Amb la darrera jornada territorial de l’any hem viatjat fins a les Terres de l’Ebre, concretament al Punt TIC-Òmnia Amposta, que va començar amb la benvinguda de l’Oficina Tècnica de la xarxa i del dinamitzador del Punt, Eloi Hierro.
L’Eloi ens va explicar les activitats i projectes que fan al centre per a la millora social, comunitària i de competències digitals al territori. Realitzen diferents cursos en col·laboració amb altres entitats de la comarca del Montsià donant suport en diferents projectes per lluitar contra l'exclusió social.
Alguns d’aquests són: La Creu Roja amb persones en situació de vulnerabilitat; el SOC, a través dels ‘Projectes Singulars’ de millora i capacitació digital amb joves d’entre 16 i 29 anys de la comarca; col·lectius de persones amb diversitat funcional, menors no acompanyats i infants.
Enguany, han incorporat el projecte ‘No et quedis fora’ on treballen amb col·lectius d’ètnia gitana del territori i han continuat amb l’Espai Dona, dedicat a millorar les competències digitals de les dones de la comarca.
Seguidament, vam fer una roda de presentacions per conèixer-nos i explicar qui som i d'on venim i compartir sinergies, sabers i inquietuds. Persones de diferents centres de la comara van assistir i explicar els seus projectes.
Entre d’altres, el Punt TIC- Smartcentre de Santa Bàrbara, el Casal de Joves de l'Aldea o el Casal de Gent Gran de Tortosa. També diferents membres de la Secretaria de Polítiques Digitals i de l’Oficina Tècnica de la Xarxa Punt TIC.
Després d’una petita pausa per dinar, en Pep Oliveras de l’Oficina Tècnica, va explicar una dinàmica participativa de coneixença entre els i les assistents a partir de les diferents vinculacions a la xarxa.
A la dinàmica vam reflexionar de manera activa sobre el capital social dels nostres Punt TIC i com fer créixer les nostres comunitats en diferents nivells: individual, grupal, comunitari i entorn societat.
El capital social té a veure amb les xarxes que es generen entre les persones i representa totes les relacions internes i externes que es produeixen als telecentres i que aporten un valor determinant per als mateixos espais.
Es basa en la tesi doctoral realitzada per la Paloma Valdivia, del Punt TIC-Palau Solità i Plegamans. En aquest vídeo teniu més informació al respecte.
La tercera part de la jornada va estar dedicada a conèixer diferents projectes i programes. Per videoconferència, l’Alba Garcia, responsable dels Serveis de Formació de Barcelona Activa ens va explicar el projecte del Cibernàrium, on donen suport a empreses i persones que tenen interès en la tecnologia. Si voleu aprofundir més sobre els serveis que ofereixen, aquí trobareu un resum.
A continuació, des de la Fundació.cat, en Lluis Miret, ens van explicar la feina que realitzen des de l’entitat per impulsar la identitat catalana i la normalització de l’ús del català en l’àmbit d’Internet i les TIC. A través de l’eina col·laborativa online Kahoot!, vam fer una dinàmica per analitzar els nostres punts a través de diferents preguntes.
Per acabar, la Mercè Fort, del Punt TIC-Smartcentre de Santa Bàrbara ens van explicar la feina que realitzen com a espai d’innovació social del territori.
Va néixer al 2014 per a trencar l’escletxa digital i apropar activitats TIC innovadores a tota la ciutadania del Montsià i treballen amb diferents projectes i activitats com per exemple:
-
Espai Coworking
-
Préstec interbibliotecari
-
Punt TIC
-
Cursos d’alfabetització i competències digitals de l’ACTIC
-
Biblioteca digital
-
Espai de promoció econòmica
-
Centre suport de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC)
Un dels projectes més nous és el 'Punt Lila' amb informació i materials per a trencar els imaginaris sexistes i la bretxa digital de gènere. Si voleu aprofundir més sobre el que fan, aquí podeu trobar un resum.
Us deixem un recull dels tuits més destacats de la jornada: