O sigui que d'alguna manera o altra es va desenvolupant la consciència que estem utilitzant massa paper i que cal reduir-lo per raons mediambientals i també econòmiques. Curiosament l'estudi va ser portat a terme per l'empresa d'estudis IPSOS i pel fabricant d'impressores Lexmark.

La conclusió de l'estudi és que, tot i que va disminuint lentament el nombre de pàgines impreses, hi ha la consciència general que encara s'imprimeix amb excés i que es fa malbé molt paper.

Contradiccions

L'estudi posa de relleu diverses contradiccions. Una és que si bé entre els enquestat de l'estat espanyol hi ha una  gran majoria que opinen que s'ha d'imprimir menys, en realitat, a diferència del que ha passat globalment a Europa, s'han imprès una mitjana de 5 pàgines més per persona que el 2006. Així, la mitjana europea és de 31 pàgines per treballador i dia, mentre a l'estat espanyol s'ha passat de 36 a 41 per dia.

L'altra contradicció és que precisament són les administracions públiques espanyoles les que imprimeixen més pàgines de mitjana que les empreses privades. Un exemple negatiu semblant al que proporcionen unes dades que també s'han conegut aquests dies: els compromisos sobre emissions de CO2 signades en el protocol de Kioto establien per a Espanya un augment màxim del 15% sobre les emissions de 1990, però en realitat l'augment ha estat de més del 52%.

Desgraciadament és prou conegut que el cost del paper és creixent a les oficines i que principalment són econòmiques les raons que frenen que el seu malbaratament encara augmenti més. En aquest sentit, una de les moltes funcions dels telecentres és també acostumar els seus usuaris i usuàries a percebre l'estalvi real -en diners i en medi ambient- que representa només imprimir els textos quan sigui absolutament imprescindible.