Impulsada per Salus.Coop, una cooperativa de donants de dades, l’eina permet participar en diversos projectes d’investigació relacionats amb el sector de la salut i del benestar. Endinsa’t!

Imatge de dona
Imatge de dona. 2020. Tipus de lletra: Pexels. Llicència: BY-SA.

«Les dades ens ajuden a saber com és la realitat. Donar suport als projectes amb impacte social a connectar amb la ciutadania per a generar-les és la nostra forma de canviar el món: és cooperatiu, està a l’abast de tothom i es pot fer des del sofà». Aquesta és la voluntat de SalusCoop, una aplicació mòbil que connecta ciutadania i equips d’investigació de forma segura posant el focus en una gestió ètica i transparent de les dades. Impulsada per Salus.Coop, una cooperativa de donants de dades per a la recerca del bé comú, l’eina permet participar en diversos projectes d’investigació relacionats amb el sector de la salut i del benestar social. Actualment, per exemple, hi ha obert el projecte CitieS-Health, amb ISGlobal, que busca saber com afecta la contaminació a la capacitat cognitiva i al descans de la ciutadania. Així doncs, a través de l’aplicació mòbil SalusCoop, les persones participants responen un qüestionari sobre els seus hàbits i els seus costums.

En concret, l’aplicació SalusCoop va sorgir d’una trobada entre els professionals Javi Creus i Joan Guanyabens que van voler posar en marxa un projecte relacionat amb les dades dins del sector de la salut. «Els estudis d’investigació del sector de la salut i del benestar social només compten amb les dades d’hospitals o de centres mèdics, és a dir, només disposen de perfils de persones malaltes. En Javi i en Joan es van adonar que calia disposar de dades reals, de dades de tothom», afirma Ariadna Esteve, col·laboradora de SalusCoop. «Els estudis afirmen que la societat civil està predisposada a compartir les seves dades sempre que sigui per a donar suport a la investigació clínica, sobretot si aquesta és amb finalitat no lucrativa. Les dades poden permetre generar estudis i anàlisis que suportin tesis que ajudin a canviar el món», explica Esteve. L’aplicació SalusCoop compta amb dos eixos claus: l’anonimat de les persones donants i la recerca com a vehicle de transformació social. «El control de les dades és de la persona donant. Les dades són anònimes i el recercaire només accedeix al que s’indica a l’acord, que és senzill i transparent», comenta Esteve. «Les dades són el nou patrimoni personal i social. La teva privacitat és un dels límits en el teu compartir. És evident que un desconegut no el portes a casa teva. Amb les dades, cal fer el mateix. Per aquest motiu, els projectes que formen part de SalusCoop són projectes amb garanties de responsabilitat ètica i treballem per a garantir l’anonimat i l’impacte positiu», conclou Esteve.