El Centre Cívic Can Borrell va acollir la jornada que va començar amb la benvinguda de l’Oficina Tècnica de la xarxa i del dinamitzador del Punt, Jose Navarro.
A continuació, vam fer una visita guiada pels espais i projectes globals del centre cívic i seguidament Navarro ens va explicar la feina que fan des del el Punt TIC-Òmnia Blanes com a espai de dinamització de les TIC per a la millora social i comunitària.
La seva programació és molt variada, amb activitats es divideixen en tres àmbits:
- Organitza’t: adreçat a persones en situació d’atur on els i les usuàries aprenen alfabetització digital bàsica
- En Xarxa’t: per a persones que volen fer un pas més enllà i conèixer eines de navegació i totes les possibilitats que dona la web 2.0.
- Comunica't: per aprendre i coneìxer les possibilitats que donen els telèfons mòbils i aplicacions útils i interessants per treure’n tot el profit.
A més a més, impulsen diferents projectes socials d’aprenentatge per fomentar la inserció social i promoure l’ús comunitari de les TIC. Un d’ells és l’Espai Escola, amb joves del territori on poden venir a fer deures i repassar la feina feta a l’escola.
També, treballen la inclusió digital amb col·lectius del territori, com entitats de salut mental, donant suport en diferents projectes per lluitar contra l'exclusió social.
Seguidament, vam fer una roda de presentacions per conèixer-nos i explicar qui som i d'on venim i compartir sinergies, sabers i inquietuds.
Després d’una petita pausa per dinar, l’Anna Inglés, directora de l’Oficina de dinamització de la Xarxa Punt TIC, va explicar una dinàmica participativa de coneixença entre els i les assistents a partir de les diferents vinculacions a la xarxa.
A la dinàmica vam treballar i posar en comú aquells elements característics dels nostres Punt TIC i els interessos sobre la innovació social en relació als serveis, activitats i projectes que en fem.
La innovació social digital és la eina col·laborativa que ens serveix per a implicar a la ciutadania (usuaris/es i comunitats) per co-crear i donar resposta a diferents necessitats socials a través de les TIC.
Vam reflexionar de manera activa sobre el capital social dels nostres Punt TIC i com fer créixer les nostres comunitats en diferents nivells:
- Capital Social individual: xarxes interpersonals
- Capital Social grupal: xarxes dins la organització
- Capital Social comunitari: xarxes locals
- Capital Social societat: xarxes fora de l'entorn local
Amb l’objectiu d’inspirar els nostres Punt TIC, la tercera part de la jornada va estar dedicada a conèixer diferents projectes i programes. Per videoconferència, l'Iban García, responsable dels Serveis de Formació de Barcelona Activa ens va explicar el projecte Cibernàrium, on donen suport a empreses i persones que tenen interès en la tecnologia. Si voleu aprofundir més sobre els serveis que ofereixen, aquí teniu un resum.
Des de la Fundació.cat, en Lluis Miret i la Marta Paredes, ens van explicar la feina que realitzen des de l’entitat per impulsar la identitat catalana i la normalització de l’ús del català en l’àmbit d’Internet i les TIC. Amb ell, vam aprendre una eina nova: Kahoot!, una plataforma gratuïta que permet la creació de qüestionaris d'avaluació mitjançant el joc. Amb ella, vam fer una dinàmica per analitzar els nostres punts en relació a diferents ítems.
Per acabar, l’ONG Azahara ens van explicar el seu projecte MIXTURA per millorar la convivència i la cohesió social de Salt oferint una mentoria i formació especialitzada per acompanyar a les persones en la creació de nous projectes d’economia social. Si voleu més informació del projecte, aquí podeu trobar un resum.
Us deixem un recull dels tuits més destacats de la jornada: