Resum Noticia:
Des d'ahir, la "ç", la "l·l", els accents i tots els caràcters especials del català, el gallec, l'euskera i el castellà es podran començar a fer servir als dominis d'internet amb la terminació ".es".
Descripció:

Aquesta denominació, que identifica els dominis de l'estat espanyol, segueix així l'exemple dels dominis ".cat", que han estat els primers del món de permetre l'ús de variacions respecte a l'alfabet anglosaxó. L'èxit de la prova pilot dels ".cat" ha portat l'ICANN, l'organisme internacional que regula els dominis de primer nivell, a obrir aquesta possibilitat a altres terminacions. En total, l'estatal admetrà tretze caràcters especials.

Els dominis ".es" ja admeten tretze caràcters nous, concretament: "á", "à", "é", "è", "í", "ì", "ó", "ò", "ú", "ü", "ñ", "ç" i "l·l". El Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç ha informat que així es compleix amb el compromís adquirit pel govern en la llei de mesures d'impuls de la societat de la informació, que es tramita actualment al Congrés dels Diputats.

Els accents, les dièresis i caràcters propis del català com la "l·l" i la "ç", o del castellà, com la "ñ", es podran fer servir en els dominis ".es".

No obstant això, el registre d'aquests nous caràcters es posarà en funcionament en dues etapes. En la primera, des d'aquest dimarts fins al 30 d'octubre a les 18.00, només podran sol·licitar la versió multilingüe els titulars de noms de domini registrats abans de l'1 de juny d'aquest 2007. En la segona fase, a partir del 30 d'octubre, les sol·licituds de noms multilingües estaran obertes ja a tots els usuaris que ho demanin. Finalment, un cop hagi passat el termini de sol·licitud dels titulars amb preferència, s'obrirà el registre de dominis multilingües, l'assignació de la qual es decidirà per ordre d'arribada de la petició i en funció dels que quedin lliures.

FontTelenotícies Catalunya Informació