Una vintena de dinamitzadores han participat en la sessió en línia, on l’experta Thais Ruiz de Alda ha identificat les violències i ha compartit estratègies i recursos digitals. Descobreix més!

Imatge de trobada virtual
Imatge de trobada virtual. 2023. Tipus de lletra: Xarxa Punt TIC. Llicència: Tots els drets reservats.

El passat dilluns 20 de novembre, la Xarxa Punt TIC va celebrar una trobada virtual sobre violències masclistes digitals. En total, una vintena de persones dinamitzadores van participar en la sessió en línia, que va comptar amb una ponència de l’experta Thais Ruiz de Alda de DigitalFems, una entitat sense ànim de lucre que impulsa la presència de dones a entorns tecnològics, dissenyant plans estratègics i accions per a generar polítiques inclusives, impulsant beques i programes de suport per a dones tecnòlogues i elaborant informes i projectes de recol·lecció i anàlisi de dades amb perspectiva de gènere.

En primer lloc, Thais Ruiz de Alda va explicar que fins aquest any no s’havia generat un consens global sobre les violències masclistes digitals i que l’ONU, en el seu comitè de la dona, havia començat a parlar de tecnologia, de dones i de violències digitals, sobretot pensant en dones periodistes, dones polítiques o dones amb un cert poder. Tot seguit, va recordar que les violències masclistes digitals eren un reflex de les violències masclistes i el fet que fossin digitals normalment amplificava la seva incidència. A continuació, va enumerar algunes d’elles: el ciberassetjament, la vigilància i el seguiment, la calúmnia, els insults o les expressions discriminatòries o denigrants, les amenaces, l’accés no autoritzat als equips o als comptes de xarxes socials, la vulneració de la privacitat, la manipulació de dades privades, la suplantació d’identitat o la divulgació no consentida d’informació personal o de continguts íntims, entre moltes altres. Seguidament, va compartir algunes estratègies d’autodefensa, com, per exemple, estratègies de cura i d’anàlisi de riscos o de resposta individual de prevenció i de reacció, i alguns recursos digitals, com, per exemple, de FemBloc, d’Acces Now, de Noctàmbules, d’autodefensa.online, de l’Institut Català de les Dones o dels Mossos d’Esquadra. Finalment, Thais Ruiz de Alda va concloure insistint en la necessitat de generar canals i protocols de resposta per a erradicar les violències masclistes digitals i en la importància de promoure una consciència pública per a aconseguir unes normes legislatives que permetessin disposar d’un Internet segur per a tots i per a totes. Un cop finalitzada la ponència, es va generar un espai de debat, on les persones dinamitzadores van compartir opinions i sensacions.