Imatge de la #JdIS 2019
Imatge de la #JdIS 2019. Author: Oficina Tècnica de la Xarxa Punt TIC. 2019. License: BY-SA.

El dijous 27 de juny a les 9 am. l’Espai Bital de l’Hospitalet de Llobregat començava a rebre els primers participants a la trobada amb ganes d’aprofundir i debatre en profunditat sobre infinitat de qüestions crucials d’interès de la Xarxa, des dels drets humans als drets digitals, el rol dels dinamitzadors/es, noves eines i recursos d’alfabetització digital, etc.

Joana Barbany, directora general de Societat Digital de la Generalitat de Catalunya, va donar la benvinguda als i les assistentes tot fent un repàs del treball arreu del territori respecte a les polítiques governamentals relacionades amb les TIC.

Seguidament, Ricard Faura i Homedes, va conduir el debat sobre Punt TIC i Ciutadania digital amb la participació de la Simona Levi, coordinadora d'Xnet i l’Artur Serra, tecnoantropòleg i deputy director d'i2CAT.

Serra, va parlar de la necessitat d’una internet social, tot analitzant els últims escàndols en matèria de privacitat i dades recollits a l’informe Freedom on the Net de Freedom House, l’informe anual sobre l’estat de la llibertat a la Xarxa arreu del món. També, va destacar el repte de fer polítiques públiques on la ciutadania sigui apoderada, capacitada i protegida. En aquesta línia, Levi, va explica que parlar de societat en xarxa vol dir parlar de presa de decisions en co-creació amb molts actors. Ara el triangle de governança ha passat a incorporar l'eix de la societat civil quan abans només és parlava de sector públic i privat. Ambdós, participen a la Carta de Drets i Responsabilitats digitals i van destacar que, la innovació amb drets humans n’és una de les idees tractades a la Carta i la societat civil hem d'implicar-nos per a construir noves narratives de co-participació a la governança.

A continuació, des de l’Oficina de la Xarxa Punt TIC, l’Anna Inglés va presentar un espai dedicat a conèixer diferents projectes, propostes i persones de l'interès de la xarxa.

Vam conèixer la situació dels 20 anys de la Xarxa Òmnia amb la Marta Jové, Cap de Secció d’avaluació i coordinació de programes Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Generalitat de Catalunya, i Raquel Muñoz, tècnica de la Direcció General de Participació ciutadana i processos electorals; el projecte C0D1NC, coding for inclusion, projecte europeu co-organitzador de la jornada amb la Martina Mayrhofer, responsable del projecte a Catalunya i sòcia de la cooperativa Colectic, sobre treballar la programació en entorns d'aprenentatge per a treballar la inclusió; projectes formatius europeus de realitat augmentada amb l'Esther Subias, consutora i membre de l'Oficina de Dinamització de la Xarxa Punt TIC; el projecte Cibernàrium de Barcelona Activa de la mà de Sara Díaz Roig, directora de Formació i Innovació i algunes dades rellevants sobre la situació del món digital i TIC i en David Picó ens va explicar els últims resultats de l'enquesta de la situació professional de la dinamització digital que ha realitzat l'Associació de persones dinamitzadores Dinamitzatic que podeu conèixer a través d'aquest enllaç.

Diferents tallers i l’espai «Experiències en primera persona» van tenir lloc durant la segona part de la Jornada.

A «Contribució de la Xarxa Punt TIC a la proposta de Carta de drets i responsabilitats de ciutadans i ciutadanes de Catalunya en l'era digital», els i les participants van poder treballar en petits grups per a recollir continguts, aportacions i esmenes a la Carta amb la dinàmica de participació "Dec perquè puc".

Al taller de C0D1NC , en Pep Oliveras, dinamitzador TIC, va fer un tastet de diferents tècniques en què es basa el projecte educatiu a través d'un simulacre amb makey-makey, kit de creació interactiva.

Dins el taller de Cibernàrium, l’Iban Garcia,responsable dels Serveis de Formació de Barcelona Activa va explicar el programa formatiu i el procés de crear nous formats i continguts que els hi han permés arribar a públics on normalment no arriben.

Al taller del procés participatiu «#Somnia» de la Xarxa Òmnia, els i les participants van treballar sobre aspectes i perspectives i idees dels Òmnia: metodologia d'intervenció comunitària i treball en xarxa, definició del rol dels actors i la lluita contra exclusió social.

L’espai dedicat a compartir «Experiències en primera persona», va servir per compartir idees i projectes de la Xarxa:

  • L'#ExperiènciaLabGi, on Susana Ferrer, cap de secció d’Innovació i Promoció Empresarial i Pau Llauger, tècnic AODL en tecnologies digitals per l’impuls de la innovació i la cohesió econòmica del territori, van explicar-nos aquesta iniciativa pilot a la ciutat de Girona.
  • Vam conèixer de la mà de l’Ester Rubio, i la Yolanda Anguita, dinamitzadores TIC del CTC Masquefa, el 10è aniversari del centre i els seus serveis: l'espai de lliure connexió, la formació TIC, el Club de Feina, el projecte CTC Accessible...
  • Mercè Fort, dinamitzadora del Smartcentre de Santa Bàrbara, va fer una breu introducció del que és la realitat augmentada i recursos que tenim amb poc cost per a realitzar activitats.
  • El projecte "Del dimoni i les pedres", projecte educatiu i comunitari del Punt TIC Palau Solidari on Paloma Valdivia i Ester Gibert van explicar-nos com estan preservant la memòria del poble a través de les TIC i les fonts bibliogràfiques i la memòria oral existent.

La cloenda de la jornada la fer en Fernando Vilariño, president del «European Network of Living Labs» (ENoLL), que ens va explicar que hi ha més de 150 laboratoris vius fent processos de innovació social digital i va tendir la mà a la Xarxa Punt TIC per a fer que el projecte pugui tenir un major impacte.

Finalment, en Ricard Faura i Homedes va celebrar el gran èxit d’assistència i continguts de la jornada, tot agraint la participació de tothom.

Us deixem un recull dels tweets més detacats!