En poc més de 10 anys l'evolució ha estat molt gran i els conceptes bàsics s'han ampliat extraordinàriament i avui incorporen habitualment connexió telefònica i fins i tot GPS, així com un bon conjunt de programes ofimàtics (algunes vegades basats en Linux), navegadors d'internet, correu electrònic, reproductors de mp3 i de vídeo, càmera de fotos, etc.

Després del seu fracàs inicial, Apple va tornar a irrompre en el mercat dels PDA (que per les seves qualitats telefòniques també tendeixen a anomenar-se smartphones) amb un model que ha estat tota una icona de la modernitat, l'iPhone, del qual ja està a punt d'aparèixer una nova versió. Malgrat les seves limitacions, l'iPhone ha estat tot un èxit de vendes i això ha portat els seus competidors a seguir la línia i fins i tot a avançar amb propostes properes que poden donar molt joc.

Així doncs s'anuncien per a molt aviat, a part de noves versions de l'iPhone d'Apple, productes molt innovadors en el cap de les PDA o smartphones. Un d'ells són les sèries Bold i Thunder, de Blackberry, que almenys fins ara s'ha destacat per mantenir en els seus aparells uns petits teclats que fan més fàcil l'anotació de dades que amb els punxons habituals de les PDA. Els nous Blackberry tindran una gran pantalla, connexió 3G, 8Gb de memòria, etc.

El resum és que totes aquestes novetats faran que aquests petits aparells es popularitzin cada vegada més i que les seves aplicacions professionals creixin notablement, fins al punt que en molts casos ens evitaran haver d'agafar l'ordinador portàtil. En les orientacions que sovint han de proporcionar els dinamitzadors dels telecentres als seus usuaris, val la pena de recomanar precaució. I esperar unes quantes setmanes per veure què es pot ajustar millor a les seves necessitats entre les novetats que s'anuncien per d'aquí a poc.