Una breu història de les dones negres a la tecnologia
Una breu història de les dones negres a la tecnologia. Autor: Pexels. Llicència: BY-SA.

Black lives matter (Les vides negres importen) s'ha convertit en un crit col·lectiu mundial després de la mort de George Floyd, un home afroestatunidenc que va ser assassinat per la policia a Minneapolis i que ha estat la gota que ha vessat el got davant el racisme estructural.

allWomen, que treballa per atreure a més dones a la tecnologiaens convida a prendre un moment per a honrar la història de les dones negres dins aquest àmbit, comprendre la forma en què la raça es creua amb el gènere i treballar més dur per a aconseguir veus més diverses dins la indústria.

La petjada de les dones negres dins el món tecnològic

Segons un informe de l'entitat Women of Color in Computing Research Collaborative, als Estats Units (EUA) menys del 0.5% dels llocs de lideratge tecnològic de Silicon Valley estan ocupats per dones negres i aquestes representen menys del 4% de les noves empreses liderades per dones.

No obstant, als anys 50, dones negres com Annie Easley i Katherine Johnson, científiques afroamericanes, van ser reclutades per la NASA com a 'computadores humanes' i més tard es van convertir en algunes de les primeres dones informàtiques negres en formar-ne part.

El seu treball va aplanar el camí per a altres dones com Marsha Rhea Williams, la primera dona negra a obtenir un Ph.D. en ciències de la computació o l'Ursula Burns, la primera dona negra CEO a la companyia Fortune 500.

Des de llavors, les dones negres han deixat la seva petjada en les diverses disciplines dins del món tecnològic. Per exemple, en el camp del disseny UX, com Mariam Braimah, dissenyadora de productes en Netflix, i Lenora Porter, dissenyadora en Salesforce. També en el camp de la gestió de productes, on trobem a Maryanna Quigless, líder de productes en Facebook i cofundadora de Blackpms.com. 

De igual manera, trobem companyies tecnològiques internacionals que treballen amb i per a dones negres per a crear productes més inclusius enriquint el present i el futur de la tecnologia. 

És el cas d'Elpha, una comunitat per a dones en tecnologia; BYP, una plataforma que connecta a professionals negres i Rainchq, una aplicació financera. 

Podeu trobar aquí l'article original publicat en anglès.