La Xarxa | Oficina Tècnica de Coordinació | Notícies | Recursos | Agenda | Enllaços | STSI - DURSI
s e t m a n a r i _ X T C 

Centres de Teletreball de la XTC

* STSI / DURSI

* Documents

:: núm. 100_ 13-19 desembre 2004 ::

 

:::::::: LA XARXA ::::::::

  • 12a Reunió General de Telecentres a Montblanc

Aquest és l'ordre del dia de la 12a Reunió General de Telecentres que tindrà lloc dimarts dia 21 de desembre a partir de les 10.30 hores a Montblanc:

10.30 – Trobada al Consell Comarcal de la Conca de Barberà (Palau Alenyà, C/ Sant Josep, 18). Esmorzar.
11.00 - Benvinguda institucional
11.10 – Presentació del Centre Telemàtic de la Conca de Barberà a càrrec de Gabriel Serra
11.30 – Intervenció del Sr. Ramon Barlam, cap de l’àrea de Societat del Coneixement de la Secretaria de Telecomunicacions. Col·loqui sobre temes fonamentals per a l’activitat dels telecentres:
 - Perspectiva futura de la Xarxa de Telecentres
 - Contracte programa
 - Formació
 - Altres
13.30 – Dinar
15.30 – Presentacions d’experiències:
- Moodle (Isaac Mas, del Telecentre Prades-Montsant)
- Mambo (Albert Pujol, del Telecentre de la Ribera d’Ebre)
- Incubadora del Consell Comarcal del Pla de l’Estany (Albert Batchellí, del Telestany)
17.00 – Temes sobrevinguts
17.30 - Final de la reunió

Dimecres 15 de desembre des de l'OTC us vam enviar el plànol per trobar el Consell Comarcal de la Conca de Barberà i el restaurant on dinarem per correu electrònic.

OTC
Centre Telemàtic de la Conca de Barberà

  • Nou curs al Telecentre del Pallars Sobirà

Unió de Pagesos organitza un curs d'informàtica i Internet al Telecentre del Pallars Sobirà que començarà el 21 de gener. És un curs gratuït subvencionat pel Departament de Treball i el Fons Social Europeu.

Si us interessa podeu consultar la fitxa del curs a la secció activitats. Hi trobareu el telèfon i el que heu de portar per poder inscriure-us.

Curs
Telecentre del Pallars Sobirà

  • Novetats al Telecentre de Berga

Nous cursos per al 2005

El TcBerga oferirà 3 nous cursos al 2005:

- Curs d'ofimàtica per a treballadors en actiu, curs   gratuït de 137 hores de reciclatge que es farà els vespres de gener, febrer i març. 
- Curs d'Autocad de 20 hores amb certificat de la Cambra de Comerç
- Curs d'ofimàtica de 30 hores amb certificat de la Cambra de Comerç

A aquests cursos s'hi suma el curs de Photoshop, que és anual, i acabarà al juliol.

Canvis a la web 

Al TcBerga han modificat i actualitzat la seva web. Ara es pot consultar el següent:

- Apartat d'estadístiques on es pot observar les dades del Telecentre, per mesos i anys, de tot el 2002 i el 2003
- Informació més complerta i detallada
- Informació sobre els cursos.

Podeu visitar la web:  www.tcberga.net 

  • Un taller del Telecentre de la Ribera d'Ebre ensenya a fer webs dinàmiques

Un total de 15 persones de diferents comarques de les Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona han participat aquest dissabte, 11 de desembre, al Telecentre de la Ribera d'Ebre, en un taller organitzat per la Comunitat de Programari Lliure a les Terres de l'Ebre, en què s'ha fet difusió del potent gestor de continguts web (CMS) Mambo entre els usuaris interessats. El taller ha sigut dirigit per Els informàtics Manel Zaera i Albert Pujol. 
L'objectiu de la sessió ha sigut la realització d'explicacions pràctiques sobre la instal·lació i la configuració de tot el programari necessari per poder utilitzar aquest sistema gestor de continguts web en la realització de llocs web dinàmics a Internet. Durant la sessió s'ha presentat el web del telecentre de la Ribera d'Ebre [ www.riberaebre.org/telecentre ], que ja està funcionant amb aquest tipus de programari. Entre els temes que s'han tractat destaquen la instal·lació en GNU/Linux i en Windows de cada programari per separat, l'explicació de l'eina XAMPP d'automatització de tasques d'instal·lació, i l'explicació sobre com utilitzar Mambo i les potencialitats que té. El taller s'ha tancat amb un extens torn de precs i preguntes sobre els diferents temes. 

Telecentre de la Ribera d'Ebre
Notícia

  • Cicle de tallers de la CPLTE: Mambo

La Comunitat de Programari Lliure de les Terres de l'Ebre (CPLTE) ha engegat un cicle de tallers, dels quals se n'ha celebrat ja el primer, aquest passat dissabte 11 de desembre, organitzat amb el Telecentre de la Ribera d'Ebre, i amb la col·laboració del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre i del Col·legi Oficial d'Enginyeria en Informàtica de Catalunya (COEIC). 

Es tracta d'una sèrie de tallers que tenen la intenció de difondre l'ús del programari lliure en tots els àmbits on la informàtica té presència. No es limita a una activitat dedicada a aficionats a la informàtica o al programari lliure, sinó que també està pensada perquè usuaris d'informàtica amb coneixements molt bàsics, fins a professionals de la informàtica o empresaris, vegin les possibilitats d'aplicació que té.

Mambo és un dels exemples triats per iniciar el cicle de tallers. Es tracta d'un sistema de gestió de continguts (CMS, de l'anglès Content Management System) per a la web. En altres paraules, és un paquet de programari que permet la creació de llocs webs dinàmics, el contingut dels quals pot ser administrat de forma senzilla per usuaris amb un perfil no tècnic.
L'usuari no es preocupa per l'aspecte que tindran els continguts al web sinó únicament de crear i editar continguts. Un sistema de plantilles s'encarrega de construir l'aspecte d'aquests quan són accedits pels visitants del lloc. El cas d'aplicació més clar és el d'un diari electrònic, on els diferents periodistes poden redactar els seus articles dins de l'eina d'administració del sistema, poden afegir imatges a les notícies, poden controlar una agenda d'actes, d'exposicions, poden administrar una àrea de descàrrega de documents, etc. Mambo no és l'únic sistema d'aquestes característiques. Existeixen altres, alguns molt coneguts com PHP-Nuke i Drupal, altres no tant. No es pretén fer publicitat d'un projecte en concret sinó que s'ha triat aquest per l'experiència en el seu ús i perquè hem pensat que de
cara a usuaris amb perfils poc tècnics és dels més senzills d'utilitzar.

Des de la CPLTE pretenem que aquests tallers siguin itinerants, de manera que un taller es faci en diferents llocs de les Terres de l'Ebre. Així, el taller de Mambo, que ha començat a Móra d'Ebre, està previst que properament es faci a Amposta. Al mateix temps s'estan preparant altres tallers per
començar-los tan bon punt es pugui.

Web de MAMBO  
Web CPLTE
Llista de correu de la CPLTE 

:::::::: OFICINA TÈCNICA DE COORDINACIÓ ::::::::

  • Cent edicions del setmanari_XTC

Com aquell que no diu res, aquest "exemplar" que esteu llegint és el número 100 del setmanari_XTC, que va començar a editar-se pel maig de 2002.  En aquella primera edició anunciàvem l’objectiu del butlletí: servir d’eina de comunicació entre els telecentres de la Xarxa i entre els telecentres i l’Oficina Tècnica de Coordinació. I hi afegíem que el setmanari en havia de servir per “reflexionar sobre la nostra feina i els temes que ens afecten”.  Això és justament el que hem procurat de fer en les 100 edicions que fins ara ha tingut el setmanari.

De fet, en aquests dos anys i mig els telecentres han anat canviant molt i la xarxa ha crescut. En aquell primer número, per exemple, anunciàvem l’obertura de dos telecentres: el de Berga i el de Prades-Montsant, així com la implantació de la línia ADSL a Televall. Repassant els números publicats podem anar seguint la història de la Xarxa: els telecentres que s’hi han incorporat, les activitats de cadascun, les novetats que han aparegut, les reunions trimestrals que s’han celebrat, etc. I des de fa temps, també podem anar seguint cada mes l’estadística d’usuaris que posa de relleu la utilitat i la influència de cada telecentre a la seva àrea. 

Aquesta intercanvi d’informació sobre la vida real dels telecentres es completa amb dues seccions permanents del setmanari. Una, de recent introducció, és la que anomenem “recursos”, dirigida a subratllar elements que puguin ser directament útils als dinamitzadors dels telecentres o als seus usuaris, especialment des del punt de vista professional o d’activitats econòmiques. L’altra secció fixa, que apareix des del primer dia, són els enllaços, que han estat sempre seleccionat per aportar coneixements o experiències sobre teletreball i telecentres a qualsevol indret del món i sobre aspectes del desenvolupament de la Societat del Coneixement. Estem treballant per organitzar tots els enllaços que han aparegut en el setmanari_XTC de manera que siguin consultables per temes. Estem segurs que serà una eina  pràctica i útil i que no existeix enlloc de manera tan àmplia.

Esperem suggeriments per anar millorant el setmanari_XTC i mentrestant preparem algunes novetats de les quals ja anirem parlant.

:::::::: NOTÍCIES ::::::::

  • Thunderbird 1.0 ja està disponible a Internet 

Mozilla ha anunciat la disponibilitat de la versió 1.0 del programa gratuït de correu electrònic Thunderbird que ja pot descarregar-se per Internet. El programa representa una alternativa òptima a Outlook Express al qual s'espera que li prengui quota de mercat tal com està fent el navegador Firefox amb Internet Explorer.

El programa ha estat desenvolupat pels programadors de codi obert de Mozilla, organització que també és responsable del desenvolupament de Firefox. 

Segos Mozilla, Thunderbird inclou una sèrie de populars funcions, com suport per IMAP, LDAP, POP i correu HTML. Incorpora també un eficaç filtre antispam, llista d'adreces, funció de cerca, respostes automàtiques, classificació de correu, RSS incorporat, i comptes per a grups de notícies. De totes maneres, les seves extensions fan possible adaptar el programa a les necessitats personals. 

Notícia
 

:::::::: RECURSOS [de la societat del coneixement] ::::::::

  • Les sorprenents utilitats de l’USB

Podria semblar que tothom ja sap quin és l’ús que es pot fer de les connexions USB: essencialment connectar perifèrics a l’ordinador i en aquests moments sobretot les memòries tipus pen drive i els discos externs. Però les qualitats de l’USB -i sobretot el fet que incorpori un corrent elèctric suficient per a determinats dispositius- han fet que la connexió USB ens proporcioni tota una colla de sorprenents possibilitats.

Fora, doncs, dels perifèrics i de les memòries habituals, es poden trobar usos amplíssims de les connexions USB, sovint en petits aparells de poc preu i però de molta utilitat. És el cas de rellotges digitals, ventiladors, carregadors de mòbils, llums o fluorescents de diferents tipus, humidificadors d’aire, lectors de targetes de fotografia digital, enregistradors de veu, etc.

L’element amb connexió USB més desconcertant que hem trobat no està relacionat amb el treball directe a l’ordinador sinó amb la bona salut mental i l’ambient relaxat de l’usuari. Es tracta d’una peixera USB, que comprèn la caixa de l’aquari, el cable USB i dos peixos ! Com que estem veient la cara d’incredulitat dels lectors del nostre setmanari, aquí hi ha l’adreça de l’estri:
http://www.thinkgeek.com/gadgets/electronic/6984

:::::::: AGENDA ::::::::

  • Tecnocampus Mataró

Del 5 al 18 de desembre els desenvolupadors de la distribució GNU/Linux Ubuntu de Canonical celebraran una important trobada a Mataró. L'estada i activitats d'aquesta comunitat es durà a terme a l'hotel NH amb el suport organitzatiu de TecnoCampusMataró i clourà el divendres 17 a les 12 del migdia amb un acte a Escola Universitària Politècnica de Mataró comptant amb la presència de l'emprenedor africà que va fer de turista a l'espai, Mark Shuttleworth, que serà presentat per Alfons Cornella, fundador d'Infonomia.com. [+ info]

  • 12a Reunió general de telecentres

Dia 21 de desembre al Centre Telemàtic de la Conca de Barberà,  Montblanc.

  • 4º Congreso de Telecentros y Redes de Telecentros

Dies 24 i 25 de febrer a Saragossa. Organitzat per l'Instituto Tecnológico de Aragón. Amb la finalitat d'intercanviar experiències i coneixements, establir col·laboracions de treball i fomentar la creació de xarxes de cooperació que millorin l'operativitat dels telecentres. [+ info]
 

:::::::: ENLLAÇOS ::::::::

TELECENTRES

::::

::::