Organitzar les fotos
Organitzar les fotos.

És veritat que també hi ha qui porta la targeta de memòria a la botiga de fotografia per tal que li imprimeixin les fotos, de la mateixa manera que temps enrere hi portava el rodet impressionat. Però en molts casos no és així. Avui els ordinadors domèstics estan plens de milers de fotografies, sovint escampades sense gens de mètode pel disc dur de l’ordinador. I trobar-ne una de concreta entre una massa ingent d’imatges sense classificar no és senzill. Així, gairebé sempre, les capses plenes de fotografies de tota mida, temàtica i data ha estat substituïdes per tot de carpetes que contenen imatges digitals amb noms incomprensibles que també cal mirar d'una a una per localitzar la que ens pugui interessar. I sovint també hi ha qui es queixa, amb raó, que des de la generalització de la fotografia digital ha deixat de poder veure els àlbums tradicionals. I que en aquest cas, l'avenç tècnic ha complicat, més que simplificat, el petit plaer que podia comportar anar repassant les fotos de les vacances, de la darrera festa d'aniversari o de l'excursió de fa dues setmanes. En realitat el problema no és solament domèstic sinó que afecta també a qualsevol associació, institució o empresa que, inevitablement, aniran acumulant en poc temps centenars i milers d'imatges digitals. Fan falta, doncs, mètodes per posar ordre en aquesta imparable acumulació que ens porta al caos digital. I no és gens fàcil.

Evidentment existeixen aplicacions informàtiques que permeten classificar, ordenar i arxivar les imatges digitals (i afegir-hi notes, retocar-les, incloure-hi etiquetes per agrupar-les per temes i poder-les localitzar amb més facilitat, etc.) Hi ha aplicacions gratuïtes com Picasa de Goggle (que, a més té versió catalana i ajuda a classificar, localitzar i compartir) o fins i tot Flickr (més encarat a fer accessibles les fotos pròpies a amics i coneguts o a tothom). O hi ha programes de pagament com Elements d’Adobe o un autèntic catalogador i gestor d’imatges com Imatch.

El tema és complex però la necessitat de trobar-hi solucions és evident. Per això, aquesta vegada, més que descriure uns quants recursos concrets podria ser interessant de saber quina sortida han adoptat els dinamitzadors dels Punts Tic que s’han trobat amb el problema i han intentat resoldre’l. Així doncs, fem una crida als lectors del setmanari perquè ens informin respecte del mètode, aplicació o programa que utilitzen per classificar i organitzar les fotos, catalogar-les i poder-les localitzar amb facilitat. Farem un comentari general de les respostes i així podrem conèixer les diverses solucions que s’estan fent servir en una qüestió que cada dia és més urgent de resoldre. Podeu fer arribar els vostres comentaris a: oficina.tecnica (arrova) xarxa365.cat.