Presentació de l'informe "Les Ciberviolències masclistes"
Presentació de l'informe "Les Ciberviolències masclistes". Autor: Generalitat de Catalunya. 2020. Llicència: Tots els drets reservats.

Aquest informe, conclou que les ciberviolències masclistes tenen una incidència molt elevada i sovint no són identificades com un àmbit o forma de violència masclista, ni per les pròpies dones que la pateixen ni per part d’operadors judicials i policials.

Per aquest motiu, la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, va anunciar a principis de juliol la voluntat del Govern per a modificar la Llei del dret de les dones a erradicar la violència masclista del 2008 per a incloure les ciberviolències masclistes. Afirma que després de dotze anys és necessari actualitzar la llei per donar resposta a realitats que abans no s'havien contemplat perquè no existien aquests entorns tecnològics. 

Les formes de ciberviolències masclistes més freqüents

Les formes més freqüents de ciberviolències masclistes que recull aquest informe són els insults i expressions discriminatòries o denigrants; l'accés als comptes sense consentiment i manipulació de dades privades; amenaces per canals digitals; el contacte i l'assetjament a les dones o les persones del seu entorn; el seguiment i vigilància dels seus moviments i l'ús d'informació falsejada per confondre i fer mal.

Tot i que un 33% de les dones van iniciar algun tipus de consulta o assessorament legal privat, la majoria no va denunciar. L'informe detecta que el delicte pel que més es va consultar va ser el d''stalking' (20%), es a dir, l'assetjament a través de les xarxes. 

Principals obstacles

L'estudi es basa en prop 270 entrevistes online a dones que ha patit violència i entrevistes en profunditat a persones expertes del sector policial i jurídic. L'informe, també analitzar les mancances del marc normatiu i dona a conèixer recursos legals.

La investigació conclou que els principals obstacles pels que no es denuncien aquestes situacions són l'absència de confidencialitat, ja que no es permet la denúncia anònima i això fa que moltes dones tinguin por de les conseqüències. Un altre es l'anonimat de les persones agressores que impedeixen la seva identificació, així com el fet que saben que la denuncia no aturarà la situació que estan patint.