Els i les participants de la #trobadaPuntTIC del Vallès
La trobada #territoriPuntTIC del Vallès va comptar amb la presència de Joana Barbany, directora general de Societat Digital de la Generalitat de Catalunya. Autor: Oficina Tècnica de la Xarxa Punt TIC. 2019. Llicència: BY-NC-SA.

La trobada ha comptat amb la presència de la Sra. Joana Barbany, directora general de Societat Digital de la Generalitat de Catalunya, i de la Sra. Luisa Fernández, regidora de serveis socials de l'Ajuntament de Palau-Solità de Plegamans. Ambdues celebren l'inici de les trobades territorials i que la primera sigui precisament a Palau. Destaquen la importància del Punt TIC i el seu bon funcionament, reconeixent la tasca de la seva dinamitzadora. També han destacat l'aposta de la Generalitat de Catalunya per les polítiques digitals enfocades a la ciutadania.

Així mateix, la Paloma Valdivia ens ha compartit quin és el funcionament i organització del seu espai, que és en moltes ocasions un punt de primera acollida i que desenvolupa projectes molt interessants com els de memòria amb el seu 'Club Memory'. Mentre ens ensenya l'aula on acull els participants amb els recentment renovats ordinadors de Punt TIC, apunta que aquesta renovació ha propiciat un augment de participants. Aprofitem també per conèixer les persones dinamitzadores vingudes de diferents poblacions del Valls, que ens han explicat quins són els seus projectes i on es troben els seus espais.

Quin encaix poden tenir els projectes europeus en un Punt TIC?

Després de la pausa, hem reprès la trobada amb la presentació dels projectes europeus Digital Welcome i Wemin, explicant el contingut i posant a disposició el currículum per poder ser replicats en els punts que així ho desitgin.

L'Esther Subias, coordinadora de projectes europeus a Colectic, ens explica els avantatges i les dificultats que es troben per treballar amb els diferents col·lectius diana d'aquests projectes. I com serveixen d'estudi per a aquells que ha de crear polítiques relacionades al respecte, ja que, ens permetran veure les necessitats reals dels col·lectius, en el cas de 'Digital Welcome' persones nouvingudes i refugiades, i en el cas del Wemin, específicament les dones dins d'aquest col·lectiu, ja que, tenen necessitats característiques pròpies.

Necessitats i reptes dels Punt TIC del Vallès

Tot seguit, en Pep Oliveras, tècnic de l'Oficina de Dinamització de la Xarxa, ha entomat el debat que es generava i ha iniciat una formació plena de recursos i idees per poder treballar a l'aula Punt TIC com a nous artesans digitals. Juntament amb totes les persones presents hem pogut reflexionar i inspirar-nos al voltant del pensament computacional, la robòtica educativa, la programació, la creativitat, etc.

Finalment, el moment esperat de coneixença entre els Punt TIC presents s'ha iniciat destacant els punts comuns i els col·lectius més habituals als seus punts. D'aquí s'ha passat a través d'una dinàmica per veure com la innovació es fa lloc en el desenvolupament dels punts i quines són les necessitats d'aquests per poder apostar més en aquesta línia i treballar també més en xarxa.

Les necessitats i reptes que han destacat les persones dinamitzadores han estat la necessitat de trobar-se més i conèixer altres punts, tenir més confiança en els equips, conèixer estratègies per arribar a més ciutadania, millores en les infraestructures i recursos, però el més important de tot ha estat el treball de compartir-ho i de reconèixer quina és la xarxa que tenen al seu abast. A això ens ha ajudat molt fer ús d'un material preparat per la Paloma a través de la seva tesi doctoral, on de forma molt senzilla cadascú ha pogut concretar quin és el capital social que reuneix al seu voltant.

Ha estat una trobada molt interessant que ens serveix per donar el toc d'inici al que seran aquest seguit de trobades arreu del territori al llarg de l'any, on esperem que sorgeixin moltes noves sinergies i oportunitats entre els punts.

La notícia de la trobada territorial a Palau-Solità i Plegamans ha cridat l'atenció, fins i tot, de la ràdio municipal. Podeu escoltar aquí les entrevistes.

Per acabar, aquí teniu algunes fotografies de la trobada.

Jornada Territorial Vallès 2019 (Palau-Solità i Plegamans)

This event is part of a project that was funded by the European Union’s Asylum, Migration and Integration Fund, under grant agreement project nº 776128. This text reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.