Presentació del "Manifest per una nova cultura digital"
El "Manifest per una nova cultura digital" proposa 10 àmbits com a punt de partida. Autor: Oficina Tècnica de la Xarxa PuntTIC. Llicència: BY-NC-SA.

"Estem en un moment crucial per al present i el futur de la nostra vida individual i col·lectiva". Així comença el "Manifest per una nova cultura digital". L'era digital planteja nous reptes, com ara, l'educació digital, tant dels més petits com dels adults que s'han d'adaptar a la nova realitat. Liliana Arroyo i Jordi Jubany van coincidir en una jornada de formació per a docents a finals de 2017 i des de llavors han estat immersos en reflexions i debats sobre com construir una nova cultura digital que doni resposta a aquests reptes. Ara han decidit fer créixer aquesta conversa i obrir-la a tota la ciutadania. Ho han fet a través de la publicació d'un manifest.

Davant els avenços tecnològics, afirmen que cal dibuixar un nou mapa per interpretar el món, el qual ajudi a teixir un nou consens social. Amb l'objectiu de reflexionar, compartir i connectar persones i entitats per actuar des d’un posicionament ètic, reflexiu i informat, el manifest parteix de 10 àmbits:

  1. Societat dinàmica
  2. Drets Humans
  3. Educació universal
  4. Competències digitals
  5. Gestió de la identitat
  6. Desenvolupament professional
  7. Cultura col·laborativa
  8. Comunicació crítica
  9. Consum conscient
  10. Ús responsable

No es tracta, però, d'un document definitiu i tancat, sinó que tot el contrari. Els autors el presenten com un manifest viu, dinàmic i hackejable: "És la versió 0, una proposta beta que volem oferir-vos perquè en parlem, perquè la debatem, perquè la millorem i la refinem entre tots. Que el fem evolucionar segons apareixen nous reptes i necessitats".