Ens iniciem a la programació amb littleBits i Arduino?

imatge
.

LittleBits soluciona dos dels problemes més habituals al fer servir un microcontrolador d'Arduino:

  1. Per construir els teus projectes d'Arduino, necessites saber i comprendre d'electrònica i d'alguns components sovint delicats. Fent servir el Bit d'Arduino elimines la complexitat d'haver de realitzar prototips amb els diferents components, encara que es facin servir les plaques electròniques de proves. Pots programar el Bit d'Arduino per controlar qualsevol dels components dels littleBits, o recollir dades dels sensors.
  2. El llenguatge de programació (Arduino C) pot ser difícil per programadors principiants. Podem fer servir el Bit d'Arduino amb la interfaç estàndard d'Ardunino IDE, i programar-los de la mateixa manera que qualsevol altra placa Arduino. De tota manera, per fer la programació més senzilla, hi ha una extensió beta que permet que l'Scratch es comuniqui amb l'Arduino littleBits. Segueix les instruccions! (però recorda, és una versió de proves).

Fent servir l'IDE d'Arduino

Vés a littlebits.cc/bits/arduino i clica a la secció Forum.
Això el porta a la pàgina “Getting Started with Arduino”. Segueix les instruccions que hi trobaràs: hauràs d'instal·lar l'IDE d'Arduino i assegurar-te que estigui connectat amb el Bit d'Arduino o res funcionarà!
Busca sketches de proba (codi) a littlebits.cc/arduino-sketches. També els pots trobar dintre de la IDE d'Arduino, al menú Fitxer → Exemples.
L'enllaç per descarregar el codi el trobaràs a la dreta, sota “Additional Files”

Fent servir l'Scratch (beta)

Instal·lat la versió offline d'Scratch (scratch.mit.edu) i descarrega't la extensió https://github.com/electronicadivertida/scratch2LittleBits
Assegura't que l'IDE d'Arduino estigui ben configurada, la placa i el port seleccionats, i que hagis aconseguit fer funcionar almenys un sketch amb el Bit d'Arduino. (Mira els passos anteriors).
Ara ja pots connectar l'Scratch al Arduino littleBit:

  1. connecta la alimentació al Arduino littleBit
  2. connecta els littleBits a l'ordinador via USB i encén els bits.
  3. carrega l'sketch d'Arduino littleBits_Scratch2.ino fent servir la IDE d'Arduino.
  4.  executa el java -jar scratch2LittleBits.jar
  5. Obre l'Scratch 2.0, i polsant la majúscula obre el menú Fitxer → Import experimental HTTP extension.
  6. Escull el fitxer de la extensió scratch2LittleBitsDEF.json
  7. Ja pots accedir als blocs per controlar els littleBits des de la pestanya «Més blocs»

Quan vegis el punt verd en el panell «Més blocs» d'Scratch, podràs fer servir els blocs d'instruccions de littleBits per programar, o fer servir els littleBits per controlar els personatges d'Scratch.
Si veus el punt de color groc, comprova el port seleccionat, apaga i encen el mòdul d'energia dels littleBits, reinicia la IDE d'Arduino i recarrega el codi d'extensió al Scratch.

A l'Oficina tècnia ens hem adonat que aquests passos poden resultar una mica farregossos. Hem preparat un programa que n'automatitza l'execució, posa't en contacte amb nosaltres i et comentem com!