Missatge d'avís

The service having id "_mobile_whatsapp" is missing, reactivate its module or save again the list of services.

El cànon digital espanyol no s'ajusta a la legislació europea

Publicat el 21/10/2010
icona de so
Escolta l'article
veu dona | Inici
CDs
CDs. Imatge de stock.xchng: www.sxc.hu

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha declarat il·legal que es cobri indiscriminadament el cànon per còpia privada en els aparells i materials de reproducció digital. Ha dictaminat que l'aplicació del cànon als suports de reproducció adquirits per empreses i professionals per a finalitats que no siguin la còpia privada no s'ajusta a la legislació europea.

El cànon digital és una taxa que s'aplica cada cop que comprem un mitjà d'emmagatzematge digital (CD gravables, memòries usb, discs durs, mòbils o reproductors mp3), sota el concepte de compensar l'autor de les possibles còpies digitals que es realitzin de les seves obres. El cobrament de la taxa el realitza la Societat General d'Autors i Editors, SGAE, i s'aplica indiscriminadament a tothom que compri aquests dispositius.

Ara el Tribunal de Justícia europeu ha considerat que el cànon es pot aplicar a persones físiques, però no pas a les jurídiques, ja que entén que les empreses i administracions públiques utilitzen aquests mitjans d'emmagatzematge massiu per recollir documents i dades pròpies i no pas per fer còpies privades de creacions protegides pels drets d'autor.

Aquesta sentència dóna resposta a la denúncia presentada per l'SGAE contra l'empresa catalana Padawan per impagament del cànon.

Per ampliar informació: