Portada del "Baròmetre del sector tecnològic a Catalunya 2018"
CTecno ha donat a conèixer les dades del "Baròmetre del sector tecnològic a Catalunya 2018" en una presentació el 12 de juliol. Autor: CTecno. Llicència: Tots els drets reservats.

El "Baròmetre del sector tecnològic a Catalunya 2018" ha estat presentat el 12 de juliol, en un Auditori Imagina-Mediapro ple de gom a gom. Segons l'estudi, el sector TIC català compta amb 111.600 persones treballadores, que suposa un 3,5% de la població ocupada, i 15.077 empreses.

En l'edició anterior es van comptabilitzar 13.794 empreses i 103.300 persones treballadores. En la presentació de l'anàlisi van fer una comparativa amb les dades de fa tres anys, destacant que, en aquest període, el nombre de treballadors/ores del sector ha crescut en un 35%, mentre que el nombre d'empreses ho ha fet en un 17%.

Les dades del Baròmetre 2018 s'extreuen d'una enquesta que han respost 1.025 empreses tecnològiques i es tracta de l’edició amb major representativitat del teixit empresarial català. D'aquestes, el 54,1% ha augmentat la facturació anual l'any 2017 i preveu fer-ho també en 2018 (el 59,5%).

Una dada preocupant que destaca l'estudi és que hi ha una "fuga de talent" en el sector, és a dir, hi ha professionals que marxen fora de Catalunya. Afirma que els sous poc competitius i les condicions laborals menys favorables que en altres països són les causes d'aquesta fuga. La meitat de les empreses TIC que han respost el qüestionari de CTecno creuen que la fuga de talent afecta "intensivament i de manera preocupant al sector".

Així, Jordi William Carnes, president del CTecno, assenyala que retenir i generar talent i augmentar la presència de dones en l'àmbit científic són els dos grans reptes del sector.

L'informe també pregunta a les empreses TIC quin impacte té sobre elles el Mobile World Congress. Les respostes d'enguany contrasten amb les de l'any anterior. En l'edició 2017 la meitat de les companyies van afirmar que el congrés els va suposar beneficis directes, mentre que en l'edició actual, vuit de cada deu empreses asseguren que el MWC no els va aportar cap benefici directe.