert Batchellí, del Telestany, va explicar el funcionament de La Incubadora, el viver d'empreses del Consell Comarcal del Pla de l'Estany.

A les 6 de la tarda es va cloure la trobada i es va fixar Berga com a seu de la propera reunió, que tindrà lloc el proper mes de març.

 • "Jornada sobre conciliació de la vida laboral i familiar a les empreses de Catalunya" al Telecentre del Solsonès

El Centre Tecnològic Forestal de Catalunya-Telecentre del Solsonès va organitzar el passat 3 de desembre una "Jornada sobre conciliació de la vida laboral i familiar a les empreses de Catalunya". Hi van assistir unes 50 persones de diferents sectors: empresaris, ajuntaments, benestar social del Consell Comarcal, Associació de Dones del Solsonès, etc. Aquestes jornades s'engloben dins del Pla d'igualtat entre home i dona del Pacte Territorial per a l'Ocupació a les Terres de Lleida, a través del qual el Centre Tecnològic ha dut a terme altres iniciatives adreçades a millorar la situació laboral de la dona. Aquestes jornades han abordat la conciliació de la vida familiar i laboral a les empreses de Catalunya. El resultat ha estat molt bo, ja que ha contribuït a sensibilitzar els empresaris perquè incloguin en la gestió de la seva empresa programes de conciliació i de bones pràctiques.

D'altra banda, el Telecentre del Solsonès està organitzant els següents cursos, que es realitzaran properament:

Cursos adreçats a persones ocupades:

- Autocad Map (50h)
- Curs pràctic sobre sistemes d'informació geogràfica (60h)
- Bases de dades: access (60h)
- Full de càlcul: excel (50h)
- Inicicació informàtica i internet (25h)

Cursos adreçats a persones aturades:

- Curs sobre sistemes d'informació geogràfica (154h)
- Iniciació informàtica i internet (25 h)

Centre Tecnològic Forestal de Catalunya
Pujada del Seminari s/n - 25280 Solsona
Tel. 973 48 17 52 - Fax. 973 48 13 92
www.ctfc.es formacio@ctfc.es

:::::::: OFICINA TÈCNICA DE COORDINACIÓ ::::::::

 • Estadístiques d'ús de novembre 2004

Aquest és el resum de dades després d'haver recollit i sumat les estadístiques d'ús dels telecentres corresponents al  mes de novembre:

Respecte del mes anterior hi ha un important increment d'usuaris (+64), en canvi, els usos han patit un lleuger descens (-197). Es recupera l'emissió de nous carnets emesos (+11)  que va començar el mes d'abril, després que el mes de març arribés a un nombre màxim de 126 nous carnets. Els mes d'abril se'n van emetre 122; el maig, 84; i a partir de juny al voltant dels 62 carnets mensuals.
 

Mesos Novembre
Nombre de nous usuaris registrats durant aquest mes 470
Nombre total d'usuaris 4.820
Nombre total de nous carnets emesos aquest mes 70
D a d e s   a c u m u l a d e s Usos Hores
14.279 10.868


BON NADAL 

i  FELIÇ 2005 

:::::::: NOTÍCIES ::::::::

 • Inaugurada la xarxa de banda ampla de l'Alt Pirineu i l'Aran

El conseller d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació (DURSI), Carles Solà, acompanyat del secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació (STSI), Oriol Ferran, van inaugurar la xarxa de banda ampla de l'Alt Pirineu i l'Aran (Cerdanya, l'Alt Urgell, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, l'Alta Ribagorça i la Val d'Aran).

La xarxa de banda ampla es posa en funcionament per a tots els nuclis de població i cases aïllades en dues fases. Una primera que s'activa a desembre de 2004 i que ha permès instal·lar 46 estacions base per a prestar serveis ara mateix a més del 80% dels habitants. I una segona fase amb 55 estacions en marxa, que s'acabarà el juny del 2005, de manera que tothom que ho necessiti pugui accedir de la xarxa.

Els 60.000 habitants de l'Alt Pirineu i l'Aran, de fet ja hi ha 2.300 preinscrits, poden començar a gaudir a partir d'ara d'una connexió de 8 megabits simètrics per segon, fins a 15 vegades més que els actuals serveis domèstics d'ADSL, velocitat que s'aconsegueix gràcies a la tecnologia sense fils WIMAX que a partir de l'any vinent podria arribar a oferir entre 20 i 70 megabits de capacitat.

Nota de premsa [DURSI]
 

:::::::: RECURSOS [de la societat del coneixement] ::::::::

 • Lectors de CD i mp3, i alhora mans lliures per a cotxe

La integració d’elements és a l’ordre del dia. I en molts camps estan apareixent aparells que porten a terme tot un conjunt de funcions per a cadascuna de les quals es necessitava fins ara un estri separat. Fa molts anys, per exemple, que existeixen els sintonitzadors de ràdio per a cotxe, que s’han anat complementant, lògicament, amb lectors de cassettes, de CD i finalment de fitxers mp3 o semblants.

Al marge d’això, el desenvolupament de la telefonia mòbil ha estat gegant en els darrers anys i la legislació impedeix anar conduint amb el telèfon mòbil a l’orella. Per tant, van desenvolupar-se els aparells telefònics de mans lliures. Tenint-ho en compte tot plegat era lògic que els sistemes d’àudio del cotxe s’unissin amb els de la telefonia mòbil per una via prou coneguda: el bluetooth. Els primers sistemes integrats que unifiquen àudio del cotxe i telefonia acaben d’aparèixer: https://8comwireless.com/moreinfo.cfm ?Product_ID=70&Category_ID=10 Però segur que aviat n’hi haurà molts de disponibles, d’una gran varietat de marques i de preus.

:::::::: AGENDA ::::::::

 • 12a Reunió general de telecentres

Dia 21 de desembre al Centre Telemàtic de la Conca de Barberà,  Montblanc.

 • 4º Congreso de Telecentros y Redes de Telecentros

Dies 24 i 25 de febrer a Saragossa. Organitzat per l'Instituto Tecnológico de Aragón. Amb la finalitat d'intercanviar experiències i coneixements, establir col·laboracions de treball i fomentar la creació de xarxes de cooperació que millorin l'operativitat dels telecentres. [+ info]

 • III Jornades sobre el català a les noves tecnologies

Del 14 al 16 d'abril a la Universitat Pompeu Fabra (Barcelona). Intercanvi d'experiències i opinions sobre la situació del català a les noves tecnologies. Organitzat per Softcatalà, l'Institut Joan Lluís Vives, la Universitat Pompeu Fabra, la Secretaria de Política Lingüística i la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació [+ info]

:::::::: ENLLAÇOS ::::::::

 • Cibernarium [ www.cibernarium.com ] Un multiespai telemàtic de divulgació i iniciació al món digital

 • Codi Lliure [ www.codilliure.org ] Associació Catalana per la Promoció del Programari Lliure

 • Eines! [ www.eines.info ] Portal de recursos relacionats amb les noves tecnologies

TELECENTRES

::::

::::