El 17 de maig és el Dia d'Internet o el Dia Mundial de la Societat de la Informació. És el dia triat per donar a conèixer les possibilitats que ofereixen les noves tecnologies per millorar el nivell de vida dels pobles i dels seus ciutadans. El Dia d'Internet va ser en un principi una iniciativa de l'Asociación de Usuarios de Internet, entitat sense ànim de lucre constituïda a Madrid. Més endavant, durant la Cimera de la Societat de la Informació de Nacions Unides es va aprovar el 17 de maig per celebrar el Dia Mundial de la Societat de la Informació.

Tenint present l'objectiu d'apropar les noves tecnologies a la societat, diversos organismes i entitats organitzen activitats, congresos, concursos, materials i tota mena de propostes per a aquest dia.

 

Per una xarxa més segura

L'oficina tècnica de la Xarxa de Telecentres de Catalunya ha creat un recurs per a aquest dia però que pot resultar molt útil sempre, ja que, tracta un tema que preocupa força en l'actualitat: la seguretat a Internet. Al voltant de la seguretat, el recurs aporta consells molt útils, recull l'opinió d'experts i proposa una webquest per poder aprofundir en el tema: A Internet, la seguretat és un punt al nostre favor! 

 

Congrés virtual

La Comunidad de Telecentros i KZgunea organitzen el I Congrés Virtual de Telecentres i Xarxes de Telecentres. Han creat una illa al món virtual Second Life on es celebrarà el congrés virtual entre el divendres 16 de maig i el dissabte 17. Serà un punt de trobada d'agents, tant públics com privats, dedicats a l'optimització dels recursos i infraestructures dels telecentres, dels procesos d'alfabetització tecnològica que produeixen i de les opcions que ofereixen per superar la fractura digital.

Hi participaran diferents comunitats de l'Estat espanyol, que tindran a la illa un stand per donar a conèixer el seu web i projectes en què treballen.

 

Concursos

El programa Iníci@te, entre d'altres accions, proposa el concurs Quiero ser... ¡e-artista!. Els i les participants hauran de gravar els seus vídeos “no professionals” promocionant el programa Iníci@te o l'ús de les noves tecnologies. Es podrà participar a partir del dissabte, 17 de maig.

En el marc de la celebració del Dia d'Internet Red.es ha organitzat un concurs adreçat a persones majors de 65 anys, a persones immigrades i a persones amb discapacitat. Hi han pogut participar les planes web amb domini .es (web, blocs, fotoblogs, videoblogs, wikis o qualsevol altre format) gestionades per persones que pertanyin a un d'aquests col·lectius.

 

Els ordinadors i l'arrova al carrer

A Tudela (Navarra), la Fundación Dédalo portarà els ordinadors al carrer i crearà el jardí Wi-fi, on les persones que s'apropin amb es seus ordinadors tindran connexió a la xarxa. Aquesta fundació també organitza d'altres activitats per a aquest dia.

A la Rioja també intentaran apropar les TIC a tots els ciutadans i ciutadanes amb una ciberteca mòbil, un espai divulgatiu de la TDT i moltes més activitats, fins i tot un tastament de vi!

Barrejant el Dia d'Internet i l'esperit olímpic, a Astúries ha sorgit l'arroba olímpica, que des del 3 de maig viatja per tots els municipis asturians.

 

Especial rellevància a Amèrica Llatina

El Dia Mundial de la Societat de la Informació es celebra de forma especial als països d'Amèrica Llatina.

Un vaixell ple d'ordinadors està recorrent les costes colombianes per donar formació sobre noves tecnologies i Internet. Aquesta iniciativa anomenada “Navegante de la Conectividad”, juntament amb altres activitats, està organitzada pel Ministeri de Comunicacions del Govern colombià. El dia 17, es realitzarà una gran festa a Santiago de Cali com a culminació de les accions portades a terme durant els últims dies.

A Xile tampoc no falten propostes per a aquesta commemoració: conferències virtuals, premis, etc. Les podeu trobar en aquest web.

A Brasil l'Associação Internauta porta ja uns dies realitzant activitats del Dia d'Internet. 

 

Un toc dolç

Heu tastat alguna vegada una arroba dolça? Doncs, enguany hi ha diverses propostes per crear dolços relacionats amb les noves tecnologies.

A Madrid tindrà lloc una trobada el dissabte a la tarda. Hi haurà diverses activitats: música en directe, lliurament dels premis del Dia d'Internet 2008... I una degustació de “l'arrova del diadeinternet”, un dolç creat especialment per a aquesta celebració.

KZgunea, SPRI, la Asociación internet&euskadi i el sector de Pastissers i Confiters Artesans d'Euskadi han desenvolupat el primer concurs per premiar la millor idea de dolç relacionat amb les noves tecnologies (Internet Goxo Goxo).

Els artesans confiters han anat presentant les seves idees per Internet i el dolç guanyador es podrà testar a la festa organitzada per a celebrar el Dia Internacional d'Internet a Laudio-Llodio (Àlaba) el dissabte.

 

Les propostes són gairabé il·limitades i l'objectiu comú: Difondre les noves tecnologies i Internet!